Szia:) kap vitamint - én csak úgy hívom, hogy panirozott tücsköt kap:)
Megmutatom nektek Gyulát:) (sajnos még nem tudom, hogy hím vagy nőstény-e - illetve még nem forgattam meg, hogy megnézzem:) - de már szépen szelidül, érdeklődve figyeli, hogy mit csinálok, ha teszek-veszek a terráriumban:) Sőt, ha megfogom, utána alig akar lemenni a kezemről:)
egy beírás után nem jelenteném ki, hogy jobban értek hozzá. :-))))
Szerintem a kisebbik nőstényt tedd külön. Ha azt szeretnéd, hogy rendesen rakja a tojásokat, és ne romoljon le a szervezet idő előtt, akkor fel kell tunningolni egy kicsit.
Hogy etetsz? Csipeszről egyenként, vagy beszóród a tücsköket?
Ha nem tudod különválasztani, akkor a kisnőstényt mindenképpen csipeszről etesd. Panírozd a tücsköket vitaminnal, kalciummal. Főleg a nőstényeket.
A mérete miatt még felesleges elvinned az orvoshoz, valószínűleg a többi elnyomja.
Nálunk is kisebb az egyik nőstény, a nagyobbik verte is a kisebbet, de mivel súlyosabb sérülést nem okoztak egymásnak, nem szedtem szét őket. A kisebbet folyamatosan csipeszről etetem.
Tojásrakási időszakban jó tunkos lárvákat, egy-egy alkalommal naposegeret is kapnak.
A szakirodalom szerint 20 évig is (az egyik ismerősömnél tavaly halt meg az egyik, kb. 17-18 éves volt).
Akkor te gondolom, jobban értesz hozzájuk, mint én. Van két nőstény, egy hím, a nagy nőstény, meg a hím már egyforma nagyok, a kicsi nőstény viszont nagyon vékony, sokkal kisebb, mint a másik kettő, holott anno a hímmel volt egy nagyságú. Szerinted normális, vagy inkább meg kellene nézetni? Szerinted kell időnként dokival kontroll vizsgálatra találkozni, vagy elvannak, aztán kész. Viszont valamit még nem tudok. Kb. mennyi ideig élnek? A mieink egy évesek múltak most nyáron.
Sziasztok:) Én még új gekkotulaj vagyok, 2 hete boldogítjuk egymást a gekkócskámmal:) Tegnap láttam elöször, hogy iszik:) Lefotozni nekem sem sikerült, bár, hogy szomjan nem hal, azt gondolom, mert mindig rengeteg tappancsnyom van az itató körül:)
De a vizben is vadászik, azt láttam, mert az egyik tücsök véletlenül beleesett az itatóba és a vizbe is utánamászott, csak hogy megehesse:)
Ja nem tudom, hogy mondtam-e régebben, mert volt róla szó, arra emlékszem, hogy isznak-e: hát jelentem, a mieink isznak. :-) Legalábbis az egyik. Csak még nem sikerült lekapni. :-(
Most is este kajaidőben aktívabbak. Meg persze tojásokat raknak. Most már a második adagot rakta le. Nem túl jó, mert nem kelnek ki, mert a drága párom ilyen szinten nem foglalkozik velük. Csak eteti őket, kitakarítja (tök hamar irtó büdösek lesznek).
Ha valaki erre jár: mivel takarítsuk ki a terráriumot, hogy ne legyen nagyon hamar büdös? Anno vki ajánlotta az üvegtisztítót, merthogy az elpárolog. Tleg lehet? Nem lesz tőle bajuk? A hátteret pedig sima vízes ronggyal? Meg gondolom, a talajfűtőjüket is. Sima vizes ronggyal.
Ő nap közben mindíg inaktívak, és a lámpa alatt vannak, tehát gondolom, nincs melegük, mert ha lenne, akkor nem mennének alá. :-)
A mi gekkóink közül az egyiket többször láttuk lefetyelni a vizes tálból. De konkrétan nem sokat isznak. :-) Elég a nedv, amit a tücsikből kiszívnak.
