Ha a társadalmakat vesszük, eljutunk a fejlett világ-fejletlen világ problematikájáig, amire senki nem tudja a megoldást.
Egyetertek. Ezt en soha nem vitattam. Termeszetesen, egy asvanyi kincsekben szegeny, kedvezotlen klimaval rendelkezo, keves termofolddel rendelkezo, tortenelmi problemakkal sulytott, folyami vagy tengeri kapcsolatokkal nem rendelkezo orszagnak az alapviszonyai mindig es megvaltoztathatatlanul gyengebbek lesznek, mint mindezek ellenkezojevel rendelkezo orszag.
Na de mindezen BELUL a nep kepes lehet az adott tureshatarokon belul, jobba vagy rosszabba tenni a helyzetet. Most egy elso pillanatra abszurdnak hagzo peldat fogok felhozni, de gondolkozz el nehany pillanatra mielott reagalsz. Svajc-Afganisztan. A FIXALT viszonyok nem rosszabbak Afganisztanban. Tehat a kulonbseg bizony az embereken mulott es mulik.
a sok hozzánk hasonló emigráns hiába menne vissza az országába és ugyanennyit dolgozna, a már vázolt körülmények miatt nem sokra jutna..
Megintcsak egyetertek. Persze hogy egyik pillanatrol a masikra, az egyen szintjen, nem lehet attorni a fixalt meghatarozokat, es meg az abbol eredo tarsadalmi meghatarozokat sem. Na de....es most jon a lenyege amit akarok mondani....a fixalt meghatarozok evezredek ota fixaltak. Azon belul az ottelo embercsoport igenis kepes lehet tobbet kisajtolni a viszonyokbol, vagy kevesebbet. Es ha a fixalt viszonyok kedvezotlenek, az embereknek kellene tudni, hogy az o tevekenyseguk lehet csak kepes fejleszteni a szinvonalat.
Nem a vizum ervenyessege szamit, hanem az, hogy belepeskor mit pecsetelnek bele, hogy meddig tartozkodhat itt az ember. Ha ez az ido lejar, akkor eleg atmenni Canadaba es visszajonni, akkor ujra bepecsetelik, hogy meddig lehet maradni.
Persze soha nem kotelesek beengedni senkit. A vizum nem jelent semmi biztonsagot, ervenyes vizummal is visszautasithatjak az embert.
jut eszembe...legyszi valaszoljatok..kerlek benneteket.
ha a turistavizum csak 6 honapig ervenyes, ugye nem eleg atmenni Kanadaba es vissza hogy utana megint 6 honapig legyen ervenyes. el kell hagyni egesz eszakamerikat. ugye?
koszi. koszi.
Gondolkoztam a dolgon, miert van ez a kettos hozzaallas az emberekben. Vannak akik nagyon szidjak USA-t, es vannak akik nagyon dicserik. Miert nincs ugyanez a hozzallas mondjuk Angliaval szemben? Miert arnyaltabbak a velemenyek?
Nezzuk kulon-kulon a ket velemenyt.
Aki vedi. Mivel itt elsosorban magyarok vannak, ezert altalaban nem "oshonos" amerikaiak jelennek meg a felszolalok kozott, hanem olyanok, akik Magyarorszagon szulettek, es kulonbozo okok miatt uj hazat valasztottak maguknak. Ez mar onmagaban is implikalja azt, hogy dicserik es vedik USA-t, hiszen ha szidnak, magukat cafolnak meg, mert "ha olyan rossz, miert maradna itt?" Azaz alamennyire rozsaszinebb szemuvegen keresztul nezi amerikat. S termeszetesen van sok jo dolog is amerikaban. Egy atlagos magyarnak tobbszoros joletet biztosit ugyanannyi munkaval, ami hamar le tudja dolgozni ezt a hatranyt, hogy altalaban nullarol kell kezdeni az eletet itt. Nagy elonye meg USA-nak, hogy mukodik. Ha felad az ember egy levelet, akkor biztos lehet benne, hogy meg is erkezik.
