Keresés

Részletes keresés

Paco155 Creative Commons License 2008.11.27 0 0 1249
Hááát.... Szvsz ennél nagyobb problémák is vannak a házakban, házak körül. Ha belegondolsz, hogy 50 éve nem volt olyan áramszünet ami 3-4 óránál tovább tartott volna akkor belátható hogy ennek a valószínűsége továbbra sem magas. 4 óra alatt meg ki sem hűl úgy a lakás hogy meg lehetne benne fagyni, ahhoz legalább 10-12 óra kell ha nem több. Tudom, kényelmetlen ha a 24 fokos lakás lehűl akár 20 fokra, és nem kapcsol be azonnal a segédgenerátor hogy 24 fokon maradjon, de kevesen fognak emiatt öngyilkosok lenni. Az 5 ház 5 db generátora meg minimum kétmillió forint, bekötés, beszerelés, ugyanennyi, éves karbantartás kb havi 50-100 ezer forint. Azaz lakásonként 20000 a bekerülési és 500 forint a havi közös költség emelkedés. Arra a célra ha ne adj isten az elkövetkező években 3 napos áramszünet lenne (valószínűség kisebb mint egy a millióhoz.). Megéri?
Előzmény: s96kj (1248)
s96kj Creative Commons License 2008.11.27 0 0 1248
Pont erre akartam kilyukadni. Ezek szerint érdemes lenne megszavazni egy generátort a kazán mellé, nem? Lakásonként nem hiszem, hogy pár száz forintnál többe kerülne, viszont elég sokan fáznánk ha áramszünet lenne télvíz idején.
Paco155 Creative Commons License 2008.11.26 0 0 1247
A főégő mágnesszelepét? Tippelek: Áram? :P
De ahogy írtad mindegy. Áram nélkül nincs fűtés. Amúgy ahhoz a mágnesszelephez nem kellene áramfejlesztő, napokig is elég egy komolyabb szünetmentes, de a keringtetőszivattyú nem tudom mennyit eszik.
Előzmény: 504LACI (1246)
504LACI Creative Commons License 2008.11.26 0 0 1246
Bocs, hogy beleszólok, de már hogyne kellene. A főégő mágnesszelepét mi nyitja? Bár végül is az eredmény szempontjából tök mindegy. Van áram=van fűtés, ha nincs akkor nincs. Megoldás egy aggregátor lenne.
Előzmény: Paco155 (1244)
gresagabi Creative Commons License 2008.11.26 0 0 1245
Az 5. épületben garázsbeálló állandóra kiadó...Érdeklődni:06 30 296 4431
Paco155 Creative Commons License 2008.11.26 0 0 1244
A kazán működéséhez nem kell, a keringtetőszivattyú megy áramról. :)
Előzmény: s96kj (1242)
ramore Creative Commons License 2008.11.25 0 0 1243

Nálunk a radiátor termosztátok 3 és féltől kezdenek melegedni, ha kettesen hagynánk, akkor az olyan lenne, mintha nem is fűtenénk.

Tehát ahhoz, hogy utólag beszereltessük a szobai termosztátot, végig kellene bontani a falakat, vagy a becsövezésben kellene a szerelőnek elvezetnie az össze radiátortól egészen a hőmennyiségmérő óra melletti elzáróig valamit? Rádiós termosztátról még nem hallottam, de abban biztos vagyok, hogy a radiátoron lévő termosztátnál nagyságrendekkel jobb és persze komfortosabb egy szobatermosztát. 

Előzmény: Paco155 (1241)
s96kj Creative Commons License 2008.11.25 0 0 1242
Ahol most lakom, a gázkazán működéséhez is kell áram. Az jutott eszembe, hogy vajon itt is így van a központi kazánoknál?

Mert esetleg egy nagy hidegben történő áramszünet esetén csúnya lenne az összes lakásnak fűtés nélkül maradnia. Ráadásul az összes alternatív fűtési lehetőséghez is kell áram (pl. hősugárzó, olajkályha) Ezt hogy szokás elegánsan megoldani?
Paco155 Creative Commons License 2008.11.25 0 0 1241
Azt hogy mi a gazdaságos de még elég komfortos, az határozza meg, hogy mikor és mennyit vagytok otthon és melyik helyiségekben. Neked kell kitalálnod. Pl ha a hálószobába csak aludni jársz be zárd be az ajtaját és reggel vedd le egypluszfélre este meg lefekvés előtt vissza kettőfél-háromra. Vagy hagyd mindig kettőn (16 fok) Esetleg egyesen de jó vastag paplannal. A nappaliban meg síruha kötelező. :D Ahogy neked kényelmes.

Komolyra fordítva. A saját hőérzeted határozza meg. És én úgy vagyok vele hogy lehet hogy megtakarítok havi 1000 forintot azzal, ha minden reggel és este tekergetem, meg közben majd meg fagyok, de az valahogy nem az igazi.

