ja, googleban találtam rá... akkor bocs, h most irtam... nekem nem volt pénzem gs_140re, de maradok a butitott változatnál... szerintem jó szoftwarerrel igényes felvételeket készítek majd, egy 12éves VHS-C után...
Sajna a GS75 köztudottan a GS120 butított változata, még a Leica lencsét is kilpoták belőle. És még drágábban is mérik nála. "Hülye azért nem vagyok" megvenni azt a vackot.
300e-et meg nem tudok adni egy normális kameráért, ezért végül vettem egy DS25-öt használtan. :)
Enzo! Te jó szagú, oktober óta nem is tudod használni a kamerádat? Várjunk még egy fél évet, talán addigra felmegy az ajánlott összeg 10e Ft-ra, akkor majd adok magyar manualt. :-)
Na jó félretéve a viccet, szerintem nyugodtan használhatod a
DCR-HC30 , 40 manual -t, mert ha jól látom szinte tök ugyanaz mint a PC350-es, leszámítva a kamerák formáját. Ha még sincs igazam akkor bocs.
Teljesen egyetértek veled. 80eFt fölött nem MPEG2-t árulnak, hanem DV konverter box-ot, ami őprogramozható, és bármiből bármit előállít. Alatta csak USB-s gagyi MPEG2-set láttam eddig, amik a VHS szintjét sem érik el, és képesek érte 50eFt-ot elkérni.
Én a hivatalos, csak digizésre szánt kártyákról írtam, azért ajánlottam a TVtunert, pont azért, mert azt nagyon olcsón lehet megvenni.
Szerencsére a saját kamerámról nem tudom azt elmondani, hgoy mindegy lenne, hogy DV vagy analóg jellel megyek a gépembe, mert eléggé látványos a különbség.
A TV-tuner kártya valóban alkalmas digizésre. Ha jóminőségű az anyag (márpedig egy 8mm-es kameránál azért annak kell lennie), és gyors a gép, akkor a kép-hang szinkron sem szokott elcsúszni. Igaz, hogy egy TBC-s kártya garantálja a szinkront, de a nem TBC-s TV-tuner is elég jól megoldja a dolgot.
Az MPEG capture-t csak példának írtam, természetes, ha az ember komolyabb szerkesztést végez, akkor avi-ba kell menteni. Igaz, ahhoz hely kell, de azzal lehet normális vágást csinálni. Aki ismeri a korábbi hozzászólásaimat, az tudja, hogy máskor is ezt mondtam, lásd korábban DV avi vs. MPEG2 vágás hozzászólásvita Márklárral. :-)
Pedig ennek így mennie kellene. Elvileg semmi szoftver nem kell a DV beolvasáshoz, csak az IEEE támogatásnak kell meglennie. Rádugod a kamerát, a kamerát bekapcsolod lejátszás üzemmódba, bemész a videoszoftverbe, és onnan már tudod vezérelni a kamerát: tekerés, play, és ott lehet bekapcsolni a record-ot is, és már megy is gépre a video. Ennyi, és nem több. Ha valamiért mégsem megy, innen nehéz megmondani az okát.
Az első bt848-as pinnacle kártyám után én is ezt gondoltam. Nem volt olcsó, mégis jó szar képe volt.
Viszont rengeteget fejlődtek azóta a low-end TV tunerek. Én csak az AV-in meg Svideo-in funkciót használom, a tuner nem érdekel, és a mostani hulladék árban vett Philips SAA7130 chipes kártyámmal alig van különbség a kameráról firewire-en és az svideo bemeneten felvett video között! Ja és ez hangot is tud fölvenni, nem a hangkártyát kell használni! 10-es volt egy éve.
VHS-ről vagy Hi8-ról digizéshez bőven elég ennyi.
Persze nem balga módon mpeg-be kell fölvenni, hanem vagy veszteségmentes, vagy valami minimális veszteségű formátumba.
Olcsóbb egy ilyen kártya 10e-ért, + egy nagy winyó 20e-ért, mint valami hardveres mpeg2 digitalizáló, és minőségben sem biztos, hogy nagy a különbség.
Az egyik kollégám keresett meg azzal a kérdéssel, hogy a Panasonic NV-GS15 kamerájával rögzitett videokat nem-e tudnánk a számítógépre átrakni. Elkértem. Van rajta USB amin keresztül elérhetőek a memoriáda rögzitett képek, de a kazettán lévő video anyaghoz nem tudok hozzá férni. A hozzáadott DV Studio3-al annyit tudok elérni, hogy tudom vezérelni a kamerát, képeket lopni a videoból, de egyébként semmi és azt is USB-n keresztül. Olvasgattam ezt a forumot (200-250 hozzászolást biztos), és állítolag streamként meg kellene jelenni az XP meghajtoi között. Ha felcsatlakoztatom Firewire-t, bekapcsolom a kamerát és playmode-ra állítom elméletileg ennyi és mehet de sehol semmi. A moviemaker és a Pinnacle Studio is csak az ATI AllinWonder capture driveremet látja. Már azon is gondoldoktam hátha BIOS-ban kikapcsoltam az IEEE kártya de nem, (tesztelni sajna nem tudom a müködését még sose kellett, jó-e egyáltalán, dehát alaplapi valszin jó), eszközök között ott van, és nincs letiltva. Azon is gondolkodtam, hogy hátha van a kamerán valami transzfer gomb vagy valami amivel engedélyezni kell, de olyan kevés dolog állítható, hogy ilyet nem találtam. A CD-ről mindent feltettem, USB driver, stb, még volt rajta valami webcam is (nem tudom hogy lehetne használni).