Sokan szidjak a kozbiztonsagot, szerintem nem jogosan. A nagyvarosokban es a gettokban persze nem jo a kozbiztonsag, de Budapesten se szivesen jarkalok a VIII.-ik keruletben este 10-kor. Itt sokszor be se zarjak az emberek az autokat, amig bemennek egy kiskozertbe. Sot, nem egyszer lattam, hogy a motort is jarni hagytak - foleg telen, nehogy kihuljon. Tolem nem tul messze, West Chesterben ismerek egy amerikai csaladot. Egy szokasos amerikai tipusu hazuk van, nem draga kornyek, de nem is rossz. Elmentek ugy nyaralni, hogy nem zartak be a hazat. Nincs is rajta zar. Nekem szemely szerint nagyon tetszik meg a keritesek hianya, nem kenyszeritik az embereket skatulyakba mint Magyarorszagon. Szabadabb es tagasabb a ter ezaltal.
Es meg lehetne sorolni a jo dolgokat.
A masik oldal.
Aki szidja. A szidalmazasok bizonyos resze abbol szarmazik, hogy altalban utaljuk az osztalyelsot. Fuj, streber, meg kulonben is. Ez tulajdonkeppen az irigyseg egyik formaja. Ha Kina lenne a vilagelso, akkor Kina lenne szidva. Persze nem mindenki ebbol az -altalaban nem tudatosult- okbol szidja USA-t. Sajnos van alapja is a kritikanak. Ez reszben pont USA osztalyelsoi szerepebol kovetkezik, a kulpolitikaja, de gyakran az emberek is nagykepuek a vilaggal szemben. A kulpolitikaban peldaul a kovetkezo esemenyeket tartom nagykepunek, ami az utobbi par evben volt:
- A kinaba leszallt kemrepulogep esete. A kinaiak nem akartak visszaadni addig, amig USA hivatalosan elnezest nem ker a kemkedes miatt. USA ezt nagyon nem akarta megtenni, mi az, hogy "Bocsanatot kerni????" A vegen azert megtettek, de nagyon nyogvenyelosen, felhivatalosan.
- Be akartak vezetni, hogy a feherorosz allampolgaroknak akkor is vizumkenyszer legyen, ha csak atrepulnek USA felett! Az oroszok azt mondtak, hogy jo, akkor ez kolcsonos lesz, es masnap kiutasitottak egy Delta gepet az orosz legterbol, ami csak jokora kerulovel erhette el a celjat. Azota nem hallottam errol a vizumkenyszeres dologrol, gondolom a feledesbe merult.
- Be akarta USA vezetni a Kanadaiak szamara is vizumot par evvel ezelott. Kanada is csak annyit mondott, "Ok, akkor ez kolcsonos lesz". USA nem vezette be a vizumkenyszert. Sajat allampolgaraival is alaposan kiszurt volna, mert rengeteg amerikai jar at Kanadaba.
- A kivonulas a Durban-i konferenciarol. Ez megint hibas lepes volt, legalabbis a masodik napon. Ket het eredmenytelen targyalas utan azt mondom, lehet jogos. De nem a masodik nap.
Szoval USA gyakran nagyhatalmi goggel kulpolitizal, s ezaltal ellenszenvesse teszi magat a kulfoldi elo emberek szemeben. Sajnos USA-nak ra kellett dobbennie a tragikus WTC esemenyek miatt, hogy hiaba katonailag a legerosebb orszag, nem tud meglenni kulfoldi tamogatas es kooperacio nelkul. Remelem, hogy emiatt kulpolitikaban is bekovetkezik javulas, csak szomoru, hogy ezt ilyen esemeny eredmenye.
Persze lehetne meg sorolni a rossz dolgokat is [es a jokat is].
A velemenyem osszegezve, hogy ha pl. Magyarorszagot es USA-t vesszuk, akkor mindket orszag tanulhatna a masiktol bizonyos dolgokat. De ez tulajdonkeppen szinte barmelyik ket orszagra igaz a vilagon.
Sajnos a pillanat nem alkalmas arra, hogy részletesen válaszoljak. Mindenesetre annyit mondhatok, ezek a jelenségek nekem egyéni tragédiáknak tűnnek és nem rettegünk tőle éjjel-nappal. Tudod itt sokkal többen is laknak, a baj is több. Meg sok a fegyver is, ez nem jó.
