Keresés

Részletes keresés

ep23 Creative Commons License 2021.01.11 -7 0 30559

"illetve alacsony feszültségeken kisebb a motor nyomatéka."

A motor nyomatéka az áramtól és a fluxustól függ úgy elvileg. Bár itt az elvet szépen elfedi a tapasztalat. Kis motor.

"ne kelljen kialakítani rajtuk egy kellően nagy D/A konvertert"

A PWM tkp egy DA, vagy rate meter ha úgy tetszik.

Látom, valaki minuszolt. Megkérdezhetem, hogy miért?

Ez az, amit nem akartam. Kérdezek vmit és egész másra kapok választ.

El kéne döntenetek, hogy be lehet-e lépni közétek. Legtöbb válaszban magatokkal vitatkoztok. 

Próbáltam írni Neked. Nem sikerült kinyerni a mail címedet, MS-t meg nem szeretnék használni. Ha írsz, megköszönöm.  Zárjuk rövidre  a dolgot.

Ezentúl nem magyarázkodok. Amit leírtam az helyes.

Ha kapok hasznos választ, azt megköszönöm.

Ha valakit megbántottam, akkor bocsánatot kérek.

Előzmény: nazareth (30557)
ep23 Creative Commons License 2021.01.10 -6 0 30558

Hát nem sikerült.

Még egyszer. De eztán csak szóban.

Merészeltem írni, hogy - azt hiszem - értek a kérdéshez. Ebből kéne kiindulni.

Én elhiszem rólatok. Próbáljátok meg ti is.

1

Abban egyetértünk, hogy a motorfeszt csak akkor lehet megmérni, ha az áram pillanatértéke 0?

A kétségem azzal van, hogy ez mindig meg is valósul. Ez függ a PWM frekitől, a motor induktivitásától stb.

2.

Ilyesmit, ahogy értelmezed nem írtam.

Utolsó próba.

Ha a dekóder arra van felkészítve, hogy pl. egy FZ1 trafóval van táplálva, akkor 100Hz-s szinusz félhullámot kap. Az amplitúdót ugye a trafó változtatja. Csúcsegyenirányítás után a feszültség nagyjából a szinusz  amplitúdó, 5kHz és mondjuk 80% kitöltés. A vonat elindul. Ha növelem a feszt, akkor a fix 80% kitöltés mellett is változni fog a sebesség. 

Na most.

Van egy DC PWM. Mondjuk ad a sínre 15V, 40%- kitöltésű jelet mondjuk 20kHz-en. Ezt az a nyomorult dekóder megint csúcsegyenírányítja. Lesz kb 14V (A 15V-ból lejön a dióda(ák) nyitófeszültsége). Lesz rajta egy 20 kHz-s látszólag 3szög, valójában exponenciális szakaszokból álló jel. Ez a 14V csak kicsit függ a frekvenciától.

Ezt a cca 14 voltot a dekóder mondjuk 5kHz-n megszaggatja és valamilyen kitöltéssel innét már megy a motorra. Ha marad most is az előző fix 80 %, akkor innét kezdve a tápláló PWM kitöltési tényezőjétől függetlenül, egy állandó sebességgel megy a mozdony.ő is azt adja ki.

Ha a dekóder a megfelelő bemenetén, ahol ugye a DCC jelet várná, de most csak egy négyszögjel van és ezt felismeri, akkor a kitöltési tényező megmérhető. És akkor ezt követi a dekóder is. 40%-ra ő is 40%-l válaszol, stb. Szerintem ezt megcsinálni egyszerűbb, mint a motor fesz mérése.

A kérdés még midig az: VAn ilyen dekóder?

A kérésem az, hogy, ha ezután is van kétséged, akkor azt már magánban tedd fel. A mail címem publikus. 

3

Remek, ez a beszéd.

Pl CV50 legyen 100

vagy állítsunk egy váltót. Rád bízom, hogy melyiket. A sínre kerülő jelre koncentrálunk.

Kettő egyesekből és nullákból álló sorozatot várok. A bevezető 12 (vagy 16?) egyest és a végén az ellenőrző összeget elhagyhatod.

