Tovabb fog az tartani mig Kina egy szuperhatalom lesz.
Vegyuk ugy hogy most Kina GDP per capita $2500, Amerika GDP per capita $35,000, Amerika GDP-je ezentul 2% fog noni evente (ami eleg alacsony becsles), Kina GDP-je 7.5% fog noni (ami hosszu tavon nagyon magas), es Kina lakossaga 4-szer akkora mint Amerikae.
Akkor az egyenlet:
(35,000)*(1.02^x) = (4)*(2500)*(1.075^x)
Az x=24 ev.
De meg ha ugy vesszuk hogy Kina 10%-al fog noni, meg akkor is 17 ev. Es meg egyetlen egy orszag sem nott olyan sebesseggel olyan sokaig. Meg Nemetorszag is az 50-es evekben csak atlagos 8%-al nott.
Igen, es a prognozisok szerint kb. 8-12 ev mulve eri el a szuper-nagyhatalmi statuszt, azaz akkor lesz egyenrangu fel USA-val, elsosorban katonailag, de ha minden igaz gazdasagilag is. A GDP-juk is iszonyatos sebesseggel no, ha jol tudom.
Nekem ugy tunt, hogy a civilizacios kozpont keleti iranybol nyugatra vandorol. Persze ez eleg sablonos es nem is eleg preciz. De ha csak ugy atporgetjuk a tortenelmet:
Kina-> babilonia-> Egyiptom -> Europa-> Eszak Amerika-> Most Eszak-Amerika es Japan.
Ha folytatom a sort, akkor megint Kina kovetkezik?
A foldrajznak tenyleg keves a jelentosege, az okok mashol rejlenek.
Valaszold mar meg, hogy ha 'minden az embereken mulik', akkor miert volt az, hogy i. sz. 476-ban elbukott az akkori idokhoz kepest 'iszonyatosan fejlett' Romai Birodalom, es barbar hordak foglaltak el, majd ovatos becslesek szerint is 1000 ev kellett, mig ugyanarra a fejlettsegi fokra ertek. A kereszteny kulturanak nagyon sok idejebe tellett, mig olyan lett, amilyen. Svajc ezen kereszteny kultura kozepen fekudt, amihez Leonardo kaliberu emberek tettek hozza a maguket. Afganisztan nem itt fekudt. Ez az elso lenyeges kulonbseg, ami utan nem is erdemes a tobbi aprosaggal foglalkozni.
Az emberiseg nem fejlodik; a tortenelem ciklikus. Jo pelda erre, hogy a kulturalisan, es gazdasagilag is nagyon fejlett Nemetorszag a XX. szazad 30-as eveiben oda jutott, hogy emberek millioit kezdte irtani modszeresen. A leegyszrusitett modelledet tavolrol sem lehet a tortenelemre rahuzni.
Svájc, az USA, stb poziciója nem az ott élő emberek über jellegéből fakad, még véletlenül sem. A szerencsés földrajzi adottságok, történelmi helyzetek, stb. inkább befolyásolják.
Soha nem tagadtam foldrajzi adottsagok es tortenelmi helyzet szerepet. De ha ovatosan "korulnezel", analizalsz, ra kell hogy gyere, hogy azok is csak egy resztenyezokent szerepelnek egy egy orszag "meghatarozasaban".
Es eppen ezert hoztam fel egy majdnem abszurdnak hangzo osszehasonlitast, Svajcot es Afganisztant. Hiszen ha a foldrajzi tenyezok annyira dominans szerepet toltenenek be, akkor ennek a ket orszagnak legalabb hasonlo szerepet kellene a vilagban betolteni es/vagy hasonlo szintu elet kellene hogy legyen. Klima hasonlo, a hegyes videk miatti hadaszatilag nehezen bevehoteseg hasonlo, a nem sok asvanyi kincs hasonlo (ugyan allitolag Afganisztannak sok feltaratlan asvanyi kincse van, nem tudom). Tehat ami annyira kulonbozo kell hogy legyen amennyire ez a ket orszag kulonbozo, akarmik is a tenyezok, de sokkal inkabb az embereken kell hogy alapuljon, mint a "hardware"-en (kornyezet).
Nekem kulonbenis regi "vesszoparipam", hogy a klimara, kornyezetre egy picit tul sok van "rafogva". Hiszen csak pillants bele a tortenelembe. Pont ugyanaz a klima/kornyezet volt a jelenlegi USA teruleten 1492 elott is, megis eppen eszak-amerika volt az a terulet, ahol az elonyos klima/kornyezet DACARA nem alakult ki egy europai szintu civilizacio. Eppen eszak-amerika az erdekes ellenpelda, hiszen Afrikara azonnal ra lehetett mondani, hogy "hat a klima", meg talan Ausztraliara is, annak ellenere hogy kozel sincsenek afrikai korulmenyek, Azsia is cipelheti a "hat a klima mas volt" belyeget, de PONT eszak amerika nem (remelem eszrevetted, hogy most pont forditott viszonylatban mutatok ra erre). Mitol volt Europaban civilizacio, mitol nem volt eszak amerikaban? Es ha eszak amerikaban annyira hatranyos volt akarmi is, hogy lehet hogy 1492 utan volt a nagy 180 fokos fordulat? Ugyanazon a foldon, ugyanazzal a klimaval, ugyanazzal a mindennel......kiveve mas emberekkel.
