Ilyen házaknál az építési nedvesség jelentős lehet, tényleg gondolkozz el egy páramentesítőben. A pára 1-2 év alatt szárad ki teljesen, addig nem is illene parkettázni és dryvitolni.
Tartsd magasan a hőfokot, igy a levegő több párát tart magában.
Ha ázik a fal, akkor rossz a vízszigetlés, ezt a kivitelező kell helyrehozza, ha a födém fentről kap nedvességet, akkor a csapadékszigetelés rossz, ami megint kiv hiba.
Légfűtés topic, Peterh topictárs hővisszanyerős központi szellőzése:)
Hagyományos. És iszonyat mennyiségű pára megy ki, főleg reggel...(Arra várok, mikor hívja vki a tűzoltókat, úgy dől ki a pára az ajtón, olyan, mintha füst lenne...töményen.)
Más gondok is vannak, nemcsak ez, így a szakértőt muszáj kicsengetni. Elméletileg együttműködő az építtető, mondta, hogy mindent megcsináltat. gyakorlatilag meg semmit. :o)
(Nálam a teregetéses mondata verte ki a biztosítékot...)
Porothem 30cm fal, rajta 8cm hungarocell hőszigetelés. A betonlábazaton 5cm lábazati rózsaszínű XPS, műanyag 5 légkamrás nyílászárók 1,1 üveggel. Viszont gázkonvektoros fűtés van, így itt a meleg levegő elég erőteljesen száll felfelé. Hideg falon az alsó kb. 30 cm-es részt értettem, meg a bútorok mögötti részt, ahová a meleg levegő nem áramlik úgy, mint a többi fal felé. Amíg a régi ablakok voltak benn és volt a háznak némi huzata még bezárt ablakokkal is, addig a falak szárazak voltak.
Én csak azon csodálkoztam, hogy a fürdőben egy sarokban penészedik egy kicsit..pedig ott aztán láthatóan jelen van a pára. Sajnos, teregetni csak ott nem tudok, 3 gyerek mellett van aztán mosnivaló rendesen. :o) (És ablak ott nincsen, szellőzés sem.)
Azért kérdeztem, mert írtad, hogy az ablakok újak és ha nyítva vannak akkor meggrik a tűz. Ha a kályha közelében nincs tömítetlen ablak akkor a légnyomáskülönbség nem biztos, hogy kialakul és a füstgáz visszaszökhet.
Nem okoskodni akarok, remélem van elég levegő a kandallódnak.
Egy kollégám régebben kandallós cégnél volt, ott az összes kandallót külön frisslevegő vezetékkel építették be az új ablakok miatt. A modern kémények is kettősfaluak itt eleve biztosított a friss levegő.
A résszellőző mindig jó, de túlzott mértékű párát nem tud elvezetni. A szellőzést nem helyettesíti, az ezután is kell majd.
Milyen a házad, hagyományos nedvestechnológiával vagy könnyűszerkezettel épült?
Ha agipszkartonos a ház, akkor is nyugodtan teregethetsz:) A szakértőt ott bukod el, hogy vita esetén nem tudsz a kivitelezőtől pénzt visszaszedni....mert mire a biróság ítél...
De inkább hívd ki, vagy a szakértés árából végy egy páramentesítőt.
Hát, én hiába olvasgatok, nem jutok dűlőre. Most jó a résszellőző, vagy hiába szerelik be? Aki nem ajánlja, az miért nem? Nálunk elméletileg holnap szerelik be. Újépítésű ikerház, tavaly januárban kezdték a burkolást, júniusban költöztünk, gyakorlatilag szeptember óta, (az első hidegtől) penészedünk....Legelőször a babaszoba (ikrek), utána a nappali-konyha, aztán az összes többi szoba, legutoljára a fürdő. A plafon gipszkarton, egy helyen már rétegekben lehet lehúzni róla a "bőrt". A padlásfeljáróról rendesen csöpög a víz, a 120x150-es ablakok totál vizesek, mindenhol. Egy hete már a mennyezet közepén is megjelentek a penészfoltok...Naponta legalább 3-4x szellőztetek, kereszthuzat, stb. Tervben van szakértő kihívása, mert az építtető csak ígérget, de nem tesz semmit. Közölte, hogy ott "buktuk" el a szakértőt, hogy gipszkartonos házban teregetünk...(Hááát, a fene a pofámat, még néha levegőt is veszek...bár, egyre kevesebbet, mert már alig kapok, reggelente kb 3/4 óra, mire összeszedem a vizet mindenhonnan.....és szépen rohad az új házunk...)
Én is a szellőztetést javasolnám, gyors intenzív huzat fél percre.
Lehet még párátlanító gépet is alkalmazni, de 60000-től kezdődik!
Nálunk is hasonló a probléma, de itt annyival tetézve, hogy a falak vizesedtek és injektálva lettek, ezért nem tudom egzaktul eldönteni, hogy mitől van a pára!?