Még annyit, hogy itt tényleg szabadságérzetem van, ez Mo.-n nem volt. Most már ott is van, amikor ott vagyok (gyakran) de csak azért, mert van hova mennem, ha valaki ki akarna késziteni.
Kedves Gabor,orulok hogy nem erteted felre amit irtam.Semmi kepen nem akrok hibakra vadaszni es antiamerikai hangulatot teremteni vagy teremteni hagyni.
A hírekben szerepelt, hogy Airbus-ról van szó. Ez a géptípus nem alkalmas terrorista eszköznek, így ez a támadás 90%, hogy nem terrorista cselekedet volt. A maradék10%, hogy a gépet szabotálták, tönkretették. Ugyanis ez a géptípus az egyetlen a világon, melyet lehetetlenség szándékosan lezuhantatni, nekivezetni valaminek, ugyanis a számítógép kiveszi a kezedből az irányítást. Ezen a gépen az utolsó szó nem az emberé .
Kedves cosmoopolitan,
bocs, hogy beleszólok, de minden éremnek két oldala van. Magyarországon (egyenlőre :( ), nem lövöldöznek diákok a diáktársaikra és a tanárokra, ellentétben a szabadság honával, ahol ez kis túlzással mindennapos...
Tudod ezeket a jelenségeket én is úgyanigy érzékeltem és nem bántam meg, hogy át tettem a székhelyemet ide. Ez itt egy nagyon divatos, nemzetközileg is jegyzett hely, az átlagos házár közel van a millióhoz USD-ben. De azt a suliban nem érzékelem, szülői értkezleteken sem , hogy a jóléttől teljesen elment volna az emberek esze.
Tulajdonképpen gyereket nevelni is könnyebb, mint Mo.-on, mert pontosan látja, mit kell csinálnia ahhoz, hogy ennek a világnak egyszer saját erejéből is részese legyen. És ehhez itt a tanuláson keresztül is vezet út.
Kedves Cosmopolitan, sajnos, itt nincsen ilyen. Mi még a vadkapitalizmusnál tartunk. Az állam az emberek felfogásában még nem azonosul azzal a jószágigazgatóval, aki a pénzünket kezeli, ahogy a nemzetet sem az ország polgárainak együtteseként értelmezzik sokan. Mindkét fogalom a politikai hókuszpókuszok ködébe vész, sajnos... Ezzel párhuzamosan egyesek orcátlansága egetverő tud lenni: a kerületben, ahol lakom, a 30-150M Ft-os villák lakosai az önkormányzattól követelik a csatornázást, pedig mellényzsebből is ki tudnák fizetni. Nem szorulnak rá arra a pénzre, amelyet a panellakóktól vonnak el adók s egyebek formájában... (Lásd még az Óbuda-Békásmegyer topicban, ha nekem nem hiszed.)
