Keresés

Részletes keresés

Mr Spock Creative Commons License 2001.11.09 0 0 4799
Kedves kisfekete,

Azt hittem irni akarsz valamit Nebraskarol, es azert kerded mit tudok rola. Tenyleg semmi kulonoset nem tudok, de azt tudom, hogy hol van, es nem meresztek nagy szemeket, hogy az mogyoros, vagy mandulas csoki-e.

Oszinten, azon kivul hogy egy amerikai allamrol van szo, mit tudsz Nebraskarol? Valoszinu hogy semmit, es ha egy olyan terkepet eledtenne valaki amire nincsenek rairva az allamok nevei, valoszinuleg nem is talalnad meg. Ne izgulj, nem szegyen. Nagy a vilag, sok orszag van, azoknak sok fovarosa van, es kulonosen tanult embereken kivul talan senki nem ismeri a vilag osszes orszagat es az osszesnek a fovarosat. Es akkor nem is beszelek mas reszletekrol. Legyunk oszintek, Magyarorszag egy kis orszag, vilagszintu jelentosseg nelkul. Mitol ismerne az atlagos amerikai? Te tudod hogy hol van Suriname? Tudod mi a fovarosa? Tudod hogy egyaltalan melyik kontinensen van? Milyen nyelvet beszelnek? Es akkor meg semmi reszletet nem is kerdeztem. Egyaltalan biztos vagy benne, hogy ez egy igazi orszag, es nem csak kitalaltam egy nevet?

Sok magyar "fel van haborodva" azon, hogy USA-ban nem ismerik Magyarorszagot. Miert ismernek jobban, mint az atlagos magyar Suriname-t, vagy akarmelyik masik orszagot a vilagon.

Gabor

Előzmény: kisfekete (4796)
Mr Spock Creative Commons License 2001.11.09 0 0 4798
Kedves pistigazda,

Semmi lényeges csak annyit várok el egy new york-itól hogy tudjon Magyarországról, mint tőled hogy tudjál Nebraska-ról :-)))

Jóóóóóó!

Gabor

Előzmény: pistagazda (4795)
Mr Spock Creative Commons License 2001.11.09 0 0 4797
Kedves Parser,

Szoktatok nezni (Te is Mr Spock) a 'Boston Public' cimu sorozatot?

Nem. Miert, erdemes?

Gabor

Előzmény: Törölt nick (4786)
kisfekete Creative Commons License 2001.11.08 0 0 4796
OK pistagazda, vettem a lapot. 1-0 oda.
Azt hittem irni akarsz valamit Nebraskarol, es azert kerded mit tudok rola. Tenyleg semmi kulonoset nem tudok, de azt tudom, hogy hol van, es nem meresztek nagy szemeket, hogy az mogyoros, vagy mandulas csoki-e. Magyarorszagrol meg tenyleg nem is hallottak. Amikor kerdezik honnan jottem, es megmondom, hogy Mo, fogalmuk sincs mi az. Persze van aki azonnal ravagja, hogy huuu kommunizmus. Meg nehanyan azt is mondtak mar: Igen, igen, Bukarest!
pistagazda Creative Commons License 2001.11.08 0 0 4795
Semmi lényeges csak annyit várok el egy new york-itól hogy tudjon Magyarországról, mint tőled hogy tudjál Nebraska-ról :-)))

Welcome !

Előzmény: kisfekete (4794)
kisfekete Creative Commons License 2001.11.08 0 0 4794
Kedves pistagazda!

Semmit!
Miert kerded?

pistagazda Creative Commons License 2001.11.08 0 0 4793
kisfekete,

Te mit tudsz Nebraskáról ?

Előzmény: kisfekete (4792)
kisfekete Creative Commons License 2001.11.08 0 0 4792
Kedves Forumosok!

