Mi idén megyünk Paráliára,nekem ez lesz a második utam... mondjuk ez most kocsival történik busz helyett,meg a John & Eve apartman helyett a Morfeasba megyünk 4-en.
Na nem is ez a lényeg, hanem az,hogy
Indul valaki autóval júl. 27.-én este Paráliára vagy arra felé? Mi este 6-kor indulunk Székesfehérvárról.
Esetleg mehetnénk együtt néhányan, ha valaki még jön ebben az időpontban!
Ha jöttök akkor dobjatok, ide vagy a mandro@vipmail.hu e-mail címre egy üzit:
Marcsi kepek mentek a sarti@grandtours.hu-ra, nem tudom johelyre kuldtem-e, mert ugy tunik a korabbaikat nem kaptad meg, itt a marcsirandra klikkelve egy egesz mas freemailes cim kapcsolodik hozzad.
Bocs a tobiektol, hogy szemelyes dolgok kerulnek ide
Elmondanam, de nem vinne elorebb a dolog. Ha ekezetes lenne, most azt kerdened, miert nem alliteralnak a szavak, miert nem irok jambusokban vagy daktiluszokban, vagy miert nincs paros vagy bokor rim a sorok vegen. Lepd at a bejegyzest, ha zavar.
Elmondhatnam, de nem segitene. Ugord at a bejegyzesem.
Pfff , ha ekezettel irnek, most azt kerned, hogy irjak a sorok vegere paros vagy bokorrimet. Vagy alliteraljak vagy szedjem a mondanivalomat jambusokba es daktilusokba :))))))) Elvezd a nyarat :))) Sartin persze
Szia!Énis bnőmmel megyek nyaralni!!Tavaly voltam Sartin már akkor elvittek kocsival egy közelebbi szórakozóhelyre,az nagyon jó volt!Voltak görög zenék de a mai disco zenéket is nyomták!!:)
De közvetlen a központban van 2 hely,Mohito és Makedonia...itt nem jártam igy sajna nem tudom milyen zene van,erre énis kivi lennék!de majd szombaton kiderül:P
visszafele emeletes busszal jottunk, a fejunk folotti pakoloresz ugy kb 8-10 cm volt,egy ilyen hosszu utazasnal vinnel fol pledet, vagy melegebb pulcsit ejszakara, nyakparnat. Na most mi azon ultunk mikor nem kellett, mert semmi az egvilagon nem fert fel oda. Semmi. Mondjuk a kesztyunk folfert volna, de ritkan viszek kesztyut nyaralni. Egy utasnak a fejere esett a laptopja is. A kajas egesz uton a labunk kozott volt, a terdunk pedig az elottunk levo szek tamlajaban. A ket szeksor kozott az 50 kg-os lanyom nem fert el csak lapjaval. A szeket elvileg szet lehet huzni, ugy emlekszem a egy masik buszon ezt jobban szet lehetett. Ugy tunt a foldszinten utazok kicsit kenyelmesebben voltak. Egyebkent szep formaju, uj buszok, de max varosi kozlekedesre. Vagy mazohistaknak. Azota kicsit maskent nezek itthon a 9-es trolira :)))
Megjegyzem kicsit feltem ket eve a buszos utazastol, de franko volt, vagy legalabbis turheto, ez ezzel jar, tenyleg nem vagyok razos utas, eleg oreg es tapasztalt vagyok ismerem az ar-ertek viszonyokat, soha nem varok el tobbet, mint fizettem.
Viszont mondhatom a part tenyleg karpotolt, es Marcsi is, akit a joisten is erre teremtett, tenyleg van tudasa szive a dologhoz es igazabol neki is koszonhetjuk hogy pozitivan gondolunk vissz a nyarra. Es persze maskor is megyunk Sartira.
