Vajon miért nincs a kajszinak külön topikja? Hisz' se nem szilva, se nem őszibarack. Ellenben a kedvenc gyümölcsöm gyerekkorom óta, amikor először magyar kajszit kóstoltam... no meg a lekvár, pálinka, ki mit szeret.
Rendben akkor ezt is tudjuk . Lehet hogy nem volt tökéletes a példa , de azt ne vitassuk , hogy a káliumnak hatása van a fagytűrésre mivel minden ide vonatkozó írás ezt írja . Amúgy abban a kérdésben egy oldalon állunk , hogy ezek a pozitív hatások inkább elérhetők vegetációban történő adagolással mint a fagyás előtt 6 órával . Nyilván ez a kálium és hasonló tápanyagokra vonatkozik és nem egyéb anyagokra .
Amúgy a lehetségesek más hatások is a fagytűrés esetében nem csak a fagyás pont mert ha a kialakuló jégkristalyok alakja megváltozik már ez is javíthat a dolgon . De ez nem az én szakmám csak elméleti szinten gondolkodok .
Kálium-oxid egészen biztosan nincs benne. A kálium-oxid a levegő nedvességtartalmával reagálva kálium-hidroxiddá alakul (kálilúg), ami nagyon erős maró anyag. Ugyanígy foszfor-pentoxid sincs a műtrágyákban, hasonló okok miatt. Ettől teljesen függetlenül, a káliumtartalmat kálium-oxidban kifejezve adják meg. A nitrogént meg elemi nitrogénben, ami szintén nincs benne (viszont a levegőben korlátlan mennyiségben található, csak a növények nem tudják használni).
Kálium (K) A káliumnak pozitív hatása van a fotoszintézisre, és a növényben történő anyagáramlásra. Alapvetően meghatározza a sejtek ozmotikus potenciálját, a növényi sejtek és szövetek turgorát, befolyásolja a vízgazdálkodást. Nagymértékben javítja a növényekben a vízfelhasználás hatékonyságát. Szerepe van a növények párologtatásában és légzésében a sztómazáró sejtek (légcserenyílás zárósejtjei) működésének szabályozása révén. Fokozza a gyökerek aktív vízfelvételét, csökkenti a párologtatás intenzitását. Fokozza a termésbiztonságot (betegségekkel szembeni ellenállóság, vízháztartás, megdőlés veszélyének csökkentése, fagytűrés). A betegségekkel szembeni ellenállóság szabályozása kapcsolatban van a K-nak azzal a tulajdonságával, hogy elősegíti a vastagabb epidermisz sejtfalak kifejlődését.
Milyen állapotban vannak a rügyek ... esetleg fotó ... és milyen hőmérsékletek vannak vagy mit jeleznek előre ? Eddig piros bimbós állapotra veszélyes hideget nem nagyon láttunk ha csak nem a Bakonyban esetleg Zala mélyebb területei .
A kálium lombtragya nem biztos hogy hülyeség , én mindig szeretem átgondolni hogy elviekben működik e . Az biztos hogy a magas kálium szint javítja a fagytűrést , jégkristaly képződését hasonlóan mint mikor az utat sózzuk . Kérdés az , hogy be tudjuk e juttatni a rügyeknek ilyenkor . Az idősebb részeken biztosan nem szívódik fel de mivel a rügyek 1 éves részeken vannak ott lehetséges . Másik kérdés , hogy elegendő mennyiséget tudunk e bejuttatni és nem egyszerűbb e vegetációban levélre esetleg alaptápanyagként talajon keresztül . Mi csináltatunk majd levélanalízist a nyáron ( kötelező a dokumentumokhoz ) talán érdemes lenne neked is hogy lásd az értékeket .
Talán forgalmazói ajánlás a koktél. Én a növényvédős kapcsolatomtól tudok róla . Majd meglátjuk, mit ér. Néhány fa kimarad, úgyhogy lesz kontroll. A cropaid-et drágállottam, de kíváncsi leszek nálad mit mutat.
A jövő hét nem lesz a barátunk, ahogy elnézem. Én mindenképpen adok a fáknak a következő koktélból kétszer: megafol 3 l, plantafol /5-15-45/4 kg, boroplus 1 l. Ez egy hektáros adag. Nekem is úgy ajánlották fagyállónak. Kerestem valamit, ami gyors, de viszonylag hatékony, és nem túl drága. Egy kört már adtam nekik. A második és a harmadik jövő héten megy. Gondoltam megosztom veletek, hátha tervezi még valaki etetni ezeket a fagyós jószágokat.
Üdv mindenkinek! Harogem kajsziról mi a vélemény? Betegség ellenállósága milyen lehet tapasztalatok alapján? A neten egyik oldalon érzékeny, másik lap ellenállónak mondja. Fagytűrését jónak mondják...
Kistarcsán van 2 automata, a térkép szerint a kórház környékén, és Mogyoródon, nektek a domb átellenes oldalán is van egy.
Ezekhez már viszonyíthatsz.
A mogyoródi inkább völgyben van ahogy néztem, ott az mínusz 1-2 fokkal mindig kevesebbet rögzít, mint ami nálunk előfordul tőle nem messze. Nagyobb légmozgás nélküli helyzetekben.
Én Kerepesen vagyok, és itt senki nem rajzol hőgörbét (hogy utólag megnézhessem). De a környékbeli települések adatait magunkra átlagolom. Ebben persze nincs benne Nóra fagyzugos patakvölgye; gyanítom, hogy annak a településnek a megfigyelő állomása nem Nóráék kertjében van:-)) És ez 2-3 fok minuszt jelent nála.
A mai egy tipikus kisugárzásos helyzet volt , látni az egyenletesen süllyedő diagramokon , a felhőzet és a domborzat kedvező hatásán .
Visszanéztem a tavaly márciusi történéseket és talán annyiban jobb a helyzet hogy nem annyira hullámzó az időjárás . Tavaly sorozatban jöttek a hidegek közte meleg időszakokkal . Persze ... messze még április .
Mi egy patakvölgyben lakunk, ha derült idő van, mindig le kell vonni hármat az előre jelzett minimumból, annyi várható. Erre következetesen lehet számítani, így a met.hu előrejelzése megbízhatónak számít (persze nem hosszú távra), ahhoz igazítom a teendőimet és nem szoktam pofára esni. Borús időben az előrejelzésnél pár fokkal melegebb is lehet.