Keresés

Részletes keresés

Ali-bá Creative Commons License 2012.01.15 0 0 138

Valanikor én is megpróbáltam, de nem fakadt meg. (Nemrég láttam képen egy ősi módszert, ahol Y-elágazás közepébe ék-oltanak érett vesszővel.) Viszont a zöldbe-fás 60-80 %-ban eredményes így, ha biztosra akarsz menni, akkor egy tővön 2 oltást készítve szinte 100 %.

Előzmény: Mediterránum (137)
Mediterránum Creative Commons License 2012.01.13 0 0 137

Nagyon köszönöm a videót.

Én tavalyi, érett vesszőbe szeretném beleoltani a muskotályos vesszőt.

Tapasztalatom az oltásokkal van,csak szőlőt nem oltottam.

30db törpe almát. 50 db normál almát,körtét oltottam már. Rengeteg

citrust szemeztem.

Előzmény: Ali-bá (136)
Ali-bá Creative Commons License 2012.01.11 0 0 136

Hahó  Mediterránum !

Nézd meg ezt is :  http://www.kaszasoltvany.hu/

Ali-bá Creative Commons License 2012.01.08 0 0 135

Helló W!  Hol tartasz a tanulmányokkal? Nincs kérdésed?

Előzmény: Törölt nick (132)
Daeril Creative Commons License 2011.11.16 0 1 134

Nagyrédén van három tábla fajtagyűjtemény, két soronként ültetve különböző fajtákkal. Ez elég sok mindent tartalmazott új nemesítésű magyar fajtákat is többnyire csak kódjellel jelölve.

A nehézségek innen jönnek: A gazdája (jelenlegi gondozója) számomra nem a legtisztább. Tudtommal a Károly Róbert Főiskolához került (gyöngyös), amibe beolvasztották az egri kutatóintézetet is. Mindenesetre is akárki gondozza is a korábban gondosan kirakott és karbantartott fajtanév táblákat hagyta szétrohadni úgyhogy első blikkre nem lehet megállapítani, melyik sor milyen fajta. Hogy a térkép fellelhető-e nem tudom. Meg tudom esetleg érdeklődni, hogy a régi szőlőskert tsz. időkben ki volt a talapítést vezető ember és esetleg vele lehet beszélni. Ha ez érdekel.

Előzmény: Oechsle (131)
Ali-bá Creative Commons License 2011.11.16 0 0 133

Olvasd el az előző 131 hozzászólást ezen a fórumon és mindent megtudsz!

Előzmény: Törölt nick (132)
Törölt nick Creative Commons License 2011.11.16 0 0 132

Van néhány tőke kb 40 éves otellóm. Lehet beléjűk oltani vagy hogy lesz belőle alany??

Oechsle Creative Commons License 2011.10.27 0 0 131

Köszi az infót, elindulok ezen a szálon is.

Előzmény: Flanell (130)
Flanell Creative Commons License 2011.10.26 0 0 130

Tényleg titokzatos a dolog.

 

Esetleg a Heves megyei hegyközségeknek írhatnál egy kör-e-mailt (amelyeknek van címük), nem sokba telik, hátha tudnak valahol ilyen ültetvényről. Nekem mintha rémlene a Zalán szőlő neve valahonnan, talán valamelyik Debrőről.

Előzmény: Oechsle (129)
Oechsle Creative Commons License 2011.10.26 0 0 129

Hát igen a guglit, már én is szénné használtam a keresés során. Amúgy a cikk írójával közösen keressük a szőlőt. 

 

Józsi bácsit kérdeztem, hogy ki palackozza, meg is adta az iskola címét. Ott viszont mindenkivel beszéltem, de senki nem hallot még soha a fajtáról. Érdekes.

 

Talán fontos információt felejtettem el a kérésem során, mikor nem írtam le a szőlőfajta korábban állami elismerésre szánt nevét. Akkoriban Zalán-nak hívták és szaporították, hátha így beugrik valakinek.

 

A segítséget pedig köszönöm!

Előzmény: Flanell (128)
Flanell Creative Commons License 2011.10.26 0 0 128

http://www.furedtv.hu/bfn/200906.pdf

Az oldal 3/4-e táján:

Új lehetőség a Füredgyöngye fajtának

 

Ebben a cikkben az áll, hogy Burgenlandban 2000 óta palackozzák. Gondolom, tőkén terem ott is a szőlő.  :)  Hátha adnának szaporítóanyagot.

