Keresés

Részletes keresés

Tomahawk_ Creative Commons License 2004.05.06 0 0 215
A tücskök "zenélőszárnyának" levagdosása jó ötlet,csak mondjuk nálam 300 tücsök egyidejű etetése esetén elég idő és türelemigényes feladat lenne!:-)Amúgy a nőstények tojócsövét is "szokás" feletetés előtt levágni,mivel a talajba petézve (boltból hazahozva,rendes talajra kerülve ezt már alig várják)a kikelt kistücskök sok bosszúságot tudnak okozni a hüllő,és madárpóktartónak!
Tomahawk_ Creative Commons License 2004.05.06 0 0 214
Ha valakit érdekel csendes, tücsköket kiváltó kiváló eleségállat,amit ráadásul otthon sem olyan macerás tenyészteni,mint a tücsköt,akkor javaslom kipróbálásra az argentin csótányt!Nem kell megijedni tőle ez a faj kiszabadulva sem szaporodik el a lakásban,tehát nem olyan,mint az amerikai óriáscsótány,ami ha kiszabadul simán továbbszaporodik a lakásban!Nekem kezd beindulni a szaporulatom,lassan lesznek eladó kiscsótányok,de egyik barátom már "nagyban" tenyészti,tehát tőle lehet venni,(gondolom nem kereskedői áron) ezt a táplálékállatot!Minden állatom szívesen eszi,madárpókoktól az agámákon keresztül a gekkókig.Ráadásul a kicsiket egész kis frissen kelt gyíkoknak is lehet adni méretüknél fogva,a nagyobb példányok pedig egy nagyobb gyíknak is méretes táplálékot jelentenek!Mégegy fontos tényező ami a tücskök elé helyezi ezt a táplálékállatot,hogy nincsenek erős csáprágói,mint a tücsköknek,így ártani sem ártanak az éjszakára esetleg nem felevett rovarok az állatainknak!
Remélem segítettem valamit!
Üdv:Toma
Nemozoli Creative Commons License 2004.05.05 0 0 213
Ha le akarod csendesíteni a tücsköket, a hímek egyik fedőszárnyát egy ollóval le kell vágni, utána csöndben lesznek ök is :-)
ezt a módszert akkor alkalmaztam először, amikor afrikai tücsköt vettem a gekkóknak (madagaszkári nappali, Phelsuma), és egész éjjel üvöltve ciripeltek a konyhában. Na azoknak aztán van hangja rendesen...
A tücskök ettől nem pusztulnak el hamarabb, és legalább ti tudtok aludni.
Bár a nőstény tücsköket én is jobban szeretem, mert a tojócsövüknél fogva nagyszerűen ki lehet őket venni az edényükből, ráadásul a pete-tartalom miatt nagyobb a "tápértékük" is.

Némó

Előzmény: coney (190)
mamicska Creative Commons License 2004.04.29 0 0 212
A lisztkukacot nálam a tokék csak a csipeszről eszik meg.Lóbálnom kell az orruk előtt!

Tavasz van,szaporodni akarnak!

Előzmény: coney (211)
coney Creative Commons License 2004.04.29 0 0 211
Most a legújabb, hogy a kis pasi kergeti a csajokat. Leginkább az őrületbe. Lisztkukac nem jött be nekik, nem eszik meg. Olyan, mintha nem tudnák, hogy az kaja. :-)
Előzmény: coney (210)
coney Creative Commons License 2004.04.06 0 0 210
Nos, mire hazaértem a kis drága szépen el is intézte a dolgokat, gyönyörű új színben fogadott. Most ő a legszebb a terráriumban. Most már legalább tudom, hogy ez is milyen előjelekkel jár. :-)

Viszont nagyon haspókok. :-)

Előzmény: coney (209)
coney Creative Commons License 2004.04.05 0 0 209
Köszi az ötletet, felhívtam, azt mondja, hogy igen, így néz ki a vedlés. Majd meglátjuk este. Ha holnap még nem kezd el vedleni, akkor szerdán elvisszük a dokihoz. Remélem, hogy tényleg csak ennyi. Csak nekem tökre úgy néz ki, mintha nem is a bőre halványult volna el, hanem az egész teste. De remélem, csak azért ilyen furi, mert még nem láttam így vedleni állatot. :-)
Előzmény: mamicska (208)
mamicska Creative Commons License 2004.04.05 0 0 208
Nézd meg az ujjacskáit!Nem kezd felpöndörödni a bőr?
Nem tudok tanácsot adni,mert nálunk tokék vannak és ilyenkor jobban párásítok nekik.
Hívd fel a boltot,de szerintem Manó mindent tud.
A bolt telefonja meg van?
Előzmény: coney (207)
coney Creative Commons License 2004.04.05 0 0 207
Segítsetek!!!!

