a stoppolás nagyon jól működik, de számítani kell igen bunkó emberekre (háromszor mennek el melletted minden irányból és egyszer sem állnak meg megkérdezni, hogy élsz e még - pedig ketten ülnek egy 5személyes autóban) viszont vannak olyanok is, akik elvisznek oda, ahova tartassz, még ha nekik nem is arra megy az utuk, esetleg kerülő.. ezt ki kell fogni. jaaa.. és a kamionokat is megéri megpróbálni, mertha meg tud állni (gyorsan hajtanak és hosszú a fékút - ha későn vesz észre nem áll meg - viszont messziről lát), akkor igen messzire visz :)
a buszozás már problémás lehet, lévén előzetes bejelentés nélkül változik néha a menetrend (mint idén nyáron) és akkor hiába vársz a buszra... ami mellesleg iszonyatosan DRÁGA. szóval számolhatsz egy olyan 70-75 EURO / 300 km :o
és figyelembe véve a távolságokat a szigeten, ez igen kedvezőtlen árfekvés :/
hónapnak a június-július végét-elejét ajánlom, mert augusztus közepe, vége felé, már éjjel sötétedik, igaz, csak két órára, de hajnaltájban 5°C a hőmérséklet.
ha már unjátok a sátrazást és fedélre vágytok a fejetek felett, sok szálloda kínál sleeping bag accomodation-t ami egy kedvezményes ár a szobára cssak nincs takaró, párna meg hasonlók.. viszont hálózsákban lehet aludni ágyon :) olyan 6000 HUF/fő/éj reggeli nélkül természetesen
A sátor sztem megfelelő szinvonalú felszerelés esetén jó választás, a stopp a partmenti utakon is nehézkes, a Felföldön több mint őrültség; a busz komoly logisztikai szervezést és elővigyázatosságot igényel (lásd: pl. Felföldön keresztüli napi 1 menedtrendszerinti járat). A nyár mindhárom hónapja alkalmas a túrázásra, júniusban viszont még adott esetben le van zárva néhány fontosabb felföldi út is (pl. Fjallabak-nyrdri), viszont ekkor szinte egész éjjel világos van, pláne északon; igaz augusztusban sincs különösebb probléma a sötétséggel. Az időjárás kiszámíthatatlan, nem lehet 2-3 napnál előbbre valószínűsíteni az esélyeket. A déli és nyugati partok általában csapadékosabbak (évi akár 2000mm); a Felföld bizonyos részei akár sivatagosak (évi akár 200mm alatt); a keleti parton a nagy átlagok szerint többször alakul ki kellemes hőmérséklet, mint máshol.
A film, amire utalsz az a TV2 ferdítő, butácska és dezinformáló filmje volt, amit már megvitattunk itt a fórumon, az izland.index.hu oldalon olvashatsz róla, meg ott megtalálod néhány izlandi magyar elérhetőségét is.
Üdv.
Távolsági busznál arra érdemes számítani, bár ez azt hiszem le volt már írva a topicban, hogy ritkák (napi max 1-2 járat, kivéve a frekventált helyeket), viszont halálpontosak.
Én ugyan olyan sokat nem buszoztam (összesen talán 4 alkalommal), szóval nem biztos hogy az egészre vonatkoztatható, de akkor svájci óramű pontossággal jártak a buszok.
Amikor Skálholtból mentem vissza Reykjavíkba, ott is egy pöttöm falu mellett egy benzinkútnál volt a buszmegálló, szépen ki volt írva a menetrend, hogy az aznapi egyetlen járat 15.36-kor indul Reykjavíkba. A busz 15.35-kor megérkezett, egy másik várakozó utassal felszálltunk rá, és 15.36-kor indultunk Reykjavíkba... :-))
a szigeten belül pontosan így gondoltuk a közlekedést :) vagyis stoppal, gyalog, és busszal meg ami van. hátizsákkal meg egy sátorral. max három hetünk lesz rá. nyáron melyik hónapban van a legkevésbé hideg?
egyébként eszembe jutott, hogy valamelyik tévéadón ezer éve volt egy rövid riportfilm az izlandi magyar mozgókönyvtárról. meg hogy könyvadományoknak örülnek. ha már kint vagyunk, hol lehet őket megtalálni, nem tudja valaki? a riport szerint asszem kb húsz magyar él kint, akik használják.