Ugyanakkor azokat, akik felelősen gondolkodnak másokról, sokszor kellemetlenségek érik. Az unokaöcsém például nagyon eszes gyerek, jól is tanul egy elég kemény gimiben. Otthon két kisebb tesója van, talán innét is van benne átlagosat meghaladó felelősségtudat. Ez hajtja, amikor szünetekben, ebédszünetben, de sokszor tanítás után is 20-30 percet szívesen bentmarad a suliban, ha valamelyik osztálytársának valami nehezebben megy és segít neki. Köszönetet nem kér, mert maga is tudja, hogy ha sikerül elmagyaráznia valamit valakinek, akkor ő maga is jobban megérti. Őtőle a tanárok is jobban elfogadják, ha óra elején felteszi a kezét és azt mondja, hogy valamit nem értenek. Egyik alkalommal azonban fura dolog esett vele. Suli után odajött hozzá az egyik legbutább kölyök újgazdag, pöffeszkedő apja és rendkívül prosztó modorban számon kérte tőle, hogy hogyan merészelte az ő fiának nem elmagyarázni az x matekfeladatot a nagyszünetben, mikor pedig az ő fia megmondta, hogy nem érti... Szegény srác köpni-nyelni nem tudott, csak hebegett valamit arról, hogy vége lett a nagyszünetnek, mire a gyerek sorra került volna. Erre a papa pöffeszkedve folytatta, hogy szerinte hetente 2-3 alkalommal a srácnak házhoz kellene mennie az ő gyerekét tanítani, és hogy ő már meg is beszélte az osztályfőnökkel, hogy ilyan "tanulópár" alakuljon! Természetesen fizetséget esze ágában sem volt kínálni,de ezek után valszeg még azt se fogadta volna el az öcskös. Simán közölte, hogy neki erre nincs ideje, mert suli után otthon van dolga, meg edzésre megy. Azzal elköszönt és otthagyta a nagymellényű idiótát. Másnap óráról kihívatta a diri és az igazgatói szobában üvöltözött vele, hogy hogy merészel tiszteletlenül beszélni az osztálytársa apjával. Természetesen a hülyegyerek apja-anyja ott volt, előzőleg azt hazudoztak, amit akartak, a fiú védelmében senki nem emelt szót. Rátukmálták ezt a tanulópáros dolgot, természetesen ohne fizetség, ő meg nem mert ellenkezni, mert megfélemlítették. Mivel jeles tanuló, valszeg át fogja venni félévtől is egy másik gimi, de akkor is felháborító, hogy egy állítólagos jogállamban és demokráciában ilyen történhet. Úgyhogy nem árt vigyázni: a diktatúra reflexei, a diktatúra stílusa ott és akkor ront ránk, ahol a legkevésbé várjuk. Itt tartunk a dolog tanulásában...
Pedig az egymás iránti felelősségnek meg kellene lennie, de mit csináljunk, ha a jóindulatból arra következtetnek, hogy valakiből rabszolgát lehet csinálni? Checks and balances? OK, a jogban talán már van. Épp csak az emberek gondolkodásából hiányzik az önkorlátozás ideája. Lassan csak beleplántáljuk... Szvsz már az is szép lenne, ha a farkasréti kölkök, ha nem is hajléktalanokat istápolnának Kőbányán, de legalább odáig eljutnának, hogy ne akarnának mindenkit terrorizálni a pénzükkel és vélt vagy valós hatalmukkal. Nos, ennek a pasinak a kölyke valszeg meg fogja tanulni abban az osztályközösségben, hogy hol lakik az úristen, ha az unokaöcsémet emiatt tényleg másik suliba kell vinni, de nem mindig ez a tapasztalat...
Kedves Mumu, szvsz tényleg kellemetlen, hogy nincs pénz itthon sok jó filmre. Viszont az is igaz, hogy kezdenek rájönni a filmesek is, hogy nemcsak állambácsitól lehet erre pénzt kapni, és kezdenek létrejönni olyan alkotások is, amelyek kisebb-nagyobb részben már a magánszektor pénzéből finanszírozódnak. S vagyunk páran, akik meg is nézzük őket. (A Moszkva tér címűt pl. már a szemlén is láttam, meg pár hete rendes moziban is.) Pedig nem mondhatnám, hogy világraszólóan zseniális alkotások, csak érdekel, hol tart a magyar mozgóképkultúra... Más kérdés, hogy ezen a héten kétszer is lesz Tarkovszkij a Tabánban és arra valami okból azért nagyobb motivációm van elmenni, akár sokadszor is...
b
Furcsanak tartom, hogy megy itt a vita a 'munkaerkolcs'-rol, mint az egeszseges gazdasagi verkeringes kialakitasanak katalizatorarol.
Erdekelne, hogy hogyan kapcsolodik bele ebbe modellbe pl. a kovetkezo apro pelda:
-A Deutsche telekom a MATAV tulajdonosa Nemetorszagban veszteseges, Magyarorszagon kepes profitot termelni... Egy olyan orszagban, ahol az emberek 10-ed annyit keresnek, ergo 10-ed annyit kellene telefonra kolteniuk is...