És most nem akarom idézni egy kedves, idős hölgy szavait, hogy kik mentek az USA-ba.
Nem tudom ki az idos holgy, es nem tudom hogy mit mondott, de eleg mindegy. Mert egy kozos kellett hogy legyen azokban akik kijottek USA-ba, kezdodve 1492-vel: akik egyszeruen jobb eletet akartak maguknak mint ami volt nekik akarhol is, ES.....ezert hajlandok is voltak valamit tenni. Ezt mar maga a "kijoves" igazolja, ami a 20. szazad kivetelevel, mar maga egy jelentos lepes volt (ertem ezalatt: a 20.szazadban konnyebbe valt). Talan ez a "hajlando valamit tenni a jobb elet erdekeben" a kozos kapocs, talan a legjelentosebb mozgatorugo, es nem a klima vagy a mas foldrajzi adottsagok (amik mondom, elismerem, fontos szerepet jatszanak).
Ühüm, kedvves Gábor, ebben már van valami. Elvégre azok a lombard bankárok, akiket hol Franciahonból, hol valamelyik olasz államocskából üldöztek el a középkorban, valami biztonságos helyecske után néztek. Svájc annak tűnt, különösen, hogy olyan szép népszaporulata volt, hogy zsoldosokból bőven futotta exportra is. Ennek a hagyománynak a nyomát mutatja ma is a pápa svájci testőrsége. Genf jó fellegvár volt az üldözött vallási kisebbségeknek is, ezt Kálvin remekül fel is ismerte. Márpedig nem kifejezetten árt a protestáns etika jelenléte egy olyan földrész kellős közepén, ahol szinte mindenütt másutt a katolicizmus legrandább túlkapásai dúlnak és amíg fertelmes bűn kamatot szedni a kölcsönért, egyenesen kegyes cselekedet búcsúcéduéákat árulni, ahol a gazdagok egymással versengve nyomják be fattyaikat a bíborosi székekbe, hogy azok ott is költekezzenek csak nyugodtan, míg adakozni legfeljebb azok adakoznak, akik szinte maguk is rászorulnának... Na ja, úgy lehet gazdagodni, hogy mások még nem tudják, hogy is kéne, vagy ha tudják, "erkölcsi okokból" nem alkalmazzák...
Csót:
b
Tökéletesen egyetértek, ezt már felismerte anno a legnagyobb magyar, Széchenyi is. A yenkik csak tőlle vették át, mint annyi más jó dolgot Európából és Ázsiából. :))))
"En meg egy masik ilyen trukkot figyeltem meg:
Egy multihoz mentem dolgozni, ami Magyarorszagon egy reszleget tartott fenn. Kizarolag a vilagpiacra dolgoztunk. Amikor a szerzodesemet alairtam veluk, kiderult, hogy egy Kft. alkalmazottja lettem. Ez a Kft 0 szaldos volt, annyi penzt szamlazott a multinak, amennyi az emberek berkoltsege, es az irodaberlet volt. Nyeresegadot gyakorlatilag nem fizetett Magyarorszagon soha, a bereken levo ado meg nem vagta oket foldhoz. A fejleszteseinken levo profit Amerikaban adozott."
Kedves naadaam,
Ez egy kitűnő ötlet, nem birálni kell, hanem utánozni. Mondanám hazafias köteleség alkalmazni a modelt, ha van rá lehetőséged. Nemcsak multi csinálhatja ezt, hanem kis cég is. Egy kicsit részletezve:
Akinek Mo.-n van vállalata, tudja mennyi vele a gond: átláthatalan, változó szabályok, korrupt adóhivatalnokok, vámosok, stb. Az ember gyakran kerül lehetetlen helyzetbe, nem is szokott kis magyar vállalat kitörni gyakran, pl. a high-tech piacra nyugatra, többek között emiatt is. A modelt alkalmazva viszont egy nagyon tiszta vállalatot tudsz felépiteni, kevés támadási felületet hagyva a bürokratáknak. Van némi bérköltség, minimális egyéb költség and that's it. Nyereség úgy 23-24 Ft körül, attól függ milyen év van. A termék haszna meg befolyik a nyugati vállalatodba, ahol már kellemesebben, az ottani törvényeknek megfelelően kezelheted a dolgot. Erre Te persze most felháborodsz erkölcsi okokból kifolyólag. Ebből viszont egyrészt nem lehet megélni, másrészt pedig gondolj bele: valaki ott úgyis ráteszi a kezét a pénzedre, előbb-utóbb a Farkasréten landol egy villában. Igy meg a profitodat jó dolgokra is költheted, ha ehhez van kedved, pl. jótékonykodhatsz belőle. Nem inkább tanulni kellene a multiktól ? My 2 fillers. :)
Kérdeznék valamit: Mi a jobb?
