Az a baj, hogy nem csak OBL fog rafazni, hanem USA is. Moszt az Eszaki Szovetseg kerul hatalomra, akik egy fokkal sem jobbak a taliboknal, a bunlajstromuk kozel akkor, aztan 2-3 ev mulva majd az o terroristaik mennek USA-ba :(
A Taliban-ok veszteni fognak ez alkalommal, mert nagy hibat kovettek el, hogy Amerika-val gatyaztak.
Hogy ki gatyazott amerikaval azt meg nem tudni pontosan, hiszen valami amerikai kuldozgeti a lepfenet is. Masreszt miert tulajdonitasz ilyen kivagyisagot amerikanak? Amerikaval nem lehet gatyazni massal lehet?
Penzkereset; Akinek van esze jol keres, aki huje az meg nem. Ez ilyen egyszeru.
Nem ilyen egyszeru. Vagy szerinted akinek 10x akkor a jovedelme mint masnak akkor az 10x olyan okos is? Gondolod hogy Jaffa-nak a Dubai szultan unokaoccsenek eleg esze van ahhoz, hogy havi felmillio $ jovedelme legyen?
Az esz esz a penzkereset kozott egyaltalan nem egyertelmu az osszefugges. Utalok itt arra amit Larry mondot, az Oracle tulajdonosa a Harvardon, ha erdekel be is idezhetem.
Hegyek vagy nem hegyek. A Taliban-ok veszteni fognak ez alkalommal, mert nagy hibat kovettek el, hogy Amerika-val gatyaztak. Mart most is futnak gyava modra, pedig azt mondtak, hogy megvedik Kabul-t az utolso emerig.
Ti fiatalok furcsan gondolkoztok. Ha America-ban eltetek volna 46 evig mint en akkor maskeppen gondolkoznatok.
Nem tudom mi ertelme van annak; Orszagokat hasonlitgatni.
Penzkereset; Akinek van esze jol keres, aki huje az meg nem. Ez ilyen egyszeru.
"Egy orszag onmagaban nem fejlodik, az emberek altal tud elorebb lepni. Mo-n meg mindig az a generacio ul a vezetok szekeben, akik tulestek a sok-sok eves agymosason a kommunizmusban. Nem lehet egyik naprol a masikra ezt megvaltoztatni.
4 evente mas es mas kormany ul az orszag elen, akik a 4 evet arra hasznaljak, hogy jol megszedjek magukat.
Itt Amerikaban az elso 4 evben ugyanez van. De amikor ujravalasztjak oket, a masodik 4 evben (amikor mar szetloptak magukat) mar tesznek is valamit az orszagert."
Ennek a második fele nem hiszem hogy igy van.
Az első feléhez meg még annyit, hogy nem mindegy, hogy egy országban az elsőgenerációs illetékes elvtárs vagy Kaya Ibrahim üzlettársai vannak hatalmon, vagy pedig egy meggyökerezett középosztályból valók, akiknek már a nagyapjuk is politikus vagy üzletember volt.
Egy orszag onmagaban nem fejlodik, az emberek altal tud elorebb lepni. Mo-n meg mindig az a generacio ul a vezetok szekeben, akik tulestek a sok-sok eves agymosason a kommunizmusban. Nem lehet egyik naprol a masikra ezt megvaltoztatni.
4 evente mas es mas kormany ul az orszag elen, akik a 4 evet arra hasznaljak, hogy jol megszedjek magukat.
Itt Amerikaban az elso 4 evben ugyanez van. De amikor ujravalasztjak oket, a masodik 4 evben (amikor mar szetloptak magukat) mar tesznek is valamit az orszagert.
Kedves Gábor, azért egy helyen szvsz tévedsz. Azt írod, hogy "Svajc is allitolag azert olyan amilyen mert hadaszatilag bevehetetlen volt. Az afganok is ezzel dicsekszenek."
Nos, azért Svájcnak nemcsak a hegyei jöttek jól, mert azok utoljára a XIX. században biztosítottak bevehetetlenséget. Sokkal nagyobb védelmet jelentett neki az, hogy a világ összes országának elitje ottani bankokban tartotta és tartja is a pénzét. Szvsz Hitlernek pl. nem lett volna nagy kunszt bevenni őket és voltak is erre vonatkozó tervek a nácik részéről. Épp csak épeszű katona nem szívesen bombáz egy olyan házat, amelyiknek a trezorjában az ő pénze is van, úgyhogy a vezérkar meggyőzte a dolog helytelenségéről... Arról nem is beszélve, hogy a legyilkoltak vagyonát, aranyát, műkincseit stb. Svájcon keresztül remekül ki lehetett juttatni a világpiacra. Tehát egy működő, intakt bankrendszerű Svájc mindenkinek sokkal többet ért és ér, mint pár füstölgő rom a hegytetőn...