Ami meg egy aprocska negativum, az elso hetvegen egy doglott roka volt a faluba vivo ut menten, ez a nyaralokon kivul senkit sem zavart. Gondoltuk ok hetvege, majd a masodik heten elviszik. Nem vittek el. Nagyon nagyon budos volt. Mellette levagtak a fuvet, kinyilott egy bar a parton, de a doglott roka vegig ott volt. Befogott orral jartunk, de elutazasunkig a doglott allat ott hevert. Senki nem szolt az illetekes elvtarsaknak, hogy ugyan vigyek mar el onnet, mert az ilyen dolognak nem csak szaga van, hanem hat hogy is mondjam, kisse egeszsegtelen is.
Nya... az idojaras jo volt, ezt kivanom minden nyaralonak.
Nyilvan azert vagyok kritikus Sartival, mert szeretem, azert vagyok kritikus az utazassal, mert meg utazni fogok, egyebkent mi az ordogert szajkarateznek.
Így már más a leányzó fekvése. Egyszer utaztam egy irodával, aki kiadta az utasait egy buszos társaságnak (nevet nem mondok, többé nem utaztam velük) akik uezt csinálták. Sőt a kajástáskát nem engedték a buszra felvinni. Én erővel felvittem, meg is volt az eredmény, csak az én csomagomat ajánlották vizsgálatra a vámnál.
A több széket meg abból lehet észrevenni hogy a világítás meg a jelzők stb. nem esnek a fejed fölé.
Értem.........
Olvasom történt számlahiba. Ezt a kibaszást máshol diszkréten csinálják (terítési díj, el nem fogyasztott de felszolgált kenyér, poharadba csurig töltött jégkocka és arra a minimális üdítő stb.....)
nyóvan. en nem gyerekkel utaztam, vagyis egy kis huszoneves gyerekkel, de attol meg lehet emeletos agy, nem? tenyleg nalunk nem volt. Vissza is szivtam.
A buszos nyafogasom azert volt, mert mar 2szer utaztam kenyelmesebben, tehat, LEHET kenyelmesebben utazni. Konkretan: a buszok inkabb legyenek kicsit rondabbak, de kenyelmesebbek. A gyujtest is lehet esszel csinalni: szegedi vagyok, szolnoki irodaval utaztunk, ok is gyujtottek, elindult egy busz, es utkozben begyujtotte a dogozokat, de itt nem errol volt szo, hanem szegeden mar 3djara cuccoltak at az utasok, sartirol vissza pedig elmentunk neos marmarasba 35 emberert, aztan thessalonikiba tovabbiakert, ok paraliarol jottek masik busszal, sot fol se fertek, ugyhogy meg ket taxi is jott, ujabb cuccolas (nem nekem, mert elegge beragtam volna) de az hogy mikor indulhatunk tovabb, nem tudtak, pedig van mar mobil meg ilyesmi. Nem nyafi az, ha kalkulalsz x ideju kenyelmetlenseggel (valamit valamiert) es nem akarsz xxx kenyelmetlenseget. Az sem nyafi szerintem, ha valaki batorkodik leirni ezeket, mert lehet ezeken segiteni. Peldaul, a buszban szerintem egy sor szekkel tobb van, ezert vagyunk kenyelmetlenul, a legkozelebbi beszerzesnel ezeket figyelembe lehet venni. Amugy pedig tok jo Sarti, sot, a legjobb, en korabban mar voltam Kasszandran is Olypic beach 4km-re Moudanatol, de Sarti nyolc napon tul gyogyulo volt, mert hegyek, tenger minden volt, es Marcsi is :) kiveve a gorogoket, oket jo lenne valamikent betelepiteni Sartiba, sokat dobnanak a dolog bukejan, jo lenne erezni gorogorszagban hogy gorogorszagban vagy nem pedig Sandorfalvan vagy ilyesmi.
"kivancsian vonzott a "tuloldal" , egyszer megnezi az ember aztan..... hat legkozelebb ha ajandekutkent adnak se mennek el."
Kasszandra védelmében:-)
Nemcsak Pefkohoriból áll, bár kétségtelen, nem versenyezhet Sithonia sziklás öbleivel. Az athosziakat ugye csak hajóról láttam, de lehet, hogy a szerzeteseknél vannak a legjobb strandok, csak nem engednek oda senkit:-)
Egy kirándulás erejéig mindenképpen érdemes meglátogatni Halkidiki első ujját.
