nézd meg újra a chiyotairyu-okinoumi meccset, de végén koncentrálj csak a shimpanokra. eléggé sokatmondó, hogy a képernyő baloldalán lévő (szerintem az egykori musoyama) ránéz a mellette levőre, mintha azt kérdezné, na, akkor most felállunk? aztán valami kütyüre kap egy üzenetet, amit megnéz, majd gyorsan leteszi.
Hát igen, a legrangosabbak közül talán egyedül Goeido teljesítményére nem lehet semmiféle panasz. Bár Hakuho is veretlen még, de ott azért láttam megingásokat, míg Goeido nagyon magabiztosnak tűnt. Furcsa mód rajta kívül még Kotoshogiku-t látom hasonlóan jó formában. Elég meglepő forgatókönyv lenne, ha ők ketten tudnák tartani ezt a szintet és ott lehetnének a végelszámolásban. Bár ahogy Kotoshogiku-t ismerem, ezután a győzelmi széria után, bármennyire és hosszú és meggyőző legyen, jön egy ugyanakkora vereségszéria is... Ne így legyen. Enho-nak pedig nagyon drukkolok, hogy fejlődjön, "gyarapodjon", és legyen méltó utóda Urának, töltse be azt az űrt amit a kis mongol hátrahagyott.
4. versenynap : Ismét csak sok látványos összecsapásnak lehettünk a szemtanúi.
Ma volt szerencsénk látni a Juryo-ból ide kiránduló Enho-t, aki egyáltalán nem volt vert-kiszolgáltatott
helyzetben. Kotoyuki-val szemben, aki azonban most (még) megtalálta ennek az igen különös szabad-stílusú birkózó technikának / küzdőmodornak az ellenszerét. Nagyon különleges meccset vívtak.
Mitakeumi még mindig nem hajlandó tudomásul venni, hogy Ő most tulajdonképpen sérült és emellett
súlyos edzéshiánya és felkészülési deficitje van. Legalábbis egyelőre ügyesen titkolja, ha így lenne.
A nap messze legizgalmasabb összecsapása (számomra) a Tochinoshin-Nishikigi meccs volt. Éppen a
grúz makacs láb (térd) sérülése okán szinte egyenlő erők küzdelmét hozta és Nishikigi szinte mindent
bedobott, ami a keze (és lába) ügyébe került. Így azután valami emberfeletti erőfeszítéssel, de sikerült
is az Ozeki-nek a végtére is valahogy le(ki)döntenie Nishikigi t. Nagy meccs volt. Normál körülmények
között az "Ozeki-daru" simán kiemelte volna Nishikigi-t, de ez a nyavalyás térdsérülés most szemmel
láthatóan akadályozta ebben és lehetetlenné is tette és ezt követően is valószínűleg sajnos ehhez kell
majd hozzászoknia. Elképzelni sem tudom, hogy mégis mit is tud majd-még kieszelni, egyáltalán nincs
könnyű, irigylésre méltó helyzetben.
Goeido-t szemmel is jól láthatóan rég láthattuk ennyire jó fizikai erőállapotban. Rendkívül magabiztos.
Hakuho-nak ma szerencséje is volt, Kakuryu is roppant nehezen rágta át magát a nagyon kellemetlen
felfogásban, kíméletlenül erőszakos, szinte Chiyotaikai-szerű, pofozógép-stílusban sumózó Myogryu-n.
Hajjaj Takayasu jól elbaltázta a 3. napot, szerintem pont az eddigi legkönnyebb ellenfelével szemben. Én sem értem, miért nem képes hozni egy stabil szintet. Mintha egy afféle örök ígéret maradna. Bár még nem bölcs dolog az első 3 nap alapján ítélkezni, de Ishiura és Kotoshogiku eddig elég szépen teljesít. Előbbi viszont úgy látszik, egyetlen taktikával rendelkezik: a félreugrással. Ismételten megpróbálkozott vele, és ezúttal is győzött, igaz, nem közvetlenül, de közvetve. Tochinoshin nagyon nem néz ki jól... Én a helyében megfontolám a visszavonulást, mert felért a csúcsra, volt egy kiugró szakasza, de túlzottan sérülékeny. Mint ahogy Tamawashi is nyilatkozta, hogy nem fog életek árán az Ozeki címhez ragaszkodni, pont emiatt, mert nem fiatal már. Tochinoshin is a karrierje végefelé érte el ezt a rangot, és úgy lenne a legszebb, ha Ozekiként vonulna vissza. Persze nem kívánom ezt, sokkal inkább bízom benne, hogy ismét kirobbanó formában láthatjuk majd.