Afganisztán azonban mindeddig tényleg bevehetetlen volt, de én inkább mégis úgy fogalmaznék, hogy senkinek nem ért meg annyit, hogy ráfordítsa a meghódításához szükséges suskát, illetve, akinek megért volna annyit (SZU), annak nem volt rá annyija... Hm?
"The national debt is debt owed by the federal government. It is made up of debt obligations such as Treasury bills, Treasury notes and Treasury bonds."
Na álljunk meg egy szóra!
Nem akarom kis hazánkat védeni, mert a helyzet valóban nem túl fényes, de azért egy számítástechmikai betanított munkás (pl. Csülök) 200.000 alatt nem nagyon keres, ha megtalálja a megfelelő céget. Ez nem sok, de mégsem 60.000
Igen, nehéz megélni havi 60.000-ből. De havi 200.000-ből semigen lehet egy pl. 3 tagú családnak. De nem sokmindenkinek van lehetősége váltani, vagy dobbantani. Nem újpesten lakom, hanem újpalotán. Nem 2 szobás lakásunk van, hanem 3 szobás. Be kell osztani a pénzt, de boldogok vagyunk és szeretünk hazajárni. És a gyerek meg a család a legfontosabb. Ez van, ezt kell szeretni, és nem tartozunk a rosszul kereső párok közé a férjemmel. Egy tűzoltó, aki kockáztatja az életét, 58.000 Ft-ot kap kézhez. Ebből kell eltartania a családját. És talán szerencsés. Egy orvos nettó 48.000 Ft-ot keres és emberéletek múlnak rajta.
Ide születtünk, ebbe az országba. Születhettünk volna nyugatabbra is, mennyivel jobb lenne. DE! Születhettünk volna keletebbre is és akkor rosszabb lenne. Örülünk, hogy legalább boldogok vagyunk. Nem biztos, hogy ahol pénz van, ott boldogság is van, persze nem lehet általánosítani.
Sógornőm 96-ban kiment ösztöndíjjal Amerikába, ott férjhez ment, azóta csak akkor volt itthon, mikor lediplomázott ill. mikor évente egyszer látogatóba jön. Minden alkalommal megviseli a látogatás a családdal ill. a barátokkal. Saját bevallása szerint itt vannak a gyökerei. De megy vissza, mert ugyanolyan kemény munkával, amivel itthon dolgozott, 10-szer annyit keres mint itt. Mert ott megbecsülik a munkáját. Nincs személyes tapasztalatom, nem voltam még Amerikában. Ezeket is csak hallomásból tudom. Meg amit itt olvasok a topicban.
Azt sem tudom mondani, hogy ha nem adódna lehetőség, nem ragadnánk meg. De nem állok neki keseregni, hogy sajnáljam magam. Megmondom őszintén, irigykedve olvaslak azért benneteket, bár most keveredtem csak erre a topicra, hogy lehetőségetek van kipróbálni magatokat máshol is. Vagy odaszülettetek, majd azért még tüzetesebben kell olvasgatnom, előre is elnézést kérek, ha olyat írtam le, amit előttem már mások megtettek.
Persze nehéz ellenállni, hogy költsd a pénzt, ha naponta 2-3 hitelkártya jóváhagyás érkezik a postaládádba. Főleg, ha pl. bútort úgy is vehetsz, hogy csak jövő májusban kell kifizetni. Nagy a csábitás és sokan beleesnek a csapdába.
Mondjuk, ha belegondolunk Magyarorszagon is hasonlo a helyzet. Vagy valamelyik nagyobb varosban van az ember, vagy kocsi kell, mert biciklivel maximum a falu kozepen levo kocsmaig lehet elmenni, de bevasarolni mar kinosabb.
Az viszont szentigaz, hogy USA-ban sokkal jobbak es kedvezobbek a hitelkonstrukciok. Igaz, hogy emiatt viszont sokkal nagyobb a belso eladosotottsag, sokkal tobb minden vesznek hitelre az emberek, es kivulrol nezve csillog-villog minden, de egy csomo torlesztes van a nyakukon. Nem egeszen ugyanez, de errol jut eszembe, hogy sokan, talan kevesen tudjak, de USA az egyik legeladosodottan orszag a vilagon, ha minden allampolgar fizetne 20ezer dollart, akkor lenne kifizetve USA osszes tartozasa.
'Itt USA-ban tenyleg eleg rossz, hogy szinte mindenhova kocsival kell menni - kiveve a varosokban, de hat az egesz tarsadalom erre epult...'
Egyetértek. Regényt tudnék arról irni, hogy mit össze szenvedünk házvásárlás ürügyén itt Chicago-ban. Vagy maradunk a városban, ahol rövidebb-hosszabb sétányi távolságra vannak éttermek, mosoda, kisebb üzletek, viszont a pénzünkért csak egy lerobbant házat kapunk és évekig malteros vödrök között moshatom a fogam, vagy kimegyünk a külvárosba, ahol ugyanezért a pénzért vadonatúj, csillivilli házat kapunk, viszont mindenhová kocsival kell menni, és a reggeli+délutáni munkábajárás elvesz a napomból kb. 3 órát. Félre ne értsétek ez nem panaszkodás, csak mi eléggé küszködünk azzal, hogy eldöntsük melyiket akarjuk, de legalább mi még választhatunk is. Viszont az ingatlanpiac kezd már a vásárlóknak kedvezni, ami jó jel és a hitelkamatok sem voltak 40 éve ilyen alacsonyak. Szóval szeretnénk minél hamarabb valamit venni, de gyakorlatilag csak egyhelyben toporgunk.
