Sziasztok!
Bajban vagyok! Nem tudom eldönteni, hogy milyen tv-t vegyek? 106 cm es LGplazmát 180e ft-ért(ugyanilyen 160 e ft, de noname)vagy ekkora méretű, de drágább lcd-tv-t.Már van egy 16/9 es 96 cm-es vierám, de az megjelenésekor kicsit húzós volt...most harmadannyiért van picivel nagyobb átlójú...(más márka)és jó-e az egytuneres, amelyben a fele képernyőt monitorként, a másik felét tv-ként lehet használni..?
véleményetek?
Hogyne gondolnám komolyan, mivel láttam közelről és távolról is a saját tévémen, hogy mit csinál, ha a fényeröt kb. 45-50% között mozgatom és egy full fekete területet nézek. És ez a viselkedés teljes mértékben csak a fényerö változtatásától függ! Elöször én sem tudtam megérteni / elhinni, amit Celtis írt, de tényleg így van.
45%-nál közelröl és távolról is homogén fekete. 50%-nál közelröl kis halvány pontok "villognak" (persze nem mindig ugyanott, hanem véletlenszerüen elosztva, mintegy "zajszerüen"), ez távolról nagyon-nagyon sötét szürkének néz ki, éppen hogy megkülönböztethetö a feketétöl. Természetesen ha a fekete terület a fényerö növelésével már elérné a fekete után következö és a panel/tv által ténylegesen megjeleníthetö szürkeárnyalatot, akkor az összes pont olyan színü lesz "rákevert" zaj nélkül. Hogy ez az árnyalati skála összes lépcsöjénél így van, vagy csak a fekete közvetlen közelében, ezt nem tudom, nem nézegettem.
Most már hogy tudom, hogy mi ez az egész, azaz hogy nem zaj, engem egyáltalán nem zavar, hiszen ott van a szép fekete, ott van a sok árnyalat - nem érdekel, hogy a tévé hogyan állítja elö, hiszen nem nézem 30cm-röl.
Én ezt annyira nem értem. Csak párezer forinttal adják olcsóbban, mint a teljes verziót - ha egyáltalán olcsóbb -, viszont a lebutított verziók mindig jópár hét késéssel jönnek ki. Ezzel elvesztik az "early adopter" típusú felhasználókat, akiknek egyébként a többség ad a véleményére, és mindazokat, akik interneten tájékozódnak. Ez az üzleti modell csak a "feljön a földműves vidékről és megveszi az első tévét" típusú vásárlókat feltételezve működik. Miért nem árulják a teljes verziókat is, aztán majd mindenki eldönti, hogy melyik kell neki? Netán kiderülne ha össze lehetne hasonlítani más országok áraival, hogy ithhon jóval nagyobb árréssel dolgoznak, mint pl. Ausztriában? Drága a magyar munkaerő, netán a bérleti díj?
Pl. itt van a Panasonic TH-42PX80E, ami az imént belinkelt tévének az eggyel magasabb verziója, plusz nincs is lebutítva. Ausztriában 920 Euro körül adják, ami 235 000 Ft szemben a magyar TH-42PV8P 239 000 forintjával.
A zaj már tényleg nem aggaszt, ez így már ok. Kicsit zavar ez a furcsa viselkedés a képélességgel kapcsolatban, de mivel a lejátszó setup menüje esetén a szokásos a viselkedés, nagyon remélem hogy ez a lejátszó, nem pedig a tv hibája.
köszönöm az eddigi válaszokat lcd tv ügyben. lehet, hogy hülyeséget kérdezek, de érdekelne a véleményetek, hogy egy 32"os LCD tv a jobb (150ezer alatt, tehát nem egy csúcsmodell) , vagy egy 100Hz-es flat képcsöves tv? Mindenféle szempontból. Kb. fele fele arányban nézünk tv adást és dvd-t. Várom a véleményeket. Köszi
>Érdemes mostanság venni 1024*768-as felbontású TV-t?
Ha megteheted és biztosra akarsz menni, akkor nyilván vegyél full HD tévét, de azért azt is érdemes mérlegelni, hogy milyen méretü tévén általában milyen adást és milyen távolságról szeretnél nézni rajta. Ha jó ideig várhatóan DVD és/vagy HD jelet nézel, az nem szebb a full HD-n sem. A gyenge minöségü tv jel (PAL) szebb az 1024x768-on. A méretét tekintve ha pl 42-es tévét 3m-röl vagy messzebbröl nézel, nem fogsz látni különbséget, mivel a szemed nem képes külön-külön érzékelni a full HD kicsi képpontjait. A full HD plazmák fogyasztása jelen pillanatban magasabb, mint a HD Ready plazmáké.
Tegnap sikerült szerezzek egy HDMI-s DVD lejátszót, azzal próbáltam fényt deríteni a normál csatis (Scart-RGB) DVD-m esetén fellépő enyhe háttérzajra (amikor tök fekete képnek kellene lennie). Három érdekes tapasztalatra tettem szert:
1. Celtisnek igaza volt: miután a zaj problémát sem a komponens, sem a HDMI nem oldotta, ezért beugrott a tanácsa, és láss csodát: csak két fokozatot vettem lejjebb a fényerőt, és mindenféle csatlakozó esetén eltünt a "zaj", szép homogén fekete lett a háttér. És közben rájöttem a probléma lényegére is: akár technológiai, akár egyéb okokból, de a plazma tévéknél (legalábbis a Pana TH42PV70-nél) a fekete közelében nem lehet elég finoman szabályozni egy képpont fényerejét. Ezt demonstrálná az az ábra a 1934-es hozzászólásban, ahol az árnyalatok között lépcsők vannak. Ezt elkerülendő a két lépcső közötti átmenetet úgy oldja meg az elektronika, hogy egy adott "területen" véletlenszerüen felvillant adott számú képpontot (folyamatosan váltogatva). Ez távolról az emberi szem felbontása/tehetetlensége miatt úgy tünik, mintha a két árnyalati lépcső közötti fényerejü homogén terület lenne. A a Pana TH42PV70-en 50% fényerőnél a teljes fekete területek már szürkének kell látsszanak, ezért ott rákeveri ezt a "zajt".