Én pár északi falut néztem ki 2007-ben, a keleti partján. Nea Potideát egy csatorna választja le, annak mentén tengertől tengerig megtalálhatjuk az egykori fal romjait.
Nea Potidea csatornája
Nea Fokea
Kallithea. Oda az Ammon-Zeusz templom feltárása miatt mentem ki. Van amúgy kiépített strandja.
Afitosz. Ez a település ragadott meg leginkább Kasszandrán. Gyönyörű, a tenger fölött felépült hangulatos falucska, girbe-gurba utcákkal.
Ezzel a sokcsillagossal kívánok mindenkinek jó nyaralást Görögországban:-)
(Afitoszban, megragadó kilátással fentről, a tengerre)
Tiszteletben tartva mind drerosss mind southwind véleményét, pár sor, pár kép. Akik ma mennek ki a narancspartra, nem csak azt találják, ami minket annak idején megfogott, ez elcsépelt már ebben a topikban. 2002, 2003, 2005 és egy átruccanás erejéig 2007, amikor láttuk Sartit és ezt a partot, folyamatában láttuk a változását. Az természet (és néha az ember) által faragott homokkő sziklák mindig is gyönyörűek voltak ott (csá topiktárs képei ügyesen ki is használták a formákat), akárcsak a tenger és a píneák. Igaz, járnak oda már az utóbbi időben buszok is, büfé is települt oda.
Toroneos: én a mi 2007-es utunkról tudok beszámolni. Akkor Halkidiki északabbi részéről csatlakoztunk a Neos Marmarasról induló kirándulásra.
Neos Marmaras
Teknősbéka/Kelifos-sziget
Pefkohoriban értünk partra Kasszandrán. A kikötőt és a többieket hátrahagyva benéztem a faluba, felmentem kicsit a mögötte álló hegyre, és még épp időben értem vissza a hajóra.
Kicsit délebbre hajóztunk, ott van az a bizonyos Chrousou-beach.
Szeretem, amikor a térképet a tájon mutathatom meg. Arról a strandról elindulva egy képen látszik egy szikla Kasszandráról, Sithonia és mögötte az Athos, majd' 60 km távolságból. Halkidiki három ujja...
Zoom az Athosra
Térképen illusztrálva: (Akkoriban még a régebbi loggerem volt, nem cserélhető akkus, és hát, pont akkor, rossz akkukészletet vittem magammal a rátöltéshez, ezért szakad meg a bejárt útvonal:-D)
Balra Sithonia
Jobbra Kasszandra
Porto Carras öblében, Neos Maramrastól délre volt némi csobbanás.
Ehhez a "rémes gyüjtő"-járathoz még annyit, hogy sajnos nem mindenki lakik ott ahol te, és mivel mindenkinek joga van a nyaraláshoz, (meg persze az nyafogáshoz) a máshol felszállók miatt magát rémesen érezni akaró pedig szvsz válasza a repülőt.
ha nincsenek emeletes agyak, akkor visszaszivtam :))))))))))) de a busz akkor is remes, hogy idementunk meg oda osszeszedni az utasokat, frankon nem volt romantikus az azaleabokrokban pisilni. Es en meg ilyen csoffadt buszban meg nem utaztam.
A kepeket ami volt en atkuldtem, nem kaptad meg? Még csak a vizalattiak hianyoznak, de azok meg elohivatni vannak, a heten mar keszen lesznek, de aki elvitte nemetorszagban van, csak a jovoheten kuldom.
Mondom imadom Sartit, csak ilyen koncentracioban a honfitarsaim nagyon nehezen viselem ... a helyedben haza se jonnék :)))
Drága southwind nem velük hanem velünk voltál..azaz nálunk..és megnyugtatás végett mondom ...nálunk nincsennek emeletes ágyak..de imádom hogy őszinte vagy.:)..viszont a közös képet a lányoddal még mindíg nem kaptam meg ...várom!!!
