jaja, magyar verzióban tulajdonságok, majd a középső fül (index, kettéosztás, stb)
Most veszem át a bakelit kollekciómat, és véletlenül vettem észre, mert wav editorokkal kartam nekiesni, de félórákat töltögetett a gép, de így a legegyszerűbb.
CORTEN Az ATA(44) csati kiosztása:
1-40 ugyanaz, mint a normál ATA csatlakozó
41 +5V a vinyóelektronika számára
42 +5V a motor(ok)nak
43 test
44 Type (ha logikai "0", akkor a vinyó ATA)
"Ez egy vinyókeret, amivel a 2collos vinyót a 3,5-ös helyére lehet rakni" Jaja, nekem is van ilyenem, olyan 3K+fa áron adták. Igazából két fémsín a csavarozáshoz, meg - ahogy írod - egy nyáklap egyik felén 2,5-es lány csatival, a másik felén meg normál IDE tűsor+tápkábelnekvaló.
CORTEN "Ilyen miskulanciáról van-é tudomásod: ketyere a laptop(nótbúk) HDD-k dokkolásához normál PC-n."
Ez itt nagyon Off, de van ilyen kütyü, otthon én is rejtegetek egyet.
Ez egy vinyókeret, amivel a 2collos vinyót a 3,5-ös helyére lehet rakni. A csatlakozó-átalakító még elektronikát sem tartalmaz, csak egy NYÁKlap, az egyik végén kisvinyó csatival, a másik végén pedig egy normál vinyócsati és egy tápcsati.
"Illetve az is segítség lenne ha valaki a kicsiwincsik idétlen csatlakozójának érintkezőkiosztásáról tudna valami biztosat mutatni."
Valahol otthon megvan, majd előásom, ha nem felejtem el.
A legegyszerűbb, ha a néróban kiválasztod a CD-kép felírást és betöltöd a CUE-t! Ennyi! Elég egyszerű.
Figyelem! Lassabb gépeknél irtó sokáig tarthat a CUE feldolgozása, (mp3 vágás, dekódolás) nem kell megijedni, mert a néró úgy fog csinálni, mint aki megfagyott. Akár 15 percig is eltarthat.
Tipp: Még az elején válaszd írónak a képfájlt, szóval ne egyből égesd, hanem készíts így egy imagét. Után azt már fel lehet lazán írni.
A cue-ból remélhetőleg ki lehetne bányászni, hogy az eredeti műsorban hol voltak a számhatárok (notepad). Ezután az mp3-at Neroba behúzva, mint audiotrack-et, majd jobb gombbal rákattintva valami "split"-et is tartalmazó menüpontnál szét lehet cincáltatni (csak logikailag) több track-re. Ezután még - ha jól emlékszem - arra kell figyelni, hogy az így keletkezett trackeknél a trackek előtti szünet mértékét vedd vissza 0-ra, mert különben beletesz 2 sec-es szüneteket.
Tudnátok segíteni? Olyan CD-írási módszert keresek, amivel meg tudom írni az Audio-CD-t a következőképpen:
Az anyag egyben van, tehát egy mp3. Azt szeretném, ha így is maradna, tehát a számok közt nem lenne szünet, de lehetne ugrálni a számok közt.
Hogy lehet ezt megoldani?
Kösz a segítséget
Itt már a fene sem tud igazságot tenni, fogyóeszközt csináltak a drive-okból tetszik vagy sem.Hála a tervezőnek a 3 éve püfölt Sony íróm még állja a sarat. Ellenben már két LG-drive szenderült jobblétre.
Más!
Ilyen miskulanciáról van-é tudomásod: ketyere a laptop(nótbúk) HDD-k dokkolásához normál PC-n.
Illetve az is segítség lenne ha valaki a kicsiwincsik idétlen csatlakozójának érintkezőkiosztásáról tudna valami biztosat mutatni.
C.
CORTEN "sugárirányban kifelé áramlik a levegő így max. a lerakódott port felszippantja és a lemzfészek pereme felé szállítja."
Még az 1x-es(audio) cdk idején olvastam erről a porfüggönyről.
A 10000-et pörgő cd-k esetén nem számoltam utána, de sacc -akarom mondani: mérnöki becslés- alapján hajlok arra, hogy igazad lehet.
(Viszont a 48x-os meghajtó is csak 1x-esen pörög, ha audió cd-t hallgatsz, illetve fel is kell pörögnie 10ezerre, nem?)
