A hiba nem az On keszulekeben van ,hanem az enyembe,mert meg mindig nem beszelem tokeletesen az eletemben elkopott anyanyelvem,amit ujra most, az itt tartozkodasom alatt frisitek fel (sajnos nem olyan pedentariaval mint kellene ,sajnos nem tudom kovetni a peldadadat,Te most is tokeletesen beszeld a nyelvet.)En het nyelv hataskoreben elek,olvasok meg ma is es a neten kivul keveset beszelek "intelektuellul"magyarul Pesten sem.Amit kozlok vagy most eppoen a masodik magyar konyvemen javitok szakavatott allando nyelvi ellenorzes alatt all...ugy probald ha akarod igy is megerteni amit irok.
A mondatom arra vonatkozott,hogy a hozzaszolasaid es a ajanlott link nem zavarja hanem eppen ellenkezopleg a topic bevalott celjait szogalja.
Komplektalja azt jelenti (de persze ez csak koltoi kerdesed volt mert a latineredetu complectalas szo ertelme angolul is meglenne) hogy kerekiti,hozzatesz,annak ami itt van.
Koszonet a leirasert. Mar szoltam a csaladnak, hogy en ezt kerem mikulas-reggelire. Termeszetesen nem feltetlenul a csizmamban szervirozva :).
ui: Vigyazz! Azert egy kis figyelmezteto cedulat helyezz el a cipo melle, nehogy az ottaniak csak a labbeli felhuzasa utan vegyek eszre, hogy ezen a reggelen valami egeszen uj dolgot is rejt az, nemcsak a frissen vasarolt cipotalpbetetet :).
ui2: Vajon a babona szerint, koran reggel csokoladeba lepni, jelent valamit? :)
ui3: Ha a megajandekozottaknak kevesbe fejlett a humorerzekuk, bizonyara rosszat. :)
En is megjartam mar a fozessel. Hiaba sutottem finomsagokat, alig nyultak hozza.
Yep....jobban jarsz ha csinalsz egy egyszeru steak-et es baked potato, salad. Sok A1-al. You can't go wrong.
Talan egy kivetelre emlekszem, es az a pörkölt nokedlival. Az izlett sokaknak, de nem annyira hogy valaki is elkerte volna a receptet. Ami az ámulatott valtotta ki, hogy a nokedli egy kezzel csinalt valami es hogy nem lehet boltban kapni.
akkor most mindenkinek rakok kepzeletbeli csokit a cipojebe. remelem nem felejtettek el. vagy mar semmi magyar unnepet nem unnepel senki? en rejtek az ittenieknek csokit a cipobe. mar gozuk sem lesz miert van ott.
en is kivaltottam a nemzetkozi jogsit, ami addig jo mint a magyar jogositvany, de ha 1 evnel tovabb vagy itt ki kell valtani az itteni jogositvanyt. NJ. de szerintem a rendor nem tudja mi van rajta. lattam olyan nemzetkozi jogositvanyt, hogy angolul nem is volt rairva semmi csak orosz, francia, nemet, magyar.
Én is hazamegyek kb. fél évente, de attól még jobb volt, hogy van itteni jogsim, sok helyen kérnek ID-t, a magyar útlevelet csak forgatják, persze elfogadják, de egyszerübb az itteni jogsit használni elég gyakran.
Massachusetts-ben az orszagba lepestol szamitott egy evig hasznalhato a kulfoldi jogositvany. Ugyhogy en mar 4 eve azt haszalom, mert
felevenkent hazamentem idaig.
En is megjartam mar a fozessel. Hiaba sutottem finomsagokat, alig nyultak hozza. Hoztam otthonrol fuszerkeverekeket, azzal megszortam a husokat az egyik hetvegi barbecue-n, hogy legyen mar ize is, mert ok meg sot sem tesznek ra. Megragcsaltak, semmi. Kerdeztek mi van a fuszerben, mondtam keverek, ugyhogy sokminden. Huztak a szajukat, hogy ki tudja mi van abban. Adtam nekik egy dobozzal, sosem hasznaltak...
Rendszerint 6 hónapig valóban érvényes az elözö helyról "hozott" jogsi. Ez államonként változó, azt hiszem. Itt PA-ban, ha jól tudom, 1 évig érvényes. Mindegy, a példám
akkorra vonatkozott, amikor még érvényes.
Egyébként egészen meglepö fordulatok is vannak jogsi fronton. Egy ismerosom a magyar _diakigazolványát_ használta itt jogsinak, és el is fogadták töle.
