Úgy éreztem, szükség van még itt egy új fórumra amely egyik legkedveltebb gyümölcsünkkel a nemes és még nagyobb hírnévre hivatott igazi Magyar csemegeszőlővel foglalkozik.
Nem csak az oltás a lényeges hanem az egész folyamat. Egyszer már próbálkoztam de nem sikerült. Nagyon nem. Egyetlen alany gyökeresedett meg az meg nem kalluszosodott. A kulcskérdések szerintem: mikor kezdjük? Minimum hány fokon kell tartani és miben hogy meginduljon a folyamat? Melyik lesz előbb, a gyökér vagy a kalluszosodás? Miben és hány fokon kell nevelni ha már megindultak a gyökerek? Ezek olyan részletek amik módszerenként eltérőek lehetnek így szerintem célszerű egyetlen módszert követni és nem keverni. A "tankönyvszerű" leírások elmondják, hogy így vagy úgy szokták. Sokat nem érnek. Ezért kérdeztem, hogy volt-e valami egy adott videó vagy leírás amihez tartották. De ha nem akkor majd keresgélek. Én anno Borisz kézben oltás módszerét követtem és becsődölt. Még az is könnyen lehet, hogy nem is a módszer volt a rossz, hanem a kapott alanyvesszők. Már ezen is dolgozok.
Az oltást? Elvágtam ferdén a hajtásokat.Egyforma átmérőjűek voltak,pontosan összeillesztettem a vágott felületet.ennyi.Egyet már kibontottam,gyönyörűen kalluszosodik.Feltűnt a nagy "csomó" a szalag alatt,párosításkor nem volt ott. Amúgy a jutub tele van ilyen videókkal.Pontosan kell dolgozni,az a trükkje.
Szőlőt kb 5 leveles állapotában lehet kénnel legközelebb. Atka ellen, ha szokott lenni. Ezt nem mindenki szokta ráfújni. Az utána következő virágzás előtti sokkal lényegesebb. Abba kell felszívódó és kontakt is, lisztharmat és peronoszpóra ellen. Esetleg botrítisz ellen is.
Az egrest, mint mondtam, nem tudom. Csak tipp, hogy megelőző jelleggel kellene kontakt és felszívódó is majd, de az, hogy mikortól van lisztharmat az eltérő növényenként. Almán már most is van, szőlőn csak jóval később lesz. Nem tudom hogy mikortól lehet egresen. Kérdezz utána az egres fórumon vagy keress rá az egres növényvédelmére a neten.
Abszolút és teljes mértékben, kivéve az alföldi homoktalajokon.
Azt jelenti, hogy a vadalanyant nem sanyargatja úgy, mint a nemes gyökerét. Az idö elörehaladtával egyre vékonyabbak, rövidebb ízközüek lesznek a hajtások, a fürtök pedig kisebbek.
Attól, hogy itt páran tagadják még a létét is a filoxérának, az még nagyonis létezik, növényvédöszeres védekezés pedig gyak. nem létezik ellene, pláne csemegeszölöben.
De az alanyra oltásnak egyéb elönyei is lehetnek, ugyanis a különbözö alanyoknak eltérö ttulajdonságai vannak/lehetnek: pl. van olyan so4, ami tolerálja a pangó vizet, egy másik változata sokkal mélyebbre hatol, mint a többi változat, hogy megtalálja pl. az alföldi mélyebb talajvizet, egy megint másik megél sziklatalajon, de pl. ha meszes talajon akarsz szölészkedni, akkor az alany megkerülhetetlen.
Nem kuka! Próbáld meg végigvinni, kell a gyakorlás! Ezek még nem gyökerek, talán megindul időben, talán nem. A hajtás az jön magától, nem azzal szokott a probléma lenni.
Egy részét már próbáld konténerezni egy része még maradhatna vízben. Kisérletezz, próbálkozz.
Ha fel tudod nevelni tarthatod vödörben és teremhet is. Oltócsapot is szedhetsz róla. Kézben oltásnál is hasonló a nevelési folyamat tehát jobb kiismerni.
Mennyire rális veszély manapság még ez a gyökértetü? És az országban hol szokott gyakran elöfordulni?
Ez azt jelenti, hogy saját gyökerü szölövel nem is érdemes próbálkozni? Vagy csak azt, hogy az ilyenek nem olyan erös növekedésüek, mint az alanyra oltottak?
