Kezdő hegesztők számára hoztam létre ezt a topic-ot. Banális kérdések, gépvásárlás megtárgyalására. Egymásnak való segítségnyújtás, tippek, információk. Kérem mindenki tisztelje a kezdő kérdezőt.
Egy párszor én is megszivtam rozsdamentes anyag fúrásakor,az anyag önmagába nem kemény de fúrás közbe felkeményedik,jobb fajta fúróval frissen köszörülve ( az átlagos 120 fok helyett 135 fok legyen) és hütéssel/kenéssel próbáld legközelebb,vagy ami még jobb a kobaltos fúró!
Ez a spanifer szívatott meg legjobban az egész projektben. Az volt a törekvés, hogy azokon a helyeken, ahol súrlódik, dörzsölődik, ott rozsdamentes anyagból legyen. Első körben legyártottam a heveder csatlakozókat rozsdamentes acélból. Hegesztve, menetfúrva, szálra csiszolva. Gyönyörű lett, de amikor össze akartam rakni, akkor derült ki, hogy a furatok nem pontosan merőlegesek. A csavar furatok, menetek nem passzoltak. Azt hittem elvisz az ideg. De megérdemeltem, mert az oszlopos fúrógépem már nem egyszer megszívatott. Hiába öntvény a fúróasztal, ha nagyon nyomom neki, képes egy kicsit elhajolni. Nem egy ipari kategóriás gép. Nagyon nehezen tudtam kifúrni a rozsdamentes alkatrészeket. Nem tudom miért, ennyire kemény a saválló, vagy szarok voltak a fúróim, de rendesen toltam neki. Jól megszívtam megint. Második körben már óvatosabb voltam. Ami fekete, az sima szénacél, ebbe hegesztettem egy 8-as rozsdamentes pálcát, ezen van a heveder és ahol a vázzal érintkezik, ott rozsdamentes csőben megy át csavar. Így nem kopik, nem rozsdásodik sehol.
Értelek,gondoltam hogy tolóasztal lesz belőle csak nem mertem kijelenteni,ėn néha nem tudom eldönteni mikor kimgyek a mühelybe/garázsba hogy most ez egy kezdő lakatos vagy asztalos műhely,ilyen vegyes,ez is az is egy kicsit.Ezzel a fűrészes tolókocsis dologgal meg bogarat ültettél a fülembe!:) Nálam nem igazán van helyhiány,háll istennek,5x8 méteren elférek,sok minden (gépek) vannak még tervben csak hát nem megy minden egyszerre.
Meg a krónikus helyhiány a garázsban. A Makitát még el tudom pakolni, de az egyengető olyan nehéz lett, hogy csak kerekes állványon lehetne mozgatni, tárolni. Az meg megint csak az alapterületet fogyasztja.
A gyalugépeimet (Makita vastagoló és a félkész egyengetőt) éppen most próbálom eladni, hogy vegyek egy kombináltat. Annyira nincs időm, hogy félek idén sem készül el.
Amit a fűrészgép oldalán látsz, az egy felhajtható tolóasztal (lesz, ha valamikor elkészül ez is :-). A két acélcsövön van három lineáris CNC csapágy, erre kerül maga a tolóasztal, így precíziós keresztvágásra, gérvágásra is alkalmas lesz az asztali gép.
Nem kell rá fogantyú, simán be tudok nyúlni a gépet tartó polc alá és így nagyon könnyen vontatható. Előre akarok még egy kihúzható pisztolytartót is, útban lenne a fogantyú.
Középre még megy egy polc, annak a kerete látható. A gép alá szerkesztettem egy alumínium konzolt is, így nem tud mozogni, billegni, két csavar rögzíti a polchoz.
Gratulálok nagyon szuper lett, igazi minőségi munka. Valami fogantyút nem akartál rá tenni (meg vagy két BLM logót? Gondolom a két gömbvasnál fogod meg amikor húzod amire a kábelek vannak feltekerve.
Telwinnek az alaplapja egett el ott ahol az elektrodaknak a panelja van melegbe hegesztettem zartszelvenyt 10 szal 2.5 os wurt palca utan fustolni kezdett es szet is olvadt de erdekes modon inverterrel nem tudok jol hegeszteni kellett egyket nap mirre megszokta a kezem apa mondta azert nem megy mert az egyeniranyitott aramnal dolgozik a mi trafonk meg valtakozoval es azt szoktam meg.
Azert amit lehet palcaval csinalok most hallottam 17 ezer ft egy 20 kg os co palack csere
Árak a Trakisnál sajna nincsenek, de ha abból indulunk ki hogy a porbeles kisgépük - a bimax 105-ös - 75.000 ... akkor az első valamirevaló egyfázisú fogyós gép 300 felett lehet :-(
Mindkettő ipari gép. (hobbi kategóriában az iweldek, BLM-ek ezt 150 alatt tudják)
Volt még bent a tanműhelyben egy vizes 650-es szinergikus Telwin különtolós, trafós gép, azt mondjuk szerettük, mert szépen hegesztett, de bőven 1 milla felett volt az ára.
Nem halagatál rám, én írtam hogy hol érdeklődj ha formig 175öt akarsz venni. Tavaly 75000-ért árulták és szerintem most is elküldték volna ennyiért plusz a posta. Szerintem 0.8-ast vegyél az jó kompromisszum mindenhez.
Szia. Sajnos nem járok arra.ide 60 km. De a hugom ott lakik Debrecenben. És a civisnél nincs postadij Debin belül. Aztán majd ha jön haza hugom akkor elhozná nekem.