Most már csak az a kérdés, hogy hogyan jön ide a relativisztikus Doppler képlet, amikor a a gépkocsi (vagy a repülő) sebessége elhanyagolható a fénysebességhez képest, vagyis relativisztikus hatások nincsenek.
Szerintem sehogy.
A Doppler jelenség kis sebességnél is jól mérhető, tehát nem okozhatja relativisztikus hatás. Sem idődilatáció, sem térkontrakció.
De akkor meg az a baj, hogy a relativitáselmélet ellentétes a Doppler jelenséggel, vagyis valamelyik hibádzik.
A Dopplert ezerszer ellenőrizték, valóságos műszerek működnek a Doppler hatás alapján. (Sőt még a GPS is használja). Tehát ez tuti.
Akkor viszont a relativitáselmélettel van a baj, mégpedig nem kicsi.
Szerintem meg te nem értesz semmit a relativitáselméletből.
Csak elhiszed azt a butaságot, hogy ha egy vonaton ülő mozgó megfigyelő nem látja egyidejűnek a villámcsapásokat, akkor neki külön ideje van. (lásd Einstein vonatos gondolatkísérletét.)
"Ugyanis ez a búvalb@szott világ sajna olyan szerkezetű, hogy se a tér, se az idő nem abszolút érvényű, ezzel szemben a fénysebesség viszont az."
Viszont ha egy kg krumplit meghámozok, mindig úgy érzem, hogy krumplihéj több keletkezik, mint amennyi krumpli eredetileg volt. Talán át kellene térnem a burgonyára...
Marhára semmit nem értesz a speciális relativitáselméletből.
Az az alap, hogy "mindenki" a SAJÁTIDEJÉT méri a saját óráján, és ez nem lesz feltétlenül ugyanaz, mint amit a másik mér. Nincs abszolút idő! Te viszont bolond fejjel makacsul abszolút időben okoskodsz. Hogyaszongya, ugyanabban az időben mérik a forrásnál a két hullámhegy közötti időtartamot, mint amiben a detektornál mérik.
Hát, nem.
A detektor is a sajátidejében mér, meg a forrás is, ezért lesz mindkettejük számára a fénysebesség precízen ugyanakkora. Ugyanis ez a búvalb@szott világ sajna olyan szerkezetű, hogy se a tér, se az idő nem abszolút érvényű, ezzel szemben a fénysebesség viszont az.
A relativitáselmélet és a Doppler jelenség ellentétét már más is észrevette:
„Az SR, a speciális relativitáselmélet azt írja, hogy a forrástól a fény fénysebességgel távozik és a megfigyelőhöz is fénysebességgel érkezik. Azt is állítja még, hogy a közbülső útszakaszon nem történhetett vele semmi. Nem is állíthatna mást, hiszen az SR szerint az űr üres, ott tehát a fényre nincs fizikai ráhatás. Mindezek alapján az SR szerint nem jöhet létre optikai Doppler-effektus. Ez bizony alapos, ha nem fatálisellentét az SR és a fizikai valóság között.”
Nem "rosszul mondtad", hanem az egész relativitásgyalázást alapoztad arra, hogy lám, csalás meg átverés az egész. Azt bizonyítottad, hogy a legelemibb ismeretekről sincs halvány fingod se.
Ez nekem éppen elég ahhoz, hogy beárazzam az egész hablatyolásodat, bármekkora egóval is adod elő.
Nem vonom kétségbe a jogodat, hogy te is a világ eszének tarthasd magad, nekem viszont engedd meg, hogy más véleményem legyen.
Tök rossz a magyarázatod. Nem kell hozzá magasugrónak lenni.
Mégegyszer, bővebben:
fm = fe* (c+v)/c
ahol:
fm ... a szembemozgó megfigyelő által érzékelt frekvencia
fe ... az eredeti frekvencia
c ... a fénysebesség
v ... a megfigyelő sebessége
+ ... az összeadás jele
A zárójelben lévő c+v azt jelenti, hogy összeadódik a fénysebesség és a szembemozgó megfigyelő sebessége.
Vagy már a mateknak sem hiszel?
Einstein szerint ha a c sebességhez bármekkora v sebességet hozzáadsz, az eredmény akkor is csak c lesz: (c+v)=c , mert c-nél nincs nagyobb sebesség Einstein szerint.
Vegyük figyelembe Einstein álláspontját, mely szerint (c+v)=c
Hogyan alakul ekkor a megfigyelő által érzékelt frekvencia?
fm = fe* (c+v)/c = fe* c/c = fe
Vagyis: fm = fe
Ez pedig azt jelenti, hogy a a relativitáselmélet szerint a mozgó megfigyelőnek az eredeti frekvenciát kellene érzékelnie, vagyis a Doppler jelenség nem létezne a relativitáselmélet alapján.
Mivel azonban a Doppler jelenség nagyon is létezik, a relativitáselmélet egy áltudomány.
mindenki hibázhat. rosszul mondtam. de h ezt kell ismételgetnetek az azt mutatja, h másba nem tudtok belekötni. figyelemmel az általam leírtak mennyiségét ez nem rossz arány.
mondjuk téged nem fenyeget az a veszély, h hibázol, mert nem mondasz semmi értelmeset. ez is egy stratégia.
de megadom neked is a lehetőséget, hogy elemezzük ki bármelyik relelmmel kapcsolatos kísérletet, vagy mondjál ténylegesen a relelmet használó technológiát és vitassuk meg. vagy cáfold meg az állításomat, h construct hülyeséget írt az esszéjében, vagy h a specrel matematikája egy átverés, ill a specrel hibáit amiket számos esetben leírtam.
