Szia. Igaz már előttem válaszoltak neked, néhány kiegészítést tennék. Ha éjszaka/hajnalban mész és mondjuk reggel 8 előtt odaérsz a határokhoz, akkor nyugodtan menj Metkovic felé. Nem tudom mekkora hajót viszel, de gondolom nagyobbat mint egy 4 személyes gumicsónak... Rossz esetben vársz egy keveset a határoknál kényelmesen, de nem izzadsz meg a hosszú szerelvénnyel a kanyargós utakon. Ha Gabela felé mész kikerülve a "nagy" határt a 17es főúton, kicsit itt is kanyarogni kell az épületek között szűk utcán ahogy átérsz Metkovicba. Ha délelőtti órákban érnél a határokhoz, akkor megfontolnám a kerülőt Trebimlja-Cepikuce felé. Viszont ezt már Mostarnál döntsd el. Onnan durván 1 óra Metkovic, tehát már tudsz becsülni, hogy mikorra érsz oda határhoz. Ha ezt választod, akkor Mostar után Buna településnél fordulj el Rotimlja felé, majd Stolac-Ljubinje útvonalon tudsz menni a főúton. Ezzel kikerülőd a neumi újabb határátkelést is.
Összességében az utak teljesen jó minőségűek. Kanyargósnak kanyargósak, de ez ellen nem tudsz mit tenni a domborzati adottságok miatt. A sziklás kérdést nem teljesen értettem mire gondoltál. Karsztos vidék, tehát sziklás nagyon, de az út az aszfaltozott :)
Szia. Ahogy SlatkaVilla is írta, az általad kinézett határátkelőn is lehet számítani torlódásra, főleg szombatonként. Viszont ha Dubrovnik környéke az úticél akkor inkább itt várj egy órát, mint Metkovicnál 2 órát. Szóval ezt kerüld el. Ha Mostar felé mennél, akkor pedig alternatívaként Trebimlja-Cepikuce határátkelő a jó választás. A bosnyák oldalon a határnál egy kicsit szűkebb az út egyébként semmi gond, szinte 0 forgalom. Szerencsére a google térkép ezt az utat nagyon kicsinek mutatja, pedig nem az.
A Samac-Doboj-Zenica-Szarajevó-Jablanica-Mosztár-Metkovic útvonal a legkevésbé kanyargós. Egyedül a Bradinai hágónál van komoly szerpentin, de ott az út 4 sávos, el lehet férni. Autópályákon, kapuknál sehol nincs zsúfoltság. A samaci határon max. fél órás várakozás, ha rosszkor érkezel. Metkovicnál lehet hosszabb, de Gabela Polje felé lehet kerülni. Ha ez nem szimpatikus és egy kis kitérőt bevállalsz, akkor Medjugorje-Bijaca felé érdemes lehet kerülni, mert ott az autópálya-határátkelőn kb. 5 perc átjutni.
Ha egy kicsit kanyargósabb, alsóbb rendű utat is bevállalsz, akkor a Trebimlja-Cepikuce határátkelőt is lehet választani (0 forgalom, csont nélkül át lehet menni). Ez is jó út, hiába keskeny a vége, nincs rajta forgalom, szerintem lakókocsival is jól járható lehet.
Hozzám is jönnek vendégek, nálam nincs megszabva, hogy melyik napon érkezzenek, de mi ugye még Bosznia-Hercegovina vagyunk, de azoknak akik szombattól-szombatig vannak és Horvátországban töltik a nyaralást, szerintem nekik megfontolandó előbb indulni ( akár már pénteken, aki bírja az éjszakai vezetést vagy nagyon nagyon korán szombaton ) De biztosan jön még más is tapasztalatokkal, bár Ivanica-t illetően nem hiszem, h nálam kompetensebb van :)))
Én az alábbi útvonal ajánlanám - Sarajevo, Mostar, Buna, Stolac, Ljubinje, Trebinje, Ivanica ( határ ) majd Brgat és onnan Dubrovnik, az előbbi hozzászólásomban olvashatsz a határral kapcsolatos tapasztalataimról is :)
ja, még annyi, hogy mi SOHA, de SOHA nem megyünk a határ közelébe szombaton... ( kivéve, ha valakiért át kell mennünk a buszhoz vagy a reptérhez... de fürdeni a hétvégét kerüljük! természetesen tudom, h akit a turnusváltás erre a napra kényszerít, annak vagy marad a várakozás vagy a péntek késő délutáni indulás... )
nekem az Ivanica-Brgat határátkelőkkel szinte mindennapos tapasztalatom van... :)))) ( nem kell megkövezni :) ) hetente többször lejárunk fürdeni... Július közepétől hétköznap is sokszor jelentős várakozásra lehet számítani, egészen Augusztus végéig ( a horvát oldal miatt, hozzájuk áll a sor, a boszniai határ elég laza ) a boszniaiak ugye csak útlevéllel mehetnek csobbanni... a turisták is általában az útlevelet adják, és az összes útlevél behelyezésre kerül a számítógépbe + pecsét...
