Keresés

Részletes keresés

Elminster Aumar Creative Commons License 2019.08.26 0 0 914
Előzmény: Elminster Aumar (912)
thoughts Creative Commons License 2019.08.26 0 0 913

miért?

1 pillanat alatt lehet végtelen? (basszus, hanyadszorra?)

Előzmény: Elminster Aumar (911)
Elminster Aumar Creative Commons License 2019.08.26 0 0 912

"hát ezek közé Te nem tartozol.

...ez már kiderült..."

Mondtam: amit felmutatsz az a tipikus Dinning-Kruger hatás.

Előzmény: thoughts (910)
Elminster Aumar Creative Commons License 2019.08.26 0 0 911

logika.

"1 pillanat alatt végtelennek lenni"...

Mert nem vagy képes kvantumfizikában gondolkodni. Vérlaikus vagy, aki tudás nélkül okoskodik.

Előzmény: thoughts (908)
thoughts Creative Commons License 2019.08.26 0 0 910

'akik értenek hozzá és jobban rálátnak a problémára.'

hát ezek közé Te nem tartozol.

...ez már kiderült...

Előzmény: Elminster Aumar (909)
Elminster Aumar Creative Commons License 2019.08.26 0 0 909

"...akkor már az én véleményem is lehet stabil."

Te tényleg életveszélyes önértékelési problémákkal vagy terhelve!

NEM ÉRTESZ A KOZMOLÓGIÁHOZ, VEDD MÁR ÉSZRE BASZOD! Hogy a rákba lehetne a "véleményed" a síkhülye ostobaságon kívül bármi más?

A tudományos dolgok nem "vélemény" kérdései. Hanem a releváns tudásé. Ami neked nincsen. És ami nekem sincs meg, de van annyi önismeretem, hogy ezt tudom, és elfogadom azon emberek állítását a kozmológia kérdésében, akik értenek hozzá és jobban rálátnak a problémára.

Előzmény: thoughts (907)
thoughts Creative Commons License 2019.08.26 0 0 908

logika.

"1 pillanat alatt végtelennek lenni"...

Előzmény: Elminster Aumar (906)
thoughts Creative Commons License 2019.08.26 0 0 907

'Próbáld meg megemészteni: NEM TUDJUK.'

ez új!

akkor a Te véleményed sem olyan stabil. ...akkor már az én véleményem is lehet stabil.

Előzmény: Elminster Aumar (903)
Elminster Aumar Creative Commons License 2019.08.26 0 0 906

"de most sem az!!"

ÉS EZT TE HONNAN A VÉRERES FASZBÓL TUDOD?????

Előzmény: thoughts (904)
Elminster Aumar Creative Commons License 2019.08.26 0 0 905

"a tér nem végtelennek született!"

ÉS EZT HONNAN A VÉRERES FASZBÓL TUDOD??????

Kapjál már a fejedhez baszki! Az előbb árultad el, hogy még konyhanyelven sem értesz angolul, felteszem akkor számodra az összes kozmológiai tudományos cikk kínai. Azaz NEM VAGY KOMPETENS a témában, mert releváns tudásod nulla, és a modern megfigyelési eredményeket sem ismered.

Vegyél erőt magadon, és a YouTube-on NÉZD VÉGIG Dávid Gyula előadás-sorozatait. Azok magyarul vannak, és nagyon rád férnek.

Előzmény: thoughts (902)
thoughts Creative Commons License 2019.08.26 0 0 904

'HA MOST VÉGTELEN TÉRFOGATÚ A TÉR, AKKOR MINDIG IS AZ VOLT.'

de most sem az!!

Előzmény: Elminster Aumar (903)
Elminster Aumar Creative Commons License 2019.08.26 0 0 903

"szóval szerinted a végtelen tér az Ősrobbanással született? (sokadszorra kérdem de még nem adtál rá választ!)"

HA MOST VÉGTELEN TÉRFOGATÚ A TÉR, AKKOR MINDIG IS AZ VOLT.

Pusztán csak ezt az elvet próbáld meg alkalmazni!

Ha létrejött a tér, akkor végtelen térfogatúként jött létre.

