Ha találtál a kertedben/szabadban egy rovart, amiről nem tudod, miféle állatka lehet, akkor írj ide, és reménykedjünk, hogy jön valaki, aki tudni fogja!
Tegnap alaposabban szemügyre tudtam venni egyet, s így újabb infókat adnék róla: úgy tűnt, hogy drappos-barnás színű, gyűrűkből állt a teste, s mint ha lett volna két hártyavékony átlátszó szárnya, bár repülni eddig nem láttam őket. Persze lábai is vannak, de nagyon aprók, így megszámolni nem tudtam. A fej irányából a potroh felé vékonyodik a teste.
Lehetnek talán tőzeglegyek. De akármi is, ha meglocsolod a föld tetejét valami rovarirtóval, pl. Actarával, akkor már mindegy lesz, hogy mik voltak. :)
Nem ,azokat ismerem.Sajnos mind tobben es tobben vannak.Nem tudom oket lefotozni ,mert annyira kicsik,hogy nem latszanak.Teljesen beleolvadnak a viragfold szinebe,de azert koszonom az otletet,udv Jutka.
Ki tudna segítségemre lenni abban, hogy hogyan kell kiírtani az élelmiszermolyt a kamrámból. Minden lehetséges élelmiszert átnéztünk egy egészségügyi gázmesterrl, találtunk is kukacot az aszalt sárgabarack lezárt zacskójában, megy a báb száraz burkát. De nem találjuk a fészkét, ahonnan kibújnak. Minden este rajzanak, molycsapdával és kézzel írtom őket, de minden este előjön 5-10 db. Lisztesáru nincs akamrámban, lezárt befőttek, fémdobozos konzervek, krumpli, hagyma. Dió, mák nincs, mert tavaly a héjas diómat lepték el, el is égettük az egészet.
Sziasztok!Szeretném a segitségeteket kérni abban hogyan tudnám kiirtania kertemből vagy legalább a lakásomtól távoltartani a légyölöpókszázlábuakat.Több évembe került mire beazonositottam ezeket a szörnyü kinézetü bogarakat,nem szokásom bántani az élőlényeket,de tölük frászt kapok és minden este bejön egy-két óriás példány a szobámba.Köszönettel
Sziasztok.En is segitseget szeretnek kerni.Az eggyik viragcserep oldalan es a fold felszinen apro kis fekete szunyos szeru "allatkak"jelentek meg, gyorsan szaladgalnak es repulni is tudnak.Sajnos nem ismerem oket es szeretnek megszabadulni toluk, minel hamarabb,mert sokan vannak.Kerlek segitsetek.Elore is koszonom,udv Jutka.
Segítségeteket kérném: egy éve költöztünk padlószőnyeges lakásba, s ilyen rovarokkal (?) találkozunk: padlószőnyegrésekben megbújik, szabad szemmel látható, csíkszerűen, hullámzóan mozog, elég gyorsan. Mérete kb. 0,5-1 cm. Hol ezüstösnek vélem, hol sötétebbnek. Főként ott élnek, ahol valamilyen bútor a falhoz van tolva (sötétebb helyen, ahol nincs sok mozgolódás), ha elhúzom, menekülnek. Mi lehet ez? Rovar ez egyáltalán?
Egy rovar meghatározásához szeretnék segitséget kérni. Az utóbbi hetekben a kertben mindenütt előfordul a növények zöld szárán, a fügétől kezdve a csalánig. A szárakon max. arasznyi hosszban vattaszerű fehér valami képződik (nem tömör, inkább csomós), amit ha letörlök, szanaszét pattognak-ugrálnak róla a 7-8 mm-es rovarok, amik 2 alakban fordulnak elő.
Az egyik hófehér és mintha púderes lenne, ez ugrik (nagyot, akár fél méternél messzebb is). Jobboldalon látható egy kevés a vattából, egy avokádó szárán.
A másik sáskazöld, halványkék szárnyakkal, ez utóbbi jól repül is.
30 éves kertészkedésem alatt még nem találkoztam velük. Nagyon nagy kártevésüket nem tapasztaltam, még leginkább a szentjánoskenyér pár levelének az elszerencsétlenedését tudom a számlájukra írni.
(Remélem, sikerül felrakni a képeket, most először próbálkozom vele.)
SZIASZTOK,EZ SZERINTETEK MILYEN BOGÁR? MÁR MEGŐRÜLÖK TÖLÜK, EGYRE TÖBB VAN, INKÁBB ESTE LÁTOM ŐKET,SEGÍTSETEK LÉGYSZI!EGYÉBBKÉNT TÉGLAÉPÍTÉSÜ EMELETES LAKÁSBAN ÉLÜNK 2.EM. ÉS MINDENHOL VAN SZUNYOGHÁLÓ NEM IS ÉRTEM HOGY KERÜLNEK BE!?
Sziasztok, én is írtam a másik topicba is. Nálunk repülnek is ezek a bogarak, a gyerekek szobájában a plafonon volt. Egyre többet találunk belőlük, este főleg mászkálnak, de reggel is láttam ma is egyet, sőt még egy kisebbet is, ami hosszúkás volt világos barna, gondolom szaporodik. A parketta szélén láttam, mintha onnan bújt volna elő, de ez nem biztos. Mit lehet tenni ellenük???? Csótánycsapda hatásos lehet?
"Bogarak nálunk is vannak, Mezei Futrinka a böcsületes nevük, asszem. Ilyenkor rajzanak. Nálunk a fürdőablakon landolnak befele (azon még nincs háló), pont a kádba Lehet engednem kéne bele vizet iccakára. Amúgy ezek valami balfék pilóta bogarak, képtelenek normálisan leszállni...odacsapódnak valaminek, oszt jóvan... "
Este szoktam hallani nagy koppanásokat az ablakokon, azt hiszem akkor ezek lesznek.