Az egyik gekkónk totál elfehéredett. Elég ijesztő. Mármint eddig csak olyan koszosszürke színe lett, kettőnek (talán múlt hét elején), akik kb. egyidősek, most pedig az egyik teljesen kivilágosodott. A legnagyobbnak ugyanolyan szép a színe, mint volt, a másik ugyanolyan koszoszürke, mint a múlt hét közepén, de a kis pasi totál kifehéredett.
Mondjuk a nagy többet eszik, mint a másik kettő. Lehet, hogy a kicsiknek kevés volt a kaja? Mitől világosodhatott ki ennyire? Valaki segítsen! Teljesen ki van szürkülve az orra hegyétől a farka végéig. Ennyire kivilágosodhat egy vedlésnél? Végülis enni eszik, vitaminporral beszórjuk a tücsiket. Ha valaki tud erről valamit, kérem mondja már el, hogy ez most mi, ha van sejtése.

Köszi

Tibbe Creative Commons License 2004.04.01 0 0 206
Előzmény: Manó (205)
Manó Creative Commons License 2004.04.01 0 0 205
Köszönjük a népszerűsítést:))))

Hamarosan lesz majd egy vitaminos összehasonlitó is:) Ha 1x ikerül rávenni magam, hogy irogassak...

Előzmény: Tibbe (204)
Tibbe Creative Commons License 2004.04.01 0 0 204
Akkor te vagy " B.Zs."?:))
Gratulálok:))
Népszerűsítettem az összeállitásodat:))
Előzmény: Manó (203)
Manó Creative Commons License 2004.04.01 0 0 203
Nincs mit:) Én irtam:)
Előzmény: Tibbe (202)
Tibbe Creative Commons License 2004.04.01 0 0 202
Köszi Manó az oldalt!:)

Összeállitotta:
B.Zs.
Fő forrás:
Bruce A. Bogoslavsky D.V.M. : AN OVERVIEW OF INVERTEBRATE NUTRITION

coney :) Mazsolázgathatsz a tücsök és bogárban:)))))

Előzmény: Manó (193)
Tibbe Creative Commons License 2004.04.01 0 0 201
Legyek -Muslicák
A genetikus kutatók egyik kedvenc kísérleti állata igen fontos táplálásbiológiai szerepet játszik a terraristák között. Újszülött egyedek, illetve bizonyos fajok tartásánál nélkülözhetetlen egy jól működő tenyészet fenntartása. A közönséges muslica (Drosophila melanogaster) genetikailag módosított, csonkaszárnyú -röpképtelen változata épp ezért kedvelt eleségállat. Amennyiben nagyobb méretre van szükség, a közönséges házi légy (Musca domestica) egyedei jöhetnek szóba, melynek szintén van röpképtelen mutáns változata. Táplálási szempontból mindenképpen kezelni kell őket a megfelelő Ca/P arány elérréséhez, amihez kifejezetten előnyösek a legyek testén található kitinszőrök, melyeken az alkalmazott por jól megtapad, ezért, mint élő vitamin és gyógyszer tabletták, jól alkalmazhatók akár beteg állatok kezelésére is.

Giliszták
A közönséges földigiliszta (Lumbricus vulgaris) és nagyobb testvére a (Lumbricus terrestris) könnyen gyűjthető eleség állataink számára. Mivel lágy, kitinmentes testük van ezért könnyen emészthetők. A földigiliszta igen gazdag proteinben (70% fölött), ugyanakkor zsírban szegény (15% alatt), valamint viszonylag magas szénhidrát tartalma van (14% körül), összehasonlítva más gerinctelen eleségállatokkal. Ca/P arányát a giliszta által elfogyasztott táplálék határozza meg. Bár táplálkozási szempontból igen jó értékekkel rendelkezik, a begyűjtött giliszták nagy része bacillussal (Bacillus thuringienis) valamint különböző gombákkal fertőzött, ezért inkább kerüljük a gilisztával való etetést.

