Kezdő hegesztők számára hoztam létre ezt a topic-ot. Banális kérdések, gépvásárlás megtárgyalására. Egymásnak való segítségnyújtás, tippek, információk. Kérem mindenki tisztelje a kezdő kérdezőt.
Tenkes29-nek van! (komplett alfa rendszere :-) régebbi 185, 200as AC/DC, meg alfa plazma)
Nekem úgy tűnt nincs hiányérzete :-)
Mondom, én a 165-ös gorillával mindent meg tudnék oldani ami felmerül itthon, ház körül, stb ... most az hogy "megcsípett a hegesztőbogár" XD és innentől kezdve mindent kipróbálnék amit lehet az már csak a saját hülyeségem :-)
Ugyanazt a binzel MB15-öt (vagy annak az utánzatát) adják az alfa mellé mint a 200-as jasichoz.
Annak ellenére hogy ezt az mb15-öt (illetve az annak megfelelő Iweldet amit a gorillához kaptam) nem tartom sokra - és rendszeresen hangoztatom hogy egy rendes Co pisztoly a 24-es sorozatnál kezdődik - nincs vele problémám, és jól működik lassan 2 éve. (pont a nem használom ki effekt miatt nem vettem még mellé meg a kedvenc pisztolyomat az ESAB MXL 340-est)
Volt Mb15-öd, volt 24KD-d, volt North-od, mindegyik működőképes volt nem? Mindegy mit adnak hozzá ha működik rendesen, ha meg nem működik akkor ott a gari ... na akkor érdemes kis ráfizetéssel komolyabbra cseréltetni. Az hogy a 3m elég-e a műhelyben, azt neked kell tudni, nekem elég szokott lenni.
Én használok hegesztő kötényt, de inkább csak a darabolásoknál/gyökmarásoknál a szikrák ellen. Na meg porbelesnél, mert az jobban szeret fröcskölni, és az alumínium tartalma miatt rohadt meleg a szétrepülő cucc :-)
Awinál vagy védőgázas fogyósnál csak ha darabolás után lusta voltam levenni :-)
Igen, jó gép; igen, nincs rossz árban. Kihasználod a teljesítményét, vagy hegesztesz majd annyit, hogy 15kg-s dob menjen rá?... hááát, nem biztos.
Alfa 185, korrekt gép, nagyon korrekt áron, 2 év garanciával. Még azt a teljesítményt sem fogod kihasználni... A 165-öst se tekertem még fel koppanásig, pedig hegesztettem vele 8-as 10-es anyagot.
Ezerszer elfilóztam rajta hogy veszek helyette/mellé egy ilyen 200-as, vagy az egy fázisú 250-es jasicot, esetleg pocketmig 205-öt, esetleg 322-es weldit, (rengeteg gép van ami megtetszik és épp bele is férne a keretbe) .... egyszerűen nincs értele. Amíg nem akadok meg a teljesítmény hiánya miatt a 165-ös gorillánál, akkor hova fejlesszek? Lesz egy jobb gépem amit ugyanúgy nem használok ki, bakker, akkor az árkülönbözetet inkább beletolom jobb kiegészítőkbe/hozaganyagokba, (alu, cusi) és így univerzálisabb leszek.
Szerintem jól gondold át, van időd. (én a helyedben még palackon meg reduktoron sem rugóznék sokat az idén, az alfa 185 mellé vennék 4,5kg porbeles esab huzalt - 12.500Ft -, és a toli kapákat, ház körüli cuccokat lehegeszteném azzal. Tavasszal meg majd elkezdeném bővíteni a rendszert, ha valóban szükséges)
nekem van vékonyabb fajta hegesztőkesztyű, most örököltem, anyám nagybátyja hegesztő volt, még él, de neki már nem kell. van vagy 10 pár, az a régi gyártású de nagyon könnyű és kényelmes
értem, de a sugárzástól védeni kellene magad, és a szikráktól. én tegnap egész nap gyorsdaraboltam és volt rajtam egy olyan fényes tipusu szabadidő nadrág alól, és hát szétégett, nem gyulladt ki csak ráment a szikra de nem közvetlenül, beleivódtak és kézzel szakadt is ketté, ment a kukába, ezért is gondolkozom egy bőrkötényben, de van nekem normális lakatos ruhám csak nem vettem fel, mondom csak darabolok:))
Debrecenben a Weldingnél 9 ezer valamennyi a nettója a 20kg-osnak. Most kerdeztem, mert le fog járni. Azt mondták hegesszem el ami benne van és lejártan is cserélik. De csak a Siadot!
Nagyfather köténye eredeti bőr, nehéz mint állat szoktam viselni! Amúgy Strabagos kabátban kenem :)
A fogason meg a pólók lesznek :) (Ívhegesztőnek) :)
a siados palackokat hol lehet töltetni? nekem kb 4 -5évig tuti elég lesz egy 20 kg os töltet, feltéve ha nem adom el:)) (márpedig elhatároztam bármi követ, nem adok el semmit sem amit már megveszek)
legutóbbi siados volt 20 kg töltet egy szezont használtam és még mindig volt benne 18 kg gáz, pedig hegesztettem nem mondom sokat de keveset sem. én 3-4 literrel hegesztek általában. műhelyben.
Nekem a ZR 39C maxi van, de azzal nem volt baj. Hidegben párázik, meg nekem kasztnizáskor csak fülre van beállítva a gáznyomás, ahogy meghallom hogy jön a gáz úgy van beállítva. Ilyenkor az óra még nem mutat semmit, de ha nagyobb nyomást engedek akkor persze mutatja csak nem tudom hogy pontos e.
Igen a trafó mögött van, a jobb minőségű képeket nem engedi felrakni.
Ide a bal felső sarokba lehetne felrakni az egyenirányítót, itt van a venti helyének a kivágása is. Ahogy nézem az egyenirányító és a fojtótekercs közötti összekötőkábelt kellene nagyobbra cserélni mert a többi kábel elég hosszúnak néz ki. De ez csak elmélet egyenlőre, a kasztnizáshoz és az ilyen kisebb hegesztgetésekhez bőven jó.