Ha találtál a kertedben/szabadban egy rovart, amiről nem tudod, miféle állatka lehet, akkor írj ide, és reménykedjünk, hogy jön valaki, aki tudni fogja!
Flanell a 141-ben már írta az amerikai lepkekabócát, gyanús, hogy tényleg az - behurcolt kártevő - gondolom a kérdéses képen a "lárva szárnykezdeménnyel" lehet.
Itt nézegesd meg: http://www.agroforum.hu/images/Szeptember/Lepke.htm
Végre megtaláltam, amit kerestem. Az albérletünkben előforduló rejtélyes, barnás-feketés, csápos, vöröslábú valamiről van szó, melyet nagyon is lelkesen csapkodtunk és takarítottunk idáig.
...de azért jó lenne tudni, mi is ez. Gondolom, nem bánt, hisz eddig nem harapott bele senkibe és nézett ránk gonoszan. :P
Erről az állatról már Beus79, lelkes_kezdo, Gwer1234 stb... is kérdezett. Nem tudja valaki, KONKRÉTAN mi ez? Illetve hogy félni kell-e a fészekrakástól?
...tegnapi nyomozgatásaim alapján akár egy futóbogár-féle is lehet, de nem biztos...^^
Lehet, hogy ez az, bár a leírásban nem stimmel minden, de biztos alkalmazkodott a környezethez: csápokat még nem tudtam rajta kivenni (bár túl kicsi, így nem is nagyon látom jól minden részét), a mellékhelyiségekben egy darab sincs belőle, nincs igazából magas páratartalom, meg ennyire meleg sem. A mozgására viszont teljesen igaz, hogy egy darabig gyorsan mozog, aztán megdermed.
Mindenkinek nagyon köszönöm a lelkes keresést, akkor továbbra sincs más dolgom, mint lelkesen összeporszívózni a résekből, ha találok!
Érdekes, már 4 napja fent van a kérdés, és nekem is pont most jutott eszembe a neve. :) Vagyis, csak az, hogy benne van az "ezüstös", és így kerestem rá.
Sajnos, nálam is amerikai lepkekabóca van. Ezek szerint már nem csak Budapesten, hanem az ország délnyugati részében is megjelent. De hogy honnan a fenéből jött?! A WWF szerint a levelek fonákján van, nálam inkább a törzsön. Mostanra nagyjából eltűntek, a borostyán levelei között találtam csak néhányat belőlük a napokban. Köszi a tippet! Az egész család lázasan kereste a különböző könyvekben, de erre nem jöttünk rá. Most utólag visszakeresve, az Uránia Állatvilág-ban sem találtam meg pontosan. Nem az első rovar, ami felvándorolt északra, nálunk pár éve nagy gondot okoz a gesztenye-aknázó és a csipkés platánpoloska is, ami 5-10 éve még ismeretlen volt errefelé. Amúgy a világoskék lepke alakjában igen csinos kis rovar.
Rákerestem a pincebogárra, bár sejtettem, melyik az. Ami itt nálunk van, az sokkal-sokkal kisebb, soványabb, alig vastagabb néhány egymás mellé tett cérnaszálnál. A pincebogár azért olyan kövérebb fajta, olyat sokat láttam anno a kertes házunk melletti farakás alatt, ha időnként átfordítottuk a fákat.
Hozzáérni még nem volt merszem, így nem tudom, összegömbölyödik-e. Sajnos ellentmond a dolognak, hogy a se a fürdőszobában, se a konyhában nem található, kizárólag a padlószőnyeg réseiben él (a vízszintes felületen kívül a falra is tettek némi padlószőnyeget, de nem egy anyagból felhajlítva, hanem külön szabva, így a kettő között rés van), ott viszont szerintem nincs nedvesség. Annyi hely is elegendő neki, hogy egy hosszabbító fut a fal mentén, amögé is elbújik. De azért utánanézek, milyen is az valójában.
