Kezdő hegesztők számára hoztam létre ezt a topic-ot. Banális kérdések, gépvásárlás megtárgyalására. Egymásnak való segítségnyújtás, tippek, információk. Kérem mindenki tisztelje a kezdő kérdezőt.
Véleményt kérnék erről a gépről,neten nem igazán talláltam róla infót,bekapcs ideje megegyezik egy ma kapható Einhell 60 ezer ft oséval de hogy milyen gyártmány az rejtély,palackal reduktorral és enged az árból 50 be oda adná.A palackot 20 vagy 26 kg osra saccolom,aminek a használt ára min 15 ezer.Azt se tudom mit jelenthet a mono mig felirat.mono= egy.
szia, igen megéri, de kérjed áfa nélkül ha lehet . meg pl vannak olyan boltok ahol városon belül ingyenes a kiszállítás mint pl Debrecenben. én pl vettem 2 guriga 5 kilós huzalt és az volt 8000 ft. ingyenes kiszállítással, neked 8 ezerért adnak 15 kilósat. de mondom kérdezz rá áfa nélkül, a reduktort lehet nem adják úgy. amit linkeltél onnan is szoktam vásárolni.
Megrendeltem attol az emberketol a palackot akit mutattatok. 20 kg os szendioxid
eleg a kis palack nem akartam 2' meteres eifel toronyt a gepre hatha felburul.
Szerintem jovohetvegen hegesztek mar vele.
A porbeles varrat valóban nem olyan szép mint a védőgázos - nem is olyan erős - jobban is fröcsköl, viszont sokkal haladósabb a munka vele mint bevonttal. Kevesebb salakot hagy tehát az utómunka is kevesebb. Ott használható ahol mondjuk egy er23-at, vagy 46.16-ot, 43.32-t használnál. Semmiképp nem ott ahol mondjuk egy bázikust, oda a porbeles kevés.
Kerítéshez, kapupántot feltenni, asztalt, polcot, kerti bizbaszokat megcsinálni ideális, gyors. Egyszerű, és mobil is, mert a 10kg-s gépben + 4,5 kg huzal az még nagyon mobil dolog. Nekem a műhelynél a telek nincs körbe kerítve, mellette van egy nagy forgalmas parkoló. Pár éve hegesztettem szemetest, vagy 2 db-ot és kitettem a telek szélére mert így nem annyira dobálják el a csokipapírt, üdítős dobozt. Na azt rendszeresen letolatják a kocsival. Porbelessel javítgatom. Egyszerű, gyors.
Motortartó/forgató bakot, a kocsi kasztnihoz karosszéria forgatót (ezeket is le kéne már gyártani valamikor) soha nem csinálnék porbelessel mert ott azért komoly tömegek vannak. Nem szívesen bújnék alá a másfél tonnás kasztninak ha barkács porbelessel lenne hegesztve. A mély beolvadás miatt vékony lemezhez szintén nem ideális.
Szóval egy a lényeg, olcsóbb, illetve inkább egyszerűbb elindulni porbelessel, ha olyan a feladat amire az is elég. Felajánlás áll, kipróbálható a gép, huzal, elektróda hétvégente általában van időm egy 1-2 órás tesztre.
Köszi válaszod,igen igy utánna számolva kb ott van mind a kettő,bár annyi a téma hogy pénzügyileg egy kicsit könnyebb elindulni a porbelessel,nem kell annyit kiadni egyszerre.Na de most itt jönn az hogy a porbelessel nm lehet soha olyan szépen dolgozni mint Co védőgázal,bár én többnyire bvont elektródáznák de na,ezt egyszer ki kellene próbálnom!Ha jól emlékszem te fel is ajánlottad,egyszer lehet sort kell rá keritenem mert igy nehéz eldöntenem hogy majd mi legyen.Most igy szétnézve 7000ft ér találltm 15kg os Co palackot meg hozzá reduktort 4000ft ér,ennek a töltése kb 12-14 ezer ahogy néztem,plusz ehhez egy 4-5000ft körül egy 5kg os huzal.kb igy számoltam kb.
Marha nagy szerencse kell hozzá, de így van :-) (nekem még ekkora szerencsém nem volt, 7.000 alatt nem vettem még reduktort, és 10 alatt üres palackot sem, de ettől még másnak összejöhet)
Egyébként meg minden a felhasználótól függ. Lehet venni 3500-ért is 5kg huzalt, (nyilván az sem rossz pld magmaweld, lincoln) meg lehet ugyanakkora huzaldobon 7500-at fizetni a 12.51-es ESAB-ért. Nekem az utóbbi jobban tetszik, (annak ellenére hogy minőségben az a 4-5% különbség nem indokolja az 50% felárat.) és ha azt számolod hogy ilyen huzalt használsz, és pld mellé Lindes corgont (20000/4,3m3 töltet, amivel 2,7-3 db dobot lehet legurítani) a végén ez sem kevesebb mint az önvédő porbeles huzal. (3 tekercs 12.51+corgon 41500, 3 tekercs coreshield 15 (ez 1,5kg-val kevesebb) 37500. Nálam legalábbis ez a matek.
