Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2013.02.19 0 0 1059

Köszönöm szépen a tájékoztatást!

Arth_ur Creative Commons License 2013.02.19 0 0 1058

Kiültetni a megindult növényeket a tavaszi fagyok előtt semmiképp nem érdemes szerintem. Viszont "sétáltasd" őket, fagymentes napokra tedd ki félárnyékos szabadba, hagy edződjenek és ne nyurguljanak!

A törzset ereszd fel fejmagasság fölé, ahol még eléred, hogy tudd metszeni és szüretelni, ott vízszintes felületet futtass be: kordonkar, és arról halszálkásan a szálvesszők.

Ha csak 1,5-re engeded fel, a kivitől nem fogsz rendesen hozzáférni saját magához, ha függőleges sövénynek/kordonnak neveled, az meg állandó vergődést jelent, és termőre fogni is kinlódós.

Előzmény: Törölt nick (1057)
Törölt nick Creative Commons License 2013.02.18 0 0 1057

Sziasztok, nálam a decemberben vett nyugalomban lévő kivi páros meglódult, nő rendesen. Gondolom március közepét azért várjam meg az ültetéssel. A támaszték magassága és hosszúsága mekkora legyen kb.? Úgy gondoltam, hogy kb. másfél méter magas és 3 méter hosszú. Így jó lesz?

Este lefotózom a növényeket, kérek majd segítséget tőletek, lehet 2 termőt szerzek még mellé, igaz akkor gondolom a futtató kevés lesz.

URobi76 Creative Commons License 2013.02.16 0 0 1056

a hayward még nyugalomba van,megnéztem.

Előzmény: URobi76 (1054)
bombaba Creative Commons License 2013.02.15 0 0 1055

Kimaradt a hsz-ből: ez elsősorban a szőrös kivire vonatkozik.

Előzmény: bombaba (1052)
URobi76 Creative Commons License 2013.02.15 0 0 1054

A mini kiwijeimnek már van amelyiknek 30cm hajtása van.és mintha virágbimbók lennének rajta.

A kazánházba teleltettem,a haywardot még nem láttam,mert a szomszédom zöldséges pincéjében pihennek.

szucsl57 Creative Commons License 2013.02.15 0 0 1053

Bocs, de a korábbi hozászólásomban megírtam a kis gyümölcsűekről, hogy: " ha a késő tavaszi fagy nem tesz kárt bennük". A nagy gyümülcsű fajták akkor is károsodtak nálam, amikor a kis gyümölcsűek simán átvészelték a telet és tavaszi fagy sem volt. Abban természetesen egyetértek, hogy nagyon korán megindul a nedvkeringésük és ekkor érzékenyek a fagyokra. Ezért szerencse is kell a termesztésükhöz. (Egyébként nálam a Mirobalán szilva már 2 évben elfagyott, éppen virágzásban kapta a fagy.) 

Ha már a kivinál tartunk, nagyon jól oltható saját magcsemetéjébe. Én többször vetettem el a zöldségesnél vásárol gyümölcsökből kiszedett magokat föld tetejére "mini fóliasátoba". Amikor elkezdtek csírázni, akkor takartam be nagyon vékonyan földdel. Több mint 20 évvel ezelőtt közel 200 db kivi magoncot  az akkori Albertirsai és Dánszentmiklósi Tsz-nél kísérletként működő kivi ülttevényhez. Azóta sajnos nem tudom mi lett a sorsa a kísérleti ülttevénynek. 

Előzmény: bombaba (1052)
bombaba Creative Commons License 2013.02.15 0 0 1052

"Ahol a szőlő nem szokott elfagyni, szerintem az a hely a kivinek is megfelelő." - ezzel nem értek egyet. A kiviben nagyon korán megindul a nedvkeringés, a szőlőnél korábban és ebben az állapotában érzékenyebb a fagyra, mint ugyanakkor a szőlő. Nem télen szokott elfagyni, hanem amikor már megindult. Nyugalomban bírja a fagyokat.