Be lehet. Szabvány Danfoss patron való a radiátorokba
Létezik belőle vezetékes illetve rádiós is, hogy még kábelezni se kelljen. Azt, hogy a központi termosztát a komfortosabb, vagy a radiátortermosztát még senki sem tudta eldönteni. :P
Előzmény: ramore (1240)
ramore Creative Commons License 2008.11.25 0 0 1240

Szerintetek melyik a gazdaságosabb fűtési módszer, az állandóan bekapcsolt és mondjuk 3,5-re beállított radiátor termosztát, vagy a felfűtés utáni lekapcsolósdi?

Érdekelne, hogy szobatermosztátot be lehet vajon szereltetni utólag? Nem igazán értem, hogy ilyen szerkentyűt miért nem építettek be a lakásokba alapból... Sokkal kényelmesebbé tudná tenni az ember életét.

foolery Creative Commons License 2008.11.25 0 0 1239
Köszönöm a segítségeket!
A párakiengedő nálunk is jól működik, és szellőztetek is. Keresetem a jelölést a két ablak közötti "fémszálban" mert abban benne kéne legyen milyen gáz van a két üveg között, de nem találok semmit........
Előzmény: sancarlosp (1237)
Paco155 Creative Commons License 2008.11.24 0 0 1238
Hmmmm....
Az előző lakásunk szintén újépítésű volt, és nem volt párakiengedő - naponta kb 2 deci vizet húztam le az üvegekről az első télen. A másodikon már csak egy decit. A harmadik évben megint csak egy deci. Ez egy 150*150-es ablakról és egy 200*90-es ajtóról. Az építtető szintén azt mondta, hogy szellőztessünk sokat másképp nem garanciális az ajtók vetemedése, a penészesedés, stb.
Itt ahhoz képest szinte egyáltalán nem párásodunk, van az erkélyajtók alján egy fél centi magas gyöngyözés annak a napi kétszeri letörlése semmi. A párakiengedő nálunk nyitva van, és 3+félen van a fűtés.

Amúgy ha belegondolunk a lakásainkban szobánként van kb 50-90 nm fal+12-25 nm plafon, az 3-5 centivel számolva kb 12-15 köbméter vakolat. A vakolat komoly része víz azaz 5-6000! liter víz van lakásonként a falban építéskor. Mire átadják persze ennek csak töredéke marad de ha csak 500-1000 liternek kell az évek alatt elpárolognia az is marha sok párát jelent.
Előzmény: sancarlosp (1237)
sancarlosp Creative Commons License 2008.11.24 0 0 1237
Nálunk is van páracsík reggelre, illetve másokról is tudok, hogy hasonló cipőben járnak. Olyan eset is van sajnos, ahol a pára mennyiségének köszönhetően el kezdtek penészedni (rohadni?) a keretek. Jeleztük már tavaly télen is, akkor azt mondták, szellőztessünk gyakrabban. Napi 3 -szor szellőztettünk előtte is, most is. Utána azt mondták, még ki kell száradnia a lakásnak. 15 hónapja költöztünk be, szerintem már ki kellett volna száradnia. A páramentesítő folyamatosan nyitva van és jól működik, ezt megnézettük. Ahol redőnyünk van ott nincs páracsík, csak, ha kint -10 alá megy a hőmérséklet. A gáz ebben az egészben tényleg az, hogy mivel fából vannak a keretek, előbb-utóbb szépen elkezdenek majd rohadni (szerintem). Egyenlőre az az egyetlen logikus, magyarázat a Liliomfelől, hogy túl jó a szigetelés, amit egyébként a fűtésszámla is alátámaszt…
Két úton lehet elkezdeni gondolkodni. Az egyik, hogy a belső üvegfelületnek, nem szabadna annyira lehűlnie, hogy a benti hőmérséklet páratartalma lecsapódjon rajta (ilyen mértékben).
A másik, hogy a benti levegő abszolút páratartalmát kell valahogy lecsökkenteni, hogy megint csak ne legyen ilyen mértékű a lecsapódás. Ki kellene próbálni, hogy jól befűtve, hátha nem hűlnek ki annyira az üvegfelületek. Bár így a benti levegő párabíró képessége is megnő, magyarul több vizet tud tartalmazni, megnő az abszolút páratartalom (relatív páratartalom növekedés nélkül, tehát érezni nem fogjuk). Kíváncsi vagyok, milyen gáz van a két üveg között, mert szerintem ott a bibi. Szerintem ha jól lenne megcsinálva a két réteg, akkor a benti üvegnek nem szabadna annyira lehűlnie. Ezt támasztja alá az is, hogy ahol redőnyünk van, ami segít abban, hogy az üveg ne hűljön ki, ott nincs páracsík.
Belabatyo Creative Commons License 2008.11.24 0 0 1236
Paco,
az a paramentesito nalunk nem is volt tisztessegesen beallitva es minden allasban zarva volt. En szedtem szet es allitottam be magamnak, hogy mukodjon is (ki lehessen nyitni, meg el lehessen zarni). Szoval szerintem sok lakas van meg a dombon, ahol ugyanugy mint nalunk, nem lettek ezek beallitva.
Nalunk egyebkent nyitva vannak, de szinte semmit sem er. A para ott van az ablak aljan...
Előzmény: Paco155 (1235)
Paco155 Creative Commons License 2008.11.24 0 0 1235
A páramentesítő szelep az ablak/ajtó tetején nyitva van?
Előzmény: foolery (1233)
hupm Creative Commons License 2008.11.24 0 0 1234