A cikk írója szerintem a nemesítőtől hallott a dologról. Mindenesetre utána lehetne járni.

Előzmény: Oechsle (127)
Oechsle Creative Commons License 2011.10.25 0 0 127

Sziasztok!

 

Új vagyok ezen a fórumon, ezért bátorkodom rögtön egy kérdéssel előállni.

 

Hallott-e már valaki a Füredgyöngye szőlőfajtáról?

 

Dr Csizmazia Darab József barátom és jóföldim, a szőlő nemesítője kért meg arra, hogy ezt a fajtát telepítsem el Balatonfüreden. Ezt a fajtát a szülővárosa iránti tiszteletből nevezte el így. 

 

Sajnos sehol nem bukkanok rá a fajtára. Bár a balatonfüredi kertészeti szakközépiskolának van egy Csizmazia fajtagyűjteménye, de sajnos a telepítési terv elkeveredett. Végigtelefonáltam már minden kutatóintézetet, az Egrit is, ahol keresztezte, továbbá rengeteg oltványtermesztőt, de senki nem tud semmit.

 

Amit kiderítettem:

Ezt a fehér interspecifikus szőlőfajtát 1960-ban keresztezték Egerben. A Medoc Noir volt az anyafajta, míg az EGER 2. volt az apafajta. Először az Egri Csillagok sorozat tagjaként, akkor az ECS 36-os nevet kapta. 1984-ben az OMMI nyilvántartásba vette.

 

 

Amin el tudok indulni az a három tőke, ami a szakiskola udvarán és az az egy tőke ami Józsi bácsi édesapjának a sírján van. Ebből a 4 tőkéből, azonban nagyon nehezen jön össze a tervezett fél hektár.

 

Hálás lennék ha valakinek eszébe jutna valami jó ötlet.

 

Ali-bá Creative Commons License 2011.10.22 0 0 126

Na  már akár Hamburgi, akár más, nem tudom megkóstolni teljes érettségben, mert megfagytak a fürtök. Majd jövőre kiderül.

Előzmény: alfi13 (125)
alfi13 Creative Commons License 2011.10.02 0 0 125

Szerintem is hamburgi muskotály. Az én szőlőm is igy érik némelyik szem csak piros.

Előzmény: Ali-bá (124)
Ali-bá Creative Commons License 2011.09.30 0 0 124

Ez is nagyon egyenetlenül kezdett szinesedni, és apró meg nagy szemek vegyesen vannak rajta. (Nem volt az oltóvessző felcédulázva.)

Előzmény: Flanell (123)
Flanell Creative Commons License 2011.09.30 0 0 123

Ez nem Hamburgi véletlenül?

Nekem is van egy nagy fürt az idei oltásomon (Raiff), és ugyanilyen tarka. Már egy hónapja is volt rajta sötétkék szem, meg még most is van zöld.

Előzmény: Ali-bá (122)
Ali-bá Creative Commons License 2011.09.30 0 0 122

Ez két hatalmas fürt arról a szőlőről amit idén tavasszal oltottam zöldbe James által küldött fás vesszővel. Ugy néz ki, hogy beérik, pedig nem valami korai lehet, mert a két másik fehér fajta amit küldött már ehető, ez meg még savanykás.

 (Az oltás helye alul a sárga kötözőnél van.)

Ali-bá Creative Commons License 2011.09.27 0 0 121

Jó évben 80%,  de a legrosszabb esetben is 50%. Ezért én egy tőkébe mindig legalább két oltást teszek, 1-2 hét különbséggel. Így az eredmény közelít a 100%-hoz.

Előzmény: Corsario (120)
Corsario Creative Commons License 2011.09.27 0 0 120

Mennyi az átlagos megfakadási arány általában?

Előzmény: Ali-bá (117)
Ali-bá Creative Commons License 2011.09.08 0 0 119

Nincs 'James'. Pedig mind a három fajta szőlő amit küldött szépen hajtott és fürtöket is hozott.  (Egy apróbb kerek szemű, egy nagy bogyójú kerek szemű és egy nagyon nagy fürtöt nevelő husszúkás kékülő, kissé madárkás fürtű.)

Előzmény: Ali-bá (118)
Ali-bá Creative Commons License 2011.08.25 0 0 118

Hahó James!