Félreértés ne essék. Én szurkolok neked. Nem kizárt, hogy én voltam felületes és ha Te megtalálod, akkor sokat segítettél nekem. Én nem találtam és a DCC manager szerint sincs. 

nazareth Creative Commons License 2021.01.10 0 2 30557

Na várj, itt valami nem stimmel. Sorban feltetted az összes kérdésed újra, amikre már korábban válaszoltunk. Sorba véve:

1.) De az a baj, hogy csak akkor működik, ha a PWM árama 2 bekapcsolás között megszűnik. Akkor lehet motorfeszültséget mérni. Hogy megszűnik-e az meg nagyrészt nem a dekódertől függ.

(Ha agyártó kicsit komolyan veszi magát, akkor lehet azt csinálni pl, hogy néha kihagy a dekóder néhány bekapcsolást. Akkor lehet mérni, szabályozni. Csinálják ezt a dekóderek?)

Igen, csinálják. Pont ezt írta le Rézgaras. Nem a gyártók "veszik kicsit komolyan magukat", ez a módja.

2.) Van-e olyan dekóder, amely DC PWM-mel táplált üzemben nem egy fix feszültséget ad ki, hanem követi valamelyest a pwm jel arányait?

Ez nem olyan nagy kunszt. Nyilván vannak korlátok.

Egyrészt eddig olyasmit mondtál, hogy a dekóder a PWM-et adná tovább, csak "saját frekvencián", most meg analóg felszültségről beszélsz. Jelenleg minden dekóder stabil egyenfeszültségből állít elő PWM-et, Te meg PWM-ből szeretnél velük analóg egyenfeszültséget előállíttatni. Valóban nem nagy kunszt, ahogy bármelyik mészáros is összerak neked húsból egy röfögő disznót :)

Minden dekóder PWM-mel táplálja a motorokat, nem utolsó sorban azért, hogy ne kelljen kialakítani rajtuk egy kellően nagy D/A konvertert. Ha Te hirtelen olyan dekódert akarsz, aminek a kimenete változtatható egyenáram, akkor teljesen más felépítésű dekóder kell: be kell pufferelni a betápot (hiszen olyankor is kell kimenet, amikor a bemeneti PWM éppen 0), illetve a változó bemenet miatt egy nagyobb D/A konvertert is kell rakni a kimenetre, hogy az valóban (többé-kevésbé) simított egyenfeszültség legyen. Aztán gondoskodni kell arról is, hogy az NMRA-szabványok szerint egyértelműen el tudja dönteni a dekóder, hogy mit is lát, és mikor kell üzemmódot váltania: elegendő egy értelmezhetetlen DCC-jel? Mi van, ha csak koszos a sín? Ezen felül a megoldással ismét csak előnyt veszítesz: egyenárammal nehezebb elérni szép lassúmenetet, mert problémásabb a megindulás, illetve alacsony feszültségeken kisebb a motor nyomatéka.

3.) Az ábrán egy CV utasítás sínen mérhető feszültség alakja látható. Az alatta látható 1-sek és 0-k sorozata a bináris alak. Ez néhányhoz kihámozható a szabványokból. De messze nem mind.

Fordítsuk meg. Mondd, hogy mit nem találsz, megpróbáljuk előkeríteni.

ez a funkció is tetszőlegesen kompletté tehető. Ezért kellene a táblázat. Az NMRA-n most se találom.

Nekem nagyon úgy tűnik, hogy nem elégedsz meg a magyar nyelv szabályainak leírásával, hanem egy olyan táblázatot követelsz az MTA-n, ami tartalmazza az összes magyar szóból összeállítható összes helyes mondatot... Nem fog Neked senki ilyet adni, még úgy sem, hogy újabban eltörölték az Eggcel 32768 soros korlátját :)

Előzmény: ep23 (30554)
Tonio19 Creative Commons License 2021.01.10 0 0 30556
ep23 Creative Commons License 2021.01.10 -1 0 30555

Hibajavítás:

Kedves Nazaret :) (a szájli lemaradt)

Olyan laptopom sincs, amin van RS-232. USB- RS232 átalakítóval is megy?

ep23 Creative Commons License 2021.01.10 -1 0 30554

Urak!