Csak vízcseppek?

nálunk tócsák.

Előzmény: foolery (1233)
foolery Creative Commons License 2008.11.24 0 0 1233
Kedves Lakótársak!
A kertelkerítéses hadművelet botrányos,a kerítés nagyon rontja a képet, és a 3-as nagy telke, tényleg közös tulajdon mindenki kifizette egyszer.
És egy kérdés: a lakásom összes ablakának az alsó részén vízcseppek(pára?) jelennek meg belülről reggelente, más is tapasztalt ehhez hasonlót?
köszönöm
Belabatyo Creative Commons License 2008.11.21 0 0 1232
Sanca,

legkozelebb szoljal, mielott szolsz egy (teher)autosnak a bentparkolas miatt. Uberbunkon viselkedni es csunyan beszelni kitunoen tudok en is, ahhoz nem kell esz.

Egyebkent, a Liliomdomb az Lakopark. Innen kiemelnem a PARK szot. Parkban meg nem szoktak parkolni, vagy ha igen, akkor azert altalaban kerekbilincs es mikulascsomag a jutalom. Es ez kulonboztetne meg a modern lakoteleptol...
Előzmény: sancarlosp (1231)
sancarlosp Creative Commons License 2008.11.21 0 0 1231
Szerintem is borzasztó az az „erőd”, amit oda építettek! Le kell bontani! Szerintem az utca frontra egyébként is meg kell határozni szabályokat, ami a kinézetet illeti az szmsz-ben (vagy nem tudom hogy hívják ezt társasházaknál). Két apróság, az egyik, ha jól tudom, akkor a saját kertek határa a járdáktól fél méterre kezdődik minden esetben, itt 1 centit hagytak, kíváncsi vagyok, ki mérte ki nekik a kertet. A másik, hogy az egyes garázsából vett árammal fúrtak faragtak, amit ugye a közösség fizet. Ezzel az erővel felvezetek én is a garázsból egy kábelt és vidáman használom mindenre a közös áramot.

Egyébként kriminális, ami a saját kertekkel megy. Mi az elején nagyon gondolkoztunk, hogy saját kerteset vegyünk, végül nem azt vettünk, de megkérdeztünk a témában mindent. Nekünk azt mondták, hogy a kerteket úgy adják át, hogy sövényekkel el lesznek kerítve. Ehhez képest, mindeni magának kerítgeti el a kertet, jóval nagyobbat, és különböző eszközökkel, amitől szerintem förtelmes az összkép.

A hármas felett elkerített nagykert vételi ára pedig a közösséget illeti, erről állásfoglalást fogok kérni Varga úrtól. Amikor nekünk elkészítették a szerződést, és abban kiszámolták, hogy mennyi telekhányadot kell fizetnünk, még nem tudhattak arról, hogy az a terület, külön el lesz adva, és az egész területet osztották el, és így jött ki a mi hányadunk. Magyarul, kétszer adták el azt a területet. Az eladással nincs bajom, egyébként gyönyörű szép lett a kert, de az abból befolyt összeg a társasházé és nem a Liliomdomb Kft-t illeti. Ebből a pénzből pl szép kertet, játszóteret stb-t tudnánk építeni.

Tegnap vagy tegnap előtt egy nagy teherautó is bent parkolt egész este. Én már egyszer kétszer szóltam, nyomdafestéket nem tűrő a válaszokat kaptam, legközelebb rendőrt hívok…
hupm Creative Commons License 2008.11.20 0 0 1230

Remélem az Europea jogosult ilyen bontásra, mert az a kerítés elfogadhatatlan.

A bőrgyógyászat (molinója) ügyében sem történik semmi, ami bátorságot adhat ilyen akciókra, rossz irányt fog így venni a lakópark kinézete, ha minden felett szemet hunyunk.   

ja és a parkolás az elmúlt napokban ismét divattá vált a C előtt (szokásos fehér astra).