De az jól látszik, hogy a nyílászárók cseréje óta a kandaló alig kap levegőt, ha kinyitom az ablakot egyből fellángol!
Hozzáértők segítségét kérném. A páratartalom mérő berednezés szerint is 50% alatt van, de vizes az ablakok alja (1.1-es műanyag). Nem akkor lenne ez a jelenség csak, ha mondjuk 80% lenne a pára?
"Sajnos nekem is sikerült dunsztos üveget csinálni a lakásomból a hőszigeteléssel és a nyílászárók cseréjével. A hideg falakon csapódik szépen kifelé a pára."
Ezek után ,hogy lehet hideg a fal? Vagy a szigetelést csak megmutattad a falnak?:-))) Persze ha a 30cm tömörtéglafalnál 4cm szigetelést raknak annál lehet de az nem szigetelés csak pénzkidobás.
Nem a hoszigetelestol van! Hanem az ablakcseretol, hogy ott mar nem kozlekedik a levego ki-be. A hoszig. csak javit azzal, hogy nagyobb a belso falfelulet homerseklete. Ra kell szokni a gyakori szelloztetesre... persze reszben helyettesitheto automatikus eszkozzel, de egyreszt akkor jobban no a futesszamla, masreszt nem olcso egy rendszer telepitese (foleg ha aktiv kell). A passziv (ventillator nelkuli) rendszert viszont tervezni kell, nem szabad csak ugy feltenni a falra valahanyat, mert nem mukodve meg dragabb. Olcsobb egy paratartalom-mero es gyakori (de legalabb ha 60% felett van) 1-2 perces szelloztetes, ki kene probalni, hogy eleg-e.
Üdvözletem! Egy, jobban mondva két kérdéssel szeretném zavarni Önöket: Sajnos nekem is sikerült dunsztos üveget csinálni a lakásomból a hőszigeteléssel és a nyílászárók cseréjével. A hideg falakon csapódik szépen kifelé a pára. Többen ajánlották a légcserélőket, elkezdtem keresgélni a neten. Ezzel kapcsolatosak a kérdések: -Leginkább a fali kivezetéses készülékek fogtak meg, ebből viszont csak az aereco termékeket találom mindenütt. Nincs más gyártó, csak ebből az egyből lehet választani? -A gyártó szerint a légbevezetés mellett légelvezetésnek is lennie kell. Mivel mindhárom szobába raknék egy-egy készüléket, ezáltal megvalósul a légelvezetés is(valamelyik kettő nagy valszeggel úgyis nyitva van) plussz a konyhában a páraelszívóból kivenném a visszacsapószelepet(kéményes elvezetésű), vagy raknom kell még rácsokat a konyhába és a fürdőszobába a falra, esetleg a plafonba? Üdv! Zsolti bá'
bátorkodtam megnézni az áltlaad ajánlott felerezsi honlapot. igen rossz benyomást tett hogy úgy mondjam: - semmi konkrétumot nem mond, csak hablaty - még hiteltelenebbé teszi ezt a nagy csinnadrattával odanyomott látványtervek, meg öltönyös emberek gyülekezete - az angol oldalt meg talán valami fordítóautómatával csinálták???
ezalapján - bár biztos téves az első benyomásom - nekem ők a "kerülendő" kategóriába estek
Azért ez gondolom ablakprofil meg beépítő brigád függő is, biztos ami biztos kérdezz utána náluk. Van néhány buktatója az ilyennek, nálam pl. helyfüggő okokból fordítva akarták beépíteni (nem is vették észre igazából, csak pont így adta magát), de én felhívtam az aerecot és megbeszéltük, hogy a higroszabályzó fejjel lefele nem (tervezetten) működik..
Nekem pont igy van és működik, mivel a redőny(szúnyogháló) és az ablak közt van vagy 2 cm. Ilyenkor arra kell figyelni, hogy kívülre nem kell (nem fér el) az esővédő csak a rovarvédő rács. Plusz ilyenkor néha (mint nálam, de mint megtudtam ez nem annyira szokás) a keret helyett az ablakszárnyba van bemarva a légbevezető nyílása.
Amúgy pont ezen a kérdésen én is görcsöltem, de elmentem és megnéztem bemutatóteremben...
Érdeklődni szeretnék, hogy az ablakba szerelhető Aereco légbevezetők mennyire építhetőek be, ha redőny (ráadásul szúnyoghálós) van az ablakokon? Megvizsgáltam a dolgot és a tok magasságába esne a légbevezető, tehát elvileg talán nem probléma, csak kérdés, hogy mennyire valósul meg a légáramlás pl. leeresztett redőnyöknél.
Rengeteg vizet képes összeszedni, én magam meglepődtem amikor láttam. Persze ez attól függ, hogy mennyire párás a lakás, de nekem pár órás használattal az 5 literes tartály 2 nap alatt telement. A váltás oka, hogy inkább egy végleges megoldású szellőztető kiépítésében gondolkodom. A készülék 14 hónapja lett vásárolva, tökéletes állapotban van.