Előzmény: szucsl57 (1051)
szucsl57 Creative Commons License 2013.02.14 0 0 1051

Üdv mindenkinek!

Én sok éven keresztül kísérleteztem itt északon (Nógrád megyében), a nagy gyümölcsű kivivel (Actinidia Chinensis) de télen bárhogy próbáltam takarni, kifagyott.

Vannak viszont kis gyümölcsű kivijeim (Actinidia Arguta) már kb 20 éve, amelyek mindenféle takarás nélkül átvészelik a legkeményebb teleket is. (Volt már -22 fok is errefelé.) Ezek a tövek rendszeresen teremnek, és ha a késő tavaszi fagy nem tesz kárt bennük, rendszeresen teremnek. A gyümölcs nagysága elérheti a 2 cm-t. Szerintem a kis kiviknek még jobb az íze, mint a nagy gyümölcsűnek.

Ez csak az én tapasztalatom, de évekkel ezelőtt láttam kertbe, védett helyre kiültetett nagy gyümölcsű kiviket a tőlem kb. 30 km-re lévő Balassagyarmaton. Több hatalmasra nőtt tövön kb 150 kg termés ltt! Szóval még itt északon is lehetnek kivi termesztésére alkalmas területek. Ahol a szőlő nem szokott elfagyni, szerintem az a hely a kivinek is megfelelő.

Törölt nick Creative Commons License 2013.01.20 0 0 1050

Köszönöm a választ, a növény most kb 100 centi hosszú, alul a "törzs" kb. olyan vastag, mint a gyűrűsujjam.

Előzmény: Arth_ur (1049)
Arth_ur Creative Commons License 2013.01.18 0 0 1049

Ha még csak 1-2 éves növendékek, a virágzás még nem valószínű, de ha mégis, akkor se sajnáld, ha elrúgja a virágokat. Inkább még ne akarj termést enni róluk, hagy nőjenek, erősödjenek a tövek.

Én a leghűvösebb és legvilágosabb helyre tenném őket a telelőben (pl. az ablakra "rányomva"), hogy minél lassabban nőjenek és minél kevésbé nyurguljanak, aztán jöhet a kiültetés, lehetőleg szoktatással.

A fagyok elmúltával (akár márciusban) kitenni őket cserepestől, hagy szokják a napot, szelet. Ha bejön valami tavaszi fagy, akkor vissza a telelőbe azokra a napokra, aztán amikor fagy már nem várható, akkor bele a jól előkészített ültetőgödörbe.

Konténeres növénynél nem szempont a minél korábbi tavaszi ültetés, úgy mint egy szabadgyökerű csemeténél.

Előzmény: Törölt nick (1048)
Törölt nick Creative Commons License 2013.01.17 0 0 1048

Sziasztok, vettem kivit (porzó, termő), és már rügyeznek is a teleltetőben (+10 fok körül)... annyira nem örülök neki, mert márciusban ki akartam ültetni... ez akadálya lesz? Akár virágozni is fog a teleltetőben? Nem akarom, hogy a tavaszi fagyok elvigyék a virágokat. Köszönöm a válaszokat.

URobi76 Creative Commons License 2013.01.12 0 0 1047

Buék neked is

Hormonnal nem próbáltam(lustaságból),de próbáld ki INCIT 8 nevű talkumport.

Biztos jobb lesz az eredés valamivel.

kb ceruza vastagságúakat dugványoztam,de volt vastagabb is.

rügy alatt kb 5-10mm vágd el,üveg alatt(fóliasátor,stb) férárnyékos helyen legyenek.

időnként gombaölőszeres permetezés feltétlenül szükséges.

Hajtásdudvánnyal is jól gyökeresedik,de ezt nem próbáltam,nekem március elején hoztak szaporítóanyagot,én akkor csináltam.

Röviden ennyi,de visszább vannak más eljárások,ki,hogy csinálta-csinálja.