En 2 hete elek itt Amerikaban, New Yorkban, ezert is kerestem meg ezt a forumot, hogy megnezzem, kinek mi a tapasztalata az itteni elettel.
Nekem meg eleg keves, most ismerkedek a varossal, az emberekkel, a szokasokkal. Beleolvastam az eddigi hozzaszolasokba, van amivel mar most egyetertek, van amivel nem, de mint irtam, meg nincs sok tapasztalatom. Eddig sokkal nagyobb felszinesseget latok, mint Magyarorszagon.
A hiradokban alig van europai hir, csak annyit lehet megtudni, hogy itt Amerikaban mi tortent.
A tobbszaz tvcsatornabol osszesen kb. 10 nezheto. Kicsit ki vagyok akadva a reklamokon is, azon, hogy a Prozac-nak (ez egy eleg eros antidepresszans) ekkora reklamja van.
Az iskolarendszerrol nem sokat tudok, de ahogy en latom az is eleg felszines. Jo az, hogy amig Magyarorszagon mindent ugyanolyan szinten kovetelnek, itt lehet szakosodni, es a diakok mire kikerulnek az iskolabol tenyleg ertenek valamihez, de rengeteg felszinesen gondolkodo, ostoba emberrel talalkoztam, akik nemhogy Magyarorszagrol sem hallotak, meg Europarol is alig tudnak valamit.

Figyelem a tovabbi hozzaszolasokat!

kisfekete

cosmopolitan Creative Commons License 2001.11.08 0 0 4790
Parser,

Kidobtam a TV-t néhány éve (jó nagyot csörrent mindegyik, a magyar is meg az amerikai is :-) ), igy nem tudom miről van szó. Ha összefoglalnád a lényeget, az érdekelne.

cosmopolitan

Előzmény: Törölt nick (4786)
pestiutca12 Creative Commons License 2001.11.08 0 0 4789
Classic Girl,
Azért nem kéne Cosmopoliannak neki menni, - mert amit leirt az otthoni könyvesboltrol, az valoszinüleg megtörtént.
Akkor pedig ismerjük el, hogy mindenütt vannak ignorant (tudattalan/érdektelen) emberek.
Még Magyarországon is.
Előzmény: Classic Girl (4787)
cosmopolitan Creative Commons License 2001.11.08 0 0 4788
Classic Girl,
"szerintem te egy nagyon snob helyen elsz!

bocsanat hogy beleszoltam.

es tudod a butak boldogabbak. en egy nagyon boldog ember vagyok. szerintem Te nem."

Sajnos tényleg egy nagyon sznob helyen lakok, olyan hülye movie az egész, maguk az amerikaiak sem szeretik a környéken. Azért szeretek itt, nem mindenki sznob és a suli tényleg nagyon jó. Mentségemre legyen mondva, hogy Mo.-n is nagyon sok időt töltök, egy kevésbé movie kis faluban.

Örülök hogy boldog vagy, ez én boldogságom meg nem tartozik ide, nem is fontos a téma szempontjából -sőt egyáltalán nem- de a butaságom alapján jó esélyeim vannak . Ha az oktatást illetően van valami tapasztalatod, ami segiti az összehasonlitást, az viszont érdekelne. Szerintem oktatás az egyetlen módja a gazdasági lemaradás behozásának.

Azt nem állitottam, hogy az amerikaiak Tolsztojt meg ilyesmiket olvasnak tömegesen. Csak azt, hogy nem tudtam ezt már venni Mo-n, és az eladó (aki tulajdonos is volt és régóta ismerem) ezt mondta. Az amerikaiak nagyon unalmasak nekem ilyen szempontból, ezt már irtam itt nemrég. Egy-egy party után mindig előveszek egy könyvet, hogy regenerálódjak valahogy.

Azért ha bemegyek egy amerikai antikváriumba (átlag helyen), mindig nagyon sok klasszikus könyvet is találok (meg a sok szemetet is persze), valaki csak olvasta őket.

Meg még azt is akartam mondani, hogy itt minden fajta könyvet azonnal megtudok venni, tehát könyv az van (még ha senki nem is olvassa, csak akkor meg nem tudom, hogy az amazon.com mitől lett ekkora, 600 hit-tel csak Tolstoy-ról).