A 3. napi Mitakeumi-Takakeisho meccsről a kommentár azt írta a kísérő szövegben, hogy "Takakeishokikapott a gyaníthatóan sérült Mitakeumitól, aki semennyit sem edzett a tornát megelőzően".
A látottak alapján Mitakeumi nem tűnik sem sérültnek, sem pedig edzéshiánnyal küszködőnek. Persze
ettől még lehet mind a sejtetés (az előbbi), mind pedig az állítás (az utóbbi) is egyaránt igaz.
A kommentár kísérő szöveg-feliratából még valami-olyasmit is kiéreztem, mintha azt szerették volna
sugallni, hogy : "lehet, hogy a végelszámolásnál ez a vereség sokba fog Takakeisho-nak fájni".
Takayasu a tegnapi harcosságából mára szinte semmit se tudott átmenteni. Daieisho nagyon gyorsan
kiterelte az ellenállásra szinte teljesen képtelen Ozeki-t a ringből. Vajon van olyan-valaki, aki érti ezt ?
Goeido viszont eddig hibátlannak tűnik. Vajon meddig tart ez a lendület és siker - sorozat ? Remélem,
, hogy sokáig mert az egész tornának használna, ha ilyen energikus és sikeres maradna mindvégig.
Tochinoshin mérkőzése utáni kommentár : "Az Ozeki-trón inogni látszik a Hokutofuji elleni meccsalapján". valóban, úgy tűnik, hogy a láb)sérülése igencsak akadályozza a küzdelemben, márpedig Ő
ezen a tornán kado-ban.
Dacára annak, hogy 0 - 3 - al kezdett, nagyon tudom becsülni Endo - t a bátor, nyílt-sisakos, abszolút
sumákmentes és töretlen küzdeni akarásáért. Ma Kakuryu ellen is volt reális esélye a győzelemre és a
Yokozuna-nak minden szufláját össze kellett szednie a győzelem érdekében. Továbbra is drukkolok
Endonak, mert feltétlenül megérdemelné a sikert. Hakuhonak kissé komolyabban kellett megküzdenie,
de végül csak kiterelte Kaiset, aki a szokásosnál valamivel több erőt-energiát rakott a mai fellépésébe.
Az Endo - Hakuho meccs elég látványos volt. Ahonnan visszajött Endo, már drukkoltam neki hogy győzzön, de sajnos Hakuho jobban reagált az adott szituációra. Takayasu meg amilyen hatalmasat esett, olyan energikusan pattant fel utána, pedig én már féltem hogy ebből sérülés is lehet.
Hát így az első versenynapon már azt hittem, nem igazán lesz meglepetés, már ha azt nem nézzük meglepő dolognak, hogy a Sanyaku-k hozzák amit kell, és nincs blőd vereségük ahogy az oly rendszeres az utóbbi időben, erre érkezett Kakuryu, és megcáfolt. Ishiura visszatérésének örülök, az ilyen kis termetű birkózókban mindig volt valami különleges. Volt pár mérkőzés ma, ahol nem éreztem úgy, hogy túl nagy vehemenciával vetették volna bele magukat a felek, hogy egyet említsek, Kaisei kűzdeni-nem-akarása, bár ezt annak is be lehet tudni, hogy senki nem akar már rögtön az elején összeszedni valami enyhe de elhúzódó, vagy akár komoly sérülést.
A legpozitívabb dolog amit ma láthattam (és ez gondolom csak számomra volt meglepetés, hiszen nem néztem utána a banzuké-nak) az a "vén" Toyonoshima viszontlátása, és győzelme volt. Idejét se tudom már, mikor láttam utoljára az öregharcost, de mióta újra elkezdtem nézni a szumót (körülbelül két és fél éve) azóta biztos nem. Azelőtt Kaio visszavonulásáig követtem e sportot, és akkortájt volt jelen Toyonoshima, néha-néha a sanyaku-t is meglátogatta, jó őt újra látni.
Aminishikiről csak egy gondolat jut eszembe: Valamikor azt olvastam ezen a fórumon, hogy a birkózók minden győzelmük után kapnak bizonyos összeget azonnal, bizonyos összeget meg eltesznek nekik a visszavonulásukig, és ott majd egy összegben megkapják az egészet. Szerintem ő már erre gyúr úgymond, hogy ennyi év után bizony igen nagy pénzt fog leakasztani. Hahuho "magánynyugdíjpénztárának" összegége pedig már bele se merek gondolni.
