Ezen a fórumon a citrusfélék és a banánfélék hazai neveléséről osztjuk meg egymással tapasztalatainkat. Bárki elmesélheti sikereit, de esetleges kudarcait is, hátha találunk közösen megoldást az utóbbiak kiküszöbölésére.
Kezdő citruskedvelőknek javasoljuk a http://quicktor57.fw.hu/ weblap Citrusnevelési útmutatójának alapos áttanulmányozását. Ebben átfogó ismeretekre lelnek az otthon nevelhető citrusfélékről, azok beszerzési forrásairól, az alapvető nevelési körülményekről és a gyakori hibákról, kártevőkről, növényvédelemről, a magoncok neveléséről.
Az a biztos, de én ősszel leesett termésről vetettem tavasszal, tehát tavaszig a gyümiben volt a mag a szabadban, ergo elvileg hűtőben a termésben is elvan tavaszig a mag.
Annyit biztos tennék vele, hogy a nedves földet lepiszkálva beültetném száraz kókuszrostba, ami talán kiszívja a nedvességet a talajból. Nem örökre, csak télre.
Egy számomra nagyon jó receptet a River Cottage, Ausztrália sorozatban láttam. Nagyon megragadott, egyszerű, és jól is nézett ki - mármint a műsorban. Lehet, idén ki is próbálom, ha rászánom magam, hogy vegyek bionarancsot, mert nekem még nincs elég mennyiség. :)
- ital ízesítésére: a levágott ujjakat hosszú, vékony csíkokra vágva tegyük dunsztosüvegbe és öntsünk rá vodkát, amarettót, vagy rumot. 30 napig hagyjuk állni.
- saláta: a vékonyra vágott ujjak, olaj, só, citromlé, cukor, kakukkfű, fokhagyma keverékét egy éjszakán át hagyjuk állni, hogy átvegye az ízeket.
- dzsem vagy lekvár - bármely citrom-recept megfelel, citrom helyett vastagra vágott szeleteket használjunk.
- ízesített cukor: az ujjakat vékony csíkokra vagdalva rakjuk cukorrétegbe egy időre. Majd kiszedjük, lerázzuk a cukrot és megszárítjuk, üvegben légmentesen tartjuk. Használható mint a vaníliás cukor.
Egyéb felhasználás: egy-egy szeletet felakasztva a lakásban vagy a kocsiban, légfrisináló.
pár éve, mikor a mandarin beszerzésén, termésén nyűglődtem. tettel be egy linket, amin mandarinfajták voltak sok fotón és fejlődésükben megtekinthetőek. Ezt a linket keresem, ismét megnézném, de nem találom.