Mondjuk egyebkent nehez ugy ez, egyreszt nyilvanvaloan legalis az ilyen trukkok alkalmazasa, USA-ban cegek, brossurak is vannak, amelyek segitenek kijatszani -legalisan- a torvenyeket. Ertheto, hogy egy profitorientalt ceg igyekszik novelni a profitjat, mindenki ezt csinalja, akinek van egy vallalata, vallalkozasa.
Ha Ti peldaul normalis fizetest kaptatok, akkor azert a penz egy resze Magyarorszagon maradt, reszben a TB, SZJA formajaban, reszben a fizetesetek altal, amit megintcsak Magyarorszagon koltottek el. Talan meg mindig jobb az ilyen trukkozes, mintha a ceg nem tud meglenni Magyarorszagon, mert veszteseges a vallalat a magas adok miatt es kivonul.
Szoval nem egyszeru kerdes ez.
Na igen.
En meg egy masik ilyen trukkot figyeltem meg:
Egy multihoz mentem dolgozni, ami Magyarorszagon egy reszleget tartott fenn. Kizarolag a vilagpiacra dolgoztunk. Amikor a szerzodesemet alairtam veluk, kiderult, hogy egy Kft. alkalmazottja lettem. Ez a Kft 0 szaldos volt, annyi penzt szamlazott a multinak, amennyi az emberek berkoltsege, es az irodaberlet volt. Nyeresegadot gyakorlatilag nem fizetett Magyarorszagon soha, a bereken levo ado meg nem vagta oket foldhoz. A fejleszteseinken levo profit Amerikaban adozott.
"Nekem van annyi ver a pucamba, hogy nemi kint tartozkodas utan visszakoltozok. Es nektek? "
Hű, te tényleg nagyon bátor lehetsz. Hogy fogsz átmenni a határon ? Tényleg nem félsz ? Én nem mernék. Gyáva vagyok. Meg szörfölni is szeretek. Ez baj ?
Igazad van, hogy rosszabb a helyzet, de megfelelo politikaval es torvenykezessel meg lehetne akadalyozni, hogy a multi nagyhalak kiszoritsak a kishalakat.
Peldaul oda kellene figyelni, hogy ne jatsszak ki mindenfele trukkokkel a torvenyeket. Ott van mindjart az kulfoldi befektetoknek szolo 5 eves adomentesseg. Ugy tobb nagyvallalat is azt csinalja, hogy 5 evig befektet Magyarorszagon aztan kivonul, s bevonul _mas_ neven, igy ujabb 5 eves adomentesseget kap. Persze az adomentesseg miatt kiszoritja a nem adomentes magyar vallalatokat [nem jut eszembe az istennek se a neve, annak az ABC lancnak most amelyik egy jo pelda]. Aztan visszajottek uj neven, uj vallalatkent.
"Szerintem tud fejlodni. Nezd meg Belgiumot vagy hasonlo meretu orszagokat."
Lehet, hogy igazad van, de annyibol rossz a helyzet, hogy ma mar nehezebb fejlodni, mert minden eddiginel nagyobb globalizacios verseny van, minden eddiginel nagyobb mamutvallaltok vannak: A magyar ceg fejlodik egy lepest, az amerikai kozben meg esetleg ket lepest, vagy esetleg ki is szoritja a kishalat.
Szerintem tud fejlodni. Nezd meg Belgiumot vagy hasonlo meretu orszagokat. Van fejlodesi lehetoseg boven, de sajnos rogos az odaig vezeto ut. Az embereknek is meg kell valtozni addig, s nem szabad turni, hogy a belugyminiszter egy maffiavezer legyen.
Egyetertek veled, Budapesten tenyleg az a baj, hogy budos van, nincs zold, koszos [egyebkent ez szerintem sok amerikai nagyvaros belsejebe is igaz, Manhattan is budos es zajos]. De Budapesten vannak sorozok, jo hangulatos kis helyek. Am Magyarorszagon is lehet zoldben lakni - igaz nem olcso mulatsag, persze ez is relativ, egy Budapest kozeli faluban egy haz lehet, hogy olcsobb mint a belvarosban egy ketszobas lakas. En legalabbis valami ilyesmit szeretnek, nem kell nekem egy felkapott hely, mint Nagykovacsi, jo nekem Biatorbagy vagy kornyeke is.
Itt USA-ban tenyleg eleg rossz, hogy szinte mindenhova kocsival kell menni - kiveve a varosokban, de hat az egesz tarsadalom erre epult...