Pár évig biztos! Aztán talaj függvényében legyengíti a "gyökértetű". Ennek kivédésére alkakmazzák az oltást.Alany a földben ellenálló. Az oltás sem bonyolult! Gyakoroljál kézben oltást.Ha pontosan dolgozol,sikerülni fog! 1 tő alanyt gyökereztetsz,és lesz róla saját alapanyagod.
Sziasztok! Most kezdtem bele a szőlő témába, a szomszédtól kapott venyigék gyökereztetésével kísérletezem. Már lassan konténerezni gondolnám. Kérdéseim:
- A gyökér még nem tart olyan előre, mint a hajtás, vissza kell-e csípni?
- Ha minden igaz, Irsait kaptam, ennél a fajtánál egyáltalán számíthatok-e épkézláb ehető szőlőre ezzel a módszerrel?
Szia! Nekem volt és van is mindkettő. A szőlő lemosó idén április 7-én ment ki. Kezdett bolyhosodni, előtte nem ér semmit. Agrokén. Az egres az korábban kihajt (már rég zöld). Volt nekem is egeres korábban, random alap ellenállással, de az mindig lisztharmatos volt. Mindig. Permeteztem, de hiába, hol kicsit, hol nagyon, de az volt. Termett is, finom is volt, de végül azt hiszem pont a lisztharmat elvitte a növényt is, annyira károsodott. Azóta lisztharmat rezisztens egresem van (Hinnomaki) és azzal érdekes, de semmi gond.
Tehát a kérdésedre a válasz: nem lehet egyszerre védekezni a lisztharmat ellen a szőlőn és az egresen. Már a lemosót is eltérő időpontban kell rájuk fújni. Később is más kezelést igényelnek. De ez kábé igaz a többi növény viszonylatában is, pl alma lisztharmat is egy külön szakma. Ennyi.
Sajnos arra kérdésedre, hogy mikor és hogy kell kezelni lisztharmat ellen az érzékenyebb fajta egrest nem tudok válaszolni, mert mondom, nekem sem sikerült. Pedig fújtam mindig amikor lehetett pl. mikor alma lisztharmatra vagy másra kevertem be szert ami lisztharmatra is jó volt abból mindig kapott.
De mint minden más esetben valószínűleg a megelőző kezelés a hatásos, feltételezem, kihajtástól megelőző jelleggel kell szórni kontakt és felszívódó szereket és bizonyos időközönként. Máskülönben (ha már a tünetek jelentkeznek) csak kárenyhítés, mint a monília, tafrina, botrítisz és más alattomos gombabetegségek esetén. Utólag nem lehet kezelni.
Szölö és egres (Utóbbi amerikai-) lisztharmata elleni védekezés érdekelne: eddig kétszer kaptak lemosó permetezést, utoljára feb. végén. Mikor esedékes legközelebb és mivel? Az egresnek már elég nagy levelei vannak, a szölö csak lassan rügyezik.
Látom, már földbe tetted annak ellenére, hogy nem volt gyökere. Én is jártam most így, kisérletezgettem egy keveset különösebb cél nélkül. 4-et beültettem kihajtás után, amikor még nem volt gyökere. Kicsit szellős is lett a talaj, talán kevés a víz is, de a lényeg, hogy lekonyult. Pont mint a tiéd. Le is száradt teljesen a hajtás. Időközben a társai, amik tovább maradtak vízben, elkezdtek több-kevesebb gyökeret hozni. Gondoltam kicserélem, amelyik lekonyult annak általában vége. Kifordítottam a földből és akkor láttam, hogy azokon is megindultak a gyökerek. Próbából 3-mat visszaültettem (és még az élőkből is tettem földbe 4-et) és abból a háromból, ami lekonyult, az egyik már kezd is megindulni újra, alvórügyből.
Azt javaslom, borítsd ki, nézd meg, van-e gyökere. Ha nincs, kuka. Ha van, ültesd vissza.
Én a Jó Föld balkont (piros zsákos) használom az utóbbi időben kevergetés nélkül ilyen célokra. Nagyon jó szellős, nem tömörödik össze. Szereti a szőlő. Meg kell nyomkodni mert anélkül túl szellős is.