-Ismerek egy eromuvet, amelyik gyonyoru profitot termel Magyarorszagon. A kulfoldi vezetok csak ugy veszik fel a premiumot, a magyar munkeberek pedig az adott cegnel nevetsegesek.
Es meg sorolhatnam a peldakat, amelyek azt bizonyitjak, hogy a 'munkaerkolcs' egy csepp a tengerben azon okok kozott, hogy miert tart Magyarorszag ott, ahol tart.
"Ez igaz. De forditva is igaz: a munkaerkolcs talan olyan amilyen (akarmilyen) mert az egyenek olyanok amilyenek (akarmilyenek), es abbol adodik ossze a munkaerkolcs."
Ne haragufj, de latszik, hogy nem elsz Magyarorszagon mar nagyon reg. A munkaerkolcs azert joresz attol fugg Magyarorszagon (is), hogy emberi modon megfizetik-e az embert. Azok a cegek, akik felismertek, hogy a magyar munkaerot is meg kell fizetni, a munkaeropiaci szelekcio miatt nagyon jo munkaeroket kaphatnak itt. Es profitot termelnek, amit (sajnos) visszaforgatnak az anyaorszagba. Sot, sajnos meg azok is profitot termelnek, (bar docogosebben), akik kotve az ebet a karohoz, a magyar berszinvonalat a beka s@gge alatt igyekeznek tartani. Nem mondok cegneveket, mert kimoderalnak... Altalaban ezeknel a cegeknel jelentkeznek a gondok, es nem azoknal, akik kepesek nem a 'gyarmatositot' jatszani. A helyi vallakozok kozott is van, aki viszi valamire, es kepes az alkalmazottainak is fizetni, de roluk azert nem erdemes beszelni, mert a munkaero nagy reszenek sajnos nem ok adnak munkat, hanem a multik. Illetve sok kisvallakozas is a multikkal el szimbiozisban. Oriasi a felelosseg a multik berpolitikajan, ami pedig igenycsak kegyetlen ebben a tersegben. Es igencsak negativ eloiteletekkel erkeznek Magyarorszagra, a magyar munkaero erteket illetoen.
"Miért olyan nehéz otthon magyar fogkrémet kapni?"
Azert, mert a versenyben csak a legerosebb tokeju cegek maradnak fenn, a fogyasztasi cikkek piacan (is). Magyarorszagon nincs toke, mert nem szulettunk bele.
"Miért nem lehet sehol magyar filmet látni?"
Azert a bazzeg', mert nincsenek dollarmilliok arra, hogy latvanyos, kommersz filmeket csinaljanak, ami a majmokat is erdekli. Marketing nelkuli kis filmek a muveszmozikban vannak, de ne menj el, mert nem ertened meg. Konyveket is irnak, de az elobb emlitett okoknal fogva ne olvasd el...
"Miért DM-ban vannak hirdetve a kiado irodahelységek?"
Azert, mert a magyar nep annyira szegeny, hogy csak az kepes mefizetni ilyesmit, aki kulfoldi; kulfoldon szerzi a jovedelmet (mint pl. en is.)
"Miért minden csak akkor jó otthon ha külföldi?"
Az oszd meg es uralkodj elv alapjan a kulfoldiek felvasaroltak mindent, ami jo. Egyebkent nem mindenben az a jo, ami kulfoldi; szerencsere az en szakmamban mar vannak pozitiv jelek, ennek az ellenkezojere is.
"Mi büszkék vagyunk arra amit nekünk itt sikerül elérni, - ti mire vagytok büszkék?"
Kollektiv buszkeseget soha nem tudtam erezni; mentes vagyok minden ilyen 'kollektiv ontudat' sallangtol, ami azert is jo, mert ha mindenki ilyen lenne, a vilagon soha nem lettek volna nemzeti, vallasi, es egyeb alaon kirobbantott haboruk. Sajat magam arra vagyok buszke, hogy a vilagrol nalad szelesebb latokorrel rendelkezem, es annak ellenere hogy ebbe a szerencsetlen adottsagu orszagba szulettem, van lehetosegem valasztani, hogy a vilag mely orszagaban eljek, dolgozzak, es nem vagyok sikertelen abban, amit csinalok. Illetve buszke nem vagyok erre sem, csak orulok neki.
