Vajon miért nincs a kajszinak külön topikja? Hisz' se nem szilva, se nem őszibarack. Ellenben a kedvenc gyümölcsöm gyerekkorom óta, amikor először magyar kajszit kóstoltam... no meg a lekvár, pálinka, ki mit szeret.
Konkrétan a hőingás nem okoz problémát a rügyeknek kivéve ha az alja eléri a kritikus minimumot . Viszont fagyrepedeseket okozhat vastagabb ágakon ami a delelő nap felé áll . Az erős napsütésben felmelegszik majd éjjel fagy éri .
Ezek a nagy napi hőingások és szikrázó napsütéses nappalok nem gond a rügyeknek (egy éjszakai -4, -5 fokból felkúszunk simán 6-7 fok fölé is)?
Örülök, hogy neked jobb az előérzeted, nekem nem annyira: tavaly is - ha jól emlékszem - télutón, tavaszelőn változott a Ny-K-i áramlás É-D-ire, mint most is...
Februárban alig volt tél és hideg, márciusban... meglátjuk...
Egyelőre jól alakul az előrejelzés 2 hétre hideg időt jósolnak . Az extrém korai virágzásúak kivételével szerintem nem lesz gond ebben az időszakban és az őszibarack is nyugiban marad . Kérdés hogy utána a meleg oldalra kerülünk e és utána megint a hidegre vagy beáll a Ny - K áramlás .
Az idén jobb előérzetem van mint tavaly ha nem is ússzuk meg fagyás nélkül csak ne taroljon .
Érdekes, hogy 2022.03.01-es hőtérképeken este nyolc körül van egy minimum, majd 21 óráig kissé emelkedik a hőmérséklet az említett településeken.
Aztán nézem a felhőképet, és az itt látható "báránykák" talán okozhatják ezt a furcsaságot. A tiszta égboltú részeken határozottan lefelé kúszni látszódik a hőmérséklet.
Most mondhatná bárki, hogy ezt tudtuk:-). A derült éjszakák fagyosabbak..
Na de hogy visszafordult a hőgörbe felfelé(?). Ez adna-e esélyt arra, hogy ezeken a részeken "magasabb" lesz a minimum?
Pontosan. Arra azonban jók ezek az értékek, hogy a "szélsőségeket" megmutassák : ha pl hajnalban sikerül elérni a -10-et _is_ (és előtte nyilván minden mást is 0 alatt, ahogy mondod is), akkor mondjuk úgy, hogy nem kell ritkítást szervezni. Ha a kritikus alá sem hűlt akkor nincs probléma, a 10 és a 90 között meg bármi lehet, de a károsodás nagyjából arányos a fagy mértékével (plusz ha több napig tart akkor össze is adódik - ami egy napot túlélt, az másnap még el tud fagyni).
A hiba ott van , hogy ezeket a méréseket laboratóriumban végzik . Úgy történik , hogy leszednek 100 adott állapotú virágot majd beteszik egy -10 fokos hűtőbe és ha jól tudom másfél óra múlva kiveszik várnak vele X időt és megszámolják mennyi fagyott el . Még el is hiszem , hogy ezt az eredményt kapják csak gondoljuk át , hogy a hűtőbe 20 fokos virágot raknak adott időre . A kertben meg nem úgy van , hogy hajnali 4ig pluszok vannak és hirtelen -10 hanem már esetleg este 8 től 0 alatt van . Ha figyelembe vesszük hogy a károsodás idő és hideg viszonylata akkor ha a kerti hőmérő -10 et mutatott akár csak pár percre is .... akkor előtte volt -9 meg -8 is ...stb ... Ebben esetben nem marad semmi a fán .
Szóval ezek laboratóriumi mérések a kert az máshogy működik . Kb olyan mint a hibrid Porsche az 1,8 literes fogyasztással ..... szép csak kar hogy nem igaz .
Két táblázatról van szó az egyiket kicsit lejjebb található a másik amit te linkeltél. Mind kettő hibás mert nekem senki ne magyarázza már el , hogy virágzás elején -10 foknál marad 10%virág . Ilyen hidegben csontra lefagy de még a vesszők is megfagynak .
Ja , csak ha megnézed a táblázatot akkor nem pirosbimbós állapotban ír -6,7 et hanem virágzás kezdetén . Persze lehet ezzel is vitatkozni de azért ezt jobb ha nem tapasztaljuk meg .
A kép miatt linkelem. Van egy amcsi táblázat is, amit úgy látom már levettek a netről (jogdíjas volt) de asszem tavaly feltettem ide - az is hasonló értékeket mutat. Tudom (Mozoo :-) , hogy ezeket a számokat nem lehet szentírásnak venni és sok tényezős az egyenlet, de alapesetben -6 a pirosbimbóban _nálam_ nem indokol védekezést, sőt : túl sok a rügy, kifejezetten örülnék ha kevesebbet kéne ritkítani. A BB-t is kipróbáltam amúgy valamelyik évben, én nem tapasztaltam semmilyen hatást - de ezzel is lehet vitatkozni, biztos van olyan aki ismer olyat aki már látott... és az is lehet, hogy laborkörülmények között ki lehet mutatni a kedvező hatását (mondjuk úgy, hogy lehet olyan laborkörülményeket teremteni...) - de olyan termelőt még nem láttam, aki ennek (vagy bármelyik másik kémiai módszernek köszönhetően) élt volna túl egy nagyobb fagyot. A kisebbeket meg enélkül is ki lehet bírni. Kecskemétre az omsz -10-et mutat, az mondjuk fájna...
Szerda-csütörtök éjszaka -6 fok. Az már necces a pirosbimbónak, plusz őszi-kopasz is meg van indulva. Van valami ötlet? Van értelme vízzel lepermetezni este 8-9 körül és/vagy letakarni? BB Gabonát ráfújni? 3-4 éves fák, szóval még le tudom takarni őket. Mivel van értelme, agroszövet+zsák?
Amíg ilyen hideg van ne permetezz semmivel most a monília is nyugiban van . Ha melegebb lesz és látod , hogy dagadnak a rügyek akkor virágzás előtt rézzel és virágzásban mehet a chorus .
Hogy a nyársakon miért nincs virágrügy .... sok oka lehet ha látnánk is , egyszerűbb lenne , lehet előző évi túlterhelés , tápanyaghiány , rossz forma vagy ezek kombinációja .
Miért van az, hogy az egy éves (2021-es) vesszőim végén van virág (már pirosbimbós), a vázágon a termődárdákon meg alig? Nem a termődárdákon jelennek meg a bimbók először? Hány éves termődárda terem?
Pirosbimbóban még rezes lemosót megcsinálhatom? Vagy chorus legyen csak ilyen hidegben?
Azért arra ne nagyon számítson senki , hogy kajszi virágzás kezdetén -6 alatt meg fog maradni fele virág .
Tapasztalat alapján zárt pirosbimbónál -8 nál kb fele elfagy . Virágzásban -4 alatt jelentős fagyás van . Ilyen esetben a vesszők végén a fejletlen rügyek élik túl a nyársakon a nyílott virágok nem nagyon .