Sziasztok!
Bajban vagyok! Nem tudom eldönteni, hogy milyen tv-t vegyek? 106 cm es LGplazmát 180e ft-ért(ugyanilyen 160 e ft, de noname)vagy ekkora méretű, de drágább lcd-tv-t.Már van egy 16/9 es 96 cm-es vierám, de az megjelenésekor kicsit húzós volt...most harmadannyiért van picivel nagyobb átlójú...(más márka)és jó-e az egytuneres, amelyben a fele képernyőt monitorként, a másik felét tv-ként lehet használni..?
véleményetek?
Nem kell indenkinek a kapató legnagyobb tévét megvennie, de rengetegen nincsenek tisztában az ideális nézési távolsággal. A boltokban teljes képernyős állással (filmmel) demóznak, sosincs üres csík a képernyő szélein. Az 52 coloson 8-8 centis fekete csík látható 2,35:1-es mozifilmnél.
Meg nem mondom, hogy hol olvastam, de egyszer magukat audiofillnek valló emberekkel csináltak egy vaktesztet. Kaptak egy tesztlapot, és be kellett jelölni, hogy mit hallanak. Cd-t, mp3-at, bakelit, de még ha jól emlékszem Mc is volt, dolby-b-vel. Elég furcsa eredmények jöttek ki. Pl. pont a 320 kb/s-os Mp3-at jelölték be a legtöbben, hogy ez bizony bakelit. Elég szórt eredmények jöttek ki.
A 95% 90%-át pedig egyáltalán nem is érdekli, hogy mit hallgat. :) Büszke tulajdonosa egy teszkógazdaságos bögreszetnek stb.... Tehát nem feltétlenül kell megvetetni velük egy 50"-os fullHD plazmát ráköltve egy szegényebb afrikai ország éves GDP-ét.
Te szakavatott vagy, nyilván tudod, hogy mit kell nézni, mit kell hallani. De egy átlagfelhasználót nem biztos, hogy zavarja az, ami neked "ordító" hiba, mert te nyilván a hibákra vagy kihegyezve. Én nem feltétlen gondolom azt sem, hogy mindenkinek min. 42"-os tévét kell vennie, mert a 32"-os max a budiba jó... :)
Csúnya semmiképp nem lesz a kép, de nem tudja kiaknázni az adásban lévő lehetőségeket, ami szerintem bosszantó! Pláne 10 éven keresztül, ami egy tévé átlagos használati ideje.
Abból a 95%-ból legalább a fele meg tudná különböztetni, ha valaki megmutatná nekik. Uganazt a zeneszámot elindítom CD-ről és MP3-ról, váltogatom a kettőt, szinte ordít a különbség még 320-as bitrátánál is!
Na persze normális rendszeren kell hallgatni, nem filléres bögreszetten!
Elméletileg meg van. Bizonyos képrészletek eltünnek. Tegyük fel, HD jel esetén, hogy egy bizonyos képrészletet 16*16 képontból áll egy 42"-os fullHD plazmán. Ha felére lekonvertáljuk, mert a tv HD ready már csak 8*8 képont lesz látható.
Persze mindez mozgó képen nem olyan feltünő, különösen, ha 3-4 méterről nézzük. Ill. embere válogtja. Nem mindenkinek van "vájt" szeme.
Kicsit olyan mint az Mp3. Ott is jelentős tömörítésen esik át a hang (meg némi vágáson), mégis de egy kellően nagy bitrátával tömörített zenéről az emberek 95%-a nem mondja meg, hogy CD vagy Mp3.
Két különböző dolog, melyek szorosan összefüggenek! Azért kell (célszerű) közelről nézni a tévét, hogy meglegyen az ideális szög! Ez nem volt ajánlott a CRT-knél, mert bántotta a szemet.
Ez igaz sajna, ezért is vakarom a fejem... Nagyon vonz a Panasonic TX-37LZ70 es, sajnos kevés az info és tapasztalat róla... 299 ezret még ki tudnék adni rá, (eddig ugye a 200-250ezres kategóriában gondolkodtam), az plusz 50e már nem vágna földhöz....
Aki most tévét akar venni, komoly bajban van! Jövő év végére többségben lehetnek a 1080-as adások, jóslatok szerint a tévék ára a mai HD-readyk szintjére fog csökkenni. Venni vagy várni?
1995-ben váltottam 51-ről 72 centisre, amí fölé 2003-ban, egy 2 m széles vászon került. Az érdekesebb tévéműsorokat, olimpia vízilabda döntőjét azon néztem. Amióta a munkám miatt böhöm tévék takarják a vásznat, hiányzik az igazi moziélmény.
Egy jó ismerősöm pedig 26"-ost vett. Én is kérdeztem, hogy nem lesz az kicsi? Azt mondta, hogy amenyit ő tévézik... Egyébként meg egy kis harmincvalahány centis crt-ről ment az upgrde egy 26"-os Samura. Nem vagyunk egyformák.
Azért osztom itt az észt, mert nekem volt lehetőségem a saját nappalimban kipróbálni sokféle méretű és fajtájú tévét, amit kevesek mondhatnak el magukról. A tapasztalataimat osztom meg veletek, hogy ne fussatok bele egy felesleges és értelmetlen pénzkidobásba.