Kezdő hegesztők számára hoztam létre ezt a topic-ot. Banális kérdések, gépvásárlás megtárgyalására. Egymásnak való segítségnyújtás, tippek, információk. Kérem mindenki tisztelje a kezdő kérdezőt.
Gratula a géphez,és használd egéséggel,remélem én is hamar felépülök már és én is vehetem meg az Mma-t,de még az is elképzelhető hogy várok kicsit és én is kombit gépet veszek,majd kiderül.
Az az igazság hogy én csak ezt a fajtát használtam idáig, és most is ez van a gépbe. Úgyhogy nincs összehasonlítási alapom másfajta huzallal, nekem jó. Kíváncsi vagyok hogy neked milyen tapasztalatod lesz vele, mert te hegesztettél másfajtával is, igaz az másik gép volt.
hát biztos kell vagy 2 tized, mondjuk van kettősköszörüm is, de az is barkács meg az oszlopos fúróm is. szóval melegednek elég hamar. örülök ha kifurja a lyukakat. nem lenne sok kb 1500 ft az új cső ára, meg a tengelyből nem nagyon szednék, mivel 12 es menet megy rá,
Befogod a 12-es köracélt az oszlopos fúróba, bekapcsolod, és a sarokcsiszoló + lamellás koronggal a kívánt részt hozzá igazítod :-) Gondolom nem sokat kell leszedni ...
értem, gáz az holnap jön, de próbahegesztés csak kb szerdán, mert le kell fujnunk fél hektár burgonyát.
ma jól megszivatott a 3/8 cső, mert bele szokott menni a 12 es köracél. jó,,leszabtam a csövet méretre 100db. meg minden, lesorjáztam kivül belül, áá nem ment bele a 12 es köracél, na ha ezt tudom hogy 2 féle is van cső, mert ez vastagabb falú mint szokott, de a belső átmérő rovására, most vehetek megint csövet, de viszem magammal a 12 es köracélt és bele próbálom.
kaptam a géppel egy 50 centis gázcsövet, azt nem fotóztam le, de amugy sem megy rá a gépre, csak gondolom nagykinlódva, melegitve, van itthon nagyobb gázcső még a többi alfa idejéből az jó, rápróbáltam, meg még vennem kell bilincseket a csőhöz, meg egy doboz binzel pasztát is vettem csak az sincs a képen. és a szokásos hegesztőpajzs meg salakoló is járt a géphez, az a vicc kategóriás
Szerintem mindenkinek igaza van a trafós kontra inverter témában. Igaz hogy az olcsóbb trafósok már nem az örökkévalóságnak készülnek, de ha menet közben egy, két dolog kipurcan és megfelelően cserélik, akkor nagyon gazdaságos és egyszerű a fenntartásuk.
Invertereknél a nagyon olcsó, és a nagyon drága ársávban lehet problémás a javítás.
Inverteres mma ami 30 körül van ott ugye nem gazdaságos egy 15.000-es javítási számla.
Egy 100-200.000-es ársávban (gorilla, alfaweld MIG/MMA, jasic és társai, BLM dc awi) viszont egy ilyen 10-15.000-es javítás a gép árához képest már simán jó befektetés. Szóval eben az alsó-középkategóriában jól, könnyen, és gazdaságosan javíthatónak gondolom az invertereket.
Drága gépek esetében viszont lehet meglepi, mert egy Kemppi-hez, Millerhez, - sőőőt a profi iweld duplaimpuzusos co-kat is idesorolhatjuk - a márkaszervizen kívül kevesen tudnak infót szerezni, füstölhet el benne olyan alkatréz amiben beégetett program van, azt hiába cseréljük egy ugyanolyan számú alkatrészre, nem fogja tudni ugyanazt :-(
Ha nekem is gyakran kellene alut hegesztenem, nem is próbálkoznék az én gépem átszerelésével hanem vennék egy olyan gépet mint pl a tiéd.Szerintem trafós co val sosem lesz olyan szép és jó a varrat mint egy inverteres awis géppel.
Igazad van. Én is azért írtam (Laci1979... Hozzászólására egy trafós gép szerintem szinte örökös mint a nyomorúság) hogy ugyanúgy elromolhat egy trafós gép is mint egy inverter, csak egyszerűbb és igénytelenebb.Talán többen értenek még hozzá, de már egy trafósban sem olyan minőségű szerintem egy mágneskapcsoló vagy fokozatkapcsoló mint régen. Semmit nem azért gyártanak hogy örökké tartson, ki kell fogni lehet rossz széria akármelyiknél.De tény hogy az invertereké a jövő. Amire nekem kell oda tökéletes egy trafós co gép.
Nekem az az érzésem, hogy ez az inverterekkel kapcsolatos vélekedés, miszerint fokozottan hajlamosak a meghibásodásra, kissé eltúlzott. Legalább is a fórumtársaktól - egy két esettől eltekintve - nem nagyon hallani, hogy bármelyikünké is kifeküdt volna, pedig elég sok inverter működik itt a fórumon és általában közép-, alsó-középkategóriás gépeket birtoklunk.
Tény, hogy minél bonyolultabb az elektronika, a mechanika annál nagyobb a meghibásodás esélye, de szerintem mai viszonylatban ezek nem minősülnek olyan bonyolult elektronikáknak. Ha megfelelően vannak méretezve az alkatrészek, akkor nem hiszem, hogy olyan könnyen beadják a kulcsot. De az is igaz, hogy a javítását jobbára komplett panelek, fődarabok cseréjével oldják meg. De manapság sajnos minden termék esetében ez a módszer. Ez a sok elektronika ellenben nem öncélú dolog, rengeteg olyan szolgáltatást is nyújt, amiket a régi trafós időkben elképzelni sem tudtak a szakik. Például olyan alu hegesztéseket, rozsdamentes varratokat, amiket néhány órás gyakorlás után sikerült produkálnom az AC/DC inverterrel, azt egy régi géppel, talán több éves gyakorlat után sikerülhetett volna. A technika sok tudásbeli hiányosságot pótol.
Én nem hallok, látok olyant, hogy sorban halnának meg az inverterek néhány éves használat után. Persze egy jó trafós valószínűleg tovább húzza, de nekem személy szerint nem szempont a 20-30 éves élettartam. Sokkal nagyobb léptékben fejlődik ez a hegesztési technológia, hogy érdemes lenne 20 évre leállni és nem kihasználni az újabb gépek nyújtotta lehetőségeket, szolgáltatásokat.
Szerintem is jobban bírják, de szerencse kell hozzá mint mindenhez. Ha egy co gépet nézünk abban is leéghet a trafó, elromolhat a mágneskapcsoló, gázszelep,fokozatkapcsoló,kiszáradnak a kondik. Ugyan úgy elromolhat benne az elektronika, a tolómotor,ventilátor. Csak ezek az alkatrészek sokáig bírják és egyszerűek.
Megszokás kérdése :-) Én a kisebb pisztollyal sokkal kevésbé tudok "egyenletesen" haladni, mert nagy, nehéz pisztollyal tanultam, és azok a mozdulatok rögzültek be. :-) Érdekes mód awinál meg fordított a helyzet, ott a minél kisebb pisztoly jön be ... fene se érti.
Tartósság, hát fene tudja, biztosan tartósabb egy trafós, de ... mikor én szétborítottam a gorillát - nem vagyok egy villamossági, vagy tv szerelő - de nem tűnt olyannak, amiben speciális, vagy nehezen cserélhető alkatrészek lennének.