Milyen szőlővesszőket küldtél tavasszal? Az egyiknek gömbölyű a szeme (ld.fotó lentebb), a másik meg hatalmas vállas nagy hosszúkás szemű óriás fürtöt nevelget, és ez utóbbi már kezd kékülni.

Ali-bá Creative Commons License 2011.08.18 0 0 117

Ezek ide illenek:

 

Ali-báválasz | megnéz | könyvjelző 2011.08.18 22:31:00 © (3284)

Elég későn oltottad, de ne izgulj, elegendő, ha az alsó néhány szem beérik. (Megjegyzem jártam már úgy, hogy az oltás megvastagodott helye fagyott el, a vessző meg élt.) Ha biztosra akarsz menni, akkor ha alacsonyan van fedd el a nagy fagyok előtt, ha magasan akkor kötözd be több rétegű cementeszsák papirral. Így védheted a felmelegedés-lehűlés téli kínjaitól.

Előzmény: tp329 (3282)

Vebberválasz | megnéz | könyvjelző 2011.08.18 21:13:16 © (3283)

Az enyémeken is rajta van a kötöző. Ha nem vág be ráérsz leszedni.

A hajtások is szintén züldek, a nem oltott hajtásokkal egyetemben.

Előzmény: tp329 (3282)

tp329válasz | megnéz | könyvjelző 2011.08.18 10:06:57 © (3282)

A zöldbe-fás szőlő oltásokon meddig célszerű rajta hagyni a kötést (szigetelő szalag)? Ki, hogy csinálja?

Alibá!  Mind a két fajtából van egy-egy sikerült oltásom. 1 m-nél hosszabb (sajnos még nagyon zöld) vesszőkkel. Elég későn május 29-én oltottam! Remélem beérnek a fagyokig!

Flanell Creative Commons License 2011.07.29 0 0 116

Én azért ebben még bízom. Sok szőlőnek még a másodtermése is beérik.

Tavaly a még későbbi oltásúak nem értek be.

Előzmény: Ali-bá (115)
Ali-bá Creative Commons License 2011.07.29 0 0 115

Sajnos a Hamburgi olyan késői, hogy nemigen érik már meg, elviszi a fagy. A koraiak képesek teljesen beérni a kb. 1 hónapos késés ellenére.

Előzmény: Flanell (114)
Flanell Creative Commons License 2011.07.28 0 0 114

Nálam az egyik Raiff-féle Hamburgi muskotályon van ekkora fürt.

A hónaljhajtásán lévő fürtöcske meg most virágzik.  :)

Előzmény: Ali-bá (113)
Ali-bá Creative Commons License 2011.07.20 0 0 113

Íme, idei zöldbe-fás oltás.  Jamestől kaptam oltóvesszőt két félét, az egyik ez a másiknak még nagyobb a fürtje és hosszúkás szemű. Nem tudom mifélék lehetnek, de ha nem túl kései érésű akkor még beérik.

Előzmény: Ali-bá (112)
Ali-bá Creative Commons License 2011.07.15 0 0 112

Már takaros kis fürt is van rajta kendermag nagyságú bogyókkal.

Előzmény: Ali-bá (82)
Ali-bá Creative Commons License 2011.07.06 0 0 111

10 oltáshoz elegendő oltóanyag kisebb helyen elfér, mint egy zöldpaprika. Alulra beteszed észre se veszi senki tavaszig, hogy mi az ott . De ha gond, szólj én ugyis többet szoktam betárolni, mint nekem kell, majd ha oltani kell tavasszal, küldök belőle.

Előzmény: louis73 (110)
louis73 Creative Commons License 2011.07.06 0 0 110

Nálam is pirosodik az Eszter, és a Nérón is kezd látszani a szin...

A zöld-fás oltásnak nem vitatom az előnyeit, csak nem tudom mit szólna a család, ha a hűtőbe hónapokra "behibernálnék" egy rakás oltóvesszőt. De ez nem zárja ki, hogy valahogy próbálkozzak vele tavasszal. Az "oltványkészítést" pár szóban valaki elmondaná nekem.

Előzmény: Flanell (109)
Flanell Creative Commons License 2011.07.06 0 0 109

Pirosodni kezdett a tavaly oltott Eszter.  :)

Előzmény: Ali-bá (108)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!