Kezdő hegesztők számára hoztam létre ezt a topic-ot. Banális kérdések, gépvásárlás megtárgyalására. Egymásnak való segítségnyújtás, tippek, információk. Kérem mindenki tisztelje a kezdő kérdezőt.
Azokra a csapágyakra gondolok, amik közrefogják és arra, ami az élénél megtámasztja a szalagot. Ha jól rémlik, oldalt 1-1 dupla, hátul egy szimpla de széles palástú van, amiben van egy kis vezetőhorony
Szerintem a legjobb lenne ha a tárcsákra vulkanizálva lenne a gumi,félő hogy a ragasztott nem sokáig maradna a helyén.Muti már ezt a gépet amit megvettél.
A hiányzó alkatrészek listáját, a várható költségeket leírtam az eladónak és megajánlottam a hiányos szalagfűrészért 18000 Ft+postaköltséget. Elfogadta az ajánlatot, úgyhogy 20 ropiért megvettem. Ennyiért szerintem megérte, ha kordában tudom tartani a betegesen maximalista énemet és csak olyan megoldásokat alkalmazok, amik elégségesek és nincsenek húszszorosan túlbiztosítva, túlbonyolítva, akkor elég gazdaságosan talpra állítható.
Számítanék Vati666 kolléga segítségére. Csak annyit kérnék, hogy mérje le nekem pontosan a szalagtárcsák külső átmérőjét és szélességét, illetve a görgőcsapágyak méretét. Ez már elég lesz az esztergályosnak.
Ami dilemmát okoz, az a gumibandázs. Szakközépben anno a szalagfűrész kerekekre parafát raktunk, jobb híján itt is megtenné, de a gumi jobb lenne. Ezt úgy vulkanizálják rá? Nem tudom, hogy gumisok még foglalkoznak-e ilyennel. Vagy veszek erős laposszíjat, azt fel lehet rá ragasztani. Az első versenybringáimon az un. szingo kerekeket használtuk, ez nem falcos gumi volt, külön belsővel, hanem egy "gumikarika", amin egyben volt a futófelület, a belső, a szelep. Csak rá kellett ragasztani az alufelnire palmatex-el és kész. Ha defektet kaptunk, vagy elkopott, akkor letéptük az út szélén ráragasztottuk az újat és gyí tovább. Tök jól működött.
Én is agyaltam ezen az alternáló fűrészen, egyszerű, masszív szerkezet, csak egy kínja van, hogy a fűrészlap közepét eszi csak, a széleit nem használja.
Dolgoztam egy cégnek, akik kovácsolással foglalkoztak. Irtózatos nagy gépekkel. Beraktak egy zsömle méretű izzó vaspogácsát, vagy vasrudat, rávert egy retteneteset a gép és kijött pl. egy nyers féktárcsa, vagy egy hajtókar. Náluk láttam ilyen daraboló gépeket, de ott elég hatékonyan kihasználták. Egy vályúba pakolták be az acélrudakat, 10-15 db, 80-100 mm átmérőjű vasakat, majd ráeresztették ezt a fűrészt, az meg szép komótosan elnyiszatolt egy-két órán át. Nem is emulziót használt, hanem szép lassan csorgatta rá az olajat. Nem volt gyors, de strapabíró, megbízható. Nem törte a szalagot, egy jó erős fűrészlappal ment.
Metabókat nem is nézegettem, de ha német meg japán közül kell választanom, akkor a többséggel ellentétben nálam egyértelműen a japán a nyerő. Autóban is. :))
Van makita 125-ös flexem, meg vagyok vele elégedve.
Most hogy megvettem az AWI-t alumíniumot kell darabolnom 4 mm-est. Erre sajnálnám a kisflexet, ezért vennék egy nagyot.
Én ugyanúgy tipródtam a boltban, hogy kifizessem-e azt a pluszt a másik gépért. De csak addig tartott a dilemma, amíg haza nem értem az ezressel. Azóta nincs dilemma. Köszörülök, vágok, vagy lamellással csiszolok, félkézzel, vagy kétkézzel, tökmindegy. Teszi a dolgát.