Szóval aki erre szeretne átkelni, az készüljön fel jelentős várakozásra! Visszafelé pedig a délutáni, késő délutáni órákban ( BiH felé )
Plusz a migráns őrület miatt is jelentősebb lehet az ellenőrzés ( kisbuszok, kisteherautók, furgonok stb. ) igaz, erre nincsenek...
( mi úgy ismerjük, hogy Ivanica felé) Tavalyi infó. Én Metkovic felé mentem, az ismerősök Ivanica felé. Na ők pont egy órával értek haza hamarabb. Igaz én másfél órát álltam Metkovicnál reggel kilenctől.
A keleti országrészből érkezem, és Szarajevóig (Udvar->Eszéken át) 2 éve már voltam utas autóban (+Mostar), az hétköznap volt, teljesen elviselhető forgalommal.
Viszont én Dubrovnyik környékére mennék, a google Brgat Donjit ajánlja határátkelésre (nem Mostar felé visz Szarajevó után), tehát a 3 átkelésből kettőt ki lehetne ütni.
Erről mi a véleményed? Ennél az átkelőnél is gáz lehet?
Szia. Amit leginkább problémát okoz, az nem is a Bosznián való átjutás szombatonként, bár érezhetően nagyobb a forgalom. Hozzáteszem én még nem sokszor utaztam hétvégén turnusváltásos időszakban, de akkor érezhetően nagyobb volt a forgalom. Torlódás nem volt sem a főutakon, sem a rövidke autópályás szakaszokon a fizetőkapuknál. Ami viszont tényleges probléma az a rövidke boszniai benyúlás az adriai partra. Metkovic és a két határ Neumnál, itt lehet számítani hatalmas torlódásokra. Ha én mennék erre hétvégén ezeket a határátkelőket megpróbálnám elkerülni. Leginkább szerintem azon múlik a dolog, hogy ki honnan indul Magyarországról. Mondjuk azt, hogy a Balatontól nyugatra fekvő részekről már nem biztos megéri elmenni Sarajevo felé, akármennyire drágának is gondoljuk a horvát autópályát.
Azt szeretném kérdezni, hogy mivel sokan választják Boszniát a Dél-Horvátországba való eljutáshoz, ott is jellemző-e az, ami Horvátországban a szombatokat jellemzi, nevezetesen hogy a szombati turnusváltás miatt ekkor a legnagyobb a tumultus az autópályán, fizetőkapuk előtt stb.
A horvát autópályadíj nem kevés, de most nem ez az elsődleges szempont, hanem a biztonság és a dugók elkerülése.
Tehát horvát autópálya + szombat elkerülése (nehezebb szállást kapni) vagy Bosznián keresztül akár szombaton is?
Az előttem hozzászóló útvonalát javasolnám én is,annyival kiegészítve,hogy a Metkocic határ átkelőt ki lehet kerülni egy rövid kitérővel! Visici után közvetlen dobsz egy jobbost átmégy a hídon Gabela felé,majd a kishatár átkelőn átmégy és utána a következő hídon vissza jössz a Neretva bal partjára,oszt tovább le a tenger felé!
