Mindennek lehet kultúrája: A viselkedésnek, az állattartásnak, a nevelésnek, az írásnak, az olvasásnak, a vitának, a szexnek az evésnek az ivásnak stb. stb. Ezért ebben a topikban semmi nem off. Írhatsz bármiről, az sem baj, ha nem mindig kulturáltan.?;)) Reményeim szerint kialakul majd párbeszéd, vita, de szívesen látom a magányos farkasokat is.
1732-es nyitása óta, a Lisszabon Chiado részének Bertrand könyvesboltja folyamatosan működik, ezzel az intézmény a világ legrégebbi, ma is működő könyvtára, amit a múlt hét közepe óta már Guiness rekordnak is elismernek. [...] Bővebben!Tovább »
Húsvéthétfőn Vác volt a program és azon kívül,hogy a borongós záporos idő ellenére kellemes időtöltés volt sétálgatni a Főtéren meg a parti sétányon, nagy örömömre nyitva volt a Sajdik Ferenc-kiállítás. Léleküdítő volt nézni a színes karikatúrákat, portrékat, a képekre írt magyarázatokat és az ottlévő hölgy szívesen mesél. Mindenkinek csak ajánlani tudom,ha Vácott jár.
Köszönöm azoknak akik eddig kitöltötték a Művészetek Palotájával kapcsolatos kérdőívem, de sajnos összességében eddig még nem elég embertől kaptam válaszokat. 5 percet szánjatok rá légyszi, tényleg egyszerű és gyorsan kitölthető!
Mai fejjel én sem hiszem,hogy biztosan rossz film lenne, ha jól rémlik,Oleg Tabakov volt a főszereplő.
Láttam én már jó, nekem nagyon tetsző szovjet filmet,amit emlegettem is ebben a topikban,az volt a Ballada a katonáról, meg a mostaniak között is volt, ami tetszett, pl. a Vera sofőrje, meg a Szibériai borbély (habár azt hiszem,az kooprodukció volt), meg még egy másik,amiben szintén Oleg Menysikov játszott, a címe nem jut eszembe, az általa alakított orvos visszatér a francia emigrációból francia feleségével és kisfiával a sztálini SZovjetunióba.
Nekem az egyik nagy kedvencem a Ragyogj ragyogj csillagom. A vezénylést viszont ellenzem. Mi egyszer a Hószakadást szenvedtük végig...Most már lehet, hogy az is tetszene...
Ezt a Ragyogj c. filmet nem láttam, csak hallottam róla, viszont nem ő volt Sade márki is abban a filmben,amiben Kate Winslet is szerepelt?
(Egyébként ki fogsz nevetni, de amig csak addig olvastam el a hozzászólásodat,hogy "Ragyogj", rögtön a Ragyogj, ragyogj csillagom c. szovjet film jutott eszembe, amire egyszer kivezényelték az általános iskolai osztályunkat nov.7. alkalmából,de gyorsan rájöttem,hogy ez nem ugyanaz...)
Geoffrey Rush zseniális, és most is bravúrosan játszott, de azért ez nem ér a Ragyogj! közelébe. Abban a filmben David Helfgott skizofrén zongoristát játszotta. A film Oscar-díjat nyert, és természetesen Rush is az alakításáért.
A király beszédét én is láttam, jó filmnek tartom, de bármennyire kedvelem Colin Firth-t, a beszédtanárt játszó színész is megérdemelte volna az Oscart. És megint megerősödött az a hitem,hogy nem szeretnék semmilyen uralkodó család tagja lenni, lelkiekben eléggé meg tudja nyomorítani az embert.... Mondjuk a veszély nem fenyeget :)
Kövezz(etek) meg, de nagyon kíváncsi lennék erre a filmre szinkronosan is.
Mióta Németországban vagyok, nemigen voltam semmiféle koncerten, színházi előadáson, stb. De most már nagyon hiányzik, és szerencsére a jóidővel kezdődnek a Bach-fesztiválok. Most vasárnaptól pl. Mannheimben. De tavasztól késő őszig majdnem állandóan van valahol Bach-fest.
Jah, és filmajánló: ha esetleg van még valaki, aki nem látta a Király beszédét, akkor azonnal pótolja! :) Zseniális film, nem is emlékszem, mikor láttam utoljára hasonlót.
(Kitöltöttem, de rettentően szar kérdőív, ne haragudj. Az esetek mintegy felében nem volt olyan válasz, ami a valóság részemről. Ez pedig hamis eredményekhez vezet. )
Már többször belefutottam a filmbe,de soha nem sikerült valami miatt végignézni. Pedig kiváncsi lennék, mi a vége - komolyan. Érdekes egy utópia (remélem csak az).
A tegnapi nap láttam a Bárka színházban a Fahrenheit 451 c. előadást, ami természete4sen Bradbury műve alapján lett színpadra alkalmazva. Éredeklődéssel vártam, mi lesz belőle, és egy nagyon jó előadást kaptam. Hű volt a mű szelleméhez, és, mint később rájöttem, egész párbeszédeket emelt át a kisregényből. A díszlet és a jelmez egyszerű, de igen kifejező, a színészek pedig nagyon jók. Mindenkinek csak ajánlani tudom.