2. Teljesen tanácstalan vagyok, hogy mi a helyzet a képélességgel a különféle csatik esetén. Ha a lejátszó által kirakott setup menüt nézem, akkor a "szokásos" sorrendet kapom: RGB < komponens < HDMI, ahol is a HDMI teljesen éles, zajtalan, szellemkép nélküli karaktereket ad (576p). Viszont ha berakok egy teszt DVD-t és annak nézem az élességét, akkor komponens < HDMI < RGB a sorrend, mégpedig jó nagy különbséggel az RGB javára. Az RGB nem lett jobb, mint amilyen a lejátszó menüje esetén volt, viszont HDMI (és föleg a komponens) egyértelmüen életlenebb lett. A komponenshet talán hozzájárulnak a szimpla árnyékolatlan RCA kábelek, de akkor lejátszó setup menü esetén miért tud szép képet adni? Vajon a lejátszó hibája lehet?
3. Az egyértelmüen a lejátszó "sara", hogy - a lejátszó setup menüjét tekintve - az 576p a legjobb minöségü. Bármelyik nagyobb felbontás esetén (720p, 1080i) marad az élesség, viszont vmiféle zaj keverödik a képre, hasonlóan az elsö pontban említetthez. Ez a zaj nincs jelen 576p esetén.
üdv! Sony KDL-32D3000 tv-ről vkinek vmi tapasztalata? kategóriájában mennyire van ott a topon, pl. dobogón? hallottam, h a NEC tv-k naon ott vannak a szeren, nem a legismertebb márka, ebből van 32"-os tv? mert én eddig nem találtam... kösz!
KábelTV vételéhez DVB-C tuner kell (C = cable). Van olyan TV amiben ilyen is van, de elég ritka. És nem tudom, hogy minden kábelszolgáltató rendszerével kompatibilis-e...
A DBV-T tuner, mint ahogy a neve is erre utal, földi digitális adások vételére alkalmas. Alkalmas-e egy kábelszolgáltató által szórt digitális jel vételére, vagy azt csak az adott szolgáltató settopboxával lehet fogni?
Én nagyon nem csípem a settopboxokat, jobban örülnék neki, ha az adást direktben a tv venné.
Ki tud arról valamit, hogy pl. a most induló UPC digitális adás milyen tömörítéssel megy? (mpeg2?)
Mondjuk én jobb szeretném, ha a tévébe lenne beépítve a tuner. Így nem kell külön távirányító, és az extra szolgáltatások is elérhetőek, pl. EPG. Eddig nem néztem meg a konkurrenciát, de gyakorlatilag az összes nem alapszintű (>200 eFt) gépben benne van a DVB-T tuner az LG a Samsung a Hitachi és a Pioneer kínálatában. Azt megértem, hogy a legkisebb modellből kihagyják, de a TH-50PZ700-as modellt, ami vagy 500 ezer forintba kerül és amúgy a csúcsmodell úgy forgalmazni (50PY700 néven), hogy kibeleznek belőle vagy 20-30 ezer forintnyi cuccot szerintem pitiánerség, és semmiféle versenyelőnyük nem származhat belőle. Egyébként az Y és V modelleket csak az ilyen perifériális országokban forgalmazzák, pl. Lengyelország, Írország, Oroszország.
Hát igen, de utólag már nem is tudják támogatni. Ha meg lenne az a lehetőség, hogy plusz 10 ezer forintért megkockáztatom, hogy MPEG-2-es tuneres verziót veszek, akkor buktam egy 10-est ha mégsem azt választanák - na bumm. Ha viszont ha MPEG-2 lesz a szabvány, akkor minden Panaosonic-tulaj verheti a fejét a falba, hogy tuner nélkülit adtak el neki. Ha a nyereség-veszteség mérleget megvonod, akkor látszik, hogy ez egy fölösleges spórolás - legalábbis megadhatnák a vásárlóknak a sanszot, hogy döntsenek ők. (Persze hacsak nincs valami tutti infójuk arról, hogy MPEG-4 lesz az elfogadott szabvány.)
Akkor viszont nem értem miért dönti el a Panasonic magyarország a felhasználók helyett, hogy nem lesz a Mo-n forgalmazott forgalmazott készülékeikben DVB-T tuner, punktum. Ha most is írják ki a pályázatot, a bevezetés napok alatt megtörténhet, leglábbis Budapesten, hiszen kísérleti jelleggel már most is van sugárzás.
Próbáltam rákeresni, hogy itthon milyen DVB-T szabvány szerint fognak sugározni, de nem találtam. Te hallottál róla? Tényleg nem lesz használható a beépített MPEG2-es tuner?
Ha nincs feltüntetve, mindig a 0,001ms reakcióidőt tartalmaz, mint alapelv. Igaz? Csak a 100Hz letapogatást be kell kapcsolni, akkor jobban fog élvezni a PS3-val stb., PC-vel hát talán. :D