Remélem segített valamit a leírás.

Előzmény: kerteszpeti (1046)
kerteszpeti Creative Commons License 2013.01.11 0 0 1046

Kedves Urobi76!

Előszöris boldog új évet kivánok.OLvastam a topicon,hogy te sikeresen gyökereztetsz  Hayvard fajtájú kiviket.Én is megpróbálnám,mert tudok szerezni kivivesszőket.Szeretném megkérdezni,hogy milyen vastagságú vesszőket érdemes dugványozni,és jobban  gyökeresedik-e  ha megmártom gyökereztető hormonban,és a fólia sátor megfelelő hely a gyökereztetéshez.Tisztelettel kertészpeti.

Rozmar56 Creative Commons License 2012.12.24 0 0 1045

Békés Boldog Karácsonyt kívánok!!!

Crusnik Creative Commons License 2012.12.16 0 0 1044

Sziasztok
Kérdésel és tanácsért fordulok hozzátok.
Azon gondolkodunk párommal hogy kiwit kellene termeszteni. Kérdés az hogy honnét tudnék olyan töveket be szerezni mik teremnének is egy idő után illetve hogy nektek mik a tapasztalaitok róla??
Én békésmegye déli részén Újkígyóson lakok ...  ezen az oldalon olvasgattam utána kicsit még vannak sötét foltok..
http://terebess.hu/tiszaorveny/gyumolcs/kivi.html
http://www.egzotikusdisznovenyek.hu/kivi
itt néztem árat hogy kb menyi lenne 1 tő
http://tunderkertje.hu/?modul=shop&k=7292

URobi76 Creative Commons License 2012.12.16 0 0 1043

A példa ez a 2 faja:

Actinidia purp kens red(kopasz piros mini)(önmeddő)

és

Actinidia arguta issai (kopasz zöld mini)(öntermékeny)   erre azt mondták,hogy jó lesz az elsőhöz porzónak is.

Előzmény: kuvik23 (1041)
URobi76 Creative Commons License 2012.12.16 0 0 1042

nagyon jól tudod,de az önporzós is képes másik növényt megtermékenyíteni!!

Azért írtam,hogy van rá esély.

Előzmény: kuvik23 (1041)
kuvik23 Creative Commons License 2012.12.16 0 0 1041

A hayward-tomuri egy páros a jenni önporzó, ha jól tévedek....

Előzmény: baby-lon (1039)
URobi76 Creative Commons License 2012.12.16 0 0 1040

Szerintem van rá esély.

Sok múlik a virágzási időn.

Előzmény: baby-lon (1039)
baby-lon Creative Commons License 2012.12.12 0 0 1039

Sziasztok!

Próbáltam utánakeresni, de nem találtam: A Hayward-Tomuri és a Jenny fajták porozzák egymást?

Üdv: baby-lon

Arth_ur Creative Commons License 2012.12.10 0 0 1038

Szegeden és környékén tucatnyi helyen biztosan van a  kertekben kivi. 

Nálam is van már jó 10 éve, én az egyik szomszéd faluban lakom.

Előzmény: arcsi1993 (1032)
URobi76 Creative Commons License 2012.12.09 0 0 1037

Még hajtásdugvánnyal is érdemes próbálkozni a vegetációs időben!Ezt olvastam valahol,de még én nem próbáltam.

Bíztos ad választ más is.

Előzmény: URobi76 (1036)
URobi76 Creative Commons License 2012.12.09 0 0 1036

A kinn akarod dugványozni akkor marcius,foliasátorban.(én legalábbis így csináltam).

Bent megér egy próbát,de a dugványokat fedd be egy fóliával és rakd világos helyre.

a topic elején valahol van leírás ki,hogy csinálta,és milyen sikerrel.

A dugvány 2-4 szemes legyen.

Az alsó szem alatt kb 6-10mm vágd el.

