A "sokat hagy rá" egy hagyományos metszési szakkifejezés, legalábbis felénk. :)
Úgy értettem, hogy tavaly metszésnél túl sok vesszőt (vagy túl hosszúakat) hagytál, jóval többet, mint amit szabad lett volna. Ezért új hajtás fejlesztésére nem jutott energiája, csak az öreg vesszőt nevelte.
leginkább nyáron terem, és néhány szemet összel, de még elég új az ágyás, tavaly ültettem át, nem ismerem a szokásait. Sokadik kísérletre úgy látszik most megmaradnak. Én is úgy tudom, hogy a második éves vesszök teremnek, ezért a letermetteket tövig levágom, az újakat meg aszerint, hogy mekkora karót találok hozzá. Csak az a baj, hogy néhányan egyáltalán nem hoztak új vesszöt
>>Itt<< meg a hagyományos málnáról írnak okosakat.
Azt még kihagyták, hogy 5-6 mm-nél vékonyabb részt nem szabad hagyni, azon nem lesz rendes termés. Inkább legyen rövidebb a vessző.
Én amúgy csak az ostorszerű, lehajló részeket vágom le ilyenkor, a végleges hosszt (a drót felett 10-20 centivel) csak a tavaszi válogatáskor állítom be, a visszafagyás lehetősége miatt.
>>Itt<< azt írják, hogy földszinten el kell vágni ősszel, meg ahonnan én kaptam, ott is ezt ajánlották, mert akkor sokkal bővebben hozza a sarjakat. (Ugye, a tiéd is terem az azévi sarjon?) Van normál időben érő málnám is, úgyhogy nekem nem lényeg a folytontermő koraisága.
Len szerint viszont nem érdemes lekopaszítani, mert bővebben és korábban terem az előző évin.
Úgyhogy én jövőre az erősebb töveken meghagyom felére visszavágva, a gyengébbeken tarra vágom.
Mivel nálam iszonyatosan hosszúra nőttek, meg se látszott volna a 20-30 cm-es visszavágás. Úgy 60-80 cm-esre vágtam őket vissza. Aztán majd meglátjuk, mi lesz tavasszal... Ha nincs "érvényes", azaz 1 éves ága, attól még kihajt, de azok a jövőre friss (egyéves) vesszők még nem hoznak termést. Csak a másodévesek.
szerintem a letermett ágakat töböl ki kell vágni, a kérdésem az, hogy a meghagyottak milyen hosszúak lehetnek, és hogy tavasszal akkor is újra kihajt-e, ha jelenleg egyetlen "érvényes" ága sincs?
Ennyire visszavágod? Én a Czáka Sarolta-féle Metszés ABC-je könyvből próbálok okosodni :-), ott azt írja, hogy a termővesszőket 20-30 cm-rel kell csak megkurtítani ősszel (max. februárig). Persze a letermett (két éves) elszáradt vesszőket tőből kitöröm, az OK.
Saját tapasztalat még nincs, mert a tavasszal kaptam, de ahonnan származik, ott biztos nagyon szapora, mert viszonylag kis területen van, és mégis rengeteget eladnak belőle. A szomszédnál is sok van belőle, pedig ő egy szálat sem ültetett! :)
Agresszív vadmálna? Jövőre tudatosabban kóstolom majd az erdő szélit :) Ha már megeredt a jövevény, tavasszal ne vágd ki, mint az idén. Ősszel, miután már nem érnek tovább a termések jó kivágni - én így is tettem és elégedett vagyok az eredménnyel. Ugyanazon az ágon hoz termést jövő ősszel, amin tavasszal, de rövidebb ideje van kifejlődni, ha tavasszal indul a mezőnyben. Ugyanúgy a második éves hajtáson terem bőven, mint "mezítlábas" rokona. Mennyire invázív a tiéd?
Nem tudom a nevét, egy ismerőstől kaptam, aki 50 Ft/db áron árulja tövenként, de nekem ingyen adott 3-at tavasszal. Már másfél méteresek a hajtásai, és rengeteg van rajtuk.
Nekem nem termett nyár elején, mivel a tanácsot követve tavasszal földszinten elvágtam, mert így augusztustól terem, és sokkal jobban, mint ha meghagynám az áttelelt vesszőket. Azok akkor teremnének, amikor a rendes málna is, de akkor elég az is. Meg finomabb is.
Nekem ez nem nagyon tetszik, mert olyan agresszív vadmálna-íze van. De ilyenkor ez is jó!
Málnatermő vidéken élek, bárkinek szívesen segítek jövőre a beszerzésben. Érdemes lehet próbálkozni az utak mentén, ahol látszik, hol szedik a málnát - hűtőházi átvételi áron szokták adni, de ha pesti embert szimatolnak jóval magasabb árat mondanak. Megállva egy-egy nógrádi, ÉK- Pest megyei településen a járókelők is megmondják, a településen ki árul málnát és hogy hol van átvevőhely - ott árulnak is. Esetleg az út menti "málna átvétel" feliratot kell kiszúrni és már válogathatunk is a bőséges mannából. Én Nézsán szoktam beszerezni, mert szépen szedik és korrekt az ár.
Autumn Bliss? Szerinted tényleg finomabb, mint a nyár elején hozott termései, vagy csak jobban értékeli az ember ilyenkor? Nálam bőségesen terem ilyenkor, a nyár során is hozott némi termést.
Hát, mi most vettünk 6 kilót olyanoktól akik az út mentén árulják eleve, és ott több mint tavaly (300 FT/kg), de szép és friss. Kb. még 2 hétig lesz azt mondták.