(rézgaras, Nazareth, csíkos, ELŐRE)

És az érdeklődők.

Látom, most se sikerült érthetően fogalmaznom. Nekifutok újra.

Hogy spóroljunk egymás idejével bár nem szívesen, de elmondom, hogy elég jól tudom, hogy mi az, hogy PWM, meg PID meg a többi.

Három kérdésem volt.

1

Mire szabályoz egy dekóder?

A motor belső feszültségére – jött a válasz.

OK. Elméletileg működhet. De az a baj, hogy csak akkor működik, ha a PWM árama 2 bekapcsolás között megszűnik. Akkor lehet motorfeszültséget mérni. Hogy megszűnik-e az meg nagyrészt nem a dekódertől függ.

(Ha agyártó kicsit komolyan veszi magát, akkor lehet azt csinálni pl, hogy néha kihagy a dekóder néhány bekapcsolást. Akkor lehet mérni, szabályozni. Csinálják ezt a dekóderek?)

Ha az áram nem szűnik meg. Akkor nincs zárt hurkú szabályozás. Olyankor bármi megtörténhet. Rángat, megáll, stb. Ismerős? Kicsit marketingszagú.

A PID értékekkel meg nem árt csínján bánni. Nekem ez kicsit atomórával pulzust mérni esete.

2

Van-e olyan dekóder, amely DC PWM-mel táplált üzemben nem egy fix feszültséget ad ki, hanem követi valamelyest a pwm jel arányait?

Ez nem olyan nagy kunszt. Nyilván vannak korlátok.

Ezt igazából csikós fórumtársnak szántam, akinek rengeteg dekóder megy át a kezén. (Itt jegyzem meg, hogy neki van egy gonosz kérdésem diódák párhuzamos kapcsolásával kapcsolatban. Egyszer említette témát, azóta gondoltam írni neki erről. csak túl jkönnyű eljutni a veszekedéshez, ezért inkább nem hoztam elő)

Azt –kedves Nazaret J - minden dekóder tudja, hogy ha nem kap feszültséget, akkor nem vezérli a mozdonyt. Akkor pont ezt akarjuk tőle.

Hogy minek akarok ilyen dekódert az majd kiderül a 3 kérdésnél.

3

CV parancsok bináris alakja

Az ábrán egy CV utasítás sínen mérhető feszültség alakja látható. Az alatta látható 1-sek és 0-k sorozata a bináris alak.

Ez néhányhoz kihámozható a szabványokból. De messze nem mind. Oedig valahol lennie kell, mert vannak működő vezérlők.

Mindez azért kell, mert van az a vezérlő, amelynek a képét már feltettem. Ez egy analóg vezérlő 2 PWM kimenettel. Meg váltó, jelző, szakaszolások, stb. Mindaz, ami egy ANALÓG rendszerhez kell. Nincs kiépített, drága digit rendszer, amihez buherálunk egy vezérlőt.

De ha már van ez a vezérlő, akkor pusztán a program minimális bővítésével alkalmassá tehető, hogy DCC vezérlést adjon. Ha kell, ez a funkció is tetszőlegesen kompletté tehető.

Ezért kellene a táblázat. Az NMRA-n most se találom.

Ha ez a rendszerem van/lesz, akkor egy digit mozdonyt is lehessen legalább kipróbálni.

VAGY analóg üzemnél is tudjam a digit mozdony sebességét vezérelni. (2 kérdés)Ezért a soros vonali felerősített se játszik. Bár azt azért megnézem.

Előzmény: nazareth (30552)
ELŐRE! Creative Commons License 2021.01.10 0 1 30553

Én is azért írtam neked a választ, mert én sem értem, hogy mit szeretne a kolléga, ahogy Csíkos sem. Ha estleg olcsót akar valaki, de legalább DCC funkciókat, akkor ott a PC-DCC, két vezeték a boosterbe (bármilyenbe) és már megy is, csak egy COM portos notebbok kell. Le van írva ebben a topikban részletesen, likkel együtt, igaz, nem mai darab, attól még működik.

Előzmény: nazareth (30552)
nazareth Creative Commons License 2021.01.10 0 0 30552

Dekóder. Akár úgy is. Akár úgy, hogy a saját frekijével kiadja azt az arányt, amit kap.

