Kezdő hegesztők számára hoztam létre ezt a topic-ot. Banális kérdések, gépvásárlás megtárgyalására. Egymásnak való segítségnyújtás, tippek, információk. Kérem mindenki tisztelje a kezdő kérdezőt.
a varrat ugyanolyan mint a nagy alfával, szép és jó.majd teszek fel képet hétvégén, mert ma max 3 cm es varratok voltak, addig meg még hegesztek többet, legalább is úgy tervezem
szia, az előtolót nem tudom megitélni szemre mert nem látom a motort, mivel átesik olyan helyre ahol nem látok rá, de amugy bírja tolni a huzalt stabilan. a huzal is jó, a korábbi gépem a külsődobos volt alfaweld, ahhoz képest adja amit kell, teszi a dolgát, de még nem sokat hegesztettem vele, eddig jó kis gépnek tünik. a nagy alfa nyilván erősebb meg nehezebb, bár amperban nem volt sokkal több. ez a kicsi tud 130 ampert folyamatosan, a nagy külsődobos meg 155 öt. én ma 99-100 amperral toltam kb 1 órát, de nyilván nem folyamatosan, mert volt ide teszek oda teszek . ez ilyen ez a vasas meló
Gratula a géphez,és használd egéséggel,remélem én is hamar felépülök már és én is vehetem meg az Mma-t,de még az is elképzelhető hogy várok kicsit és én is kombit gépet veszek,majd kiderül.
Az az igazság hogy én csak ezt a fajtát használtam idáig, és most is ez van a gépbe. Úgyhogy nincs összehasonlítási alapom másfajta huzallal, nekem jó. Kíváncsi vagyok hogy neked milyen tapasztalatod lesz vele, mert te hegesztettél másfajtával is, igaz az másik gép volt.
hát biztos kell vagy 2 tized, mondjuk van kettősköszörüm is, de az is barkács meg az oszlopos fúróm is. szóval melegednek elég hamar. örülök ha kifurja a lyukakat. nem lenne sok kb 1500 ft az új cső ára, meg a tengelyből nem nagyon szednék, mivel 12 es menet megy rá,
Befogod a 12-es köracélt az oszlopos fúróba, bekapcsolod, és a sarokcsiszoló + lamellás koronggal a kívánt részt hozzá igazítod :-) Gondolom nem sokat kell leszedni ...
értem, gáz az holnap jön, de próbahegesztés csak kb szerdán, mert le kell fujnunk fél hektár burgonyát.
ma jól megszivatott a 3/8 cső, mert bele szokott menni a 12 es köracél. jó,,leszabtam a csövet méretre 100db. meg minden, lesorjáztam kivül belül, áá nem ment bele a 12 es köracél, na ha ezt tudom hogy 2 féle is van cső, mert ez vastagabb falú mint szokott, de a belső átmérő rovására, most vehetek megint csövet, de viszem magammal a 12 es köracélt és bele próbálom.
kaptam a géppel egy 50 centis gázcsövet, azt nem fotóztam le, de amugy sem megy rá a gépre, csak gondolom nagykinlódva, melegitve, van itthon nagyobb gázcső még a többi alfa idejéből az jó, rápróbáltam, meg még vennem kell bilincseket a csőhöz, meg egy doboz binzel pasztát is vettem csak az sincs a képen. és a szokásos hegesztőpajzs meg salakoló is járt a géphez, az a vicc kategóriás
Szerintem mindenkinek igaza van a trafós kontra inverter témában. Igaz hogy az olcsóbb trafósok már nem az örökkévalóságnak készülnek, de ha menet közben egy, két dolog kipurcan és megfelelően cserélik, akkor nagyon gazdaságos és egyszerű a fenntartásuk.
Invertereknél a nagyon olcsó, és a nagyon drága ársávban lehet problémás a javítás.
Inverteres mma ami 30 körül van ott ugye nem gazdaságos egy 15.000-es javítási számla.
Egy 100-200.000-es ársávban (gorilla, alfaweld MIG/MMA, jasic és társai, BLM dc awi) viszont egy ilyen 10-15.000-es javítás a gép árához képest már simán jó befektetés. Szóval eben az alsó-középkategóriában jól, könnyen, és gazdaságosan javíthatónak gondolom az invertereket.
Drága gépek esetében viszont lehet meglepi, mert egy Kemppi-hez, Millerhez, - sőőőt a profi iweld duplaimpuzusos co-kat is idesorolhatjuk - a márkaszervizen kívül kevesen tudnak infót szerezni, füstölhet el benne olyan alkatréz amiben beégetett program van, azt hiába cseréljük egy ugyanolyan számú alkatrészre, nem fogja tudni ugyanazt :-(