Ja, hát előbb-utóbb én is meggyőzöm magam egy reális szinten, :-) de egy darabig vergődök míg bökdös belülről a kisördög :-)
El kell jutnom odáig agyban hogy ez "csak" egy szerszám.
Nézegetem itt brutál inoxosat, csorog rá a nyálam, miközben a wev 10-125-öt is sajnálnám arra használni amire venném, miközben pontosan tudom hogy az amit én nyüstölésnek meg kínzásnak érzek az játék neki hisz erre van tervezve! Odáig szerencsére már eljutottam hogy nem veszek azért 15-ért egy Einhellt hogy ne sajnáljam, mert azzal csak magamat szopatnám, tuti nem menne a munka. Szóval előbb-utóbb úgyis az lesz a befutó ami neked, csak még küzd egy kicsit a maximalista vásárló énem a realista vásárló énemmel :-)
Csatlakozom Laci kollégához. Te a 15 évvel ezelőtti AEG-ről beszélsz, én meg a belinkelt narancssárga kínai klónról. Régebben az AEG ugyanott volt, mint a kék Bosch, a Makita és a többiek a klubból. Nem is narancssárga volt:-)
Ha még megvan az a régi AEG, akkor becsüld meg, mert az újabbak csak a nevet bitorolják.
Mindig van feljebb :-) engem lebeszéltek a profik a nagyobbról. Szerintük nincs értelme, mert nincs az a munkafolyamat, amit egy 125-ös tárcsa 1KW-tal ne tudna megoldani. Hiába van nagyobb teljesítmény, egy 125-ös tárcsán már nem tudja leadni, vagy nem tudod félkézzel megtartani. Olyan, mint ha egy Lada hajtásláncra ráakasztasz egy Maserati motort :-)
AEG márkáról beszélnék kicsit. Nekünk még a fater vette úgy 15 évvel ezelött az AEG márkájú kézi gyalunkat fém ezüstös kofferba volt emlékszem a gép a mai napig üzemkész használatban van. Dekopir fürészünk is ott lett véve az is kisipari gép nem hobbi ugy 15 éves az is.
Kis flexem az elég gagyika zöld bosch pws 115 ezt hamarosan cserélem és ahogy itt vitatjátok a gépeket Makita lesz belöle azt hiszem. A nagyflexem az sárga szinü DEWALT nem is részletezem ismeri mindeki a márkát nagyon profi. Vannak ütvefuróim azok mind a kék ipari Bosch
a Sima kézi fúrom metabo abból 2 is van egyik gyors a másik sima kulcsos tokmányu
Biztos hogy a Makita is nagyon jó,szerintem jobb is mint a Bosch,nekem mindenem zöld Bosch,akkoriba igy döntöttem hogy minden ez lesz,egyedül a másik kisflexem az Metabo.
Ha most kellene döntenem hogy a gépeim milyenek legyenek akkor vagy Makita vagy Metabó lenne.
Azon a wev 10-125-ön még én is agyalok, mert mindenképp kéne egy fordulatszám szabályzós gép (nem a hegesztés miatt, hanem a kasztniról négertárcsával leszedni a festéket) csak az a rohadt nagy baj hogy közben megláttam a nagyon durva nagy tesóját :-)
Makita vagy Metabo az már mindegy szerintem :-) Mindkettő nagyon jó gép. Én is anno 5 éve makitát akartam venni, csak a metabo kis 125-ösnek keskenyebb volt a markolata, ezáltal jobb a fogás, a 230-as nagygép meg épp akciós volt, így a makiták árán megvolt a kicsi, meg a nagy metabo + mellé egy cseh automata hegesztőpajzs 19-ért! (ergo ugyanazért a 60.000-ért vettem ugyanolyan teljesítményű/tulajdonságú 2 flexet + pajzsot, kesztyűt és egyéb pár bizbaszt mellé)
Azt kell venni ami jobban tetszik, és ami jobb árban van!:-) a minőséggel egyiknél se lesz gond :-)
Ajánlom a Makitát nekem is az van, amit kinéztél csak az RFK!
Nagyon jó bár én még nem sokat használtam, jobban preferálom a 180mm-est! Vasbeton acélt vágtam még csak vele, de azt több, mint 10 órán keresztül. És nem 6-8-as méretben. :) meg egy pár vastagfalú vascsövet.