Kellhet hozzá valami plusz driver?? (mondjuk a WDM mint az ATI-hoz) vagy mi a szösz lehet? Még az sclive sem ismerte fel a cucot. Ha más nem lesz, akkor S-videon keresztül az ATIval fogom rögziteni, csak az Svideo csatija az aksi alatt van, ugyhogy el kell kérnem az adapter.
Annyiért jó digiző kártyát nem kapsz, csak rosszat. Ennyiből inkább valami kombinált VGA-t, vagy profi TVtunert érdemes venni, amin (általában) van videóbemenet is...
Csak kifejezetten digizásre szolgáló külön cucc 80eFt alatt csak abszolut selejt van, ami home célokra sem való, mert rosszabb, mint a VHS. (eddig én még csak ilyet láttam)
Aham értem! Köszönöm a hasznos tanácsokat... Szerintem a közeljövőben szeretnék komolyabban foglalkozni a dologgal, talán bátorkodok venni egy jó digiző kártyát 25-30e Ftért.
Sajnos normális minőségű digitalizáló kártya 15ezerbe nem fér bele. Próbálkozhatsz olcsóbb TV tuner kártyával is, de nem lesz igazán jó eredmény. Nekem is volt kb. 2 napig PCTV Pro tunerkártyám, de nem tudtam vele megfelelő minőséget elérni, nagy bitrátánál kockásodott a kép. Ezek a szoftveres olcsó kártyák a hangot nem is kezelik, azt a hangkártyával kell felvenni, ami a hang elcsúszását eredményezheti a képtől. Én két nap után visszacseréltettem egy hardveres digit kártyára, egy Snazzi III PCI kártyát használok most, ez nagyon jó minőség, de vagy 35-40 ezer Ft. Nem biztos, hogy megéri neked ilyesmit venni, inkább csináltasd meg olyannal, aki ezzel foglalkozik és jó minőséget tud produkálni, kb. 1500-2000 körül csinálják óránként.
Ha mégis venni akarsz, az atcomp.hu -n találsz ilyen eszközöket jó minőségben.
Nekem egy 5e Ft-os Philips chipsetes tuner kártyám van, ami videoval kiegeszítve tökéletes a célnak. Volt egy Bt878-as is, de annak sokkal gyengébb volt a képminősége. :(
Digizni nem érdemes mpeg2-be, esetleg izmos géppel mpeg4-be, de archiváláshoz eláször mjpeg ajánlott. Picvideo codekje elég jó választás.
Utána vágni, javítgatni, esetleg bohóckodni effektekkel. Ezután jöhet a hosszadalmas DVD kódolás. :)
A Pinnacle 9 kezdőknek való, de hatásos szoftver. Szóval kezdetnek jó lesz, én is azzal kezdtem. Arra azért készülj fel, hogy néha-néha fagyogat. Ha telepítetted, érdemes lesz egy frissítőcsomagot beszerezni a netről, az sokat javít a lefagyási statisztikán :-)
Ha nem vagy nagyon igényes, nem feltétlen kell neked digitalizálókártya. Írod, hogy 15-be férjen bele. Nos akkor neked egy TV tuner kártyát kell venned. Bizonyos korlátok között az is alkalmas digitalizálásra. Van S-video kimenet a kamerádon, ugye? Ha igen, akkor gond nélkül fogsz tudni digitalizálni egy TV-tuner kártyával is. Én például egy 12e Ft-os Pinnacle kártyával VHS-ről is digitalizáltam már, és egész jó kompromisszumos megoldás. S-video bemenetére rákötöd a kamerád, kamerát beállítod lejátszás üzemmódra, a szoftverben átváltasz S-video inputra, és elindítod a felvételt. Előtte beállítod a felvételi formátumot MPEG2-re, valami jó minőségre, aztán Studio9-be beolvasod, és megvágod. Működik a dolog. Amikor még nem volt meg a DV kamerám, én ezt játszottam AV bemeneten VHS felvételekkel.
Persze ha igényes vagy, akkor digitkártyát veszel, azért az összehasonlíthatatlanul jobb minőséget eredményez.
pinnacle studio version 9 et vettem 1200.-ért másoltat. ennyiért marhára megérte. azért vettem meg most mert később már nem adódott volna ez a lehetőség...gondoltam nem lesz nagy ügy egy-két videót megvágni a kutyumról. de úgy látszik tévedtem.