Egeret még nem kaptak, a tücsi meg csak úgy simán natúrban. A múltkor vett valami pondrót a párom, de nem ették meg, pedig tányérba is rakta, hogy ne tudjanak elmászni. :-) Hál istennek, azóta nem vesz. :-)))
Nyáron mit csinálnak a gekkók?
Ilyenkor van a szaporulat?:-)
Nekik nincs melegük?
Apropo, a gekko iszik vizet?
Vagy csak szárazon nyeli le a szöcskét, egeret,,:-))))))
Az egyik lány lerakta a tojásokat, de a kis szerencsétlen nem elásta lent a homokban, hanem a párkányra rakta le őket, állandóan kapart, meg forgatta a tojikat, de sajnos szegények két nap után megpunnyadtak (azaz összeestek). Úgyhogy most nem lesz kisgekkónk.
Ha megint szerzek gekkókat, akkor valószínűleg érdekelni fog a csótány-tenyészet... sajnos a pozsonyi tartózkodásunk alatt az otthon, családtagok felügyletére bízott gekkók elhullottak :-( lehet, hogy hideg volt nekik, de én inkább attól tartok, hogy megunták, hogy nincs, aki foglalkozzon velük :-(
A tücskök "zenélőszárnyának" levagdosása jó ötlet,csak mondjuk nálam 300 tücsök egyidejű etetése esetén elég idő és türelemigényes feladat lenne!:-)Amúgy a nőstények tojócsövét is "szokás" feletetés előtt levágni,mivel a talajba petézve (boltból hazahozva,rendes talajra kerülve ezt már alig várják)a kikelt kistücskök sok bosszúságot tudnak okozni a hüllő,és madárpóktartónak!
Ha valakit érdekel csendes, tücsköket kiváltó kiváló eleségállat,amit ráadásul otthon sem olyan macerás tenyészteni,mint a tücsköt,akkor javaslom kipróbálásra az argentin csótányt!Nem kell megijedni tőle ez a faj kiszabadulva sem szaporodik el a lakásban,tehát nem olyan,mint az amerikai óriáscsótány,ami ha kiszabadul simán továbbszaporodik a lakásban!Nekem kezd beindulni a szaporulatom,lassan lesznek eladó kiscsótányok,de egyik barátom már "nagyban" tenyészti,tehát tőle lehet venni,(gondolom nem kereskedői áron) ezt a táplálékállatot!Minden állatom szívesen eszi,madárpókoktól az agámákon keresztül a gekkókig.Ráadásul a kicsiket egész kis frissen kelt gyíkoknak is lehet adni méretüknél fogva,a nagyobb példányok pedig egy nagyobb gyíknak is méretes táplálékot jelentenek!Mégegy fontos tényező ami a tücskök elé helyezi ezt a táplálékállatot,hogy nincsenek erős csáprágói,mint a tücsköknek,így ártani sem ártanak az éjszakára esetleg nem felevett rovarok az állatainknak!
Remélem segítettem valamit!
Üdv:Toma
Ha le akarod csendesíteni a tücsköket, a hímek egyik fedőszárnyát egy ollóval le kell vágni, utána csöndben lesznek ök is :-)
ezt a módszert akkor alkalmaztam először, amikor afrikai tücsköt vettem a gekkóknak (madagaszkári nappali, Phelsuma), és egész éjjel üvöltve ciripeltek a konyhában. Na azoknak aztán van hangja rendesen...
A tücskök ettől nem pusztulnak el hamarabb, és legalább ti tudtok aludni.
Bár a nőstény tücsköket én is jobban szeretem, mert a tojócsövüknél fogva nagyszerűen ki lehet őket venni az edényükből, ráadásul a pete-tartalom miatt nagyobb a "tápértékük" is.
Most a legújabb, hogy a kis pasi kergeti a csajokat. Leginkább az őrületbe. Lisztkukac nem jött be nekik, nem eszik meg. Olyan, mintha nem tudnák, hogy az kaja. :-)
Nos, mire hazaértem a kis drága szépen el is intézte a dolgokat, gyönyörű új színben fogadott. Most ő a legszebb a terráriumban. Most már legalább tudom, hogy ez is milyen előjelekkel jár. :-)