Na és ha éppen 0-t kap a bemenetén, de a saját frekijén éppen hajtania kellene a motort? Azért bufferelni a bemenetet, hogy aztán ugyanazt a kitöltési tényezőt más frekivel kiadd? Ne haragudj, de ennek se füle, se farka... :-)

Vagy fordulatszám-szabályozást szeretnél? Vagyis bufferelni a bejövő jelet (gyakorlatilag kiegyenlíteni a bejövő teljesítményt), hogy aztán arra egy újabb teljesítmény-szabályozást rakj, ami ugyanazt csinálja...

Ha meg arra gondolsz, hogy a dekóder tulajdonképpen a DCC és analóg üzem keverékéből gyúrt, új "protokollt" beszéljen (a bemeneten a kitöltési tényezőt figyelje, a kimeneten a sebességet szabályozza, előre definiált funkciókat bekapcsolja), akkor már csak azt nem értem, hogy mi értelme van egy ilyen protokollnak, ami

- a DCC-vel ellentétben tartalmaz lyukakat is (amit a dekóder csak pufferből élne túl, tehát elektromosan némileg macerább összehozni);

- emiatt ugyanúgy specifikálni kellene az elfogadható PWM paramétereit (azaz ha a haverodhoz átviszed a mozdonyt, az ő PWM-vezérlőjével már nem biztos, hogy működik);

- bár a vezérlő a DCC-hez hasonló infrastruktúrát igényel, a DCC-hez képest lényegesen kevesebb infót tud átvinni (gyakorlatilag egy irány- és sebességértéket),

- ezáltal elveszíti a DCC szinte összes előnyét (többmozdonyos üzem, funkciók ki-be kapcsolgatása).

Előzmény: ep23 (30546)
nazareth Creative Commons License 2021.01.10 0 0 30551

Első körben nekiálltam írni egy saját programkönyvtárat, majd amikor a megszakításos-időzítős részével megvoltam, és szépen ki tudott adni néhány csomagot, következett volna a szívás a mindenféle ilyen-olyan szabvány implementálásával. Szóval gondoltam megnézem, hogy más hogyan csinálja. Letöltöttem egy kész programkönyvtárat, és meglepődve tapasztaltam, hogy a megszakításos-időzítős rész kb. ugyanúgy volt megírva, ahogy én csináltam. Na, mondom, ha ennyire egy vágányon jár az agyunk, biztos a többit is ugyanúgy csinálnám meg... hát inkább átveszem. :)

Nyilván nem indult pöccre, mert Arduinora íródott, én meg ESP-n akartam futtatni; meg a H-hídhoz is hozzá kellett igazítani, de végül is két-három órás munkával átfaragtam a hardverközeli részeket, azóta minden rendben.

Előzmény: rezgaras (30549)
csíkos-háTTú Creative Commons License 2021.01.10 -1 1 30550

Valamit nem értek, de ez nyilván az én bajom..:-) Építünk egy komplikált digitális vezérlést, teszünk ehhez a mozdonyokba egy-egy nem túl olcsó dekódert, majd ezt az egészet meghajtjuk egy szimpla analóg trafóval, vagy PWM vezérlővel...:-))) Minek???

Na kezdjük az elején, és válasszuk ketté a dolgokat!

- Van a dekóder bemenete, vagyis a sínjel. Ez lehet DCC digitális sínfeszültség, és lehet egy szimpla analóg sínfeszültség. Ez utóbbi is lehet három féle:

1: szűrt (stabilizált) egyenfeszültség,

2: lüktető egyenfeszültség, ilyen az összes régi trafó, Fleischmann, Bühler, vagy a mindenki által ismert réi PIKO FZ1.

3: valamilyen PWM menetszabályzó.

Ezekből kell megcsinálnia a dekódernek a mozdony motorjának megfelelő feszültséget, meg a világítását, stb.

- Ezek a dekóder kimenetei. rezgaras kolléga már leírta, hogy a dekóder a mozdony motorját mivel hajtja meg. 