A lényeg amit akarok mondani csak az, hogy kár egyik országbelinek lenézni csipőből a másikat (pláne ha közben ki van a feneke és maga sem tudja világosan mit is akar tulajdonképpen), miközben azért annak is vannak jó iskolái, csak másfajta a kultúrája. Mindig érdemes tanulni a másiktól, és nem csak a hamburgert meg a Hollywood filmet. Leszólni persze sokkal egyszerűbb, de ha egyszer csak kiderülne, hogy a maga világa sem kulturálisan, sem gazdaságilag nem olyan jó mint azt hiszi, akkor az elég ciki. Célravezetőbb ehelyett talán megtanulni a jó dolgokat.

Valahogy Mo.-ra mindig csak a hülyeség jut el innen, a jó dolgok meg nem annyira. Ez is lehet egyik oka az amerikaellenességnek.

Előzmény: Classic Girl (4787)
Classic Girl Creative Commons License 2001.11.08 0 0 4787
Cosmopolitan egyik hozzaszolasa:

"Végezetül egy néhány héttel ezelőtti tapasztalat Mo-ról: Tolsztoj könyvet akartam venni egy vidéki nagyváros legnagyobb könyvesboltjában. Az eladó csak annyit mondott: "Uram, mit gondol, ki olvas ma már itt Tolsztojt ?" Itt ez nem volt gond. Könyv legalábbis volt..."

szerintem Mo-n tobben olvasnak Tolsztoj-t mint amerikaban. amerikaban nem is tudjak ki az! mi az! szerintem te is azert tudod ki az mert megyar vagy.

szerintem te egy nagyon snob helyen elsz!

bocsanat hogy beleszoltam.

es tudod a butak boldogabbak. en egy nagyon boldog ember vagyok. szerintem Te nem.

cosmopolitan Creative Commons License 2001.11.08 0 0 4785
Kedves Mr.Spock,

Igen, ez itt tényleg nem egy átlagos hely, ilyen is van, de tényleg ne általánositsunk belőle.
Ezt megelőzően azonban egy olyan helyen éltem, amely csak egy kicsit tekinthető jobbnak az átlagosnál (ha egész Amerikát veszem, talán nem is volt az). Az oktatás nagyon érdekel, ezért igyekeztem minnél alaposabban megismerni azt az iskolát. Azt hiszem minden PTO (a nem Amerikában élők kedvéért: ez a szülői munkaközösségnek megfelelő egyesület) találkozón részt vettem. A tanárok között nagyon sok lelkes, kitűnő embert volt alkalmam megismerni, meglepetésemre sok fiatal férfi tanárt/tanitót is. (a férfi tanitó Mo-n ma már egy ritka kuriózum csupán, egész generációk nőnek fel anélkül hogy látnának egyet).

Persze az amerikai átlagot megismerni egy vagy két iskola alapján nem tudja az ember. Talán jó lenne, ha többen kifejtenék a véleményüket, nekik mik a tapasztalataik.

Sajnos egyre több nemzetközi felmérés azt az eredményt hozza, hogy Mo. kezdi elveszteni azt az előnyét, ami volt neki , például a matematika oktatásban (is). Ezt inkább csak azoknak irom, akik tele vannak előitélettel Mo-on vagy Európában az itteni oktatást, kultúrát illetően.
Ha egy ország tartósan a legtermelékenyebb gazdaságot produkálja a világon, akkor talán nem olyan vészes helyzetű az oktatása sem, (de mindenesetre tartalmazhat olyan elemeket, melyek legalábbis tanulmányozandóak)

Mindesetre a sok fiatal lelkes tanitónénit (és tanitóbácsit !) látva nem látom ilyen sötéten az oktatás jövőjét. Mo. helyzete lényegesen jobban aggaszt ezen a téren.