Ha csak egy fázisátalakulás volt az univerzum látszólagos ősrobbanása, akkor meg egy mindig is végtelen térfogatú rendszerben történt ez meg.

Hogy a kettő lehetőség közül melyik az igaz, azt JELENLEG NEM TUDJUK.

Mint ahogy NEM TUDJUK azt sem, hogy végtelen térfogatú az univerzum tere vagy véges. A mérések szerint síkgeometriájú, ennek meg kettő topológia felel meg:

- végtelen térfogatú euklideszi sík tér

- véges térfogatú sík-kompaktifikációval kialakított többszörösen csatolt tér.

Ezek között sem lehet jelenleg dönteni, mert a háttérsugárzás mintázatában sem találtak olyan nyomokat, amik arra utalnának, hogy a véges tér doménfalai valahol a belátható univerzumon belül húzódnának.

Tehát most ez a helyzet! Próbáld meg megemészteni: NEM TUDJUK.

És mivel nem tudjuk, ezért az összes lehetséges esetet egyformán kell kezelnünk, amire te láthatóan nem vagy képes. Hát erőltesd meg magadat!

Előzmény: thoughts (899)
thoughts Creative Commons License 2019.08.26 0 0 902

'Nesze'

amennyit értek belőle, akkor sem!

a tér nem végtelennek született!

Előzmény: Elminster Aumar (898)
thoughts Creative Commons License 2019.08.26 0 0 901

a hipertórusz nem növekszik?

kapásból végtelen?

Előzmény: thoughts (899)
thoughts Creative Commons License 2019.08.26 0 0 900

'Megsúgták a Hangok?'

mondhatnók.

thoughts Creative Commons License 2019.08.26 0 0 899

az angolt nem értem. /:

de magyarul is meg tudod válaszolni!

szóval szerinted a végtelen tér az Ősrobbanással született? (sokadszorra kérdem de még nem adtál rá választ!)

Elminster Aumar Creative Commons License 2019.08.26 0 0 898

"csak próbálom felhívni Elmister Úr figyelmét arra, hogy nem végtelennek született a tér."

És ezt TE honnan tudod?

Megsúgták a Hangok?

Nesze, Ned Wright (UCLA kozmológiatanára, a WMAP misszió kutatója) FAQ gyűjteményéből az ide illő válasz:

How can the Universe be infinite if it was all concentrated into a point at the Big Bang?

Előzmény: thoughts (897)
thoughts Creative Commons License 2019.08.26 0 0 897

'De azon tipródni, hogy ez végtelent ad nulla távolságra, már valami autisztikus tünet.'

én nem tipródom rajta.

csak próbálom felhívni Elmister Úr figyelmét arra, hogy nem végtelennek született a tér.

Előzmény: construct (895)
thoughts Creative Commons License 2019.08.26 0 0 896

nyilván úgy értettem, hogy az Ősrobbanás 1. pillanatához nagyon közel.

Előzmény: construct (895)
construct Creative Commons License 2019.08.26 0 0 895

Jelenleg a legkorábbi időszak, amiről mondhatunk valamit, a kb. 10-34 -10-32 szekundum közötti infláció. Semmi értelme az "ősrobbanás pillanatáról", mint egyetlen ideálisan nulla időtartamú pillanatról beszélni. Eddig bármit ismertünk is meg a fizika jelenségeiből, egyik se egyetlen pillanat alatt játszódott le. Ilyesmiken rugózni hasonló dolog, mint mikor pár száz esztendeje a teológusok azon vitatkoztak, hogy egy tű hegyén hány angyal tud táncolni?

A fizikai törvényszerűségek matematikailag precíz értelmezése nem tévesztendő össze a fafejű merevséggel. Például az elektrosztatikus erő 1/r2 -szerint nő a távolság csökkenésével. De azon tipródni, hogy ez végtelent ad nulla távolságra, már valami autisztikus tünet.

Előzmény: thoughts (894)
thoughts Creative Commons License 2019.08.25 0 0 894

miért kellene felfognom, hogy a tér az Ősrobbanás pillanatában végtelen volt, ha egyszer nem így volt?