Tibbe Creative Commons License 2004.04.01 0 0 200
Viaszmolyok
A nagy viaszmoly (Galleria melonella) és a kis viaszmoly (Achroea grisella) mind lárva, mind kifejlett lepke formájában igen jól hasznosítható táplálásakor. Mivel életmódjuk a méhekhez, mézhez kötött, ízük édes, így állataink szívesen fogyasztják őket. Proteintartalmuk 27% DM, míg zsírtartalmuk a legmagasabb az összes eleségállat között - 73% DM így csak kiegészítő táplálékként jöhetnek szóba. Ugyanakkor a lárvák alacsony kitintartalma miatt könnyebben emészthetők, mint a tücskök, liszt- és gyászbogarak, ezért fiatal egyedek táplálására is ajánlhatók megfelelően kombinálva más eleségekkel. Ca/P arányuk lényegesen jobb, mint a lisztbogár esetében, de még mindig kevesebb, mint amennyi a normális csontfejlődéshez szükséges.
DM - dry matter - szárazanyag-tartalomra vonatkoztatott érték.

Tibbe Creative Commons License 2004.04.01 0 0 199
Perui gyászbogár

A perui gyászbogár (Zophobas morio) lárvája szintén kedvelt eleségállat a terraristák körében. Tápanyag tartalma közel megegyezik a lisztbogár-lárváéval, ezért kezelés nélkül ez a fajta sem használható.

Tibbe Creative Commons License 2004.04.01 0 0 198
Lisztbogár és lárvája
A nagy lisztbogár (Tenebrio molitor) lárvája gyakorlatilag minden kereskedésben megtalálható. Táplálási szempontból nem a legjobb eleségállat, a lárva kemény kitinváza nehezen emészthető. Ezt a problémát áthidalhatjuk, ha az átalakulás állapotában lévő imágokat etetjük fel állatainkkal, melyeknek még nem keményedett meg külső páncélja. A lisztbogár magas zsír és alacsony proteintartalommal rendelkezik, Ca 0.1 és P 0.2 tartalma messze elmarad a szükséges értéktől, amely a csontozat normális fejlődéséhez kell, ezért kezeletlenül nem ajánlatos feletetni őket.
A lisztkukacokban és kifejlett bogarakban többféle baktérium, gomba és vírusos kórokozó élhet. Bacillus thuringiensis ( más néven a "csodabaktérium", mely a rovarölő szerek új generációjának hatóanyaga lehet), Serratia marcescens, Monilia anisopliae, Baculovirus kórokozókat izoláltak visszamaradott lárvákban, illetve bogarakban.

Tibbe Creative Commons License 2004.04.01 0 0 197
Talán az egyik leginkább elterjedt élő eleségforrás állataink számára a tücsök. A kereskedésekben különböző méretben (fejlődési stádiumban) lévő, és különböző fajtából származó tücskök kaphatók rendszeresen.
Méret szerint megkülönböztethetünk napos (azaz frissen kikelt), légyméretű, és kifejlett tücsköt, míg fajta szerint a leginkább elterjedt a közönséges házi tücsök (Gryllus domesticus), banántücsök (Gryllus assimilis), és a kétfoltú tücsök (Gryllus bimaculatus).
Mindenfajta tücsök közel azonos, testtömegének mintegy 2/3 részében tartalmaz vizet.
Táplálási szempontból a tücskök alacsony protein- és kalcium tartalommal rendelkeznek. A legtöbb kereskedésben nem is etetik az eladásra szánt tücsköket, így ez az kis mennyiség is képes kiürülni belőlük, ami minimális tápértéket és ebből adódóan helytelen táplálást is jelent. Míg a kalcium pótlása különféle vitaminporokkal megoldható, addig az alacsony proteintartalmat már nem lehet külső segítséggel mesterségesen pótolni. Külföldön már kapható speciális kalcium tartalmú tücsök eleség, mellyel a feletetés előtt 48 órával kell a tücsköket kezelni, és a kezelés hatására megfelelő érték alakul ki bennük. A kalciumszint emelése abból a szempontból is fontos, mivel a kezeletlen tücsök foszfortartalma magas, a kalcium/foszfor arány 1/2.5 amely jelentősen eltér a legtöbb hüllő számára szükséges 1/1.5 értéktől, amely optimális felszívódást és anyagcserét eredményez. Érdekesség, hogy a frissen kikelt tücskök magasabb kalciumtartalommal rendelkeznek, mint a kifejlett egyedek.
Tibbe Creative Commons License 2004.04.01 0 0 196
Tücsök