Nem tudom,h merre jártál,de az olaszok:Bibione-Lignano kifejezetten precízek a tengerpart tisztántartásában,a szemetet felszedték és minden nap megjárta a traki a homokot elsimítani.De ue. volt Mallorcán is.Amúgy meg a nyaralás értékelése nagyban függ szerintem attól is,h ki hol járt előtte és mihez viszonyít:)
Nem akartam nagyon negatív vélemény írni,de lehet hogy így sikerült. Hozzáteszem hogy NAGYON JÓL éreztük magunkat.!!! Sajnos én a helyben nem láttam semmi különöset ami megfogott volna. Jól sikerült a nyaralásunk,és ez a lényeg.
Próbáltam a mi tapasztalatunk alapján néhány jó tanácsot adni,ki hogy fogadja meg?,ez más kérdés.
Szerintem mi ugyanazzal az irodaval voltunk. A ra vonatkozo reszt hat a sajat honlapjan levo forumon tettem szova, mert ok tudnak azon javitani vagy senki mas.
A part takaritasa: mi eloszezonban voltunk,ketszer is, de kedves honfitarsaink kemenyen dolgoznak a szemetelesen. Eleg sokfele tengerparton jartam, de csak a tel avivi parton takaritottak minden este es meg a homokot is elsimitottak egy geppel. Az hogy nincs tusolo vagy ilyesmi, hat ez nem altalanos. Meg nagyobb nyaralohelyeken se, miert pont Sartin lenne. Olyan helyen egyebkent is durvabb, ahol meg ket orat buszozol a furdes utan sos borrel, izzadtan.
A tobbletfizetes: nem szamoltuk at, de az biztos, hogy centeket egyszeruen nem szoktak visszaadni, mintha az nem letezne. Viszont legtobb helyen magyar a pincer. Talan pont ezert. A magyaroknak nem erosseguk a tisztesseg.
A hajokirandulas: szerintem a toroneosi messze jobb mint az athoszi, amin total szetuntam az agyamat. Mar masodjara voltunk Sartin, kivancsian vonzott a "tuloldal" , egyszer megnezi az ember aztan..... hat legkozelebb ha ajandekutkent adnak se mennek el.
Megis osszessegeben jol ereztuk magunkat. A busz azert tenyleg durva volt :(
Néhány tapasztalatot én is irnék Sartirol. Mi tegnap jöttünk meg 12 napos utunkrol.
Busszal mentünk, erröl sokat nem tudok mondani,esetleg annyit hogy fárasztó 20 óra volt.
Kora délután érkeztünk,a panoráma csodálatos volt érkezéskor.A szállás elfoglalása gyorsan ment,itt ért minket az első kellemetlen meglepetés: iszonyúan kicsi, olyan 18 nm területen a szoba,a fürdő,és a konyhával együtt egy emeletes ágy.2 felnőtt,és 3 gyerek voltunk. Ablaktalan,pici,zsúfolt szállás,de ezt kaptuk ,ezt szerettük.
Kipakolás után irány a part.Szép nagy partszakasz,tiszta víz, jó idő. Kell ennél több?
Kellett volna: a parton se egy zuhany,se egy átöltöző ponyva,se egy wc. Ezeket nagyon hiányoltuk. Mi eddig horvátországba jártunk éveken keresztül,ott a legkissebb faluban is a parton ezek mind megvoltak. Úgy gondolom ha egy falu,vagy város turizmusbol, a strandolókbol,nyaralókbol él, ez lenne a legkevesebb.!
A kristálytiszta víz addig tartott,amíg egy nagy eső a hegyekből le nem mosta a sarat.Na ekkor szépen bebarnult a víz.
A partról még annyit: tíz nap alatt egyetlen,takarító,szemétszedő embert nem láttunk,holott a nagyobb hullámok elég szépen hozták ki a tengeri hulladékot.