Előzmény: Elminster Aumar (892)
ábmrus Creative Commons License 2019.08.25 0 0 893

Érdekes.

Előzmény: ErkölcsTan (104)
Elminster Aumar Creative Commons License 2019.08.25 0 0 892

"pedig már tényleg azt hittem, hogy mindenhez konyítasz egy kicsit, de látom a tér tágulásával problémáid vannak..."

Pedig már tényleg azt hittem, hogy az átlagemberek által megérthető dolgokat képes vagy te is felfogni, de látom, hogy egyszerűen nem éred fel ésszel a magyarázatokat.

Előzmény: thoughts (879)
szőrinszálán Creative Commons License 2019.08.25 0 0 891

Képletek nélküli, találó megfogalmazás. :)

Előzmény: Hónix (890)
Hónix Creative Commons License 2019.08.25 0 0 890

"kvantumhab"

Az Univerzum az elején kicsit habozott, hogy legyen, vagy ne legyen?

Aztán egyszer csak lett.

Majd egy idő múlva, legyen világosság! S lőn. :-)

Előzmény: szőrinszálán (887)
szőrinszálán Creative Commons License 2019.08.25 0 0 889

Abban is, meg nem is. ;-)

Előzmény: thoughts (888)
thoughts Creative Commons License 2019.08.25 0 0 888

de nem  a térben, ugye?

Előzmény: szőrinszálán (887)
szőrinszálán Creative Commons License 2019.08.25 0 0 887

A végtelen az VAN/LÉTEZIK, a kvantumhab formájában. :-)

Előzmény: thoughts (886)
thoughts Creative Commons License 2019.08.25 0 0 886

'megszületett benne az anyagi univerzum.'

no, és az végtelen?

...mármint ami megszületett?

Előzmény: szőrinszálán (885)
szőrinszálán Creative Commons License 2019.08.25 0 0 885

A téridőről és az univerzumról pár gondolat.

A kvantumot, mint adagot, én a tér és az idő végességéhez kapcsolom, amennyiben egy potencia pont olyan, mint egy kvázi „szingularitás”, amely nem végtelen, hanem véges potenciával, dinamikus megnyilvánulási készséggel rendelkezik. Ez a véges potencia az az elsődleges létalap, ami öröktől van, és ami megnyilvánul a létezés téridő kvantumaként. Ugyanakkor a potencia pontok, az egyéni téridő kvantumok száma az, ami megszámlálhatatlanul „végtelenül”sok. Ezzel a végtelen sokaságával alkotja azt a lét és létezés között fluktuáló téridő struktúrát, amit „kvantumhabnak”, is neveznek. A kvantumhab diszkrét eleme, „egy buboréka” a végtelen téridőnek. Így kerül közvetlen kapcsolatba a véges, a végtelennel. Számomra nehéz elfogadni azt, hogy a végtelen nagy potenciaerő, vagy a végtelen nagy energiasűrűség, egy darab kiterjedés nélküli pontban, a szingularitásban /statikus állapotban/ legyen. Azt már jobban el tudom képzelni, hogy végtelen sok véges potencia, a statikus és dinamikus állapot fluktuációjával, eredményezi a tér és az idő együttes megnyilvánulását. Amíg egy téridő kvantum energiája, a saját létezésére fordítódik, a végtelenül sok létező kvantumnak, végtelen nagy, de nem egy pontba koncentrált energiája van, hanem egy homogén, alapgerjesztésű, sík geometriájú végtelen struktúrában, /a de Sitter téridőben/ oszlik el. Ha az anyagmentes téridő, valamilyen oknál fogva elvesztené a homogenitását, egy lokális energiasűrűség lépne fel, akkor ott görbület is keletkezne a struktúra geometriájában. Tételezzük fel, hogy ez az ismeretlen ok hozta létre az anyagot oly módon, hogy /a Higgs mechanizmus/ felhasználta az anyagmentes téridőnek inhomogén, elgörbült halmazában található összes energiáját. Azzal, hogy létre jött a véges mennyiségű anyag, egy minőségi változás és szimmetriasérülés jött létre a globális téridőben, mert megszületett benne az anyagi univerzum. :)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!