Előzmény: Mr Spock (4784)
Mr Spock Creative Commons License 2001.11.08 0 0 4784
Kedves cosmopolitan,

. A családi jövedelmek átlaga itt az USA átlag többszöröse, szinte a teljes lakosság diplomás. A gyerekekből a legritkább esetben szokott titkárnő lenni, 2%-tól eltekintve mindenki főiskolára, egyetemre megy.

Hat akkor igazam volt abban, hogy nem elhetsz valami atlagteruleten, es nem annak az alapjan fejtetted ki a velemenyedet. Az atlagos amerikai iskola sajnos egyaltalan nem ilyen.

A szülők egyszerűen megkövetelik a minőséget.

Szemben az atlagos iskolaval, ahol az atlagos szulok azt kovetelik meg, hogy az atlagon aluli kis Jancsikajuk jo jegyet, vagy legalabb atlagosat kapjon, tudastol fuggetlenul. Mert azt hiszik hogy hosszutavon az jo. Ez egy sajnalatosan eltorzult jelenseg, de mint mindennek ennek is megvan a magyarazata. Nem tudom hogy mennyire lenne off topic ha ebbe reszletesen belemennek.

Magyarországon ma már az oktatás nekem egy elhanyagolt, ellenőrizetlen területnek látszik, tele frusztrált tanerővel.

Nem tudok hozzaszolni, 28 eve nem elek MO-n, es csak ritkan megyek latogatni.
------------------------------------------
Kulonbenis, az iskolarendszer az "utolsokat rugja", enszerintem 2-3 evtizeden belul ilyen formaban nem is fog letezni (a civilizalt orszagokban). Az egesz komputerizalva lesz, ugy az anyag leadasa mint a szamonkerese, mint az osztalyzas, minden. A "jol magyarazo tanitoneni" egyszeruen el fog tunni mint olyan. A legjobb esetben felugyelokent fog szerepelni, de sok koze nem lesz magahoz a tanitashoz. Esetleg az iskola elso ket-harom eve lesz tradicionalis, de talan meg azt is megoldjak maskeppen.

Gabor

Előzmény: cosmopolitan (4775)
Mr Spock Creative Commons License 2001.11.08 0 0 4783
Kedves Mumu,

semmi okom nincs Teged elatkozni...

Csak VICCELTEM, azzal kapcsolatban, hogy mi annak a valoszinusege, hogy ket egymasutani nap, miutan egy tucat mas levelet irtam masoknak, PONT AKKOR akadjon fel a computerem, amikor PONT NEKED, PONT UGYANARRA a levelre probalok valaszolni? Borzaszto keves a valoszinusege, es errol jutott eszembe a "megatkoztal", de csak mint humoros valoszinuseg. Egyaltalan nem hiszek abban, hogy ilyen akar lehetseges lenne.

Csak arra kerlek hogy fogad el hogy sajat velemenyeden kivul lehet masnak is egy mas szogbol nezve igaza...

En ezt mindig elfogadtam olyanoktol, akik a velemenyuket legalabb megprobaljak logikusan megindokolni.

Gabor

Előzmény: Mumu (4781)
Dauphin2001 Creative Commons License 2001.11.08 0 0 4782
Hát eldőlt...

New Yorkban ( ismertebb nevén Hymietown)választások voltak.
A körmünket rághattuk, hogy most akkor
a demokrata Grün vagy a republikánus Blumberg győz..:-PPP
Ez utóbbinak sikerült. Egyik érdekes nyilatkozata megtalálható a Politika Fórumban.( Green vs. Bloomberg).

Tisztelettel.
D.