Igen, nekem is azért tetszett nagyon, mert olyan jól ábrázolt egy igen jellegzetes kutyai magatartást.
Én is olvastam Szabó Magdának ezt az esszéjét, és ennek alapján jól megnéztem a kutyát, még tetszett is, de hiába, ha írnoim kellett volna valamiről, akkor a fentebbi római legionáriusról írtam volna. Jól emlékszel, tényleg említett egy olyan, általa íratott dolgozatot, amiben az egyik tanítványa a bika szemszögéből írta meg a történteket.
Az a kutya nekem is nagyon tetszett!!! Én nem jegyeztem meg a szobrász nevét, de valami baromi jól elkapta azt a pillanatot, számomra nagyon élő a szobor.... :) Szeretem az ilyenfajta szobrokat. Pl. Gyöngyösön a belvárosban az egyik ABC előtt volt egy kis (azt hiszem bronz)szobor, ami egy 3-4 éves kisfiút ábrázolt egy magához szorított kakassal, ott is nagyon élethű volt a kisfiú mozdulata,ahogy magához szorítja a szerencsétlen szárnyast:) Sajnos úgy tudom, ellopták ezt az alkotást....
Én pár évvel ezelőtt voltam a Galériában,akkor is Munkácsy - kiállítás volt,egy amerikai magyar műgyűjtő gyűjteményéből (Pákh Imre? nem vagyok biztos benne). Rám akkor a legnagyobb hatást a zsánerképek tették, pl. azt hiszem volt egy ilyen című : Nagyapó alszik. Nagyapó tényleg egy karosszékben aludt, egy fiatal nő pedig csendre intve tereli ki a gyerekeket a szobából. Debrecenben viszont láttam a három képet együtt, s amióta olvastam, hogy a gyermek Szabó Magda a kutyáról írt fogalmazást (amikor az volt a feladat,hogy az egyik festményen szereplő alak szemszögéből írjanak a gyerekek), mindig azt a kutyát nézem meg először:) Egyébként úgy tudom, botrány is volt belőle az iskolában,mert a tanár persze úgy gondolta,hogy emberi szereplő szemszögébe helyezkedjenek bele. Valamelyik Szabó Magda által írt kötetben meg azt olvastam,hogy ő is tanári pályáján adott olyan feladatot a tanítványainak,hogy a Toldi szereplői közül válasszanak valakit és volt olyan gyerek, aki a bika szemszögéből írt fogalmazást.:)
Ha már a Galériában jártam, persze megnéztem mást is. Nagyon tetszett Savoyai Jenő szobrának a kétaraszos medellje, azért, mert ha kinéztem a mellette lévő ablakon, ott láttam az eredetit, bár az igen tapintatlanul hátat fordított nekem.
Ne vessetek meg, de nagyon tetszett egy, általam eddig nem ismert szobrász, Bezerédy Zoltán: Hívatlan vendégek című szobra, ami egy, teljes átéléssel és lelkesedéssl bolhászkodó, feltehetőleg boxer kutyát ábrázolt. Kedvem támadt megsimogatni a homlokát, és abból ítélve, hogy milyen szép fényes volt, ez nem csak nekem jutott eszembe.
Ma délelőtt a Nemzeti Galériában jártam, megnéztem a Munkácsy kiállítást. Eddig csak rprodukción láttam, és így nem is nagyon tetszett. Viszont erdetiben sokkal érdekesebb, és nagyobb hatást is gyakorolt rám. Furcsa módon számomra nem Krisztus volt a kiemelkedő szereplő, ha nem a Krisztus Pilátus előtt-ben Kajafás volt az, aki szinte kiugrott a képből, már-már hárdomdinziósnak hatott. Amit még igen érdekesnek találtam, az a rendet fenntartó római legionáriusok voltak. Lerítt róluk, hogy részint nehéz a szolgálat, részint megvetik ezt a - szerintük - csőcselék népséget.
Tegnao a Duna televízión néztem az Alvilág professzora című filmet, valamikor a hetvenes évek elején készülhetett. Nagy meglepetésemre eléggé ötletes cselekmény, kitűnő színészek (Latinovits Zoltán, Sinkovits Imre, Domján Edit, hogy csak a főszereplőket említsem), és nagy örömömre a hetvenes évek Budája, főleg a Vár. Hogy én mekkorát nosztalgiáztam a ruhákon, az autókon, meg a helyszíneken! Ráadáwsul téen játszódott, vastag hóréteggel, így még hangulatosabb volt.
Azért nem mondom,az előadás elején néha be-bevillant a klasszikus paródia (Körmendi-Márkus-Haumann), de utána ettől sikerült elvonatkoztatni. Egyébként is inkább a groteszk irányába vitték el az előadást. Kulka különösen jó volt.