Én nem kockáztattam ilyeneket, amint lehetett csináltattam itteni jogsit.
Rendszerint 6 hónapig valóban érvényes az elözö helyról "hozott" jogsi. Ha ez utá el tudnak kapni akkor megfelelsz az "drivin w/o valid license" kritériumának. Reinstetment $200 +++
Tovabbi kis reszletek azzal kapcsolatban, hogy Mi nekem Amerika.
Alapjaban az eletemet fel lehet osztani harom nagy reszre:
1. Magyarorszag
2. Amerika elso feleseg
3. Amerika masodik feleseg
Tenyleg fel lehet osztani, a felesegeken kivul, mert mindharom periodusban eleg mas eletet eltem sok mas szempontbol is. De ennek most csak egy nagyon kis reszletere akarok kiterni:
Elso feleseg nem tudott fozni amikor "elkezdtuk" eletunket, amit Amerikaban kezdtunk (magyar lany). Tehat itt tanult meg fozni. Szerencsere ebbol a szemponbol nagyon kicsiek az igenyeim, ugyhogy nem zavart az alapjaban kozepes amerikai kaja. Volt. Megettem. Kesz. Nekem ez soha nem volt egy ügy. Aztan jott a masodik feleseg, szinten magyar, aki viszont tudott fozni, es nagyonis MO-n tanult meg. Tehat a kozepszeru amerikai kajabol át nagyszeru magyar kajaba. Mivel kozben 15 ev eltelt, nagy meglepetessel tapasztaltam, hogy bizony kis igenyeim ellenere is kepes vagyok ertekelni a jo magyar konyhat. Es ertekeltem is, sok extra kilo formajaban. De meg csak ez sem a lenyeg. Tehat......ennyi bevezeto utan......
Miert eszik az amerikaiak ezt a borzasztoan unalmas kajakat, amikot tenyleg annyira sokkal jobbakat lehet csinalni, kerdeztem magamtol. Telt az ido, vendegeket hivtunk, es felesegem tenyleg kitett magaert. Neztem a hatast. Vartam az elamulo, "nahat ilyen jot meg nem ettunk" reakciot. Semmi. Udvariasan elragcsaltak, meg csak az sem volt biztos hogy izlett. Es ez tobbszor megtortent, masokkal. Sutemenyekkel ugyanez. Tul sokszor fordult elo ahhoz, hogy veletlen legyen.
Kovetkeztetes: minden nemzet/az ottelo emberek azt talaljak jonak amin felnonek. Nincs "unalmas konyha" meg nemunalmas konyha. Azok akik piritott svábbogaron nonek fel, azt fogjak jonak talalni es nem a pörköltet, akik a marhahust majdnem nyersen szeretik, a legjobb hagymas rostelyos sem fog semmit jelenteni nekik. Ez igy van.
Tagranyilt szemekkel ulok a computer elott es kerdezem magamtol: elfelejtettem volna magyarul? Vagy nem is magyarul van? Mi az a szo, hogy "komplektalja"?
Mi az, hogy "mint tudjuk"?
Agymosás?
"Mi neked Amerika" a topik címe. Mondd el és figyelj a többiekre.
Nekem Amerika a hazám. Érted ezt a szót? Az összes hibáival együtt a hazám. Én ide nem ideiglenesen jöttem, nem átszaladni, nem lefölözni a tejet. Én itt lakom, itt élek, itt veszek levegöt, itt él a családom. Én innen nem akarok "vissza menni". Én itt fogok meghalni és itt is leszek eltemetve.
És 280 millióan vagyunk ilyenek.
Kérlek tartsd ezt tiszteletben.
Mi neked amerika: "Lelkes termeszetjaro emberke"(lasd elozo hozzaszolas) mellett, lelkes reggelizo-, ebedlo-, es vacsoraasztalnal ulo emberke is vagyok. Nehany honapos allamokbeli tartozkodasom alatt sikerult megismerkednem nehany eledellel, amelyeket azelott nem volt alkalmam megizlelni. Nem ismertem azokat, leven mo-on igen kicsi az elofordulasi szazalekuk egy atlagos "etkezdeben". Az egyik kozuluk egy reggeli etel a(z) ... es itt kernem a "kozonseg segitseget". Mi lehet ez?