Hitelre megvenni valamit azonnal és utánna fizetni? Vagy kuporgatni a pénzt évekig és amikor összejön akkor vásárolni?
Ha valaki hitelre vesz az hasznlja is amit vett. Olyan mintha bérelné.
Hozzá tenném méég, hogy adóság ide adóság oda az amerikai sokkal jobban él és senki nincs az adósok börtönében.
Más a körforgás sebessége. Azzal, hogy hitel van nöl a munkalkalmak száma is. Mozog a gazdaság és nem vánszorog.
Mi a jobb?
The national debt is debt owed by the federal government. It is made up of debt obligations such as Treasury bills, Treasury notes and Treasury bonds.
Ezen mar sokat gondolkoztam. Sokaig nem is ertettem hogy mirol van szo, kinek tartozik az USA kormany tobb mint 5 trillio dollarral. Aztan vegul rajottem hogy nem idegen bankoknak, mittudomen milyen corporation-eknek, hanem a sajat nepenek. Na dehat akkor ez nem egy "arnyek-adossag"? Minden evben amikor ki kell fizetni X-edik hanyadat, annyival egy kicsit "megnyomja" az adot felfele. Tobb cikket olvastam mar, amik panikkelto szandekkal allitottak, hogy "ha ezt most hirtelen ki kellene fizetni, akkor osszeomlana az egesz gazdasagi struktura". Na dehat nem kell hirtelen kifizetni, es az aprankent valo kifizetest meg "el lehet intezni".
Nem?
Nos, azért Svájcnak nemcsak a hegyei jöttek jól, mert azok utoljára a XIX. században biztosítottak bevehetetlenséget. Sokkal nagyobb védelmet jelentett neki az, hogy a világ összes országának elitje ottani bankokban tartotta és tartja is a pénzét.
Igenam, de vajon miert eppen Svajcban alakultak ki azok a bankok, ahova mindenki betette a penzet. Nem en talaltam ki, hallottam/olvastam mashol, hogy eppen azert mert hosszu ideje senki sem tudta bevenni, vagy meg sem probalta. Tehat stabil volt a helyzet. Na de ehhez gondolom maganak a tarsadalomnak a belso stabilitasa is kozrejatszott. Az meg mar az emberektol fugg. Mert ha ugyan kulso hatalmak nem is tudtak volna bevenni, de minden harom evben egy puccs es kormanyvaltas lett volna, gondolom ezek a bankok nem jottek volna letre.
"Penzkereset; Akinek van esze jol keres, aki huje az meg nem. Ez ilyen egyszeru. "
Nem mondom egyszerü világlátásod van. Nem kell semmit se túlbonyolítani. van a gonosz meg a jó az okos meg a hülye, nem is kell több kategória. A jó mindig győz az okos meg sokat keres. Az egyszerü emberek egyszerü módon látják a világot.
Igazad van, sajnos Tibor mar tul regota itt van amerikaban, es sajnos meglatszik a velemenyen az az amerikai gog, amirol irtam. Es pont emiatt a gog miatt lep fel az amerika ellenesseg. Szerencsere nem csak ilyen van itt.
Sok olyan okos ember van aki nem keres jol, mert fontos neki, hogy tanitson fillerekert, vagy epp jarja a falvakat es gyerekekrol gondoskodjon.
Es sok olyan sotet ember van aki jol keres, mert a keresztapja jo pozicioba rakta, es erre itt USA-ban is van jo par pelda.
Akinek van esze jol keres, aki hulye az meg nem?????????????????
Ezt nagyon durvanak talalom.
Te most nagyon okos vagy?
Az allitasod szerint minel gazdagabb valaki, annal okosabb.
Ez akkora nagy baromsag, hogy inkabb nem is folytatom.
Az a baj, hogy nem csak OBL fog rafazni, hanem USA is. Moszt az Eszaki Szovetseg kerul hatalomra, akik egy fokkal sem jobbak a taliboknal, a bunlajstromuk kozel akkor, aztan 2-3 ev mulva majd az o terroristaik mennek USA-ba :(
A Taliban-ok veszteni fognak ez alkalommal, mert nagy hibat kovettek el, hogy Amerika-val gatyaztak.