Amúgy az amerikaiak emelték a szobrot 1930-ban az ezeréves évforduló tiszteletére.
Lábjegyzet amúgy, de nem egészen biztos hogy Leifur Eiríksson volt az első európai Amerikában, mert pár évvel korábban Bjarni Herjólfsson is elsodródott arrafelé, mikor egy vihar eltérítette az útjától, de ez csak találgatás, mármint hogy Új-Fundland környékén járhatott. Mindenesetre részint az ő beszámolói indították arra Leif-et, hogy nekivágjon...
Tudom naaaaa.... csak éppen elötte olvastam az E és Am elvásztó hasadékrol ami ketté szeli Pangeát és kicsit elfogultan nyilatkoztam. Nem kell egyból lecinkelni az ember fiát így utazás izgalmai elött.
Mi idén nyáron 10 napot töltöttünk kint. Fapadossal repültünk végig!!
IcelandExpress STN-KEF BUD-STN pedig Malév jó előre váltott jegy!!
Így összesen a repjegy 89e HUF /fő
Béreltünk kocsit és körbeautóztuk a szigetet. Voltunk repülővel Grimsey szigetén!
Felejthetetlen.... Motorosszánoztunk ez volt a csúcs!!!!
Meg Jökullsarlon jéghegyeit is megnéztük..
A többiről már nem is beszélve....
Az árak szó szerint kegyetlenek, a kaját mi is itthonról vittük.
1 bőrönd ruha kettőnkre 1 bőrönd kaja!!! Azóta nem ettem májkrémet.... :)))
Az autóbérlés ára is szép, de így a legjobb az utazás.
Ez volt a leghúzósabb tétel 200e HUF a 10 napra... Igaz reptértől reptérig.
Az őszi idő miatt aggódnék... Az ott már holtszezon. Eléggé zord az idő és a programok száma is korlátozott.
Egy szó mint száz nekünk a 10 nap autóbérléssel, repüléssel, szállással (szinte végig Hotel Edda) motorosszánnal, Grimsey repüléssel , hazai élelemmel 390e HUF volt /fő...
Ja és végig 18-20 fok volt no eső és gyönyörű napsütés...
Ha van kérdésetek írjatok bátran!!
Mi mindent magunknak a neten keresztül szerveztünk és szuper volt!
Szóval ha beszéltek nyelveket egyedül érdemesebb nekivágni!!
Mi ketten voltunk a párommal és minden nagyon jól sikerült!!
Gasztronómia:
A hagyományos étel nem olyan rossz, mint amilyennek hangzik, habár néhány igen bizarr. Nézzük például a Hákarl elnevezésű rothadt cápahúst, amelyet hat hónapig elásva érlelnek, hogy bizonyos idő elteltével elérje a megfelelő oszlás szintjét. Alig ízletesebb ennél a hrútspungur, a savóban pácolt koshere lepénykévé alakítva, vagy a svi, a félbevágott juhfej pirítva, főzve. A slátur a levágott birkából megmaradt mindenféle gezemice beletöltve annak gyomrába és megfőzve. Vannak étvágygerjesztőbb ételeik is: har fiskur (tőkehal), bálnazsír, bálnahús, fókahús. Különlegességük a skyr, egy joghurt szerű készítmény, amit pasztőrözött tejből és baktériumkultúrából készítenek.
Kávét fogyasztanak, de a sör, bor,és a rövid italok drágák. Hagyományos főzetük a brennivín, amelyet burgonyából készítenek és köménnyel ízesítenek.
Megcsodáltam. Az Izland -a aűz és a jég országa c.t választottam, 179000 ft-rt.
Igenám, de ebben kvázi a szállás és a repülőjegy van csak benne, mert minden egyébért fizetni kell, városnézés, bálnales, kéklagúna, gullfoss, és mindenért rengeteget. A végeredmény 4 éjszaka 272E ft.