Tibbe Creative Commons License 2004.04.01 0 0 195
Táplálkozási tanácsadó

Sokan tartanak különféle hüllőket otthon. A szakkönyvekben megtalálható hogy milyen eleséggel táplálhatók, mit hajlandók elfogadni, és mit nem. Innentől az állattartóra van bízva, hogy miből mennyit ad az állatának, saját tapasztalatai szerint alakítja ki kedvence étrendjét. Természetesen az így szerzett tapasztalatoknak komoly értéke van, viszont néha ezek negatív tapasztalatok, melyek az állat elhullásán, vagy komoly betegségén keresztül ismertetnek meg a helyes tennivalóval. Magyarországon tudtommal még nem jelent meg olyan cikk, amely az egyes felkínált eleségállatokat hasonlította volna össze táplálkozástudományi szempontból. Ezt a hiányosságot szeretnénk most pótolni, az Internetről összegyűjtött és lefordított cikkek segítségével.

Rovarevő hüllők számára igen széles választékban áll rendelkezésre élő eleség az állatkereskedésekben. A nagy választék különböző tápanyag tartalmat is jelent, akár azonos fajokon belül is, ezért nem árt ismerni, hogy mit is etetünk fel kedvenc állatunkkal.
Első lépésben tekintsük át a vizsgálat során azonosított összetevőket, és azok szerepét az élő szervezetekben:

Ásványi anyagok:
Kalcium: (Ca) Élő szervezetekben leginkább előforduló, igen fontos alkotóelem. Építőeleme a vázszerkezetnek (hiánya okozza a csontritkulást -Osteroporosis), valamint szükséges a fogak kialakulásához. Szabályozó funkciót lát el a vérkeringésben, az izom-összehúzódásoknál, valamint a szívverésnél. Felszívódását károsan befolyásolják a zsírok, cukor, valamint a D vitamin hiánya.
Foszfor: (P) A foszfortartalmú vegyületek - foszfátok - szintén a vázszerkezet fontos építőelemei, ezen felül a különböző enzimek alkotóelemei. Feladatuk a sav-bázis háztartás szabályozása. A foszfátok közül a Lechitin építőeleme a sejtmembránoknak, és aktív közreműködője az anyagcserének.
Hüllők esetében a fenti két ásványi anyag optimális aránya Ca / P =1/1.5

Vitaminok:
A vitamin: Az A vitamin 2 összetevőből a Retinolból (A1 vitamin) és a 3,4-Didehydroretinol (A2 vitamin) áll. Feladatát tekintve 3 szerepet játszik a szervezetben: szabályozza a csont és bőrképződést és növekedést, befolyásolja a szaporodási képességet, és az embrionális fejlődést, valamint szerepet játszik a látásban. Az A vitamint kombinálva C és E vitaminokkal, a szervezet immunrendszerét erősíthetjük, ugyanakkor az A vitamin túladagolása mérgezéshez vezethet.
D vitamin: gyakori elnevezése a Calciferol, mely tulajdonképpen egy sor vegyületet jelöl. A legismertebb összetevői ennek a csoportnak a D2 vitamin (Ergocalciferol) valamint a D3 vitamin (Cholecalciferol). Szerepük a csontok növekedésénél, illetve a csontok állagának megőrzésénél nélkülözhetetlen, hiányuk csontlágyulást (Osteomalazie), csontritkulást (Osteoporose), illetve angolkórt (Rachitis) idéz elő. D3 vitamin nélkül a testben nem képes a kalcium és foszfor felszívódni, és az A vitamin felvételéhez is szükséges. Napozáskor a bőrben lévő koleszterinből D3 vitamin képződik.

coney Creative Commons License 2004.04.01 0 0 194
A nőstény tücsik csöndesek. Bár úgy néz ki, tegnap bepuszilták őket rendesen. A két kicsi beszürkült. Most majd nagyon figyelek, hátha tleg vedlenek. Ha nem, akkor biztos gáz van. Sokkal szürkébbek, mint a nagy, akinek gyönyörű a színe, és tegnap kb. 10-szer leesett az üvegről(kajálás előtt, közben és után is). Nagyon sokat röhögtünk rajta. Tiszta gyagya. :-)))
Előzmény: Tibbe (191)
Manó Creative Commons License 2004.03.29 0 0 193
http://www.terrarium.hu/rcikkeka.php?cikk_id=8

elcsesztem a linket:(((

Manó Creative Commons License 2004.03.29 0 0 192
Ha már így meg lettem szólítva, akkor javaslom figyelmetekbe az alábbi cikket:)))

