Nem vagyok igazán szakértője ennek a területnek - hiába vagyok villamosmérnök...
De a józan ész azt mondatja velem, hogy nyilván nem tudnak, hiszen, ha tudnának, használnák... Ha a szuperkapacitorok az akkukkal összemérhető paraméterek mellett minimális önkisüléssel bírnának, sokkal elterjedtebben használnák őket - nem csak rövid idejű áthidalásokra. Ezzel szemben az "öntöltő" órákban gyakorlatilag ugyanazt a lítium-akkut használja jóformán mindenki, nyilván, mert ez a legjobb elérhető kompromisszum jelenleg. Ennek viszont már ismerjük a gyengéit - és bizony vannak...
Üdvözlet mindenkinek. Évek után szólok hozzá ismét, ezen évek tapasztalatával gazdagabban.
Abszolút saját gyakorlati tapasztalatok Kinetic és Solar órákkal.
Alapvetően APT véleményét támasztják alá tapasztalataim:
1./ az ETA egyikben sem jó.
Az Autoquartz a legjobb izomfejlesztő eszköz. Eszméletlen sokat kell mozgatni, hogy menjen egyáltalán. Fel is adtam. A Solárba nem tudok elég fényt pumpálni, hogy rendesen menjen.
2./ Solar
Két Citizent is hosszútávon próbáltam. Az egyik, amelyet itthon olcsón vettem 5 évet bírt ki, a másik eBayen vásárolt, 7,5 év után igényelt kapacitor cserét, de nem hiszem, hogy az előző tulajdonos frissen cserélt kapacitorral küldte volna, így ez alsó becslés.
3./ Kinetic
A modern Kineticből 3-at próbáltam, próbálok. Egy 4,5 és egy 6,2 éves kísérletet lezártam, mert nem akarok forgatót venni és nincs elég kezem. A harmadik, a járástartalék kijelzős több, mint 10 éve bírja.
Ezzel szemben a leghosszabban tesztelt és használt 0 köves, elemes Seiko Quartz 15 éve van tesztelés alatt, de a megelőző 16 évből is 12-t járt, átlag 2,5-3 éves elemcsere periódussal.
Szerintem a solar és a kinetic is már kinőtt az "éppen csak, hogy működik" technikai érdekesség körből, de a mindkettőnél elő-elő kerülő marketing mondat, hogy "nem kell többet elemet cserélni" is csak azért igaz, mert nem elemet, hanem kapacitort kell bennük pótolni, nagyjából 2-4 elem élettartamnyi idő után.
Ugyanaz, mint a többi ilyen ötletről. Fából vaskarika, de jópofaság. :-)))
Generális probléma, hogy az elérhető - kis méretű - akkumulátorok véletlenül sem örök életűek. A lítiumos akkuk valójában a legtöbb esetben még az elemeknél is hamarabb tönkremennek (a szokásos CR szériájú lítium-elemeket tapasztalat szerint büntetlenül lehet 10-15 évig, akár tovább is tárolni, a kapacitásuk zömét utána is képesek lesznek leadni a lemerülésükig - a legelső ilyen elemek ugyebár az 1970-es évek végén jelentek meg kereskedelmi forgalomban - az első lítiumos akkuk a 90-es évek elején !), mindenképpen esetleges, hogy 10-15 éves korukban milyen állapotban lesznek. A Seiko korai Kinetic óráiból elvétve találni olyat, amiben eredeti a kapacitor, de általában az is alig mutat már kapacitást - ugyanakkor a korai Kineticekből általában elvétve találni már működőképest...
Miközben a korszak - 90-es évek - hasonló árú, tehát minőségi, korrekt, alkalmasint acél tokos japán kvarcóráinak a zöme köszöni szépen, jól van... A kedvenceim ezen a téren a 70-es évek felső kategóriás Seiko Grand és King Quartz órái - ezek tényleg nívós, szerelhető, alaposan kövezett mechanikák voltak, kiváló tokokban, és egy alapos szerviz-tisztítás után általában hibátlanul működnek még ma is.
És itt lép be a képletbe a másik tényező - nem létezik teljesen karbantartás-mentes, ugyanakkor valóban tartós mechanika. Nincs. A kvarcórákban használt kenőanyagok ugyanúgy 6-8 évig bírják, utána már nem kennek. A nagyon kis fajlagos igénybevételek miatt - ha a kenés nem száradt be - elmegy az óra tovább is, általában érdemleges kopás sem jelentkezik 20-30 év után sem, de a legkisebb szennyeződés már megállítja, a nagyobb súrlódások bizonytalan működésűvé teszik az órát. A kenés nélkül járó - ma jellemző, még sajnos olcsónak már nem mondható órákban is jellemző - csupa műanyag "önkenő" mechanikák meg nagyon sokáig bírhatják (20-30 évig is), de amikor végül valami elakad, akkor nincs tovább, nem javíthatók, semmit sem lehet velük kezdeni. Ha nincs komplett és új csere-mechanika (márpedig ilyeneknél mitől lenne, honnan lenne, az sem csoda, ha már a gyártó sincs meg...), akkor annyi.
