Kezdő hegesztők számára hoztam létre ezt a topic-ot. Banális kérdések, gépvásárlás megtárgyalására. Egymásnak való segítségnyújtás, tippek, információk. Kérem mindenki tisztelje a kezdő kérdezőt.
Plusz kérdeznék egy amatőr dolgot,egy ilyen géppel hogy boldogulnék Awi-val pl 1 es lemezzel?
Azért azt látom hogy egy jóval soványabb gép mert 125A-t is csak 30% os bekapcsal tudja még az Alfa 160-as 100% on 120A-t,szóval kanyarba sem lép egyik gép bekapcs ideje sem az Alfa 160-ashoz de ahogy nézem még az Alfa 130-as hoz sem.
Az én hegesztőtróglim ma este (már majdnem) elkészült :-))
Még egy kihúzható pisztolytartó és egy polcdeszka hiányzik, de végre egyben van. Nem kell többé szétszednem, összeszerelnem minden alkalommal, nem taposok, botladozom a kábelekben, nem kell emelgetnem a palackot. Tiszta kánaán :-) Majd fotózom is, de rámesteledett, a telefon vakuja nem az igazi, a nagy cuccom meg nincs itthon.
Közben leteszteltem a reduktor rotacsövét a frissen vásárolt, pisztolycsőre tolható mezei árfolyásmérővel, de hál"sten nincs belső szivárgás. Pontosan ugyanannyit mutatott a reduktor, mint a pisztoly végén az átfolyásmérő.
Bízok benne hogy elbírja, mert ezért építettem a hegesztőkocsim alsó polcára egy ilyen huzaltartót külső dobhoz. Mivel még nincs teljesen kész a kocsi, ezért nem tudom neked biztosra mondani hogy elbírja-e. (szerintem igen) Kézzel már próbáltam, (mivel a huzaltartó féke egy csavarral állítható) mostani beállításnál kézzel könnyebben húzható a nagy dobról a huzal, mint a gorilla saját kisebb dobjáról, ennek ellenére elegendő a fékerő hogy magától ne tudjon letekeredni.
Ha kész leszek akkor teszek fel fotót. (mondjuk lehet teszek fel a félkész cuccról is, az megoldás lényege látható most is)
Itt arról van szó,hogy valaki aki egy közösségi oldalon (lásd itt:fészbuk) úgymond "megossza" a cég hirdetését,az sorsoláson vesz részt.Ekkor lehet nyerni az a bögrét.Nagyon bevált ötlet olyan cégeknél akiknek fészbuk oldaluk van.A lányom rengeteg ilyen megosztást csinál, mert nem kerül semmibe és már ilyen módon ruhát is nyert.Minden fiatal ezt csinálja.
Szia maseratisti Ha jól tudom neked van Iweld gorilád
Gondolkodom a két gép között Iweld Gorilla PocketMIG 185 IGBT és a Alfaweld mig-mma 185 inverter a kérdésem a következő nem tudom ha külső dobot meg csinálnám csapágyasra 15 kiló huzalt a motorja el bírná-e
A 165-ös iweld gorilla pocketmig 165-öt határozottan állíthatom hogy elmegy 10A-ről is. (nyilván nem csúcsra járatva, de 70-80A körül simán lehet fogyóssal és bevonttal is tartósan hegeszteni vele 10-es kismegszakítóról ... próbáltam, ment) Ilyenem van, én elégedett vagyok vele.97.800 Ft-ért házhoz megy és jár mellé 5kg huzal.
A 185-ös nagy testvér is simán megy 16-osról biztosan, ott a 10A-es kismegszakítót nem merem ilyen határozottan kijelenteni, mert ezzel nincs tapasztalatom.
Szóval az én javaslatom ha biztosra kell menni akkor 165-ös. Ha el kell a nagyobb teljesítmény akkor meg a 185-ös alfa a 2 év garancia miatt. + mindkettőhöz 2x3-3,5m rendes test, és elektródafogós munkakábel. (avagy a régi trafóé, és gyorscsatit rárakni)
Szerintem nem kell ezt túllihegni. El nem hiszem, hogy lenne olyan jelentkező aki a reklámajándékért jelentkezne egy ilyen tanfolyamra. Kedvességnek szánhatták nem motivációnak, csak kicsit sutára sikerült:-) Nem lehet mindenki marketinges. Az meg a reklámajándék jelegéből adódik, hogy aki adja, az saját magát reklámozza. Másképp nem osztogatná ingyen. Ezért gyártatja, ezért költ rá. Ez a világon mindenhol így van.
Lehet az adott esetben nem is a marketing módszerrel van a baj, csak a nem megfelelő motivációval. Ha a bögre helyett mondjuk egy pyrex szett lenne a felkínált jutalom (ők a magyar forgalmazók), az már korrektebb lenne :-)
Avagy .. nagynevű cég sorsol mondjuk (Kemppi, ESAB ...stb) saját logós terméket ... fene tudja, nekem bejönne egy Kemppi póló, vagy baseball sapka :-)
Szóval a Heg-Men bögre mint motiváció, ebben mondjuk igazad van hogy elég színvonal alatti ...
ja nekem is annyi volt a kis alfa, 40 000. 5-5 méteres kábelekkel. de akkor még sajnos csak 1 év garit adtak az alfákra. jó gépek, nincs velük baj. kop kop kop lekopogom
Ez konkrétan elég új gép, így inkább kérdezz rá a forgalmazónál (boltban) de a régebbi BLM-ekhez azt hiszem 2,5m-es járt, ami még mindig nem ideális, de már egy használható hossz. A 1,5m az viccnek is rossz :-( (illetve ki lehet vele próbálni hogy működik-e a gép)
A lift tig-el ne is foglalkozz :-) Jó pár kiegészítő kell hozzá, jó sok pénzért, hogy használni tudd.