Lehet ,hogy nagyobb frekvenciát érzékelsz, de attól,hogy a két sebesség összeadódik ,szerintem a fény sebessége nem lessz nagyobb, Ez lehet egy trükkös matematikai megoldás. Valami olyasmi amiről csejk beszél. Lehet hogy használható, meg lehet vele oldani dolgokat, de szerintem a fénysebessége nem változik.
"Fénysebességgel halad a megfigyelő szerint is, aki éppen a fényforrás felé halad."
Itt máris megbukott a dolog, mert ha szembemész a fénysugárral, akkor a sebességed hozzáadódik a fénysugár sebességéhez, ezért érzékelsz nagyobb frekvenciát. Ha nem adódna hozzá, akkor az eredeti frekvenciát érzékelnéd.
"Attól hogy közeledik a fényforráshoz, sűrűbben detektálja a hullámhegyeket..."
Valóban sűrűbben detektálja, mert hozzáadódik a sebessége a szembejövő fénysugár sebességéhez.
"Rövidebb távolság=hamarabb beérkezés."
Csakhogy a rövidebb távolság (ugyanannyi idő alatt) nagyobb sebességet jelent. Ezt hagyod ki, a magyarázatból.
"Hamarabb beérkezés=Doppler effektus."
De csak akkor érkezhet be hamarabb a megfigyelőhöz, ha a megfigyelőhöz képest nagyobb sebességgel érkezik. Ha ugyanazzal a c sebességgel érkezne, akkor miért jönne hamarabb?
Ezt valóban átlátja egy általános iskolás is.
Benne van a képletben, hogy összeadódik a fénysebesség és a szembemozgó megfigyelő sebessége:
fm = fe* (c+v)/c
ahol:
fm ... a szembemozgó megfigyelő által érzékelt frekvencia
"Ha fénysebességgel indul a fénysugár az álló rendszerből, és a mozgó megfigyelő rendszerébe is ugyanazzal a fénysebességgel érkezne meg, akkor ugyan mitől változna meg a mozgó megfigyelő által érzékelt frekvencia? Semmitől."
Nagyon figyelj, okoska, mert most erőt veszek magamon, és korrepetállak.
Adott egy forrás, amiből egyenlő T időközönként útnak indul a fénysugár egy hullámhegye. Halad a hullámzás a térben mindenki számára fénysebességgel. Fénysebességgel halad a megfigyelő szerint is, aki éppen a fényforrás felé halad. Attól hogy közeledik a fényforráshoz, sűrűbben detektálja a hullámhegyeket, mivelhogy az első hullámhegynek hosszabb utat kellett megtennie (fénysebességgel), mint a rákövetkező hullámhegynek: a két hullámhegy beérkezése közötti időben a detektor mozgása kurtította a fénynek befutandó távolságot. Rövidebb távolság=hamarabb beérkezés. Hamarabb beérkezés=Doppler effektus.
Amúgy okoska, az őseredeti Doppler effektus is pont erről szól. A hullám sebességének semmiféle köze nincs ott se a frekvencia változásához: az egész effektust az okozza, hogy a két hullámhegy beérkezése közötti időtartamban változik a hullámhegyek által megteendő távolság. Mivelhogy a detektor mozog a HULLÁMFORRÁSHOZ képest.
Ezt még egy általános iskolás gyerek is átlátja. Neked meghaladja a szellemi képességeidet.
"Azt gondolom, hogy mivel távolodik a fénysugártól,A fénysugarak rezgései nagyobb területen oszlanak el.
Ez két külön dolog.
Az egyik, hogy távolodáskor nagyobb hullámhosszúságúnak érzékeled a fényt. Ez a Doppler jelenség.
Ez mozgás közben jelentkezik, amikor távolodsz a fényforrástól. A mozgási sebességed okozza.
A másik, hogy ha távolabb állsz a hősugárzótól (de nem mozogsz) akkor kevésbé érzed a meleget, mert a hősugárzó energiájából kevesebb jut rád. Ezt a távolság okozza.
De ha állsz, az általad érzékelt hullámhossz nem lesz nagyobb. Csak akkor, ha mozogsz.
Te csak hiszed, hogy bármit is magyaráztál, a szövegeid csak olyan sületlenségek, mint pl. a legutóbbi 3 pontod, meg az a nevetséges elgondolás, ahogy te a ferdeszögű koordináarendszer működését elképzelted.
Mindezt gyatrán fogalmazott mondatokkal, amiből süt a műveletlenség.
Mert már számtalanszor megadtam, hol találod meg a Relativisztikus Doppler képleteit, meg azt is, hogy akinek ez érthetetlen, hogyan tudja mégis megérteni a működését. Soha nem adtál rá érdemleges választ, csak hogy az egész specrel. egy hülyeség.
A Doppler jelenség már kis sebességnél is jól kimutatható, hiszen a rendőrök ezzel mérik a gépkocsik sebességét.
De a relativisztikus hatások, így a kontrakció is, csak relativisztikus sebességeknél jelentkezik, ami a fénysebességgel összemérhető sebességet jelent.
Akkor kis sebességeknél, mint amilyen egy gépkocsi sebessége, hogyan jön ide a relativisztikus kontrakció, mint magyarázat?
Nyilván sehogyan sem.
Egy nagy kamu a kontrakció, és kamu az egész relativitáselmélet.
A valóságosan létező, sokszorosan bizonyított Doppler jelenség helyből cáfolja a kamu relativitáselméletet.
Nem értem. Én nem hiszem , hogy a hullámhossz nem változik. Azt gondolom, hogy mivel távolodik a fénysugártól,A fénysugarak rezgései nagyobb területen oszlanak el.A hősugárzót vettem alapul. Minél távolabb vagy a hősugárzótól annál kevésbé érzed a meleget.