Mumu Creative Commons License 2001.11.08 0 0 4781
Kedves Gabor,semmi okom nincs Teged elatkozni s,sot nagyon orulok az ittletednek.Egyszeruen egy sor dologban nem osztjuk egymast velemenyet.Azert Te nem vagy az en es en a Te ellenseged,ellenfeled sot ebben az esetben meg antitezis kepviseloje sem.
Csak arra kerlek hogy fogad el hogy sajat velemenyeden kivul lehet masnak is egy mas szogbol nezve igaza,plane ha Te azt kerted hogy kozvetitsem miert van itt nem mindenbe de tobbnyire amerikaellenes velemeny.Ezt tettem (tehat nem az igazsag pretenciojaval hanem a szubjektivitas kozvetitesevel tettem ezt ).Ami az en velemenyemet illeti a kulturarol,szerintem az bantott Teged,innen nezve ,az en korombol latva igy nezz ki.Mint egyes liberalis es konzervativ(nem szamit a politikai hozzaallas) kultur korok resztvevoje becsulet szavamra igy latja egy jo ressze a johiszemu es elfogodottsag nelkuli ismert intellektualoknak is.Azert meg nem kell megharagudni.En orulnek ha egy ellenkezo velemeny kepviselojen keresztul hozzajutok szamomra akar exotikus allitasokhoz,hadd ismerjem ki magam ott is.
Veddd figyelembe hogy ez nem egy hazafias felepes ressze,valami nemzeti ertek megvedesenek frontjan kellene megjelenni,hanem egy konzekvenciaja a kulonfele tortenelmi es tarsadalmi fejlodesnek.A vita etikaja es a demokratikus vitele nem szabad hogy a velemenyt a szemelyhez valo kapcsolat ertekelesehez vezesen sot szerintem nem lehetne semmi sertodesnek helye,legalabb is egy akademikus vita kereteben nem.
A Te alapos es valasztott stilusod es problema megkozelitesed mindig gazdagitja a vitat ,tedd ezt a vita formai kezelesevel is.
Előzmény: Mr Spock (4773)
cosmopolitan Creative Commons License 2001.11.08 0 0 4780
Még egy gondolat az általam ismert iskolák és az olvasás kapcsán amit kifelejtettem:
mindegyik gyereknek (az elemi iskolásnak és a középiskolásnak) is két kötelező olvasmányt adtak a nyári szünetre. Az egyiket választhatták egy listáról, a másikat az iskola jelölte ki. Addig nem kezdhették el a tanévet, amig vizsgát nem tettek ezekből. A vizsga alaposnak látszott, ha valaki nem értette amit olvasott, nem tudta letenni. Az középiskolás gyereknek a kötelező könyv egy Orwell mű volt.
Előzmény: Mr Spock (4774)
Törölt nick Creative Commons License 2001.11.07 0 0 4779
Ne haragudj, de nem tartalak alkalmasnak további vitára. Bocs., hogy megszólítottalak. Csak hát felfordult a gyomrom. Megint.
Előzmény: borzimorzi (4764)
cosmopolitan Creative Commons License 2001.11.07 0 0 4778
"Elképzelhetőnek tartod-e, amint ez itt Mo.-on egy vidéki nagyvárosban tény, hogy Amerikában szombaton déli 13.oo órakor bezárjon a könyvtár és csak kedden reggel nyisson ki újra?
:((( "

Ezt már csak azért sem lehetséges, mert hétvégén szoktak különböző kultúrális programokat szervezni, például iró-olvasó találkozót, vagy egy-egy komolyzenei rendezvényt, pl. kamara együttes koncertjét. A könyvtár azokon a helyeken, amelyeket ismerek, vasárnap is nyitva szokott tartani, gondolom abból a megfontolásból, hogy akkor érnek rá az emberek elmenni oda. Sokszor ad helyet különféle kluboknak, pl. nyugdijasok/fiatalok ilyen-olyan képzőművészeti klubjainak stb. A könyvtár használata egyébként szinte ingyenes, beleértve a magas technikai szinvonalon álló számitógépes/internetes szolgáltatásokat is.

Szóval Amerika tényleg nagyon primitiv kulturálisan, de legalább igyekszik :-)

Előzmény: Tiborcsik (4776)
Tibor Arato Creative Commons License 2001.11.07 0 0 4777
Olvastam a Magyar web-lapon, hogy Kalocsan Afghan menekult tabort letesitettek es a lakosag nem nagyon orul neki.
Milyen mas szempontbol segitti Magyarorszag ezt a terror elleni haborut?