Lehet olyan sprayt kapni, ami több hétig elvileg megörzi a hatásfokát, a kültérre valót vedd, és fujjad körbe az ajtók, ablakok kereteit, és réseket, Ha átmászik rajta és hozzáér, kipurcan elvileg, mert idegméreg. Én is gyűlölöm őket. A pókoktól is iszonyodom, de ezek viszik a pálmát. Nem akarlak ijesztgetni, de engem már csípett meg, azt hittem belehalok, mikor az ágyamban találtam. Azóta fújok, és csak úgy fekszem le, hogy végignézem a falakat, mert sokszor ott lesnek sunyítva, ha elfelejtettem egy ideig sprézni.
Én is életemben először az idén találkoztam ilyennel,(felsőjobb) a leanderen volt. Én úgy vettem ki, hogy nagy szemei voltak, az ebihalhoz tudnám hasonlítani leginkább, mármint a szemeit és mint a képeden is látszik, villás farka, és olyan bolyhos az egész állat. Meg akartam fogni a levélen, de mintha tudta volna, átmászott a fonákjára, mikor megfordítottam a levelet, akkor vissza. Ezt eljátszottuk egy párszor, végül agyoncsaptam, mivel én sem tudom, hogy kártevő-e,-lehet,hogy nem lett volna muszály! Mindenesetre nagyon kiváncsi lennék, hogy mi a manó ez! Csak sejtem, hogy valami köztes-állapotú imágó vagy mi! Nincs köztetek valami profi szakértő?
Tegnap alaposabban szemügyre tudtam venni egyet, s így újabb infókat adnék róla: úgy tűnt, hogy drappos-barnás színű, gyűrűkből állt a teste, s mint ha lett volna két hártyavékony átlátszó szárnya, bár repülni eddig nem láttam őket. Persze lábai is vannak, de nagyon aprók, így megszámolni nem tudtam. A fej irányából a potroh felé vékonyodik a teste.
Lehetnek talán tőzeglegyek. De akármi is, ha meglocsolod a föld tetejét valami rovarirtóval, pl. Actarával, akkor már mindegy lesz, hogy mik voltak. :)
Nem ,azokat ismerem.Sajnos mind tobben es tobben vannak.Nem tudom oket lefotozni ,mert annyira kicsik,hogy nem latszanak.Teljesen beleolvadnak a viragfold szinebe,de azert koszonom az otletet,udv Jutka.
Ki tudna segítségemre lenni abban, hogy hogyan kell kiírtani az élelmiszermolyt a kamrámból. Minden lehetséges élelmiszert átnéztünk egy egészségügyi gázmesterrl, találtunk is kukacot az aszalt sárgabarack lezárt zacskójában, megy a báb száraz burkát. De nem találjuk a fészkét, ahonnan kibújnak. Minden este rajzanak, molycsapdával és kézzel írtom őket, de minden este előjön 5-10 db. Lisztesáru nincs akamrámban, lezárt befőttek, fémdobozos konzervek, krumpli, hagyma. Dió, mák nincs, mert tavaly a héjas diómat lepték el, el is égettük az egészet.
Sziasztok!Szeretném a segitségeteket kérni abban hogyan tudnám kiirtania kertemből vagy legalább a lakásomtól távoltartani a légyölöpókszázlábuakat.Több évembe került mire beazonositottam ezeket a szörnyü kinézetü bogarakat,nem szokásom bántani az élőlényeket,de tölük frászt kapok és minden este bejön egy-két óriás példány a szobámba.Köszönettel
Sziasztok.En is segitseget szeretnek kerni.Az eggyik viragcserep oldalan es a fold felszinen apro kis fekete szunyos szeru "allatkak"jelentek meg, gyorsan szaladgalnak es repulni is tudnak.Sajnos nem ismerem oket es szeretnek megszabadulni toluk, minel hamarabb,mert sokan vannak.Kerlek segitsetek.Elore is koszonom,udv Jutka.
Segítségeteket kérném: egy éve költöztünk padlószőnyeges lakásba, s ilyen rovarokkal (?) találkozunk: padlószőnyegrésekben megbújik, szabad szemmel látható, csíkszerűen, hullámzóan mozog, elég gyorsan. Mérete kb. 0,5-1 cm. Hol ezüstösnek vélem, hol sötétebbnek. Főként ott élnek, ahol valamilyen bútor a falhoz van tolva (sötétebb helyen, ahol nincs sok mozgolódás), ha elhúzom, menekülnek. Mi lehet ez? Rovar ez egyáltalán?