Egészen biztosan nem olcsóbb, ha az ember egyénileg szervezi meg?
Tudom, hogy a busz, meg az autóbérlés nem egy kategória, de 272E ft nagyon sok, és akkor még nem is ettem, ill. csak reggelit a hotelban. És még nem számoltunk reptéri illetéket és biztosítást.
a masik dolog.. innivalot es alkoholt is megeri inkabb a repteren venni... nekem ugy tunt, hogy sokkal olcsobb...
es ha netan vasarolsz ajandekot, eztmegazt, barmit... keresd a TAX FREE shopokat, mert 2000ISK feletti vasarlas eseten visszakapod a az afat a repteren... :)
bankkartyaval (credit, debit) mindenhol lehet fizetni, de tenyleg mindenhol... szoval meg a vilag legeldugottabb reszen egy kis hazban, ahol muzeumot rendezett be a csaladi oroksegbol a 100 eves neni... hat ott is :)
Eurot mindenhol elfogadnak, de nyilvan nem eri meg azzal fizetni ;) szoval ajanlott a valtas a repteren Keflavikban. ahogy kiersza repulobol es terelnek kifele, akkor mindjar a bank pultja melllett haladsz el a csomagod fele vezeto kijaraton.
satorral kirandultok? sokan csinaljak, de az ido igazsag szerint nem a satorhoz kot. hanem a kozlekedesi modhoz... esetleg motoros sator? :P :)
szoval hogy tervezitek? stoppal, busszal, gyalog? mi az, ami Nektek fontos? merthat volt olyan vendegunk a szallodaban, aki mar nyolcadszor jott vissza Izlandra es most majustol szeptemberig autozott... szoval? ;)
sziasztok! nem semmik a képek! mi jövőre mennénk, de már tájékozódom. másik fórumon kaptam a tippet: jó ajánlatai vannak az ocho travel nevű interenetes utazási irodának. ochotravel.hu a honlap, ott lehet árajánlatot kérni. tényleg nem rossz.
országon belül egyébként sátorral akarunk körbekirándulni. mennyi idő alatt lehet így bejárni a fontos dolgokat?
megcsodaltam a honlapon a leirast... kicsit feszes a program, jo buszozast ;)
arra fel kell keszulni, hogy barminemu kaja draga... javaslom a konzerv szallitasat itthonrol (4 napra belefer a repulesi korlatozasokba- marmint kg-ban ertem). meruloforralo, ket labas es viz.. igy lehet konnyeden melegiteni, leven a gepre nem nagyon engednek fel Campingaz gazfozot... illetve maga a fozo mehet, de a palack nem :P szoval ugyesen at kell gondolni.
erdemes filmes es digi camerat is vinni, merthat vannak elonyei hatranyai mindkettonek :) mellesleg ez az ajandek ut arra jo, hogy nem kell kifizetni az utat, de ott inged gatyad otthagyod :D en tudom... sikerult pont a reykjaviki partyhetvegebe belecsoppennem hazafele munkabol... :)
hello!
Köszi az átfogó válaszokat, azóta volt időm és tudtam infókat szerezni. Utaztam már sok felé de ez egy kicsit infó hiányos hely egyenlőre számomra. Az út maga komplettt 5 nap de inkább bruttó 4 ha elolvasod. http://www.baraka.hu/izlandi_hetvege/ Kaja nuku full önellátó ellátásra kell készülnünk. Sebaj hiszen ajándék lónak ne nézd a... De azért én már nagyon várom ahogyan a képeket elnézem szétfotózom az egész kontinenset :-)
egy esti kep a Perlan teraszarol... nem nehez ilyet csinalni.. foleg, hogy viszonylag nagy a forgalom Rvik repteren, annak ellenere, hogy az csak helyi jaratokra van specializalodva.
Izland legnagyobb temploma (fontos tajekozodasi eszkoz, ha Reykjavíkban setalsz.. nagyon sok helyrol latszik es kituno iranyado, hogy merre keresd az utadat, ha eltevedtel) :)