Az amerikai legierok ledobtak egy olyan hatalmas bombat, hogy a Talibanok azt hittek, hogy foldrenges volt. Egy ilyen bomba megtalalja az elenseget meg a barlang melyen is.
Udv. Sky.
Tiborcsik Creative Commons License 2001.11.07 0 0 4776
Kedves cosmopolitan!

Elképzelhetőnek tartod-e, amint ez itt Mo.-on egy vidéki nagyvárosban tény, hogy Amerikában szombaton déli 13.oo órakor bezárjon a könyvtár és csak kedden reggel nyisson ki újra?
:(((

Előzmény: cosmopolitan (4775)
cosmopolitan Creative Commons License 2001.11.07 0 0 4775
Kedves Mr. Spock,

Mint ahogy azt irtam, nem véletlenszerűen választottam ki a lakhelyet, valószinű ez nem általánositható. A családi jövedelmek átlaga itt az USA átlag többszöröse, szinte a teljes lakosság diplomás. A gyerekekből a legritkább esetben szokott titkárnő lenni, 2%-tól eltekintve mindenki főiskolára, egyetemre megy. A szülők egyszerűen megkövetelik a minőséget. Sokat foglalkozom matematikával, ez alapján talán egy kicsit jobban meg tudom itélni a szinvonalat. Mindenesetre a gyereket tökéletesen igénybeveszi, a követelmények magasak, többet tanulnak, mint mi az én időmben az adott tárgyból Mo.-n.
Hogy általában mi a helyzet azt nem tudom. De az igyekezetet azt mindenesetre látom. Magyarországon ma már az oktatás nekem egy elhanyagolt, ellenőrizetlen területnek látszik, tele frusztrált tanerővel. Itt a helyi újságokban látom a témával való állandó foglakozást. Próbálják mérni a minőséget, összehasonlitani az egyik iskola eredményeit a másikkal vagy a saját tavalyi, tavaly előtti eredményeivel. Ha nincs eredmény, annak személyi konzekvenciái vannak.
És a törődés, az igyekezet nagyon fontos, meg kell hogy hozza az eredményt. Mára már sajnos Mo.-n nem látom az igyekezetnek ezt a szervezett formáját, csak néhány egyéni, elszigetelt próbálkozást. Az "eredmény"-t sajnos egyre több nemzetközi felmérés is bizonyitja. Innen nézve nekem az USA oktatás nem látszik annyira tragikusnak. Ha olyan jelenségeket is hozzáveszek, hogy kitűnő a könyvtári hálózat (messze jobb mint Mo.-on valaha is volt) és ezek mindig tele is vannak olvasóval, még hétvégén is, akkor ezeket nincs okom rossz jelnek tekinteni. A könnyvesboltok szintén biztatóan néznek ki.
Végezetül egy néhány héttel ezelőtti tapasztalat Mo-ról: Tolsztoj könyvet akartam venni egy vidéki nagyváros legnagyobb könyvesboltjában. Az eladó csak annyit mondott: "Uram, mit gondol, ki olvas ma már itt Tolsztojt ?" Itt ez nem volt gond. Könyv legalábbis volt...

Előzmény: Mr Spock (4774)
Mr Spock Creative Commons License 2001.11.07 0 0 4774
Kedves cosmopolitan,

Meglepetésemre itt találkoztam olyan tanáregyéniségekkel, amelyek a saját diákkoromban még megvoltak Magyarországon. A középiskolás fiam matematika oktatása legalább olyan jó, mint egy mai magyar elit gimnáziumban lenne.

Nem tudom hogy hova volt szerencsed kerulni, de amit leirsz azt en nem talaltam tipikusnak. 1993-ban tortent az meg, hogy egy titkarnot kerestem. Az elso jelentkezot, egeszen veletlenul (nem erdemes leirni a korulmenyeket) megkerdeztem, hogy mennyi 6x18. Kert egy calculatort. Mondtam hogy nem, fejbe szamolja ki. Erre kert egy papirt es ceruzat. Mondtam nem, ragaszkodom hogy fejben szamolja ki. Nem tudta, nem vettem fel. Es utana minden jelentkezotol, most mar szandekosan megkerdeztem, hogy mennyi 6x18. Kilenc nem tudta megmondani, a tizediket felvettem (aki igen). Mind a tiz kozepiskolat vegzett.