Mozgó alkatrész nélküli, tisztán digitális, LCD kijelzős óránál látnám valahol értelmét ennek az "önműködtető" megoldásnak, csak a kapacitorok véges élettartama itt is játszik... Megoldás, ha nem kémiai energia-tárolót használnak, hanem valóban kapacitort (nagy kapacitású, szilárd elektrolitú kondenzátort), viszont abba nagyságrendekkel kisebb energia-mennyiség tölthető, az ilyen órák tehát feltöltött állapotból pár napig, legfeljebb 1-2 hétig tudnak saját tartalékaikból elvergődni - viszont elvileg az ilyen megoldás lehet "örök életű". Az "energy harvesting" ágazat egyébként az elmúlt években igen sokat fejlődött, más iparágaknak is szüksége van saját energiatermelésre támaszkodó, pici és autonóm rendszerekre (pl: autó keréknyomás-érzékelők, orvosi, testbe beépített gyógyászati segédeszközök és hasonlók) - de a kémiai energiatárolók változatlanul bizonytalansági tényezőt jelentenek, szerintem az elektromos autózásnál is komoly pofonokat fog majd jelenteni, amikor a kocsik akkumulátorai x éves kor körül elkezdenek tömegesen kinyúlni, durván degradálódni kapacitásilag (alkalmasint akár függetlenül is attól, hogy mennyit futottak, maga az idő, ami lassú kémiai elváltozásokkal jár).
És általában úgy vagyok ezzel, hogy aki az órát használati eszközként kezeli, az ne is tegyen másképpen, mint hogy vegyen egy neki tetsző, megfelelő, de nem drága hétköznapi órát, és hordja, ameddig lehetséges - aztán vegyen másikat.
Aki viszont "órarajongó", az úgyis ápolni fogja az óráját, a "teljesen gondozásmentes" óra amúgy sem létezik, minden odafigyelés-ápolás nélkül tönkremennek a tömítések, elhasználódnak-elszennyeződnek még a minőségi anyagokból készült tokok is, ha mindig normális állapotú és megbízható órát akarunk, akkor pár évente valamiféle karbantartásra annak úgyis szüksége-igénye lesz.
nekem sohase volt se kinetic-em, se solarom sajnos. de logikailag itt a kapacitor eltérő módon történő töltéséről van szó csupán szerintem, azaz a kapacitor élettartam-gondjai a solarban is megjelenhetnek.
az viszont a másik dolog hogy fejlődik az elemtechnika, ma már nem véletlen nem kivehető az akku soksok berendezésben, ezek a dolgok az óraiparba is egészen biztos bejönnek,bent vannak. azaz vélhetően az akkuk jobbak ma már mint akár pár éve, a mozgó alkatrész nélküli solar töltés karbantartásmentesen fog dolgozni, azaz bízni inkább abban bíznék.
az már kérdés hogy egy szimpla elemcsere bármiben kb 2 perc és 200Ft otthon (tömítettség elveszik) és akkor megint megy a mezei kvarc ismét 2-3-4 évet, az sem akkora költség.
ami tetszik a solarban, hogy elvi szinten azért 10-15 évig nem kell kinyitni, ezért a tömítettsége talán 10 évig megbízhatóan gyári, azaz ha úszni szeretnék benne akkor tetszene ez a kivitel. (az más kérdés hogy a decathlonban vett 3000 Ft-os órával is egészen jól lehet úszni 5-6 évig amíg megy az eleme).
a kinetic meg játéknak jó, mármint nem pejoratíve, lehet nézni a szintjét a töltöttségnek , lehet rádolgozni, kerreg, él.
persze szimplán technikailag kevés az értelme ahogy APT is írja, de szimplán technikailag a G-schock-os órákon túl nincs praktikus óra, az a praktikum csúcsa, és mégis csilliárd fajta óra gyártódik és kel is el.
Hogy a kérdésedre próbáljak válaszolni (bár végül is a többiek már megválaszolták) - másik szerkezetet találni hozzá legfeljebb Ebay jellegű beszerzési forrásokból, és használt vagy elfekvő készletekből fogsz tudni (amikben szintén azonnal rossz lesz a rövid élettartamú kapacitor) - de leginkább nem fogsz tudni. Nem elterjedt, nem gyakori - és sajnos nagyon nem jól bevált konstrukció volt.