A település tele kissebb nagyobb üzletekkel, éttermekkel,stb.Hangulatos esténként sétálgatni.Az éttermekben érdemes összeszámolni étlap alapján, hogy mennyi lesz a fizetendő összeg.Minket kétszer akartak átverni. Elöször a 30,95 euróba kerülő fogyasztást úgy irta a hölgy , hogy 39 95 volt olvasható. Amikor reklamáltam,a 39-et átirta 30-ra,ás oda tette a vesszőt,mintha én olvastam volna rosszul. Második ilyen a főtéren lévő pizzériában történt.Szokás szerint összeadtam a fogyasztásunk,ami 32.50 -re jött ki. A fiatal pincér gyerek hozza a blokkot, 37,50 e.
Kifizettem,a blokkot el akarta vinni/ne hagyjátok,mindig elvinnék/visszakértük,átszámoltuk,reklamáltunk,visszadták,többet nem mentünk oda.A lényeg: ne szégyellősködjetek,étlap alapján számoljatok,csak annyit kell fizetni amannyi jár.
Az egyik sarkon óriáspalacsintát sütnek,szép nagy adag,a gyerekek imádják.Gyros szerintem az OVELIX nevü helyen a legfinimabb.Fagyik nem igazán különlegesek.A halakat érdemes megkóstolni,finomak.
Élelmiszer boltot mink belvárosban találtuk a legolcsóbbat,egy nagy Husky kutya szokott előtte vérakozni egy platós kocsin.Amit máshol 1,2 euróért adtak Mythos sört, itt 0,95 eu volt.
Sok helyen kinálják a különböző programokat.Elmentünk a görög estre,ez nagyon jó volt,hangulatos,jól sikerült.Ajánlom mindenkinek!A borral vigyázni kell,másnapra enyhe fejfájást okozhat.!/tapasztalat/
Hajó utat is kínálnak egy párat.Mi a Toroneos nevü kirándulásra mentünk el.Katasztrofális volt.Reggel egy 1 órás buszozással kezdődik. A hajó indulás után nem sokkal, egy túlzsúfolt üdülőhelyre visz,ahol nézegethetünk,és vásárolhatunk a mindenhol/sartin is/ megtalálható kínai áruk tömkelegéböl.Ezután elhajóztunk szerintem görögország legrosszabb,legcsúnyább,leglelakottabb strandjára.2 óra mulva indulás,ebéd a hajón. Az ebéd:2 darab fagyasztott hamburger hús,fővetlen rizs,tzatziki,kotyvasztott narancsszörp.Na ez kritikán aluli volt. Ebéd után lassan vissza a kikötőbe, majd ismét egy óra buszozás.Mégegyszer ilyenre biztosan nem megyünk.
A bazárokban érdemes az árakat megnézni,ugyanaz a termék máshol sokkal olcsóbb lehet.
A perui festőt mi minden nap megcsodáltuk. Igazi giccset fest,de valami fantasztikus tehetséggel.Lehet hogy nem sartiba való,de én vettem egy emléket,mivel láttam hogy ott,és akkor csinálta,tehát sartibol való.
Motorcsónakot a parton béreltünk,1 délutánra került 50 euró+üzemanyag.Na ez élmény volt.A parttól messzebb tudtunk ugrálni,fürödni,tetszett a családnak. Csónakkal mentünk a narancs partra is,de minket nem igazán fogott meg.Szép környék,de borzasztó szemetes,és iszonyúan túlzsúfolt.
Alapjában véve nagyon jól éreztük magunkat,de a hiányosságok amiket irtam, azok valódi hibák.Képzeljük el hogy egy magyar strandon mindenki a vízbe,vagy a bokorba intézné a dolgát?!
Mindennek ellenére szép volt,jó volt, de semmi olyan nem volt, nem találtunk ami megfogott volna,hogy ide még vissza kell jönni.Annak idején első horvát utunk végén azt éreztük,jönni kell még.
Elnézést a hosszúra sikerült beszámoló miatt. Kívánom hogy mindenki érezze magát nagyon jól sartin.!Mindenkinek jó utat,jó nyaralást kívánok.Ja és szép időt.