Azt viszont nem szabad elfelejteni hogy a két fajta huzalt nem ugyanoda használjuk. Van ahova akkor sem használnék porbelest ha ingyen lenne, és fordítva..
Szabványnak szabvány, csak nem nagyon van a cseretelepeken. Egyes szolgáltatók pld Linde, Messer, (nálunk a SIAD is) már cserepalackként nem, csak bérpalackként tartják (nálunk még a SIAD sem, csak a 150 baros nagy palack van)
Co2-ben azért elterjedtebb a többfajta méret, mert azt használják több mindenre (szódavíz, tűzoltás, sörcsap, akvarisztika) nem csak hegesztésre, így sokfajta méret forog.
Na ezt nem tudtam, azt hittem a 10l corgon is elterjedt szabvány. A barátomnak 10l co palackja van az olyasmi magas mint az én 20l-em csak fele akkora az átmérője, ő gond nélkül cseréli (lindés). A nagy corgon meg szerintem felborítaná a formig 175-öst mert elég alacsony gép, igaz a súlya az 40kg. Akkor a 20l co lenne a jó választás neki.
Ja, meg kérdés hogy reduktort vett-e már? Mert ha a CO2-höz való hollanderes reduktorja van, akkor az nem frankó a corgon palackra, mert esetleg ledobja a nyomás. (vagy esztergáltathat/vehet adaptert ... cserélhet hollandert)
Ha palackvásárláskor a Debrecenit választod próbáld meg a corgont, most úgy látom van nála kis palack is. Mikor én vettem tőle a 20kg-os co palackomat akkor csak nagy corgon palackja volt azért nem vettem meg.
Én úgy tudom, hogy ekkora nyomás alatt lévő palackot nem szállíthatnak. De másoktól is hallottam, hogy ha be van csomagolva és nem az szerepel a feladóvevényen, hogy "Gázpalack" akkor elhozzák.
Én a jó magyar postával elhozattam a pb palackot is,nem kell tudni nekik mi van benne,na meg egyszer autó gáztartályt futárral,elvileg a co-t el kellene hozni nekik.
Én is azt hittem hogy bőségesen elég lesz, aztán van amikor éppen hogy elég. De meglehet mindent csinálni vele, csak vannak helyzetek amikor közelebb kell húzni a gépet(pl emiatt ki kell másznom az aknából,vagy van hogy lekellet másznom a létráról hogy közelebb húzzam a gépet, és pont az a plusz 1méter hiányzott.) Nem kell azt mondani nekik hogy szétszedted, de persze csak ezért ne szedd szét. Itt a fórumon szerintem már mindenki belekukkantott kíváncsiságból a gépébe és csinált egy két fotót. Meg ha poros helyen használod nem árt kifújni néha, és a fokozatkapcsolóra nájlonzsacsit húzni hogy ne porosodjon.Itt sokan egy Debreceni eladótól vettünk palackot ő talán 3000ft ért szokta eljuttatni.
Szénsav palackot már miért ne? Nem ADR köteles.. én is futártól kaptam. Igaz csak 5kg (teljes 16kg körül). Nézett is, hogy ilyen kis hosszúkás dobozban ilyen nehéz dolog. Mondtam neki, hogy nehéz a szóda... :)
Igen, tavaly vettem idáig tökéletes. A pisztoly nyaka fix nem forgatható, hanem a markolat végén van egy gömbcsukló és ott csuklik jobbra és balra. Személyesen vettem és 7000ft volt, a 4m lett volna 8000ft, a forgatható fejű 4m-es pedig ha jól emlékszem 9000ft.
Nem szedhetem szét mert akkor ugrik a garancia azt mondja a hölgy a telefonba.
Az a típus amit irtál egyébként legkisebb. nekem elég a 3 méteres mert a mühelybe helyhiány van meg én amugy se szoktam tornázni a munkakábelel se pálcásnál se co-nál. Bőségesen elég a 3 méteres nekem. És valami rettenet kezes a kicsike.
Jut eszembe a huzalt palackot netről rendelem és szerintetek pestről lehozza nekem a futár a töltött co palackot ? Nem vagyok benne olyan biztos hogy azt lehet csak úgy szállítani.