Hali! Nem annyira vészes a Gradiskai átkelő! Annyi a gáz,hogy a kaminyonok is a személyautókkal együtt araszolnak,mivel a hídon átkelve rögtön a határ van! Óvatosan kell lavírozni a kaminyonok meg buszok között! Aztán átmégy a városon föl a pályára és nyíl egyenesen átvágtázol Banjalukán! Utána pedig szép tájon mégy Jajcéig! Van egy két útjavítás Banjaluka-Jajce között,de gyorsan át lehet jutni!
Üdvözlöm a Jajceieket! Most egy hete voltam ott motorral.
Szia. Ha Mljet sziget az úticél, akkor a következő útvonalon menjetek: Udvar-Eszék-Brod vagy Samac-Doboj-Sarajevo-Mostar. Innentől több lehetőség is van. Vagy Metkovicnál mész át Horvátországba, ez a legegyszerűbb, de nagy forgalom miatt lehet várakozni kell a határon. Bár augusztus utolsó hetében hétköznap erre nem kell számítani. Vagy Mostar után Stolac-Hutovo-Duzi útvonalon mész át Horvátországba. 10-15 km-rel több, de szintén jó útvonal, ha Mostar után Stolac-Ljubinje-Trebinja útvonalon Horvátországba.
Az elmúlt 5 évben mindig a letenyei határárkelőn mentünk át Horvárba és végig az autópályán Brac, Hvar, Korcula volt az uticél.
Az idén viszont vásároltam egy kishajót amit utánfotóval szeretnék a vízre juttatni Mljet szigetén. Ha a megszokott útat választanám akkor kb.930 km.t kellene megtennünk 80 km/h-val ugyanis a Magyar és a Horvát szabályok is csak ennyit engednek autópályán és így cammogva is ki kell fizetni a teljes pálydíjon felül még többet mert járműszerelvényre magasabb a pályadíj. Ezért gondoltunk arra hogy szakítunk a megszokással és mi is Bosznián keresztül mennénk mint ahogy teszitek itt is jónéhányan. Melyik útvonal a legkevésbé kanyargósabb ?, amin biztonsággal közlekedthetek járműszerelvénnyel.
Úgy olvastam többen javasoltátok azt is, hogy lehetőleg ne turnusba menjünk az erős forgalom miatt.
Augusztus utolsó hetében egy hétfői naptól van szállásfoglalásunk úgy hogy vasárnap este indulnánk pest környékéről.
Mi a javasolt útvonal ? a fenti paraméterek figyelembevételével.
Akkor sanszos, hogy mi is odaérünk 13 óráig. Mi az M6-on megyünk, így a ti időtökhöz kb másfél órát hozzáadok (ennyi alatt csak leérek Szekszárdig). Így még ha egy órát állok is Gradiskánál, akkor is leérek.
Mi két éve, Szekszárdról indultunk 2.00 órakor (M6 kihagyva) - Eszéktől autópálya Gradikáig, majd autópálya Banja Lukáig (akkor még ingyen) - 7.12 órakor már láttuk Jajce látképét a főútról. Ebben volt két megállás és egy tankolás Gradikánál (kb 4.45-kor). A határokon szinte semmi forgalom pillanatok alatt átjutottunk. Az utak is alig terheltek, csak Bród környékén volt érezhető a hajnali munkakezdés, mert mis is hétköznap mentünk.
Maradok Gradiskánál. Ha itt http://hac.hr/hr/cestarina/cjenik/zagreb-lipovac-osijek jól nézem, akkor az Eszék - Gradiska (Okucani) pályadíj 66 kuna. És a Banja Lukai bosnyák szakasz 1-1,5 Eur (2,5 KM). Ennyiért száguldhatok mint a nyíl. :) Oszt pihizhetek Gradiskánál. :(
De a nagy kérdés: Ha az adott útvonalon mondjuk reggel 5-kor elindulok, akkor néhány pisilős megállóval 13 óra körül Jajceban lehetek-e?
Samac nem egy kicsi határátkelő. Én pl. mindig azt használom, igaz Szarajevó felé szoktam menni. Eszékhez ez van a legközelebb. Gradiskának egy előnye van ezzel szemben, hogy Eszéktől szinte végi autópályán lehet Banja Lukáig menni.