Tőlünk talán 2-szer kérték. De mi is mindig megkérjük mindkét autóra és bent van mindig a kestyűtartóban. Így mindig kéznél van, ha esetleg szükség lenne rá.
Tőlem még soha sem kérték, de mindig van nálam. A biztosító megküldi ingyen, még be se kell érte menni, az én biztosítómtól az online felületükön lehet kérni, vagy egy mailben.
Sőt nekem kettő is van, mert a lakókocsiét is ki szoktam kérni, biztos ami biztos.
A zöldkártyát van, hogy kérik a határon, van hogy nem. De egyszerűbb megmutatni, mint megmagyarázni, hogy nem kötelező, miközben ingyen ki lehet váltani.
Azt olvasom most mindenhol, hogy Boszniában ajánlott a zöldkártya. Mit jelent ez az ajánlott? Megnéztem több biztosító oldalát is, mindenhol külön leírják, hogy hol kötelező és hol ajánlott. Tehát gondolom beengednek akkor e nélkül is. Viszont ha jól látom, akkor ezt kiváltani ingyenes, legalábbis díjtételt nem ír a saját biztosítóm. Július 26-ig csak ideér. :)
A parkolós és program tippeket külön köszönöm, jegyeztem.
SlatkaVila: ,,jobban jársz ha itt váltasz eurót márkára" Ha jól sejtem (adatlapod alapján) akkor neked az itt Boszniát jelenti., ugye?
1. mint már előttem is írta oleandro kartárs, zöldkártya legyen az autóra + természetesen érvényes személyi okmányok ( személyi vagy útlevél, gyerekeknek is!! )
2. jobban jársz ha itt váltasz eurót márkára vagy a mindenre jó kártya :))) ( Mostarban sok helyen elfogadják a kunát is, tudtommal Neumban is, de fizetés előtt érdemes rákérdezni )
3. Kravica vízesés, Stolac sírkövek + vár, Blagaj dervisház, Pocitelj egy élő múzeumváros, Trebinje...
4, mi a mélygarázst szoktuk használni, drága, de talán ez van a legközelebb és ami a leglényegesebb, mindig van hely, Gruz is jó, olcsóbb, de az Óvároshoz azért kell sétálni... itt mi csak késő ősszel parkolunk vagy télen és kora tavasszal, amikor már nincs nagy meleg és főleg tömeg :))))
Mi egy boszninai körút végén pár napra a Dubrovnik melletti Kolocep autómentes szigetére mentünk egy kis tengerparti ejtőzésért, az autót a Gruz-i kikötő parkolójában hagyva. Ahogy akkor néztem, ez tán a legolcsóbb ehetőség. Mondjuk onnan be kell buszozni az óvároshoz (de csak pár perc)
Július végén mi is megyünk 1 hétre Neum városába. Ez lesz az első alkalom, hogy Boszniába utazunk. 1-2 oldalt visszaolvastam, nagyon hasznos volt.
Néhány kérdés azért felmerült:
1. Kocsival megyünk Budapestről. Szerintem a horvát autópályán, de ez még változhat. Kell-e bármilyen extra okmány a határon? Útlevél, jogsi, forgalmi természetesen alap. Kocsira pl. kell bármilyen plusz papír?
2. Láttam, hogy a pénzről sok szó esett. Amiről nem találtam infot eddig, hogy hogyan váltják kint az EUR-t BAM-ra? Találtam 1 helyet Pesten is, ahol lehetne zsákolni BAM-ot: http://www.jokervaluta.hu/
Megéri itthon vételezni vagy jobban járok kint? Ebben az esetben csak EUR-t vinnék, az nem baj, ha megmarad. Ahol lehet úgyis kártyával fizetek, tavaly a bankom meglepően jól váltotta a kunát.
3. Mostar, Dubrovnik és a Neretva torkolat van tervben, mint kirándulás. Esetleg más tipp a közelben?
4. Mostar (itt kicsit off, de Dubrovnik is érdekel) esetében hol tudok parkolni a főbb látnivalók közelében?
Foglaltam a központhoz közel, reggelivel, saját parkolóval.
A 2 éjszaka tényleg jobb lenne, de korábban nem tudunk indulni. Ez is csak úgy jött, hogy mivel hotelben leszünk Albániában, lényegesen gyorsabb lesz a pakolás. Ezért unatkoznánk szombaton, így inkább elindulunk. :)
Ennél csak az lenne jobb ötlet, ha két napot aludnátok Szarajevóban. Én két remek szállást is tudok, mindegyik nagyon közel van a központhoz, viszont zárt parkolója egyiknek sincs, de kamerával megfigyelik. Mi mondjuk fullra pakolt kocsival álltunk ott gond nélkül három napig, ráadásul a fele cucc nem is saját volt. Nálunk a legfontosabb szempont az volt, hogy könnyen megtaláljuk és nagyon közel legyen az óváros.
Köszi, ez szuper! Tegnap egy hirtelen ötlet volt, hogy mi lenne, ha 1 nappal előbb elindulnánk Albániába és Sarajevoban aludnánk egyet. Nézegettem a szállásokat, de mivel ez egy extra nap, nem akarok sokat fizetni érte. Úgyhogy reggeli nem biztos, hogy lesz, de még képlékeny a dolog. :)
Szia! mi ugyan olyan helyen aludtunk, ahol adtak reggelit, de mivel én nagyon korán keltem és nem akartam zavarni a húgomat, minden reggel besétáltam a "bazárba". Nyolc óra felé már elég sok kávézó nyitva volt. Én mondjuk csak kávét ittam, de voltak olyanok, akik reggeliztek is. Sőt olyanok is, akik a pékségben vásárolt dolgaikat hozták be (kaptak tányért!) és ott ették meg egy kávé mellett.