TE mire vagy buszke? Csak ugy sajat magad?
Ne feledd el, hogy ez a párbeszéd abból indult ki, hogy aki itt dolgozik, az viszi valamire. Erre mondtad azt, hogy ez mindenhol igaz a világon. Továbbra is kénytelen vagyok állitani, hogy nem mindegy hogy hol dolgozik az ember. Meg kell különböztetni az egyént a társadalomtól ebben az összefüggésben. Ha a társadalmakat vesszük, eljutunk a fejlett világ-fejletlen világ problematikájáig, amire senki nem tudja a megoldást. Nekem az erre a válaszom, hogy ha egy országban sokáig nyugalom van, nincs háború, forradalom stb. , mint például itt USA-ban, akkor kialakulhatnak azok a mechanizmusok, amelyek révén az egyén hatékonyabban tud dolgozni. Ezért nem vagyok különösebben büszke arra, amit itt elértem, nem volt nagyon nehéz.
Ha az egyén szempontjából vesszük, a sok hozzánk hasonló emigráns hiába menne vissza az országába és ugyanennyit dolgozna, a már vázolt körülmények miatt nem sokra jutna. Másik irányban, amikor meg idejön az ember, hirtelen nagyságrendeket növekszik a profitja, pedig nyilván nem dolgozik hirtelen 30-szor annyit.
Ha hiszed, ha nem, tényleg nincs kiből választani elegendő számú megfelelő szinvonalú vezetőt. Választhatod a volt kommunistákat vagy választhatod a kommunizmusban, KISZ-ben szocializálódott következő generációt, amelyiknek a saját haszonszerzésen kivűl más szempontot nem nagyon ismer. Ezért én a másfél generációt erősen optimista becslésnek tartom. A következő generáció a jelenlegi szabadrablásban szocializálódik, könnyű elképzelni a következő periódust. Ez van. Valamikor itt is ez volt. De itt béke volt. És nem azért élünk mi itt olyan jól, mert mi különleges fickók vagyunk, azok meg ott mind idióták, kivéve Abszolút Nullát, új nevén Dupla Nullát.
Az egyén hiába akar a legszigorúbb munkaerkölcs szerint dolgozni ha körülötte levő körülmények olyanok, amilyenek.
Ez igaz. De forditva is igaz: a munkaerkolcs talan olyan amilyen (akarmilyen) mert az egyenek olyanok amilyenek (akarmilyenek), es abbol adodik ossze a munkaerkolcs.
Az oda-vissza-sagrol meg valami:
A magyarok panaszkodnak a kozbiztonsagrol, bunozesrol, stb. Mumu talan meg emlekszik, hogy 1999-ben otthon voltam (es talalkoztunk), es dobbenten meseltem, hogy megallitott egy rendor, es felszolitott arra, hogy vesztegessem meg. De a dobbenetemnel csak az volt meg dobbenetesebb, hogy amikor visszajottem USA-ba, es ezt leirtam itt, a legtobben megertessel reagaltak. Marmint a rendor iranyaba. Hogy "hat olyan keveset keres, hogy kenyszerul megvesztegettetni magat".
Oda-vissza. Miert NE lenne ilyen a rendorseg, ha a lakossag megerto modon reagal? Hogy lehet egyaltalan javulast elvarni? Erted hogy mit ertek "oda-vissza"-sag alatt?
Ezért egy-egy egyén hiába dolgozik nagyon szorgalmasan, ha nincsenek meg azok a szociológiai körülmények, amik nekünk itt megvannak.
Igaz, de teszerinted hosszutavon nem megis az fogja eldonteni a szinvonalat, hogy a lakossag hany szazaleka akar/fog szorgalmasan dolgozni? Vegulis nem abbol alakul ki a szociologiai korulmeny?
Hiába van ott ugyanaz a nagyvállalat, amivel mi itt minden korrupció nélkül szép pénzt csinálunk, ha az ottani (magyar) vezetője csak kenőpénz ellenében hajlandó szóba állni az ottani magyar üzleti partnerével.