A hordozó (a mechanikai) valóban szintelen, szagtalan, nem is erről van szó, a jelhordozóról, az írható rétegről, és ez a sötét kék vagy zöldtől az aranystiches fosvilágosig változott.
Van itt két plexi olvasó, scsí mindkettő, az egyik a jó öreg 12PLEX, a másik UltraPLEX 40x
Ezek nem foliás lencsések, no ennek megfelelően kellőképp finnyásak a lemezekre.
A jó öreg 12-es komoly gondban van a cyanin-os réteggel, és az ultraplex sem szeresse azt olyan nagyon. Minda2 azöldes, kékes árnyalatot komálja.
A probléma ott vagyon, hogy a jelhordozó réteg úgy is müxik, mint egy fényszürö, tehát a kibocsátott sugár maximális intenzitását szerencsétlen esetben annyira lecsökkenti, hogy az optikai érzékelő kimenetén a billenési szint közelébe kerül, kb. ugy mint anno a régi nem cmos-os 5 voltos kapuáramkörök esetében, ha a tápfeszültség 4,5 v alá csökkent,
bizonytalanná vált a müködés.
Biztos vagyok benne, hogy ha valaki venné magának a fáradságot, és pénz, energiát nem sajnálna, a legsilányabb hajtányhoz is tudna olyan elektronikát fabrikálni, ami az "mindenevövé" változtatná, de hát a gyártók mindig a legesleg-költséghatékonyabb megoldást keresik, és ez ugye behatárolja a produktum képességeit.
Mit lehet tenni? Az ember elfogadja ami van, hamar kiismeri a cuccos lelkivilágát, és nem kiván tőle olyat, amit az nem szeret.
A hordozó mindig polikarbonát, és mindig víztiszta.
Az információt hordozó réteg általában valamilyen cyanin vegyület (azo, ftalo) és van a tükröző réteg ami leginkább Al. A színt szerintem az adott cyanin vegyület határozza meg, azonfelül íráskor ez nyeli el az írólézer fényét és okoz deformációt, vagy törésmutató változást.
C.
Ott valamit elfelejtettél bekapcsolni, van egy olyan opció, hogy olvasási hiba átugrása vagy valami ilyesmi.... prószáld ki, ja, és ga külön iród és olvasód van, akkor mindenképp az irót használd image készitésre
Az idő vasfoga sokkal hamarabb beleharap, nem kell koptatni, a felülete egy idő után magától is tönkremegy (ez az acryl műnyanyagok átka) valahogy hajlamosak úgy öregedni, hogy apró repedések keletkeznek rajta. (jutott eszembe..)
Dehát az igazség valahol ott vagyn, hogy fogyasztói társadalom, vagy mifene... És külömben is, mire megveszed, már majdnem elavult :)
A szines folia nem védelem, hanem az optikai rendszer hangolóeleme. Adott a l-diófa hullámhossza, oszt azt ugye átvezeted a lencsén, nekimegy a lemeznek, áthalad azon, a másik oldara felvitt tükröző felületről visszaverődik (ez ugye irható lemez!) és annyi jut vissza amit a hordozóréteg átenged. Namármost, a hordozóréteg ilyen, vagy olyan szinü, ennyit, vagy annyit nyel el abból a fránya infravörösböl, és mint láttuk, a lemezek az utóbbi időkben kivilágosodtak. (régi szép mélykék és sötétzöld szinek...) No ezt próbálták kompenzálni a kékes szinü szűrőfóliákkal. Az ujabb készülékekken ez eltünt, gyanum szerint azért, mert a gyártók jobb elektronikát használnak, mert ha jól selytem, az egész csupán jelformálási kérdés.
A cd-drive-on belül kialakuló áramlási viszonyokat még nem tanulmányoztam ilyen behatóan, de sejtésem szerint inkább a lemez-levegő hatávonal mentén sugárirányban kifelé áramlik a levegő így max. a lerakódott port felszippantja és a lemzfészek pereme felé szállítja. Kétlem hogy ez számbavehető mértékű koptató hatással bírna az optika tekintetében.
(De természetesen lehet, hogy tévedek... :) )
C.
Sziasztok, segítségeteket kérném! Kaptam kölcsön néhány eredeti AUTOMEX-es játék cd-t. Amit szeretnék a gyerekeknek átírni, de sajnos minden cd-nél a másolás image fájlba, elakad. CloneCD-t használok, de próbáltam ALCOHOL 120-al is, de ugyanúgy elakad mindig ugyanott. Próbáltam Nero-val kopizni is ugyancsak hiba. Arra azért rájöttem, hogy nem a lemezek sérülése miatt akad el, hanem a védelem miatt. Szóval a kérdésem: át tudom ezeket cd-ket írni, és ha igen, akkor hogyan?