Abban az esetben ha nem akarsz árban 40 fölé menni akkor meg alfaweld MMA 130 2 év garanciával 34 bruttóért! Ezt a forgalmazótól lehet hosszabb kábellel kérni, akkor 40 bruttó.
Most figyelj, idézőjel volt ... nem akartam megvágni az eredeti szöveget, mert akkor hamisítom az eredeti mondandót. Facebookon volt, ott nem osztottam meg mert nem kell bögre. (nem is az én cégem) Az indexen osztásért meg nem jár sem + pont, sem bögre ... főleg hogy nem tudják hogy én osztottam :-)
Az hogy melyik cég milyen marketing fogásokkal próbál meg sikeresebb vagy népszerűbb lenni, nem az én tisztem eldönteni, azt majd eldöntik a vásárlók, vagy nemvásárlók :-)
Nem akarok én kötekedni meg semmi ilyesmi! De szerintem Te se magaddal, se világgal nem vagy kibékülve!
Olvastam a szakmai hozzászólásaidat a két fórumban. Le a kalappal, de tényleg. Valószínű soha nem leszek ilyen "tudás" szinten (hegesztőgépek, plazmák, stb.) a hegesztőiparágban. Igazából nem is tervezem, hogy a közeljövőben beszállnék vagy invesztálnék a hegesztőiparba.
Viszont látom, hogy olyan dolgok ki tudnak borítani, amiken én speciel csak tovább lépek :) Nem mondom, hogy tedd Te is ezt, meg nem is akarom megmondani mit csinálj csak egy kicsit lehetsz lazább is szerintem.
Remélem nem bántottalak meg és a jövőben még sok hasznos információval fogsz szolgálni nekem és mindenkinek itt a fórumon! Én sokat tanultam belőle! Köszönöm!
INGYENES OKJ-s hegesztő képzés indul regisztrált munkanélküliek számára! Itt a vissza nem térő alkalom! Székesfehérváron munkaügyi tanfolyamot hirdetnek Fejér megyeieknek, akik 18 és 25 év közöttiek. A tanfolyam típusa: 135-ös fogyóelektródás képzés, illetve ugyanitt indul 141-es Awi képzés is. A tesztelés június 22-én lesz. Regisztrált munkanélküliek számára a tanfolyam INGYENES! Ha valaki elmúlt 25 éves, de szeretne részt venni a tanfolyamon, önfinanszírozásra is van lehetőség. A létszám korlátozott, érdemes jelentkezni minél előbb!!! Érdeklődni és bejelentkezni a következő elérhetőségeken tudnak: Vásárhelyi Béla, (06-20-773-40-13). E-mail címe: vasarhelyi@sztav.hu A megosztók között egy szép Heg-Men-es bögrét sorsolunk ki!
Fotón Szabó Andrea Nemzetközi hegesztőmérnök vizsgáztat. (az én minősítésemet is ő bírálta el)
Azért ezekhez az olcsóbb iweld gépek árához nyugodtan hozzá adhatsz még fejben vagy 7-8.000 Ft-ot. Ennyiért fogsz hozzá venni 2*3,5 m 16mm2-es vezetéket amire átpakolod a dugót, meg az elektródafogót, testcsipeszt. (ha ez vigasztal, a HD-hez sem adnak sokkal hosszabbat, mint a kicsikhez, de az legalább már 2m, nem 1,5)
Még ez is jóval olcsóbb, mint a HD 140, és pont erre gondoltam, hogy hegesztés közben úgysem nézem a kijelzőt, akkor nem előny. Engem elsősorban a használhatóság érdekel, ha ebben nem jobb a HD140, akkor a design-ért nem biztos, hogy ki akarok adni majdnem másfélszeres árat.
10A plusz a sárga javára, meg talán egy kis dizájn. Alapjaiban szerintem nem nagyon tér el a kettő. A digit kijelzőnek egy alapgép esetében nem nagyon van jelentősége. Különösen ha olyan, ami alapon nullát mutat és csak a pillanatnyi hegesztőáramot jelzi ki, de azt meg hegesztés közben nem tudod nézni. A 130A az azért elég harmatos teljesítmény. Aminek a vége a 130A, az már a 100-at is kevesebb ideig tudja, mint egy átlagos 160A-es. Márpedig 100-130A-rel gyakran hegeszt a kezdő is. Egy kis gépnél gyakran leold a hővédelem. Otthoni munkára egy 160A-es gép már mindenre elég. Hasonló árakon már lehet jó 160-as invertert is kapni. Alfaweld, BLM, Iweld, Talán még az Astra is megbízható szervizháttérrel rendelkezik, érdemes szétnézni a házuk táján.