Hogy ki gatyazott amerikaval azt meg nem tudni pontosan, hiszen valami amerikai kuldozgeti a lepfenet is. Masreszt miert tulajdonitasz ilyen kivagyisagot amerikanak? Amerikaval nem lehet gatyazni massal lehet?
Penzkereset; Akinek van esze jol keres, aki huje az meg nem. Ez ilyen egyszeru.
Nem ilyen egyszeru. Vagy szerinted akinek 10x akkor a jovedelme mint masnak akkor az 10x olyan okos is? Gondolod hogy Jaffa-nak a Dubai szultan unokaoccsenek eleg esze van ahhoz, hogy havi felmillio $ jovedelme legyen?
Az esz esz a penzkereset kozott egyaltalan nem egyertelmu az osszefugges. Utalok itt arra amit Larry mondot, az Oracle tulajdonosa a Harvardon, ha erdekel be is idezhetem.
Hegyek vagy nem hegyek. A Taliban-ok veszteni fognak ez alkalommal, mert nagy hibat kovettek el, hogy Amerika-val gatyaztak. Mart most is futnak gyava modra, pedig azt mondtak, hogy megvedik Kabul-t az utolso emerig.
Ti fiatalok furcsan gondolkoztok. Ha America-ban eltetek volna 46 evig mint en akkor maskeppen gondolkoznatok.
Nem tudom mi ertelme van annak; Orszagokat hasonlitgatni.
Penzkereset; Akinek van esze jol keres, aki huje az meg nem. Ez ilyen egyszeru.
"Egy orszag onmagaban nem fejlodik, az emberek altal tud elorebb lepni. Mo-n meg mindig az a generacio ul a vezetok szekeben, akik tulestek a sok-sok eves agymosason a kommunizmusban. Nem lehet egyik naprol a masikra ezt megvaltoztatni.
4 evente mas es mas kormany ul az orszag elen, akik a 4 evet arra hasznaljak, hogy jol megszedjek magukat.
Itt Amerikaban az elso 4 evben ugyanez van. De amikor ujravalasztjak oket, a masodik 4 evben (amikor mar szetloptak magukat) mar tesznek is valamit az orszagert."
Ennek a második fele nem hiszem hogy igy van.
Az első feléhez meg még annyit, hogy nem mindegy, hogy egy országban az elsőgenerációs illetékes elvtárs vagy Kaya Ibrahim üzlettársai vannak hatalmon, vagy pedig egy meggyökerezett középosztályból valók, akiknek már a nagyapjuk is politikus vagy üzletember volt.
Egy orszag onmagaban nem fejlodik, az emberek altal tud elorebb lepni. Mo-n meg mindig az a generacio ul a vezetok szekeben, akik tulestek a sok-sok eves agymosason a kommunizmusban. Nem lehet egyik naprol a masikra ezt megvaltoztatni.
4 evente mas es mas kormany ul az orszag elen, akik a 4 evet arra hasznaljak, hogy jol megszedjek magukat.
Itt Amerikaban az elso 4 evben ugyanez van. De amikor ujravalasztjak oket, a masodik 4 evben (amikor mar szetloptak magukat) mar tesznek is valamit az orszagert.
Kedves Gábor, azért egy helyen szvsz tévedsz. Azt írod, hogy "Svajc is allitolag azert olyan amilyen mert hadaszatilag bevehetetlen volt. Az afganok is ezzel dicsekszenek."
Nos, azért Svájcnak nemcsak a hegyei jöttek jól, mert azok utoljára a XIX. században biztosítottak bevehetetlenséget. Sokkal nagyobb védelmet jelentett neki az, hogy a világ összes országának elitje ottani bankokban tartotta és tartja is a pénzét. Szvsz Hitlernek pl. nem lett volna nagy kunszt bevenni őket és voltak is erre vonatkozó tervek a nácik részéről. Épp csak épeszű katona nem szívesen bombáz egy olyan házat, amelyiknek a trezorjában az ő pénze is van, úgyhogy a vezérkar meggyőzte a dolog helytelenségéről... Arról nem is beszélve, hogy a legyilkoltak vagyonát, aranyát, műkincseit stb. Svájcon keresztül remekül ki lehetett juttatni a világpiacra. Tehát egy működő, intakt bankrendszerű Svájc mindenkinek sokkal többet ért és ér, mint pár füstölgő rom a hegytetőn...
Afganisztán azonban mindeddig tényleg bevehetetlen volt, de én inkább mégis úgy fogalmaznék, hogy senkinek nem ért meg annyit, hogy ráfordítsa a meghódításához szükséges suskát, illetve, akinek megért volna annyit (SZU), annak nem volt rá annyija... Hm?
"The national debt is debt owed by the federal government. It is made up of debt obligations such as Treasury bills, Treasury notes and Treasury bonds."