Szerinted mi tortenne, ha senki nem lenne hajlando megkenni? Ugye valakivel elobb utobb kenyszerulne megis szobaallni? A problema talan ott van, hogy senki nem hajlando "elso lenni a sorban". Tolem azert nem fognak ezek szimpatiat nyerni, mert sokszor az eletemben hajlando voltam "elso lenni a sorban", annak ellenere, hogy pontosan tudtam, hogy ez hatranyomra lesz. Valakinek el kell kezdeni. Ha mindenki a masikra var, akkor igaz, tenyleg nem lehet javulas. Ha mindenki hajlando megkenni, azzal a felkialtassal, hogy "ha nem en, valaki mas ugyis", akkor nem lesz valtozas.
Vegulis nem ezek a dolgok amik osszeadodnak "szociológiai körülmények"-ke?
Ott meg idő kell, sok idő.
Igen, vegulis ez a dolog lenyege. En a rendszervaltozaskor mondtam ottani ismeroseimnek, hogy "legalabb masfel, talan ket generaciora lesz szukseg mire az atallas teljes ervenyre tud jutni". Kesobb nagyjabol ugyanerre tul sokszor volt az a reakcio, hogy "engem nem az erdekel hogy az unokam eljen jol, hiszen ugyanezt a szoveget a kommunistak is megprobaltak nekem eladni, en most akarok jol elni".
Most erre mit lehet mondani? Igaza van? Valahol igen. Megis pont ennek az ellenkezojere van szukseg? Igen. Es pontosan ezert lesz legalabb masfel generaciora szukseg.
Nincs például középosztály, akikből vezetőket lehetne választani. Lumpen elemek a politikusok, nem érdekük bevezetni jó mechanizmusokat, mert akkor nem tudnának lopni.
Ez viszont egy szomoru jel. Ha mast nem, a valasztasokat komolyan kellene venniuk. Hiszen semmibe nem kerul jobban odafigyelni, nincs igazi aldozatra szukseg ahhoz, hogy tenyleg jol megnezze hogy kinek a nevet ikszeli be. Ha meg ennyit sem hajlando a jobb elet es tarsadalom remenyeben megtenni, milyen alapon varhatja el a javulast, meg az o eleteben? Mert azt nem tudom elhinni, hogy 10 millio magyarbol ne legyen nehany tucat megfelelo ember a vezetesre.
"jobb lenne elöbb a saját házatok elött takaritani mielött megszolnátok a szomszédot az ottani piszokért."
Akkor ezt a peldat kovesd Te is. Es neked a szulohazad a szomszed vagy a mostani hazad?
Kulonben sem ertem. Ennyit jelentenek a hatarok? Hogy mas orszag? Szerintem nem orszagokat kell osszehasonlitani, hanem embereket, es azt sem az orszagokon belul vagy kivul, hanem a vilagon belul.
kisfekete: mi az hogy falu neked? en egy kertvarosban lakom. csak hazak vannak itt, csak azok jonnek ide akik itt laknak. az falu? vagy mire gondolsz?
Kedves Gabor,az ide irok legtobbje nem amerikaellenes,csak le irja a velemenyet (halistenek) es arra szivesen meghallgatja tieteket is..
Okay. Akkor bocsanatot kerek az eloiteletert.
Csak az furcsa es nem ertem hogy miert eppen a szolasszabadsag orszagaban elok ertekelik annyira radikalisan ha valami kritika eri azt az orszagot amiben most elnek.
A szolasszabadsag nem garantalja azt, hogy amit szabadon szolnak annak ertelme is van (:-).
Nekem semmi bajom az USA-kritizalassal. De a tobbeves tapasztalatom az, hogy ritkan van arrol szo, ami esetleg tenyleg kritizalnivalo USA-ban.