Ismertetojelei: Palacsintaszeru, de annal kicsit vastagabb lapok; leontve valamilyen sotetszinu, felmelegitett sziruppal; a tetejen apro kocka vajjal, ami a ho hatasanak engedve lassan elolvad.
Szerettem ezt a "holmit", nagyon izlett. Ha valamelyikotok letudna irni a receptet, valamint az elkeszitesi modot, igazan halas lennek.
Kedves tarsam,azert kerlek hogy olvass a topicba,hanem masert de hogy megertsed hogy itt nem sertegetunk .Szabad minden velemeny a Tied is persze,de a masik szemelyenek respektalasaval.Ez persze nem csak Rad vonatkozik de Te vagy ujabb koztunk.Ne haragudj ram,csak mint topicgazda integetettek a szelerol...
Sajnálom ha igy van, nem őt akartam bántani. Juanhuval semmi bajom, nagyon rendes fickó. Sokkal inkább az ÁFA csalós, minimálbéres, korrupt APEH-os, cégesmobiloskithivtál-os, 35 ezerforintos nyugdijjas és mégmittudoménmilyen félbalkáni állapotokkal amik között az ember nem lehet egyenrangú versenytárs a piacon. Néhány éve szoftveresként jöttem át USA-ba, mert valahogy át kellett jönnöm. Semmi szükségem nem volt arra, hogy mindeféle ügyeskedéssel jussak hozzá a fizetésemhez, anélkül is nagyon jól meg tudtam lenni az első perctől kezdve. Csak azt láttam, hogy mások is igy csinálták és azt hiszem, ez még mindig igy van. Elég volt az 3-4-szeres USA átlag jövedelem eléréséhez, ha az ember felvette a fizetését. Nem kellett átneveznem szellemi termékké, folytatátos regénnyé stb. Bajom csak azzal van, ha valaki nem látja a két világ közötti különbséget, holott mindkettőt ismeri. Részemről a téma lezárva, amig igy mennek a dolgok, maradok külföldi Mo-n. Azoknak könnyebb.
Aki teljesen folyekonyan olvas angolul, es erdeklik a gondolataim 4 evvel azutan hogy kijottem elmenyeimrol egy korhazban (mint abszolut kezdo orvos, nem mint paciens), ide kattintson.. Eleg hosszu, ugyhogy a letoltes javasolt.
Gabor
Ui: gondolom belefer a "mi neked amerika" koncepcioba
Egyébként ha valakinek az anyagi viszonyaira kérdeznek rá egy kérdőíven, azt a két kérdést ált. fölteszik, hogy van-e saját tulajdonú ingatlanja vagy kocsija. Nyilván nem véletlenül.
A gazdasági átalakulás nyerteseit ált. pont annyira becsülik, mint amennyi ezek szerint az autótulajdonosok aránya, (20-)30% körülire. Ezeknek nyilván nem luxus egy autó.
Csak pusztán annyit akartam mondani ezzel, hogy a statisztika azt sugallja, hogy viszonylag sok embernek van kocsija - Budapesten. Persze nem lehet ezt a következtetést egyértelmüen levonni, hiszen biztos van olyan család, ahol fejenként két autó is jut. De azt azért valószinüleg kimondhatjuk, hogy nem luxus.
Cosmókám, a juanhuval szemben levágott egyre ízléstelenebb, egyre nagyképűbb személyeskedésed sajnálatos mértékben nélkülözte a szellemességnek még a szikráját is. Csak hogy tudd.
Durva voltál? Jujj. Beletiportál a lelki világomba.
Kisfiam.
Nagyon nagyon régi mondás. Akinek nem inge - ne vegye magára. Mert te ugye nem vagy európai. Te kivonod magad a körből. Te nagyon tudod mi folyik Amerikában. Amiről beszélek. Még nálam is jobban. Sokat mondok neked, ha azt mondom, hogy csak én tudom miről beszélek?
Prazita....nos igen.
Te 4 mondatból bélyegezel...hehh.
Mit hittél? Min leszünk túl?
Jaj bocs. Én téged, meg az államot akarom bántani, szándékosan.
Nem olvastam el a hozzászólásaidat. Nem tudom ki vagy, de honnan veszed a jogot hgy parazitának nevezz?
Ja, persze. Én kezdtem, mert ugye általánosítok. Olyan kis emancipált disznó vagy. Te Tudod mire van szüksége ennek az államnak.
Anyámm....hogy ilyen emberek is minek vannak mint te.
Jaj bocs. Durva voltam.
Szevasz (?!)