Előzmény: Paco155 (1229)
Paco155 Creative Commons License 2008.11.20 0 0 1229
Szerintem le kell bontatni az Europea által. Mi hiába megyünk oda hogy nekünk nem tetszik, legfeljebb jól fejbevág.

Én földszinten vettem, és nem fogok kerítést húzni mert az az ismereteim szerint tilos (illetve fogok: 40 cm magasságban élősövényt). Ha zavarja hogy belátnak arra a függöny vagy a spaletta az elfogadott módszer. (Én az utóbbit fogom megcsinálni, ez nem tiltott, a lakás és épülethasználati leírásban illetve a garanciajegyen is szerepel.

Jut eszembe az utóbbi kettőt ma megtaláltam a murus honlapján.
http://www.murus.hu/index.php?01011115
Előzmény: Belabatyo (1228)
Belabatyo Creative Commons License 2008.11.20 0 0 1228
Kedves Lakotarsak!

A lakopark felso bejaratanal (tehat az A es D epulet kozott) a D epulet sarki lakasanal epult egy kerites, ami egy kicsit odab@sz a lakopark latvanyanak, magyarul a look&feel -nek. Orulnek, ha megszolalnanak az ott lakok, akik csinaltattak es erdekelne a tobbiek velemenye is, tessek kerem megnezni. En abban a tudatban eltem, hogy ezek a torekvesek nemikeppen szabalyozva lesznek a lakopark teruleten (legalabb a magassaga a keritesnek). Ha annyira zavar valakit, hogy belatnak, akkor - bocsi, de - ne vegyen a foldszinten lakast.

Szoval, velemenyek, ervek, pro es kontra???
lehcsi Creative Commons License 2008.11.13 0 0 1227
Meg kell követnem a Liliomdombot, ugyanis kiderült, hogy kitöltötték a szerződést és ők küldték el a vízműveknek. A képet kis mértékben árnyalja, hogy amikor odaadtam nekik a szerződést, azt mondták, hogy kitöltik és bedobják a postaládámba.
Előzmény: lehcsi (1222)
ramore Creative Commons License 2008.11.13 0 0 1226
Műanyagra is kaptál árajánlatot, vagy rögtön alura mentél rá?
Előzmény: Törölt nick (1225)
Törölt nick Creative Commons License 2008.11.13 0 0 1225
Teljesen olyanok, ránézésre semmi különbség. csak a minőségük.
Előzmény: ramore (1224)
ramore Creative Commons License 2008.11.13 0 0 1224

Köszi a válaszodat! Igen, azért gondoltam, hogy csak egy erkély ajtó árára kérdeznék rá, hogy nagyjából kikalkulálhassam a várható költséget. Ezek szerint van már aluból is redőny? :) Ezek látszatra ugyan olyanok, mint a műanyag testvéreik? Vagyis fehérek?

Előzmény: Törölt nick (1223)
Törölt nick Creative Commons License 2008.11.13 0 0 1223
Csak az erkélyajtóra? Alu v. műa.? nem mindegy. nálunk 5 db. "erkély" ajtó + egy ablak redőnye aluból 2 kiló volt. arányosíts.
Előzmény: ramore (1220)
lehcsi Creative Commons License 2008.11.12 0 0 1222
l. D.Kriszta 1196. számú bejegyzését, ahol ez pontosan le van írva.
Én még a múlt pénteken kitöltöttem az űrlap engem érintő részét, eljuttattam a Liliomdombhoz, azt ígérteék, k9töltik és bedobják a postaládánkba, de ez még nem jött nekik össze
Előzmény: gpz (1221)
gpz Creative Commons License 2008.11.12 0 0 1221
Na, én lepattantam a Hexaéder-ről. Azt mondják, hogy előbb a vízművekkel kell valamilyen szerződést kötni, ők ezzel kapcsolatban semmit nem csinálnak.

Ezt a szerződést hogy kell megkötni? Itt talán még a Liliomdomb is "bejátszik", hiszen a lakásban csak mellékvízmérők vannak, a fővízmérőnek a jogi státuszát nem ismerem.

Van valakinek tapasztalata már a vízórákkal kapcsolatban?
Előzmény: Paco155 (1198)
ramore Creative Commons License 2008.11.12 0 0 1220

Az én tapasztalataim nem éppen pozitívak (újépítésű társasházak esetében) az építtetők által megválsztott közös képviseletekről. Általában a közös munkájuknak a fő célja az, hogy a házat mielőbb átadhassa az építtető a képviseletének, hogy a garanciális időszak megkezdődhessen. Majd a késöbbiekben a garanciális munkák számonkérésénél mindkét fél egymásra mutogatva elhúzza az időt, és eközben a garanciális idő egyre csak pörög.

Viszont lenne egy kérdésem is, meg tudná mondani valamelyikőtök, hogy egy erkélyes ajtóra mennyibe kerül a redőny felszerelése?

Előzmény: Paco155 (1219)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!