Az esetek tobbsegeben "stereotipikus" feluletessegek vannak celbaveve, es abbol nemletezo kovetkeztetesek levonva. Nekem peldaul a Coca Cola mindig csak egy uditoital lesz, es soha, senki nem fog tudni meggyozni arrol, hogy abbol akarmilyen mas kovetkeztetest is le lehet vonni, azon kivul hogy izlik, vagy nem. Vagy hogy a hamburger tenyleg egy kritikus tarsadalom-szintu akarmit is tartalmaz. Erted hogy nekem mi a problemam az "amerika-analizalassal"?
USA-ban tobb komoly problema van, ez igaz. De ezekbol en meg (MASHOL) nem lattam egyet sem felvetni. Ehelyett az volt, hogy USA a vilagra akarja eroszakolni magat, azzal hogy Coca Colat exportal. I am sorry, nem tudom ezt komolyan venni. Ha itt mas szintu az amerika-analizis, boldogan fogok resztvenni.
Mumu, megint nem tudom megállni szolás nélkül a - "tunnel vision" - gondolkozásodat.
Azt irod lejjebb:
" Csak az furcsa es nem ertem hogy miert eppen a szolasszabadsag orszagaban elok ertekelik annyira radikalisan ha valami kritika eri azt az orszagot amiben most elnek.Ha megszunik a kritika megszunik a visszajelzes is,a nagy fejbolintasok kozott nem ertjuk meg hogy nezunk ki a kivulieknek.
De lehet ez nem is fontos az uj amerikaiaknak (ertem az elso generaciot)."
Nem éppen ti, - az otthon élö magyarok - járnátok sokkal jobban ha inkább ezt az amerikai öszinte hazafisági érzést, hazaszeretetet, importálnátok ahelyett a sok McDonald CocoCola és egyébb hülység helyett, amit az otthoni magyar állampolgár csak állandoan lebecsül, de mégis komoly pénzeket képes érte adni, csak hogy hozzá jusson.
Hogy lehet az, hogy mi itt össze tudunk fogni, örülni tudunk egymás sikerének, büszke Amerikainak érezzük mindannyian magunkat, - függetlenül attol, hogy millio féle kultura áll a hátunk mögött, millio féle vallásban hiszünk, és millio féle nyelvet beszélünk?
Miért olyan nehéz otthon magyar fogkrémet kapni?
Miért nem lehet sehol magyar filmet látni?
Miért DM-ban vannak hirdetve a kiado irodahelységek?
Miért minden csak akkor jó otthon ha külföldi?
Valami nem stimmel otthon, és mennyivel könnyebb mindezért Amerikát hibáztatni.
Jobb lenne elöbb a saját házatok elött takaritani mielött megszolnátok a szomszédot az ottani piszokért.
Mi büszkék vagyunk arra amit nekünk itt sikerül elérni, - ti mire vagytok büszkék?
Megertettel.De persze ugyanakkor el kell ismerjuk azt ami pozitiven hat rank,amiben peldanak latjuk Amerikat.
Szamomra (ezt az uj tarsainknak irom aki nem olvastak a topicot) a szolasszabadsag,a lehetoseg megprobalni azt amit tervezel,a legmagasabb kiserletezesi lehetoseg,az ebbol szuletett technikai foleny es a karitativ hajlam a peldat mutato.
Es persze hogy most az USA kepviseli a harcot a terrorizmus ellen (bar felebredhetett volna meg hamarabb mikor masokat utottek,de ez emberi,a valodi tapasztalatokat akkor gyujtod be mikor teged bantannak). Ebben mindnyajunk szolidarisak kell legyunk azzal a nepel amely ilyen batran es meltosaggal all szembe ezzel a barbar tarsasaggal..
Szerintem nem baj, nem pocskondiazas, ha valakinek nem tetszik ez az egesz. Marmint Amerika. Termeszetes, hogy ebben a kerdesben nincs igazsag. Itt az emberek szubjektiv velemenyeket mondanak el, amibol (a jokbol es a rosszabbakbol is) mindenkiben kialakul egy kep. Ezt mindenki maskepp eli meg. A kulonbozo tapasztalatokbol pedig tanulni lehet. es ez alatt a rossz tapasztalatokat is ertem.
Kulonben is, milyen unalmas lenne ez a topic, ha mindenki csak ennyit irna: Igen itt minden szep es jo, I love USA, I love USA............