Mikor középiskolásak voltunk már volt kezdetleges internet, és volt egy program amivel lehetett csevegni. Számítástechnika órákon mindig így csajoztunk. Nekem Gabi volt a nevem. Ráakadtam egy igen szimpatikus lányra akit Szabinak hívtak. 2-3 hete beszélgettunk már, megvolt a telefonszám csere is mire kiderült hogy a Szabi nem Szabina hanem Szabolcs, a Gabi meg nem Gabriella hanem Gábor. Az mondanom sem kell hogy ez a Szabolcs ráadásul 3m-re ült tőlem mert osztálytársak voltunk. Ezután egy darabig kerültük egymást.:-)
No, akkor ti biztosan ismeritek az én szülőfa..bocsánat városomat! :) Komádiban születtem, s anyai ági rokonaim nagy része is ott lakik. Az az a környék lehet..:)
Jelentkeztem a vetőmagpróbás csoportba, megjött a lista, miket kapunk, és még lehet hozzá választni áll. más magokat is. És majd beszámolót kell írni róla cserébe. Izgi..:)
É- Békés megye. Három megye határán. Főútvonal nem érinti, nagyobb város 65-75 Km-re, hiába város a neve, gyakorlatilag az alapellátáson kívül semmi sincs. mindentől távol van, közlekedés nem jó. Az ingatlanoknak értéke nincs, vásárlóerő szinte semmi, munkalehetőség szintén. Ennél egy nagyobb város 15-20 Km-es körzetében lévő kis falu is jobb hely.
A kertedet nézegetve nekem mindig fájt egy kicsit a szívem, hogy ott milyen jó lehet a föld és a klíma. Aztán amikor vége az idénynek örülök, hogy városon lakom s lényegében véve mindent, amire szükségem van, gyalog/kerékpárral könnyedén elérek.
Kisebb társasházban szerintem áldás élni ha az ember a munkájából eredően nagyon elfoglalt vagy már idős. Idős korra az is mérvadó sok esetben, hogy a gyerekek ne kerüljenek túl messzire. De talán az a legfontosabb, hogy ahol az ember lakik ott érezze magát igazán jól.
Én egy kertes házat adtam fel, amikor 23 évvel ezelőtt nagy családi házunkat a város másik végén eladtuk. Gyűlöltem azt a környéket. Rosszabb volt mint egy 10 emeletes mindenféle lakókkal teli betonbunkó.
Itt csend és nyugalom van. A lakástulajdonosok többsége idős. Már az unokák is felnőttek. Nincs ordítozás, rohangálás, bulizás, csordában járó kisebbség.
Néhány évvel ezelőtt felvetődött a kert igénye újra. Hosszú utánnajárással találtunk egy nagyon jó bérleményt, mely konyhakerti és hobbizgatási igényeinknek messzemenően megfelel.Tavasztól kissé kétlaki életet élünk, de igazán nem vészes, mert közvetlenül a város mellett van.
Nnnnnnnnnnnnna, ennek örömére ki megyek és kavarok ekkis forralt bort... eddig a havi kiadás-bevétellel fájdítottam a fejem, mert rend a lelke mindennek, és borzasztóan utálom csinálni, de kénytelen vagyok, hogy felfedjem végre, mire megy a pénz, aztán messze menő következtetéseket vonjak le...
Erről jut eszem be a vicc:
- kurvára megy a pénz, mondta anyám és apám is, csak más-más hangsúllyal.
Csoki nincs itthon, negro párti vagyok:) mondjuk, asssincs itthon. MIlyen nap van ma? Péntek? Akkor holnap még jön a mozgó bolt, kavarok magamnak egy csomagnyit.
Na azt sem hittem volna hogy majd még a tesco rádióból tanulok valamit. Azt hallottam benne hogy ami a vörösborba van valami frankó anyag, amitől sokáig lehet élni, az a csokiban is benne van. Na már most amennyi csokit eszek, legalább 500 évig fogok élni.
A nagyváros a lehetőségeivel nekem is hiányzik. Csak a szoros összezártság zavar annyira, hogy inkább lemondok róla.
És az azért nagy dolog, hogy csak pár métert kell menni a kertben és finom zöldségeket szedhetek, ritka, védett rovarokat és egyéb nyüzsgő jószágokat nézegethetek, megterem a kerítésen a karácsonyfadísz, minden évben lehet magokat vetni és legalább egy részét van is hová ültetni.
A környéketekre én se szívesen költöznék. A férjem keresztanyja Nádudvaron lakik, oda sem. De talán találsz valami jó helyet, ahol szép a környezet és kerted is lehet. Van azért még pár év keresgélni.
Már volt ilyen ötlet is. Még azonban várni kell, mert egyenlőre a munkához is alkalmazkodni kell. Eredetileg két év mulva nyugdíjba mentem volna, most a változásokkal ez kezd elszállni. Aztán mire lehetőség lesz, nem biztos, hogy már kelleni fog egy kertes ház.
(Tavaly Nézsán néztünk szét. Természetesen egy szinte romot kínáltak volna fele annyiért, mint itt a 25 éves házamat el tudnám adni. Ugyanis abból indulnak ki, hogy a nyaralós "pestieknek" úgyis van pénze)
De, ha szóba kerül majd, akkor riadóztatom az ismerősöket, és segítséget kérek. Mert úgy mindjárt más:)
Biztosan nehéz lesz dönteni. Hozzánk a legközelebbi rendes város 65 Km. Rendben itt megvan a kertes ház, de itt is meg vannak a hátrányok. sajnos nekem nem mindegy, hogy az ablakon kinézve mit látok: a szomszéd mezőgazdasági gépparkját, a környék összes kis és nagy gépét hallgatom, ha sétálni akarunk nincs olyan környezet, ahol kellemes, de sorolhatnám sokáig.
Nagyobb városban másként is el lehet tölteni az időt. érdekes, ti sokan akik nagyvárosból költöztetek ki, a vidék hiányzott. Nekünk meg a nagyobb város hiányzik, a benne rejlő lehetőségekkel. Ez nem feltétlen a főváros, bár én szerettem. Ott nőttem fel, tanultam, darabig dolgoztam. Én szerettem. Bár azóta sok minden változott. De valamelyik élhető nagyobb város szóba jöhet. Vagy esetleg azok vonzáskörzete. Majd kialakul.
Még egy hegyvidék és városhoz közeli tipp: Bp-ről elindulsz északra a kettes úton, az első pár nógrádi település még nem olyan felkapott, pedig vác 15 p. a fészkes főváros meg 35...- sztem még a bevállalható kategória.
Másrészt még az jutott eszembe, hogy nem biztos, hogy a társasházi lakás annyival olcsóbb. Itt nálunk a városban legalábbis nem. Szoktuk olvasgatni a helyi újságban a hirdetéseket, és azt látjuk, hogy meglepő módon nincs olyan nagy különbség. És nem a telek, hanem a ház nagyságától függ inkább a házak ára.