A Haru Basho 1. versenynapja számomra valami felettébb szégyenletes eseménnyel kezdődött. Jelen
esetben a mongol Chiyoshoma (M 17E) magánszáma volt az, ami kiverte nálam a biztosítékot. Lehet,
hogy önmagában a tachiai - ba beleinduló ellenfél-elől félreugrást (sportnyelven "henka") semmi sem
tiltja, de hogy a sportág élvonalában már jó ideje versenyző mongol Rikishi ilyen, a sumo szellemétől totál idegen, méltatlan eszközzel éljen, az - legalábbis nálam - kiveri a biztosítékot. Ilyen mutatványt más esetekben (régen) legtöbbnyire a Makichi-ba éppen-csak visszakerült Ishiura-tól, vagy a jelenleg is a Juryo-ban vegetáló és a sumo-t már régóta csak imitáló, veterán Aminishiki-től lehetett láthatni.
Előbbi (Ishiura) esetbéen ezt (tekintettel a többiekhez képest rendkívül alacsony test-tömegére) még
valamennyire elfogadhatónak tartottam, és csak akkor kezdtem idegeskedni a látottakon, amikor ezt
a produkciót már sorozatban mutatta be a t. publikum számára. Ehhez képest az ezt követő második
összecsapás alkalmával éppen-hogy Ő következett, és immár 10 kilót "erősödve" nagyon becsületes
küzdelemben szerezte meg a nyitónapi győzelmét. Csak becsülni tudom azt, amit ma mutatott be.
Aminishiki teljesen más ügy. Az Ő esetében egyszerűen azt nem értem, hogy akinek ez lenne a dolga,
ugyan - miért nem hívja fel diszkréten a figyelmét arra, hogy neki és a sportágnak egyaránt az lenne
az érdeke (a legszerencsésebb), ha végre-valahára becsülettel "nyugdíjba" vonulna. Ha egyszer már
ki tudta mondani egy illetékes, hogy egy oly - annyira emblematikus figura, mint például Kisenosato
esetében itt az idő, hogy becsülettel visszavonuljon, ugyan mi okból nem lehet ugyanezt megtenni a
közel 40 éves Aminishiki-vel.
Egyébként nagyon színvonalas és küzdelmes, és "harcos" összecsapások következtek. Ha végig ilyen
lesz a Haru Basho torna, úgy semmiféle kifogás nem érhet senkit és semmit.
Mitakeumi-n - legalábbis én nem láttam, hogy nincs megfelelő fizikai és mentális állapotban. Inkább a
Yokozuna látszott egy kissé felkészületlennek és ötlettelennek. Ámde lehet, hogy megint (avagy) még
mindig nincs nála minden teljesen rendben. Hakuho-t - szokása szerint - nagyon segítette a hatalmas
rutinja és - ebből következőleg - a helyzet-felismerése. Ebben alaposan a segítségére volt Hokutofuji
kissé hebehurgya és egyoldalúan nyílt-sisakos küzdőmodora. Hakuho-val szemben ez nem hoz sikert.
Takayasu a Tokitsukaze heyába látogatott el, ahol Shodai-jal (9:0) és Chiyotairyuval (21:10!!!) küzdött, 40 meccset tolt le egyhuzamban.
elsősorban az erősségét a brutális tachi-ait gyakorolta, a küzdelmek végén elégedett volt a teljesítményével, és külön értékelte, hogy Chiyotairyu nem fogta vissza magát, hanerm nagyon erős ellenállást tanúsított.
"Ha nem küzdött volna elszántan, akkor semmit nem ért volna a keikó, elégedett vagyok. Holnap és holnapután már csak a teljesítményem finomhangolásán dolgozom, és nagyon vigyázok nehogy megsérüljek. Még mindig nagyon sok mindent kell megváltoztatnom a stílusomon, elemeznem kell a hibáimat, de fizikálisan teljesen felkészült vagyok. A legnagyobb kérdés, hogyan sikerül ezt átültetnem a gyakorlatba, erre fogok nagyon koncentrálni, mivel nem számíthatok állandóan a jobbkezes felső fogásra, amiben jó vagyok", tette hozzá.
Gondolom, hogy a Hatsu alkalmával szerzett Yusho nyomán és következtében Tamawashi számára is
kínálkozhat valami ilyen elvi lehetőség egy kinevezésre.
ez egy érdekes dolog, elviekben van is rá esély, de Tamawashi nyilatkozta, hogy nem igazán akarja túlerőltetni a dolgot, mert az "ozeki runhoz" rettenetesen sokat kellene edzenie, amit az ő teste már nem biztos, hogy tolerálni fog (34 éves) Tart egy esetleges sérüléstől, mely azonnal véget vethet a karrierjének, ő pedig szeretne még éveken keresztül a legmagasabb osztályban szerepelni. ennek ellenére legalább 10 győzelmet szeretne elérni márciusban.