A kapacitor egyébként a "szokásos" lítium-akku, amit ki lehet cserélni akár "nem gyárira" is, a többi autoquartz-mecaquartz-kinetic és hasonló konstrukciókban is ezeket használják, ha a generátorral van - ahogy lenni szokott - gond, csak gyári alkatrésszel pótolható, az még általában rendelhető az ETA-tól, csak irreálisan drágán.
Sajnos ez az irányvonal nem igazán vált be, valójában másnál sem - még az egészet kitaláló Seiko is inkább csak "becsületből", meg a paletta színesítése céljából tartja rendszerben a Kinetic vonalat, de a valós hétköznapi tapasztalatok nála is teljesen egyértelműen azt mutatják, hogy voltaképpen nincs semmi értelme, a kapacitor nem bírja tovább, mint egy "long life" lítium-elem egy közönséges kvarcórában, viszont sokszorosába kerül cserélni, és a hirtelen nagyokat gyorsuló-felpörgő generátor-rész is általában 1-2 kapacitort tud csak kiszolgálni, aztán cserére szorul - ez az egyike az óraipar "Wankel-motorjainak", amit érdekességként lehet mutogatni, de a valóságban a hátrányai messze felülmúlják a potenciális előnyeit.
A szerkezet "szorulása" és az esetleges mechanikus gondok egyébként lehet, hogy orvosolhatók lennének, az Autoquartz vonal automatika része például kivitelében-kialakításában hasonlít a 2824-es ETA werkekre, és ugyanúgy rendszeres tisztítást igényel - kérdés, mennyire van értelme. Sajnos én az ETA kvarcairól mára általában viszonylag negatív véleményt alakítottam ki - hiába szépen kidolgozott, mechanikailag igényes, és bizony elég drága szerkezetek - hullanak, mint a fűszál, a legolcsóbb, kő nélküli, csupa műanyag Miyota szerkezetek botrányos szinten múlják felül őket megbízhatóságban...
Alapvetően vagy semmit, vagy egy "írj a customer service-nek, mert a hozzáférhető információ alapján nem lehet megállapítani" választ. Továbbá mint közösségtől esetleg annyit még, hogy ha egy tag ad egy haszontalan és bunkó választ akkor hallgatással ne támogassa az érdeklődő mi hamarabbi elüldözését és a közösség megbélyegeződését.
...az eta cég az összes 205-206- al kezdődő szerkezet mellé az old minősítést adja. A kapacitor (mint energia tároló) és az áram termelő "motor" szokott tönkre menni. Onnantól egy síma mechanikus kvarc szerkezet. Szakszerviz tudja őket cserélni. Nem egy jó konstukció.
Ne nagyon számíts érdemleges válaszra. Az én kérdésemre is csak egy linkelt, semmire nem jó google keresést tudott produkálni a hozzáértő díszes társaság.
Olyan segítséget szeretnék kérni, hogy van egy Tissot Pr100 Bicolor Autoquartz órám.
ETA 205.711 Autoquartz szerkezettel és egy komplett szerkezetet szeretnék venni hozzá.
Több sebből vérzik az óra.
Először, kondit kellett cserélni, mivel az eredetivel 5 napot ment magától, ha nem használtam, utána még hajtás gondok jöttek elő. És szorult a szerkezet, annak ellenére, hogy még 1-2 alkatrészt cseréltünk benne.
Valaki tudja esetleg, honnan tudnék ilyen szerkezetet szerezni?!
Nem a dícséretről van szó, hanem egyszerű tapasztalatrol. Az ETA is kiváló, lényegesen drágább a cseréje, javítása. Ennyi. A lényeg, hogy neked tetsszen és sokáig használd egészséggel. 200 e ért ETA 2824.2 automatával szerelt órát is találhatsz kissebb tokkozó cégektől az általad elvárt paraméterekkel... egyszerűen lefordítva:
Automata = olasz autó... tüzes, egyéni, lelke van de foglalkozni kell vele, lehet makrancos is (alfa romeo julia)
Quartz = japán hybrid, ne várj tőle emóciót, olcsó fenntartani, csak nyomni kell a pedált és megy (Toyota prius)
Üdv, láttam már többször is volt szó itt a timexekről, a T2n739 típust ismeri valaki? Hogyan lehet a hátlapot visszatenni elemcsere után? Már 2 órás elvérzett vele,pedig nem ma kezdték...
BW0494 a sportos, használt, enyhe karcok a lünettán, és egy picit láthatóbb sérülés a 10-es számnál. ETA 2842 szerkezet, zafír üveg, 100m vízállóság, isofrane stílusú szilikon szíj.
BW0478 az elegáns, vadiúj. ETA 2842 szerkezet, zafír üveg, 100m vízállóság, eredeti krokodílbőr szíj.
e-mail publikus, csere is érdekelhet
Ezen kívül Luminox órák AIR the Lockheed Martin collection vadi újak és még sok egyéb más :)