Táplálási tanácsadó

Sok okosság benne van, hogy mi miért jó..:)

Előzmény: mamicska (188)
Tibbe Creative Commons License 2004.03.29 0 0 191
:)))
Majd mesélj a fejleményekről, melyik kaja csöndes?
Előzmény: coney (190)
coney Creative Commons License 2004.03.29 0 0 190
A hétvége történései: jól elvannak, úgy néz ki, hogy 1.nap döglés, este kisebb aktivity, 2.nap döglés, estefelé erőteljes aktivity, a kajánál gyors vadászat. Kb. 3-3 db-ot esznek meg egy este. Volt két darab tücsi, amit nem ettek meg, ezeket a párom kinyírta, mert eléggé megúntuk a ciripelést. Ott volt bent már több napja, de ezek a gyulladtak nem ették meg. Valahogy olyan, mintha ennének, de nem túl sokat. Ja, most próbálok olyan eledelt venni, ami nem ciripel. :-) Hétvégén a nőstény azzal szórakozott, hogy az üvegen akart felmászni. Hát nem jött össze neki. Utána fél oldalt a falon, féloldalt az üvegen mászott. Na, ezt már olyan sikerélményként élte meg, hogy azt hitte, megy az üvegen mászás már négy lábbal is. Hát, nem jött össze neki. A pláne az volt ebben, hogy ezt a terrárium tetejében próbálta meg eljátszani, úgyhogy mondtam, hogy veszek neki szivacsot, hogy arra essen.
Tibbe Creative Commons License 2004.03.25 0 0 189
Hehehe:-/
Azt akarod, hogy a kutyáim és a macskáim egész nap a terrárimot tekintsék a territóriumuknak?:)))))))))

No hol vannak már azok a képek!:)))

( a lisztkukukacokról, meg a vágottszárnyú tücsökökökről nem kérek képet..:)

JA!
-nekem van használaton kivüli hűtőm:) -bíbíbíbííííí!

Előzmény: coney (185)
mamicska Creative Commons License 2004.03.25 0 0 188
Manó biztos jobban tudja,hogy a kifejlett bogár miért kell.Talán a kitin miatt?

A lárvaszerű dolgokat csak azért nem szeretem,mert ha a csipeszről leejtem,akkor rögtön befurakodnak az aljzatba és ki tudja mi lesz belőle?Sárkány...

Szopós egeret is lehet lefagyasztani,de az élettelen kaját bizony mozgatnod kell az orra előtt,hogy rákapjon,hiszen nem dögevők,hanem ragadozók!

Így tetszett meg nekik az ujjam is!!!

Előzmény: coney (187)
coney Creative Commons License 2004.03.25 0 0 187
Már dolgozom az ügyön. Csináltam jópárat, csak mivel nem digit gép, el kell lövöldöznöm a maradékát. Mondjuk alkalom lesz rá, mostanság, meg téma is (na persze nem csak a gekkók, hanem apja is, mert hát szülinapjára kapta őket, azt meg most ünnepeljük amúgy a hétvégén). Szóval jövőhét végére talán már lesznek is képek. :-)
Előzmény: riki86 (186)
riki86 Creative Commons License 2004.03.25 0 0 186
Hali!!! :o)

Nálunk is vannak lisztkukacok a hűtőben, pedig csak tekink van :o) Engem nem zavar. Néha vannak csontik és giliszták is, persze lezárt dobozban, mivel a papa horgász :o))) A fagyasztóban meg vésztartalékként darabolt csalihalak vannak, szintén a tekinek, kajaadagonként porciózva és csomagolva, így mindig csak egy napi adagot kell kiolvasztani, amikor nincs élőhal. Mellé kapja nasinak a lisztkukacot, de azt olvastam valahol, hogy azzal óvatosan kell bánni, mert magas a fehérjetartalma és nagyon hízlal. Gondolom ez egyéb hüllőkre is igaz.

Coney: Gratula!!! Képek mikor lesznek??? :o)

Előzmény: Manó (182)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!