Vizben áll úgyis. A szaporitást hogy érted? Nem egészen fogtam fel. Ahogy irod, akkor olyan 10-15 cm-es levéldarabka lesz, amit fejjel lefelé teljesen viz alá tegyek? Ha jól értem? De ha az egész viz alatt van akkor nem mindegy, hogy fejjel le vagy felfelé van? köszi
Most fedeztem fel, hogy létezik a csodagumó nevü növény és nagyon megtetszett, de sajnos nem találtam olyan helyet ahol be lehetne szerezni. Ha valaki tudja, hol kaphatnék ilyen növényt, kérem szóljon.
Nem alkalmas a kinnteleltetésre, de a benti, pincei is elég necces, nekem legalábbis nem sikerült, de biztos sikerülhet:-) Talán hideg télikert szerűségben lenne neki a legjobb, mert szüksége lehet télen is a fényre. Remélem van valaki a fórumon, akinek sikerült átteleltetni:-)
Sziasztok! Igaz, már egy másik topikban is feltettem a kérdést, de hátha mégis szobanövény :)
Tudna valaki nekem segíteni a kuffeával kapcsolatban? Nyáron vettem, ki van ültetve, és valamiért meg voltam győződve róla, hogy kint telel, de most elbizonytalanodtam. Vagy mégse? :)))) Szóval, segítsetek, légyszi!!!
én is vízhiányra szavaznék. És még valami: ez nagyon szép, nagy példány, és jócskán virágzik is. Ahhoz képest túl aprónak tartom a cserepét. Szerintem fogj egy nagyobb dézsát (ránézésre 2x akkora is lehet, mint amiben most van), és friss, jófajta virágföldet. Meg fogja hálálni! Amúgy ez szeret vízben állni a rendesen öntözöm az nem elég neki!!!
És még valami: ha aggódsz, hogy elveszíted, ne vegyél új növényt! Vágj le erről néhány szálat, aztán a leveleket vágd vissza kb 1/3-ára, és állítsd egy pohár vízbe, de a levelek legyenek víz alatt = fejjel lefelé. Néhány hét alatt kineveled az utánpótlást:)))))
Mit jelent az, hogy vizet bőven kap? Szerintem szeret vítben állni, mint vízparti növény. Ha úgyis sárgul, próbáld ki! Tedd a cserepét egy másik, vízzel teli edénybe!
Ne felejtsétek el, hogy a mi broméliáink általában nem nevelnek magot, így a magnevelés energiaigényes folyamata nem meríti ki őket. Ezért nem csoda, ha sokáig élnek még. (Ráadásul ezek a holland növények teljesen mást kapnak, mint szabad társaik, és ki tudja, milyen csinálmányok.)
Lehet felülről locsolni, nyugodtan lehet vizes a levele (én gyakran spriccelem). Elég éaza a talaja? Szinte minden növény gyökérzetének kell levegő! És a kávé savas talajt igényel, amit időnkénti savas locsolással érhetsz el! (De ha ez a baj, akkor inkább száradnak a levelek, alulról kezdődve). Keress rá az egzotikus növények topikban a fórum keresőben a kávécserjére vagy a kávéra, már többször leírták a praktikákat!
Hát így van ez - az ember olvassa a szakkönyveket, a növények meg nem... Egyébként szerintem ez a növény nem nagyon vízigényes, elég neki, ha nem hagyjuk teljesen kiszáradni, fontosabb neki, hogy a levéltölcsérben legyen víz - én lehetőleg esővízzel v. forralt vízzel itatom.
Jó körülményei nincsenek sztem, mert nálam akkor kapnak a virágok vizet, amikor eszembejut. Nem öntözök rendszeresen mint mások, hogy hetente egyszer és mindig ugyanazon a napon (pl. anyukám). Lehet, hogy ezt szereti. De sajna nem mindegyik virágnak tetszik ez a fajta gondozás.
Akkor a nagyoknak már lassan virágozniuk kell. Én nem dobtam ki az öreg tövet, ahogy te mondod, de mindig hoz 2-3 új tövet egyszerre. Már sokat elosztogattam, de még mindig nem döglött ki. Én úgy gondoltam, hagyom amig birja. Próbáld meg te is, ha sok szaporulatot akarsz.
Már kb. a negyedik lándzsarózsa-nemzedéket nevelem, de nálam sosem fordult elő, hogy tömegesen hozott volna sarjakat. Nálad biztosan nagyon jók a körülmények. Szakirodalomban olvastam, hogy minden tő csak egyszer virágzik, ezért - mikor a sarjak elérték a leválasztható méretet - az öreg tövet kidobtam. A sarjak nálam a 3. évben szoktak virágozni.
sikerült mar valakinek kavet huzamosabb ideig nevelni? nekem a masodik haldoklik ... ahol vettem azt mondtak, h csak alulrol szabad RITKAN öntözni es nagyon kell vigyazni, h a levele nehogy nedves legyen. igy csinaltam. ennek ellenere sargul, foltosodik a levele. egy masik viragos, meg azt mondta, h eleg sok viz kell neki es nyugodtan lehet felülröl locsolni. ?
sziasztok, volt egy nagyon szép kis tarka páfrányom, floráriumban tartottam, gondoltam optimális körülmények között. de néhány hete száradni kezdett, és mostanra megadta magát. Lehet, hogy a páfrányok a konstans környezet ellenére úgy viselkednek, mint kint a szabadban, ahol összel teljesen eltünnek? Lombhullató életmód? vagy ne számítsak revival-re?
Ilyen lándzsarózsám nekem is volt és van. Az anyavirág kb 3 éve elvirágzott, azóta már mindenkinek a szaporulatot osztogatom. Most pillanatnyilag is van a házban 6 db belöle. Az anyavirág állitólag többé nem virágzik hanem kihal. Na nálam kihalásnak semmi jele sincs, söt már megint 2 db sarj látható a tövénél. Gyönyörü 2 db nagyom van, de nem akar még virágozni. Az anyunál úgyszintén nem. Kb hány év múlva hoz virágot a szaporulat?
Szerintetek mi nem tetszik neki. Vizet böven kap, ahogy elö van irva, párát úgyszintén mert a fürdöszobában van. Tetötéri ablak alatt áll, úgyhogy fényt is kap. Egy hete kezd sárgulni. Kb 1 hónapja van meg. Ilyen növényem többször is volt már, de mindig tönkrement. Van ahol évekig is elvan, nálam mi lehet a gond? A Tescoból származik 500 ft alatt volt, lehet hogy azért ilyen olcsó, hogy mindig ha kidöglik újjat lehet venni?
Nagyon szép a lándzsarózsád, de lehet, h. korai volt a szétszedés, u.i. elvirágzás után hozza a tősarjakat, amelyeket tovább lehet nevelni, az elvirágzott "öreg" elpusztul.
Elég kényes jószágot szereztél (kaptál?), és nem írod, milyen körülmények között tartod. Igényei: félárnyékos-árnyékos hely, nyáron 21, télen 18 fok feletti hőmérséklet, állandó, párás környezet, rendszeres öntözés, de nem túlöntözés, esővízzel, v. lágyított vízzel, télen nem állhat hideg padlón, ablakpárkányon,...soroljam..?
Sziasztok! Van egy ilyen növényem ,amin folyamatosan elsárgul az alsó levél ,pedig nyáron gyögyörű volt.Mellette azért hozza az új leveleket.Vki segítsen!!!!Majd hozok képet az enyémről!