Ha még nem láttál kivi vesszőt,és csak kapol,akkor vigyázz,mert a szemek lefelé álnak!(nehogy fordatva akard duggatni.(((-:

A kopasz,és öntermékeny kivik könnyebben gyökeresednek állítólag mint a kátlaki.értem ez alatt a hayward-tumori párost.

Előzmény: arcsi1993 (1035)
arcsi1993 Creative Commons License 2012.12.08 0 0 1035

URobi76

Nagyon szépen köszönöm a rövid tömör válaszod! Olyan kérdésem volna hogy a nem kétlaki kivi tartása nevelése miben küllönbözik a kétlakitol? Kapok Szlovéniából kivi veszőket, de nem tudom a szállítást hogyan oldjam meg, mikor, és hogyan dugványozzam el? Meg mekkora vesszőket kérjek? Mekkora a megmaradási arány? Esetleg ilyenkor szobába szobahömérsékleten lehet-e gyökereztetni?

Válaszod előre is köszönöm

Áron

Előzmény: URobi76 (1034)
URobi76 Creative Commons License 2012.12.08 0 0 1034

én 4 szemes dugványokat csináltam.(hayward tumori páros)

2 a szaporító közegbe 2 kint,és 2-4 hónap volt a gyökeresedés,de a gyökér fejlődése igen lassú utána is.

Tavasszal kiültetem,és visszavágom 6-8 szemre és a vesszőket gyökeresztetem újra.

URobi76 Creative Commons License 2012.12.08 0 0 1033

A tápanyagban gazdag, humuszos talajokat kedveli, az erősen meszes, lúgos kémhatású talajokon rosszul fejlődik. A kivifajták nagy része kétlaki, hím és nővirágú. Egy hím példány – jól megválasztva – 5-6 nőegyed beporzására elegendő. Szaporítása magról, dugványozással és oltással történhet, de bujtással és gyökérdugvánnyal is megoldható.

A magról vetett példányokat általában alanyként használjuk. A már bevált egyedekről szedett oltóvesszővel a szőlőhöz hasonlóan hasítékoltással, oldalékezéssel és párosítással márciusban, az alany és oltóvesszők kihajtása előtt kell elvégezni az oltást. Az érett leveles hajtásokból vágott egy- és kétszemes darabokat laza föld-perlit keverékbe dugványozzuk olyan mélyre, hogy a felső szemek a föld fölött maradjanak. Az üveggel, fóliával fedett dugványok félárnyékos, de meleg, 25 fokos hőmérsékleten 1-2 hónap alatt gyökeresednek. Az így szaporított növényeket edényben, konténerben a hideghez folyamatosan szoktatva két évig neveljük, és tavasszal ültetjük végleges helyükre.

Előzmény: arcsi1993 (1032)
arcsi1993 Creative Commons License 2012.12.02 0 0 1032

Sziasztok!

Újoncként volna egy-két (rengeteg) kérdésem! A legelső az volna hogy tud-e valaki részletes, ábrákkal ilusztrált cikket/könyvet a kiwik termesztéséről általánosságban? A második kérdésem az volna, hogy van-e valaki Szeged környékén aki foglalkozik kiwikkel és tanácsokkal tudna ellátni esetleges személyes találkozó keretében! És harmadik kérdésként volna-e valaki aki tudna felajánlani fiú-lány vesszőket?

Előre is köszönöm

Üdvözlettel Áron

Hantos Adrienn Creative Commons License 2012.11.22 0 0 1031

Sziasztok!

Egy kérdéssel fordulok hozzátok. Van két kivink. (1 tomuri, 1 hayward) Tavaly a földig visszafagyott, de tavasszal újra sarjadt.

Mivel burkoljam le, hogy ne fagyjon ismét el?

Tud valaki valami tuti tippet? 

A választ előre is köszönöm.

Arth_ur Creative Commons License 2012.11.19 0 0 1030

Köszi!

Hát nem az, amit a szakirodalomban lehet olvasni, de kipróbálom, hátha sikerül.

Előzmény: URobi76 (1023)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!