"Mán mi koptatná szeginy lencsét?"
A lemez statikusan fel van töltve, és amikor felpörög, a porrészecskéket megkeveri rendesen.
(A lencse felszínére került port üzemszerű viszonyok között a töltött lemez bizonyos mértékig le is tudja tisztítani, ha nem ragadt rá. Mármint a por.)
Én sem a tűző nap káros sugaraira gondoltam, hanem a pickup-ban uralkodó hőmérsékletre. (a lézerdióda környékén is látszanak a műanyagon ennek a nyomai. Meg magának a lézernek is vagyon valamilyen hatása a müa-ra. (igaz nem nagyteljesítményű, de az UV tartományban dolgozik, mégha az alján is) A dióda élettartamát (mer ez tulképpen egy igen magas munkaponti áramon üzemeltetett led) valóban csökkenti a 40-60 fokos hőmérséklet. Van aki a betegeskedő CD lézerdiódájának munkaponti áramát szokta emelni, na ettől ölég hamar jobblétre szokott szenderülni.
Naná hogy nem az örökkévalóságnak készül: mer akkor jövőre mit venne az egyszerű pógár?
"Ahol van egy átlátszó lapocska a lencse felett, ott -szerintem- ez biztosítja a kopásgátlást, és alatta "meztelen" műanyag lencse van, ami bevonat hijján gyorsan opálosodik. Ez az olcsóság átka. "
Mán mi koptatná szeginy lencsét?
"... a polikarbonát v. poliakril lencse ... így rohamosan elöregszik szeginy lencse oszt megvakul."
Alapban bevonatos lencséket alkalmaznak, amelyek felszínén van egy viszonylag karcálló és reflexiócsökkentő bevonat, ami a környzeti hatásokat is szigeteli bizonyos fokig.
Ahol van egy átlátszó lapocska a lencse felett, ott -szerintem- ez biztosítja a kopásgátlást, és alatta "meztelen" műanyag lencse van, ami bevonat hijján gyorsan opálosodik. Ez az olcsóság átka.
"A lézerdióda ... 1-2-3 év és elhalnak."
Önmagában ez sem igaz. A hőmérsékletnek van nagy szerepe az élettartam csökkentésében. Ha jól emlékszem, akkor 10°C-kal magasabb hőmérséklet 50%-kal csökkenti a dióda élettartamát.
De valóban nem az örökkévalóságnak készülnek.
Én is sorry, ha beléd másztam; belőlem meg kitört a vegyész-véna... Istók-zicsi, hogy nem genyózásból írtam ! :o)
Télleg, a fólia mire köll? Hogy monokromatikus maraggyon a lázer, vagy hogy a lemezről esetlegesen 'szublimáló' fotonyok ne mennyenek vissza az optikába, vagy mér'?? Komcsi érdekel a dolog..
Valóban, minden relativ. Igy természetesen a rángatózás is. Gondolj bele, a cd a hajtányban pörgölődik, és mivel nem egy tökéletes tányér, kacsázik ám rendesen (ugye hogy ráznak azok a fránya 50xes hajtányok?)
Akkor ezek után gondolj arra, hogy milyen precizen kell követni a barázdát, és e mellett ha már követni tudod, rá is kell fókuszálni pár mikronos pontossággal. Ja! és mindezt roppant fürgén kell tenni.
A kidobozolod a hajtányt, és fülelsz, gyakran hallani az optika "zümmögését"
A CD-lemez síkja a szélső perem közelében általában jó fél milimétert kacsázik, figyelembe véve a a mostani nagysebességü hajtányok fordulatszámát látható, hogy a fejszervó bőven hangfrevenciás tartományban dolgozik. A preciz követéshez pedig minnél kisebb mozgatandó tömeg.
Ha láttál már olvasófejet, akkor gondolom feltünt az elektromágneses szervó kivitele: apró önhordó légmagos tekercsek. Ide nem tudsz wattokat belepumpálni, itt nincs intenzív hűtés, jó ha 3-500 mwatt a teljesitmény, no ezért nem elhanyagolható a lencse tömege.
Azé' tegyük hozzá, a HiFi CD-je 1x-esen olvas és a híbákat sem javítgatja annyira míg az adat cd-ket ennél nagyobb sebességen darálja + muszájságos hibamentesen olvasni.
(Az is igaz hogy a hifi-k cd pickupja vagy 2* akkora átmérővel bír.)
C.