Mitakeuminak (az egybehangzó hírek alapján) nem sok esélye van a jó szereplésre, továbbra is sérült, képtelen komoly harcra. Nem is edzett senkivel a márciusi tornára, csak az alapokat végezte, és elég pesszimistán nyilatkozik az esélyeiről. Ha mind igaz, amit az elmúlt héten olvastam felőle, az is csoda lenne, ha az első három nap után még ott lenne a mezőnyben.
Örülnék neki, ha Takayasu végre 15 napon keresztül összeszedett tudna maradni. Csupán ennyi kéne neki élete első tornagyőzelméhez. De ahogy a dolgok jelenleg állnak (az olvasott infókat alapul véve), Hakuho számít talán ismét a legnagyobb favoritnak.
Endo heya társaival, Daeisho és Daishomaru ellen meccselt tegnap, és 12:3-as eredménnyel zárt. a Heyanak most 7 sekitori rangú bírkózója van, ami csúcs, ennyi még sohasem volt, így Endónak számos lehetősége van, hogy vele nagyjából azonos erejű társakkal készüljön a sanyaku rangba történő visszatéréséhez. "Amikor legutóbb bekerültem a sanyakuba a rajongóim rettenetesen örültek, szeretém őket jókedvben tartani"
Hakuho a Tokitsukaze heyaba látogatott el a mai napon, ahol Shodai-jaé. Yutakayamával és Takarafujival meccselt, (öt-öt mérkőzést mindegyikőjükkel) és könnyedén nyerte az összes találkozót. Az edzés előtt a veterán ex-makuuchi Toyonoshima kért tőle felékészülési tanácsokat, a szemtanúk szerint hosszan elbeszélgettek.
Takakeisho, aki hivatalos "ozeki run"-ban van Takayasuval edzett a Minato heyában, melyet 5:7-re elvesztett. A tornákon is engatív márleggel áll az ozeki ellen (2:6)
"A szokásos formámban vagyok, ami se nem túl jó, se nem túl rossz. Örülök, hogy Takayasu felkért erre a keikora, de nem kell messzemenő következtetést levonni az eredményből a keiko és honbasho küzdelmek nagyon mások"
Elég aktív volt, összesen 23 rikishivel küzdött meg, míg tegnap csak alapozó gyakorlatokat végzett, mivel kissé aggódott a lába állapota miatt. A mai napon a "kriptonitja" azaz a mawashi sumo elleni küzdelmeket gyakorolta.
"A mai nap célja az volt, hogy ne engedje az ellenfeleit a mawashija közelébe. A sérült jobb lába már nincs hatással a sumojára, szerintem már nagyon közel van az ozeki ranghoz" tette hozzá oyakatája, Onomatsu.
Takaeisho eddig nem igazán edzett. "Számomra a pihenéssel töltött idő pontosan ugyanolyan fontos, mint az edzések. Ilyenkor inkább alszom, mint TV-t nézek, vagy más elfoglatságot keressek, de most már szeretnék teljes erőbedobással a küzdelmekre koncentrálni."
már csak egy hét. (kb) néhány szó a keikokról röviden.
takayasu kisenosatoval edz a tornára, és többnyire veszít. kakuryu tegnap kezdte a felkészülést, yutakayama és shodai ellen ment, mind a 21 küzdelmet nyerte.
hakuho sérülése gyógyultnak tűnik, de nincs sok hír most felőle, a heya társaival gyakorol, elsősorban csak erősítő gyakorlatokat. az egyik edzésen ishiurával a nyakában végezte az alapozást.
tochinoshin épülget, aoyamával meccselt, állítólag jó küzdelem volt, pontos eredményről nincs hír.
mitakeumi eléggé kétségbeesett, még nem képes küzdelemre, csak alapozást végez, nincs túl jó állapotban.
takaeisho ichinojoval meccselt 7:2 önmaga állítása szertint kirobbanó formában, van a könyöksérülése már nem hátráltatja.
