Nálunk szerencsére az alma még bírja. Rengeteg lehullott/lehullik, sok a kukacos, de egyelőre még a fán is van. A hullott már ehető, a Glostert a férjem eszi, én az édes lapos sárgát, mennyei. Az már más kérdés, hogy tárolni fogunk-e tudni. A legkevésbé a magoncról hullik, csak az nekem savas, a férjemnek kásás, úgyhogy nem tudom, ki fogja megenni. Amúgy szép, és tulajdonképpen finom almák.
A szőlőt még félig éretten lezabálták a rigók, pár szem árválkodik csak a fürtökön.
Diónk lesz, végre nem fagyott le.
A körte alakú birsnek beteg lett a lombja, úgyhogy a gyönyörű, hatalmas gyümölcsöket is mind ledobálta. A kert végi sövényben lévő apróbb, alma termásű birs egészségesebb, azon még van bőven, csak az jobb években sem áll el sokáig, mert a barázdák közt könnyen rothad a termés.
Uborka idén csak az üvegházban volt, azzal már rég végeztek az atkák (szokás szerint), a túlélő töveken lett most még néhány uborka. A szabad földi paradicsom itt is tönkrement, talán pár szemet tudnék a szilváról és a koktélról levadászni, ha lenne kedvem érte menni. A fal melletti cserepes töveken van még, azt esszük, idén jól jött ez a tartalék.
Nem tudom, mit szoktatok nyúlból készíteni, de sok, nem "hagyományos" dologra is kiváló a nyúlhús.
Pl. kicsontozva, ledarálva bármi készíthető belőle, amit egyébként sertés vagy marha darálthúsból szokás. Hasonlóan kell vele bánni, mint a darált pulykahússal, mert ez is száraz.
De a csontos részekből készített tárkonyos nyúlragu is finom, a combhús, vagy a gerinc apróra kockázva, fűszeres olívaolajban megpirítva pennéhez, vagy éppen pidzafeltétnek is használható.
Mondjuk szerintem a gerincet vétek elherdálni, főleg ha sok van. Tejes, olajos, vagy fehérboros pácolás után kisütve rendkívül finom. De minden olyan kaja elkészíthető belőle, amit hagyományosan sertés szűzpecsenyéből szoktunk kotyvasztani.
Többen emlegették, hogy finom kolbászt is lehet nyúlhúsból készíteni, (persze csak kellő mennyiségű szalonna hozzákeverésével), markáns fűszerezéssel. Persze nem méteres kocabélbe töltve, hanem juhbélbe, mint a cserkészkolbászt. Felfüstölve állítólag verhetetlen.
De regéltek már nekem nagyon finom pácolt-füstölt nyúlcombról is.
Ez az év gyümölcs szempontjából katasztrófális volt. A szamócán kívül mindennel végzett a szubtropikus időjárás. Még meggyből termett egy kevés, a kb. tíz fán annyi, amennyit egynek kellett volna teremnie. Az összes többi gyümölcsünkkel végzett a párás meleg, mielőtt beértek volna. Kóstolóba is alig akadt pár szem.
Egyelőre még a birs bírja, de ha most a monszun után 25-30 fok jön, akkor annak sem jósolok nagy jövőt.
Az Othelló is rohad, ilyet még nem is láttam... Van egy enyhén muskotályos ízű kékszőlőnk, az az egy, ami egyelőre bírja. Már majdnem beérett, és egyelőre még nem repedtek fel a szemek. De pl. az éjszaka is lehullott 25mm csapadék, és még mindíg eseget...
Homoki viszonylatban tűrhető mennyiségű diónk lett, csak elég aprók. A mogyorót viszont éretlenül elhordták a mókusok, szajkók, harkályok.
Az uborkával, paradicsommal teljesen végzett ez a néhány nap. A paprika vígan zöldell, csak éppen nem nő és nem érik rajta a termés...
Ha nem laksz messze, szívesen adok neked nyulat. Egy kicsit túllőttem a célon a tavaszi/nyár eleji fialtatáskor. Télen nyulat fogunk enni nyúllal (ha meg nem unjuk). :D
Esők közti szüneteben sikerült legallyazni és kivágni a vírusos besztercei szilvafámat meg leszedtük az 1 db jonatán almafát mely 130 kilót termett .Válogatás után egy része ment további feldolgozásra :)) és lett enni való 5 db. 20-as rekesszel. Főztem finomfőzeléket és ezzel el is ment a nap.
imádom, igazán nekem valók a színes, fűszeres, zöldséges dolgok /nem vagyunk vegák/, de ha van macskás rész amit nem hinnék abból nem kérek. Nyúl jöhet minden mennyiségben.
a mai programot erősen befolyásolja az eső, paprikát kellene szedni, de egyrészt szakad eső, másrészt nagy a sár :(
a főzésem se a terv szerint alakul, az asszonyon kitört az allergia, így túrós csuszát nem ehet, a túró miatt, szegény még a tejtermékekre is érzékeny :(
csak magamnak meg nem főzök
így a fagyóból kivettünk 5 kg földiepret, és feldolgozzuk, ezt az eső nem befolyásolja :)
Napok óta nem olvastalak Titeket,látom mindenki hörcsögöl télire :)
Tavaly én Otellóból készítettem szőlőlekvárt. A leszemezett szőlőt kicsit főztem,majd passzíroztam. Visszatettem a tűzre,ízlés szerint cukrot tettem bele és pektinnel sűrítettem.Finom lett,mag és héj nélkül.