Makita és DeWalt koronggal próbáltam.
(Én nagyon elfogult vagyok a Makita iránt, minden gépem Makita.) :)
Én csak annyit tudok hozzászólni hogy nekem egy régebbi tipusú fapados 2009 es Metabo kisflexem van a kis zöld Bosch melett,de a Metabó nagyon erős strapabiró jó kis flex,rengteget dolgozott az utóbbi években és nagyon jól birja!!
A Metabo-t én is melegen ajánlanám. Nagyon felszívták magukat az utóbbi időben. Erősen fejlesztenek, saját szabadalmaikat alkalmazzák. Már a középkategóriás gépeik gyártását is hazatelepítették. Én nem régen vettem egy 125-ös kisflexet. 4 helyen virít rajta "Made in Germany" Baromi jó gép. 1000W, lágyindítás, fordulatszámszabályzós, konstans elektronika, QuickLock-os (szerszám nélkül cserélhető tárcsák) rezgéscsillapítós markolat. 90°-ban elforgatható hajtóműház stb. Tök jó a vevőszolgálata, a szervize és ha hivatalos márkakereskedésben veszed és ott beregisztrálod, akkor 3 év garanciát adnak rá! És folyamatosan akcióznak, nem is nagyon szabad listaáron megvenni semmit :-)
Sajnos az AEG már csak árnyéka a régi önmagának. Ez a narancsszínű széria nagy valószínűséggel kínai, legalább is ha alaposan kutakodsz, nagy eséllyel megtalálod ugyanezt más színben, más matricával.
Ha e kettő közül kell választani, akkor százszor a Makita. Vannak Makita gépeim, ugyanaz a profi szerviz és alkatrészellátás mint a kék Bosch, Metabo-nál. Sokat gyártatnak kínában ők is, de ettől nem félnék. Nem átmatricázott tömegcikkek, hanem a saját kínai gyárukban gyártatják. Szerintem nem sokkal marad el a minősége a japán gyártmányoktól. A barkács kategóriát nagyon okosan leválasztották, azok pirosak és Maktec névre hallgatnak. Azok is jók, csak nem bírnak annyit. Ugyanaz a két minőségi vonal, mint a "P" jelzésű zöld Bosch, és a "G" jelölésű kék Bosch. Külsőre látszólag ugynazok, de ha belenézel, akkor igazolva látszik a kétszeres ár.
Körbejártam mindjárt éhgyomorra ezt a hiányos MBS 105 V gépet. Beszéltem a Güde vezérképviselettel. Sajnos már kifutott típus, nagyon esetleges az alkatrész utánpótlása. Gyakorlatilag már nem rendelhető hozzá alkatrész. Az újabb típus (MBS 125) alkatrészei néhol talán csereszabatosak, de pl. a csapágyas szalagvezetők már más konstrukciók. Itt nézegettünk árakat, a szervizes úr szerint hasonló áron lenne, ha elérhető valami elfekvő raktárkészlet.
Nem hinném, hogy megérné megvenni azt a hiányos gépet közel 30-ért. A két tárcsa nettó 12 ezer, a görgős szalagvezetőket valszeg egyedileg kellene legyártatni, hiányzik a védőburkolat, a hossz ütköző is, nincs hozzá szalag stb. Szerintem bent lenne közel 70-ben, mire minden elkészülne hozzá. Ráadásul egy csomó munka, futkosás esztergályoshoz, maróshoz, megint hetekig térdig járnék az alkatrészekben. Egy újat jelenleg bruttó 102 ezerért adnának, két év garanciával. Ha találnék olyan helyet, ahol számla, áfa nélkül megvehetném, akkor valahol itt tartanék egy újjal is.
Az a másik hirdetés az MBS 115, az jobb vétel lenne, 40-ért elvileg teljesen rendben van, szalagot nem látok rajta egyedül. De ennek meg 1 méter hosszú az öntvény asztala, nem tudok már ennyi helyet felszabadítani a garázsban.
Perpillanat megállt ez a projekt úgy látom, most már nem futok bele még egyszer olyanba, hogy a látszólag jó áron vásárolt géphez már csak ez-az kellene, aztán a végén karcolom az új árát. Nem egyszer megjártam már ezt az utat :-(