Persze, egy USA-ban ez egy statisztikailag nem elfogadhato pelda, de miutan olyan sokat hallottam, hogy a kozepiskolat vegzettek jelentos szazaleka nem tud olvasni es szamolni, mindig azt hittem hogy "hat ez azert tulzas kell hogy legyen". Ezen kis szemelyes tapasztalat alapjan, most mar nem vagyok olyan biztos benne (hogy tulzas).

Sajnos mint vásárló egy üzletben nem sokat tudok kezdeni egy olyan eladóval, akinek már több darabját is előadták a Madáchban, kivülről tudja a III. Richárdot de nekem mint vevőnek még köszönni sem hajlandó.

Milyen igaz.

Olyan van Magyaországon hogy amerikaellenesség, meg máshol is. Itt viszont nincs európaellenesség, magyarellenesség sőt afgánellenesség sincs. Ez is jellemző egy kultúrára. Vagy nem ?

Meg ez is.

Gabor

Előzmény: cosmopolitan (4761)
Mr Spock Creative Commons License 2001.11.07 0 0 4773
Kedves Mumu,

Tegnapelott egy majdnem egyorast valasz tunt el, amikor fennakadt a computer szeme (a nagy lecke utan amit adtam neked). Ma reggel leultem, elkezdtem irni, most "szerencsere" csak 10 perc utan. Megatkoztal (:-)?

Nincs lelkierom harmadszor nekifogni ugyanannak. Bekapcsolodok a tobbiek hozzaszolasaba es onnan folytathatjuk. Ne haragudj.

Gabor

Előzmény: Mumu (4752)
cosmopolitan Creative Commons License 2001.11.06 0 0 4771
Kedves borzimorzi,

Nem szeretnék általános következtetéseket levonni a két iskoláról, mert mindegyiket a két állam első három iskolája között tartják számon és célzott módon lettek kiválasztva. A dologhoz tartozik, hogy az iskolákról mindenféle adathoz gyorsan hozzá tud jutni az ember (szülők végzettsége,jövedelmi viszonyai, milyenek a teszteredmények stb.). Ha leegyszerűsitem a dolgot, jó helyen kell lakni, akkor az iskola is nagy valószinűséggel jó lesz. Azt viszont látom, hogy az amerikaiak a maguk módján folyamatosan tesznek erőfeszitéseket, hogy javitsanak ott, ahol nem jól működik a dolog. A mostani lakóhelyemem azt látom, hogy a gazdag szülők lakhelyén levő iskola alig kap állami támogatást, mert arra vannak más források is. Egy nem messze levő város iskoláira sokkal többet költenek. Ott a lakosság nagy része spanyol anyanyelvű, még az óraszámot is megemelték (7-kor kezdődik a suli !), hogy behozhassanak valamit a lemaradásukból.

" Ugyanakkor itthon az is gond, hogy nemigen lehet felbuzdítani a szülőket arra, hogy nyáron vagy akár egy hétvégén kalákában végezzenek el valami melót a suliban. Az unokaöcsém meglepődve tapasztalta, hogy amikor ott volt szó arról, hogy valami csőtörés miatt beázott két terem és gyorsan ki kéne festeni, mihelyt kiszárad a fal, akkor néhány apuka simán összedobta a festékre valót és megcsinálták egy hétvégén. Itthon egy hasonló ötletet fanyalogva fogadnának, hogy ugyan kérem, kommunista szombat?"

