Kezdő hegesztők számára hoztam létre ezt a topic-ot. Banális kérdések, gépvásárlás megtárgyalására. Egymásnak való segítségnyújtás, tippek, információk. Kérem mindenki tisztelje a kezdő kérdezőt.
Vagy a mezei módszer: Száraz szappannal finoman megfirkálni, majd puha textillel áttörölgetni. Teljesen láthatatlan és képez egy leheletvékony illóolaj réteget. Egyáltalán nem párásodik. Tapasztalatból beszélek, télen mindig így kezelem a szemüvegemet évek óta. Így nem párásodik be, ha a hidegről bemegyek egy fűtött helyre.
Szia.köszönöm az infót.eldöntöttem máris hogy ennél maradok.ár megbizhatóság teljesitmény is megfelelő. Ja és 2 év gari. Legkésőbb augusztusban meg is veszem. Addig meg az ..apróságokat``
Most lehet hogy ki fogtok röhögni ... egyszer egy pincerendszerben rendezett paintball partin láttam az egyik mókusnál egy olyan fejvédőt, aminek a tetejére likat vágva ráapplikált egy processzor ventillátort. Először jót röhögtem, aztán nem annyira, amikor elkezdtük az egyébként is jó párás pincerendszerben a meccset. Én kb. 1 percenként álltam meg szellőztetni. A szünetben mondtam a csókának hogy addsza csak kölcsön a sisakodat. Hát ha direkt nagyon lihegtem, akkor tudtam egy kicsit bepárásítani a plexit. De akkor is sokkal hamarabb tisztult ki. Igen hatásos volt, szépen megjáratta az a pici venti is bent a levegőt.
Nyilván pajzsa válogatja, hogy érdemes-e megpróbálni (ha még garis, akkor nyilván nem kéne). Egy nagyon nyitottnál nyilván felesleges, de az gondolom nem is párásodik annyira.
Szóval izé ... prociventilátor? :) De gondolom jó a VGA venti is.
Bocs a móricka fotosoppért, de kb így tudnám elképzelni, a paintballos sisakon is kb itt volt a cucc:
Alfaweld 185-ösöm van 3. éve használom, probléma nélkül, 0,8 1,0-ás méretű huzallal.
A munkakábelt lecseréltem Binzelre, ez "masszívabb" érzést ad. A gyárit átalakítottam afi-ra.
Szervíz: garanciaidőn túl (akkor 1 év volt) telefonon keresztül kaptam instrukciókat a hiba feltáráshoz. Mivel nem találtam a hibát, így mondták, hogy juttassam el a gépet hozzájuk. Kérdeztem az árat, mondták, csak küldjem majd megoldják. Korrekt.
(itt nem írom le, hogy a csomagolásnál kiderült, az idiot kutyám megrágta a tápkábelt:)
Ja, és még egy finomság, fejlesztés alatt áll egy a felső polc alól előre kihúzható pisztolytartó konzol.
Ez nekem folyamatosan problémát okoz, hogy hová akasszam a pisztolyt. Akárhová nem rakhatom, mert a tüzes kerámia kiégette a munkakábel köpenyét, megégette az asztalt stb. Így most megoldódik a probléma.
Mint ahogy a hozaganyag elhelyezése is. A palacktámasztó háromszögek sem azért készültek ilyen steam punk stílusban, mert a dizájner lelkem nem fért a bőrébe, hanem azért vannak rekeszelve, mert így négyféle pálcát tudok a palack mellé betárazni.
A gyalum még nincs kész. Pont amiatt, mert ahogy épült úgy jöttem rá, hogy nekem kellene egy rendes awigép a finom részletekhez, amit MMA-val már nem nagyon lehetett megoldani. Ekkor félretettem a gyalu projektet, eladtam az MMA invertert és vettem egy HF awit.
Aztán beköszöntött a tél, hideg volt, nem tudtam dolgozni a fűtetlen garázsban, de az agyam az bezzeg pörgött ezerrel. Addig pörgött, amíg rávettem magam, hogy megint adjam el a gyakorlatilag használatlan awi masinát és vegyek egy AC-DC awit. Megtettem, így már tudok alut is, meg minden egyebet hegeszteni.
De aztán megtapasztaltam, hogy hegesztő trógli nélkül állandóan összerakni, szétszedni, pakolgatni a cuccot nagyon fárasztó. Kell egy hegesztőkocsi. Amíg ezen dolgoztam, addig a gyalu állt az asztal sarkán (az egyik fotón látható is, a Hilti koffer alatt) De most már innentől végre foglalkozhatok azzal, amiért ezt a nagy hegesztős projektet bevállaltam :-)
amúgy meg látni azt szemre is hogy milyen a varrat, én pl soha nem néztem annyira a kijelzőt az alfánál mig 200, néha ránéztem , úgy hogy hulladék anyagra hegesztve az ivfényt kitakarva ránéztem a kijelzőkre és láttam az értékeket
Úgy tűnik, elkészült a trógli. Holnap még egy kis kézi reszelgetés és jön a festés, összeszerelés. Megy még egy polc is a feneke meg a felső közé, de az csavarral szerelhető. Nem akartam fixre behegeszteni, mert ki tudja, hogy mit hoz a jövő, ha kiveszem, akkor még egy jó nagy gép is belefér.
Így hirtelen én sem :-( Mondjuk sajna abból a táblázatból - ha egyre gondolunk - nem lesz sokkal egyszerűbb a gépet belőni.
Én is kb egy-két hónapot bosszankodtam a gorilla kijelzőn hogy miért nem mutat értéket tekergetés közben, mire rájöttem hogy azért mert ugye ő csak áramerősséget tud A-ben. (mondjuk azt MMA-ban még mutathatná is)
MIG módban viszont állítunk egyszer huzaltolást, valamint feszültséget. Na most bármelyik potit tekerjük el, azzal változtatunk az áramerősségen, és mivel nem szinergikus a gép (fogalma sincs milyen huzal van befűzve - átmérő/anyagfajta - , milyen védőgázt használunk) valamint mindkét állítható értéket külön is el tudjuk állítani, a gép külön kijelezni nem tudja (mint pld jasic 200) egy harmadik fajta értéket kiszámolni és kiírni a kijelzőre az meg végképp nem megy. Ebben az árkategóriában nem. Sőt 4x ennyiért is kb tájékoztató jellegű szokott lenni.
Én használtam! Semmi gond nem volt vele, igaz nem tudtam úgy belőni hozzá a gépet, mint az Esabhoz. De teljesen korrekt. Debrecenben a nagy Magmaweld forgalmazó nagyon sokat elad a 15kg-os tekercsből! 5kg-os is filléres az Esabhoz képest.