Kezdő hegesztők számára hoztam létre ezt a topic-ot. Banális kérdések, gépvásárlás megtárgyalására. Egymásnak való segítségnyújtás, tippek, információk. Kérem mindenki tisztelje a kezdő kérdezőt.
Nem tudom mennyit szánsz gépre de lehet hogy nem járnál roszabbul egy kombival elsőre. Pl alfaweld 185 kombi 2 év garival 98 ezer. Palackot meg a kiegészitőket meg ráérnél megvenni
Na érted,az Mma tól ha tovább indulok,pl vékony lemezes meló van akkor Awi vagy Co,de látom mind kettőnek van előnye is és hátránya is.
Szóval csak oda jutok megint hogy egyenlőre Alfa 160-as lesz,majd ha úgy adódik akkor veszek mellé egy kis Alfa 130 Mig-et.Engem itthon szerintem kiszolgálna.
igen így van, a co könnyebb eljárás. még a co gépek előtt én is gondokoztam egy dc awi gépen, de letettem róla. drága az argon is. meg nekem itthon lefeld mindent a co meg az mma is.
Értelek,csak gyakolás kérdése akkor!(mert azért halkan jegyzem meg de lehet nem értetek egyet,hogy Co val a hü..e is tud hegeszteni),Awi-zni más dolog,de viszont akkor szebbet lehet vele varni pl egy 1 es lemezen.
Viszont ha jól tudom az Argon drágább mint a Co,palack is és a töltés is.
Nem sokat hegesztek vékony lemezeket,de pl ha egy autón egy ivet cserélni kell gondolom nem néznek hülyének ha valaki nem Co val esik neki.
én egyszer awiztam alut, nem volt rosz, sok gyakorlás kell hozzá. személy szerint itthonra nem vennék awit, mert a co mindent lefed nekem. még annyit fogok majd csinálni hogy veszek egy előtológörgőt 0,6 os huzalhoz és egy guriga 0,6 os huzalt, vékony lemezekhez. én a nagy jasic alfaweld gépekkel a 0,8 as huzallal hegesztettem próbaképpen 0,8 as lemezt, elég jó lett, de jobb lenne 0,6 os huzallal.
awi szerintem a vékony lemezekhez jobb mint a co, precízebb sokkal mint a co, de pl csövek hegesztéséhez a gyököt awi val készitik, utána meg megy rá bevontal a töltő és takaró. azért irják hogy awi kombinált hegesztőket keresnek, mert egy ember csinálja mindkét eljárást . awi kombinált 141/111 a hegesztési eljárás kódszáma.
Igazad van,ő irta!!Na mindegy,téma váltás képp egy kérdés.
Awi val mennyire elterjedt vékony acél lemezek hegesztése?Persze tudom erre a Co való de ...!Gondolom Awi-zni sokkal nehezebb (soha nem Awi-ztam) és több gyakorlatot kiván hogy mondjuk legyen olyan szép a varrat mint egy Co val.
A tanfolyamon használtunk (1-es magmaweld, a 0,8-asról nem tudok nyilatkozni, de biztos ugyanolyan) lincolnt, meg valami törököt is, mind egész jó volt. Volt 12.51-es ESAB, az verte mindegyiket. Volt valami kék/sárga dobozos eurosup, na az meg kritikán aluli volt, egyszerűen lehetetlen volt beállítani a gépet hozzá, furcsán fröcsögött. (lehet valami selejtes széria volt)
Itthon még csak az ajándék lengyel huzalt használtam, amit a géphez kaptam. 12.51-es ESAB huzalt, ami sokkal jobb. Meg ugye mindig van itthon Esab coreshield 15 önvédő porbeles, ha épp kifogyna a gáz.
Egyszóval, szerintem megvehető a magmaweld. (Pete weld-nek mondjuk nem jött be az esab caddy-n, illetve neki is jobban bejött az esab ... ha nem fogy sok huzal akkor inkább esab)
értem, te se haragudj de én egy szóval sem irtam neked hogy 30 lenne az ára, azt maseratisti irta neked hogy ő felemelné 30 ra, én 28 at irtam maseratistinek hogy a srácnak aki érdeklődött itt a faluban annyira mondtam neki. de drágálta. olvass vissza kinek ki mit is irt:))
"Az oké hogy korrekt a gép és az is hogy nem sokat használtad,de (nehogy megharagudj), ha te erre 30 ra emelsz akkor én azt mondom hogy nekem bőven megér 4000ft ot hogy a fiókom alján ott lapul a 2 év gari!Én értelek,de ugye te is!Egyépként a bekapcs ideje amitől inkább visszahúzódok!"
Figyu, értem mire szeretnél kilyukadni, csakhogy neki pár éve volt 200-as stahlwerk MMA-ja, majd 200-as jasic Co, mellé vette a kis 130-as alfát, közben cserélgette a 200-as Jasic, alfaweld külső dobos gépeket, majd kikötött a 185-ös MIG/MMA kombi alfánál.
Sem a 200-as stahli után nem érezte kevésnek a 130-as alfát, sem a 200-as jasicok után nincs szerintem most teljesítmény hiánya a 185-ös alfával.
Ne érts félre, nem akarlak rábeszélni egyik gépre sem, csak többek tapasztalatából tudom hogy a kis 130-as egy nagyon jól sikerült darab, és bár BLM, meg IWELD párti vagyok, ha hobbi gépről van szó, ez a kis alfa azért 40 alatt kemény ellenfél a másik két márkának aki 45 felett kínál alternatívát.
Az oké hogy korrekt a gép és az is hogy nem sokat használtad,de (nehogy megharagudj), ha te erre 30 ra emelsz akkor én azt mondom hogy nekem bőven megér 4000ft ot hogy a fiókom alján ott lapul a 2 év gari!Én értelek,de ugye te is!Egyépként a bekapcs ideje amitől inkább visszahúzódok!
szia, nem vettem észre a kérdésed bocsi. a gép az 100 ampert tud folyamatosan, kikapcsolás nélkül. most kb 1 éves, de 5 kg elektródát nem hegesztettem el vele, mert co val szoktam 90 % ban hegeszteni
Köszi, bár még ez nagyon nyers, fércmű. Majd ha meglesz a dob borítás, a huzal átvezetés, mindenféle szir, szarnak akasztó, és a festés, akkor esetleg kijelenthető hogy elmegy. Aztán használat közben majd kiderül mit gondoltam rosszul, és a következő majd tényleg jó lesz :-)
Köszi válaszod,deeeeeee ez mennyire fedi ám a valóságot?Ugye nagyon nem mindegy hány fokon mérték ezt be!Azért kérdeztem ati77-et hogy ő már tudna valamit mondani erről talán aminek az alapja gyakorlatra épül fel nem egy megadott számra.Lehet ez az adat megálja a helyét 20 fokban de pl nyáron a garázsomba 32 fokba nem,érted mire akarok kijukadni!Épp ezért húzok a 160 as felé,szerintem nem adom az alább.