Itt a közösség érdekében való munkavégzésre ránevelik a gyerekeket, ezért amit irtál, nekem nem meglepő. Nem is kaphat senki oklevelet addig, amig bizonyos mennyiségű közösségi munkát nem végzett el (community service). A fiam például a hétvégén egy otthontalan családok számára szervezett rendezvényen fog ebédet felszolgálni. Utánna pedig az egyik öregotthonban szervezett reggeli után fog takaritani. Van ilyen Pesten például hogy gyerekeknek a Farkasrétről vagy a Rózsadombról a Józsefvárosban vagy Kőbányán egy hajléktalan szálláson kell valamit segiteniük ?

Végül nem kell az amerikaiakat szeretni de abban nagyon igazad van, hogy meg kellene tanulni tőlük ami jó dolog és nagyon sok ilyen van. Ennek azonban nem sok jelét látom Mo.-on, nyilván az amerikaellenesség egyszerűbb, meg az ellenkezésben amúgy is vannak tradiciók. A tanulásban ?

Előzmény: borzimorzi (4763)
Mumu Creative Commons License 2001.11.06 0 0 4770
Kedves borzimorzi,nekem is tetszik a valaszod,de mert minen szubjektiv nem ertek egyet a kulturarol irt megjegyzesedel.Persze nem is kell .
Mikor kulturarol beszelek abban termeszetesen benne van az izles,a keres (a piac) a tendencia ennek a piacnak a kielegitese is.Ugyanakkor benne vanak a logikai iteletek (szilogizmusok)amelyek e kulturan edzett enberek,haboru eseten igen komoly hatalommal rendelkezo emberek hoznak eletfontos dolgokban.
Az USA mint kulturtermekekben is nagyhatalom ,potencialis tokeje miatt (MO.-n 90%.a filmeknek amerikai)kihat a meg alig a tejecsketol elvalasztott generaciora,holott ennek itt mas eselye lenne ha a ketezer ev kultur izlesen none fel.Ez ellen persze nincs mit tenni,mert a globalizacioval oda folynak az osszes lehetosegek.
Csak annyi jogom van es csak a magam neveben beszelve hogy en pedig nem szeretem a specifikus amerikai kulturat es azt az eroteljes hatasat a mi kovetkezo generacionk muveltsegere.Es ahogy en vagyok ugy van nagyon sok elenjaro muvesz itt es kulturmenedzserek akiket eleg jol ismerek.Egyesek el mennek hamuban sult pogacsas tarisnyaval odaat szerencset probalni,maradnak is es elnek a dollarok kenyelmeben de a legtobjuk csak a frusztraciot erzik,hogy ma mar egy kis orszag alig tud sajat filmeket produkalni,sajat kulturajanak muveit megfilmesiteni.Ennek persze nem az USA az oka hiszen nem akadalyoza meg hogy mi csinaljunk amit akarunk,hanem a termeszetunknek idegen fast food amit szivesen konsumal egy idoszegeny fiatalsag.Tehat en szemelyesen igy vagyok vele,ez az en "nem tetszik" ressze egyik darabja..
Ezt is csak a Mr.Spockal valo beszelgetes miatt jegyeztem meg...
Előzmény: borzimorzi (4753)
Mumu Creative Commons License 2001.11.06 0 0 4769
Hogy illusztraljam az itteni analizist atkuldok most Neked a nett egyik ilyen jellegu mai cikket...
Előzmény: Mr Spock (4749)
Mumu Creative Commons License 2001.11.06 0 0 4768
Hogy illusztraljam az otteni analizist atkuldok most Neked a nett egyik ilyen jellegi mai cikket...
Előzmény: Mr Spock (4749)
Mumu Creative Commons License 2001.11.06 0 0 4767
Lehet Ragika,en nem azt mondtam mi az igaz (mert azt nem tudo) cak azt hogy mi jarul hozza az antiamerikai hangulathoz (annak pedig nem kell mindig valodi alapja legyen,eleg ha azt hiszik).Persze ez csak az idos generacional tapasztalhato.A legtobb fiatalnak meg egyaltalan problemajuk van az 1956-al. Sajnos.
Előzmény: Törölt nick (4755)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!