Risztov Éva!!! Hihetetlen! Le a kalappal, főleg azok után, hogy mi mindenen ment keresztül. A legváratlanabb aranyunk eddig! (Legalábbis nekem, Évi lehet, h. számított rá? :)
Bírta. Hihetetlen volt. A svájci tévén nem lehetett látni, mennyire van még a cél, azt hittem, be fogják előzni, meg azt is hittem, hogy rossz irányba úszik, aztán egyszer csak ott a cél és elsőként beért... Amúgy hihetetlenek ezek a két órán belüli idők.
Magyarországon felháborodást váltott ki, hogy Phelps feltette a lábát a dobogóra a 200 vegyes döntője után, amikor épp önnek adták át a bronzérmet. Ön mit érzékelt ebből?
Cseh László: Erről semmit nem tudok, nem nagyon figyeltem rájuk, csak utólag hallottam és olvastam - még egy német cikkben is - erről. Megjegyezték a két amerikai viselkedését, de nem kell ezzel foglalkozni. Még volt egy számuk, lazították a lábukat, lehet, ha nekem is kell még egyet úsznom, akkor én is ezt teszem.
Csináltam egy elemzést, az adatok 2000, 2004, 2008, 2012 sorrendben követik egymást.
Magyar döntős szereplések száma:
4, 9, 6, 10
Magyar pontszerző helyek száma:
4, 7, 5, 7
Magyar érmek száma:
1, 2, 3, 2
Magyar aranyak száma:
1, 0, 0, 1
Ez alapján szerintem az érmek számát leszámítva mindenben túlteljesítettük az elmúlt évek szereplését, gyakorlatilag a magyar úszósport 1996 óta legjobb olimpiáját zárta.
De a doppingellenőrzés is fejlődik, ezért teszik el mindenkinek a vizeletmintáját évekig. És lehet, hogy amit most nem tudnak kimutatni a vizeletéből ( a "fedőszerek" mián), a doppingellenőrzés fejlődésének köszönhetően mondjuk nyolcz év múlva mán ki fogják tudni mutatni, és akkor utólag veszik el az aranyérmét...
A kínai is elég szép időt ment. Kár, hogy nem mutatják őket többet alulról, szerettem volna egyszer tíz-húsz kartempót alulról végignézni, úgy kicsit jobban lehetett volna látni, hogyan úsznak. Próbáltam számolni, hány lábtempót nyomnak kartempónként, mert nekem úgy tűnt, a kínai srác pl. hat lábtempót nyomott kartempónként, ami hosszútávúszásnál elég fura, úgy tudtam, ott inkább csak két lábtempó per kartempó megy.
Az 50m freestyle kapcsán pedig úgy láttam, nem vesznek levegőt. Tényleg egy levegővel mennek végig, vagy csak rosszul láttam?
A mondanivalójának léynege, hogy az úszáshoz képest minden más sportág lényegtelen, nem számít. Aki nagy sportoló akar lenni, annak úszónak kell mennie, és kész :-))
Nagyon kevés sportágban lehet ilyet elérni, most az úszáson kívül nem is igen jut eszembe olyan sportág, ahol bárkinek esélye lett volna Phelpst megelőzni...