Hát ha ilyen dolgok történnek, az valóban elítélendő. Én most csak abból indultam ki, amit a videó alapján láttam, azt ANNYIRA nagyon durvának nem láttam (inkább lelki megalázásnak gondolnám, mint testinek, és remélem hogy inkább egy afféle beavatást láttunk, nem matiné edzést) de persze ami a színfalak mögött történik, az talán minden képzeleten túlmenően brutális lehet. Egyszer régen láttam egy dokumentumfilmet, azt hiszem a spektrumon, és ott mutatták, hogy a fiatal rikishi-ket bottal ütik (remélem csak fabottal, nem vasrúddal) azért, hogy bírják a fájdalmat. Szerencsétlen birkózó már kék-lila volt, de még tovább ütötték. Ez a fajta kiképzés inkább hasonlít spártainak, vagy középkorinak, a mai világban már abszolút nem állja meg a helyét, és alapvető emberi jogokat tipor sárba. Bár továbbra is azt mondom, legyenek kemények az edzések, de egy kicsit azért vegyenek vissza ebből az erőszakból. Pláne abban az esetben, ha ezek a csicskáztatások már öncélúak (tehát saját szórakoztatásból, vagy felsőbbrendűségük legyeztetése céljából csinálják a rangosabb birkózók), akkor azonnal be kéne szüntetni.
én viszont úgy gondolom, hogy a már nem csak jelzés értékű, hanem kifejezetten durvának szánt taposások, rúgások, hajcibálás, stb, az érzelmi megaláztatáson kívül semmilyen extra pluszt nem tesz hozzá egy rikishi küzdőszelleméhez, teljesítményéhez, jelleméhez sem rövid, sem pedig hosszútávon. az viszont kevésbé vitatható, hogy ezekből a csicskáztatásokból lesznek az "eltöröm a tsukebitóm állkapcsát, ha az nem hoz valamit gyorsan", az "üveget vágom hozzá az alacsonyabb rangú rikishihez, ha az nem mutatja az elvárt tiszteletet" ügyek, és végsősoron ez vezetett annak a 17 éves fiúnak a halálához is, akit heya társai vertek agyon az oyakatájuk utasítására. (az oyakata éppen 10 éves börtönbüntetését üli)
de leginkább ez vezet oda, hogy emberemlékezet óta nem jelennek meg olyan kevesen a torna előtti toborzókon, mint manapság.
Fuu, hát ez az edzés eléggé brutális. Az ellen nincs is kifogásom, hogy szerencsétlen újonc már ordít a fáradtságtól, de még tovább hajszolják, mert valahol mégiscsak meg kell tanulnia kitartónak lennie. Az állóképességet csak önkínzással tanulhatja meg az ember, ha pedig magát nem képes olyan szinteken motiválni, "segítenek" benne a magasabb rangú birkózók. Ezek a "szivatások" bár nem tetszenek, de valószínűleg ennek is megvannak a maga tradicionális okai. Például mentális erősítés. Én nem vagyok élsportoló, nem is lennék jó annak, mert mentálisan nem lennék hozzá elég kitartó. Azt viszont el tudom képzelni, hogy az ilyesfajta "ezdés" arra irányul, hogy az ifjú birkózó megtanulja leküzdeni a frusztrációt. Minden körülmények között csak a saját teljesítményére kell koncentrálnia, külső tényezők (mint ezek a csicskáztató mozzanatok) ne zökkentsék őt ki az igazi teljesítménye alól. Ha dohjo-ra lép az ember, ott nincs helye félelemnek, indulatnak, tiszteletlenségnek, talán így próbálják ezeket a tényezőket kiölni. De lehet hogy tévedek, egyszerűen csak próbálok magyarázatot találni a látottakra, mert azt nem tudom elképzelni hogy mondjuk Takayasu egy Stifler szintű "bránermáiszter" lenne, aki a gyengébbek megalázásában leli örömét. Az is benne van a pakliban, hogy az ifjú birkózók nemhogy megsértődnek az ilyesfajta edzésen történő dolgok miatt, hanem egyenesen megtiszteltetésnek élik meg, hogy ilyen magas rangú birkózók ilyen komolyan foglalkoznak velük. Az edzés néha kíméletlen, de hosszú távon meglehet az eredménye.
Elég jó felhozatal volt a heyában akkoriban, a videón több ismert név is feltűnik, egyrészt Kisenosato és Wakanosato a dohyo egyik oldalán, az edző oldalán pedig a cseh Takanoyama. Na meg persze Takayasu a küzdőtéren.
A videótól függetlenül, de a heyát már évekkel ezelőtt sem kerülték el a botrányok, a korábbi oyakata, az azóta elhunyt Takanosato yokozuna állítólag bottal vert egy alacsonyabb rangú birkózót, illetve megvádolták azzal is, hogy a már említett Takanoyamának (persze annak tudtával) inzulint fecskendezett be, hogy a híresen vékony cseh magára szedjen némi plusz súlyt.