Nno, jelen esetben az a kérdés, hogy az analóg PWM szabályzó jelét egy digitális dekóder kvázi "leintegrálja-e" vagy sem? Igen le fogja követni.

DE! Az a kérdés, hogy a dekóderen belül az ott csücsülő mikrovezérlőnek a belső tápfeszültség szűrési milyen? Vagyis a bejövő jelből képes-e egy megfelelően szűrt 3-5V, stabil feszültséget előállítani a processzornak? Általában igen, de nem mindegyik dekóder! Ha igen, akkor a processzor stabilan fog működni, és innen csak az a kérdés, hogy a motort meghajtó vezérlés mennyire tolerálja a bejövő PWM jelet? Maradjunk annyiban, hogy analóg PWM jellel nem lesz minden körülmények között ideális a dekóder működése.

Show DCC: nevében a lényege!:-) Megmutatja a számítógéped képernyőjén, hogy aktuálisan milyen parancsjelek futkároznak a sínben? Ehhez egy jókora előtét ellenálláson át be kell kötni a központ sínjelét a számítógéped mikrofon bemenetére, elindítani a program futását, és már tele is lesz a képernyőd a dekódolt parancsokkal.

Előzmény: ep23 (30538)
rezgaras Creative Commons License 2021.01.10 0 0 30549

A fullextrás, idegen projektek addig jók, amíg összerakás után pöccre elindulnak. Ha nem, akkor szívás!

Előzmény: nazareth (30542)
rezgaras Creative Commons License 2021.01.10 0 0 30548

Én is szkóppal vadászom a jeleket. Van a szkópnak egy "magnifier" beállítása, amivel tízszeresére nyújtja a jeleket. Így már befér a képernyőre két egész csomag (a sebesség csomag és a funkció csomag).

Én a fejlesztésnél azt a trükköt használtam, hogy a processzor egy lábára a "preamble" idejére kiadtam egy jelet. Ezzel lehet a szkópot szinkronizálni.

Egyébként a Nazareth-féle logikai analizátoros bemérés sem triviális feladat. Ugyanis itt nincs külön órajel, így nem lehet az analizátort szinkron bemenettel használni. Aszinkron bemenettel pedig ugyanaz vele a probléma, mint a szkóppal. Na meg kinek van otthon logikai analizátora.

Nem szabad megfeledkezni még egy apróságról (amit korábban nem említettem), a csomagok végén lévő ellenőrző számról (checksum). Ha az nem korrekt, a dekóderek meg sem nyikkannak. Könnyű számolni, az összes kód bitenkénti EXOR kapcsolata. De arra kell figyelni, hogy a preamble kivételével valóban az összes kód benne legyen! Ha hosszú a cím, akkor mindkettő, a hosszú sebességnél a "hosszú" jelölés, a funkció csomagnál a funkció jelzése.

Előzmény: ep23 (30539)
ELŐRE! Creative Commons License 2021.01.10 0 0 30547

Három rajzot is linkeltem a zip-ben, én a hagyományos microfonost használtam, semmi gond nem volt vele. Roco trafóval LM2, és Roco trafóval Lenz központot hajrottam, gond nélkül ment az olvasás. 3 év NMRA szabvány tanulmányozása sem tud adni annyi infót, mint fél óra ezzel :) Jó látható az elmélet és a gyakorlat közti különbség.

Előzmény: nazareth (30545)
ep23 Creative Commons License 2021.01.10 -2 0 30546

Késő van rövid leszek

Az NMRA oldalakat újra megnéztem. Most se találtam. Maj irok egy példát, hogy mire gondolok.

Dekóder. Akár úgy is. Akár úgy, hogy a saját frekijével kiadja azt az arányt, amit kap.

Az jó, ha van analizátor. Nekünk sose volt. A TPA-s haveroknál láttam utoljára. Analóg méréstechnikával foglalkoztunk. NanoVolt mérőnk az volt. :)

De, ha lett volna, akkor se ez volt a helyes út. És a szkópos dolognak is működnie kellett volna. Az volt a gyanúnk, hogy az elejét lenyeli. Bár ez durva hiba lett volna. Egy nem túl drága Tektro szkóp volt.

Mi is ez a showDCC?

Előzmény: nazareth (30540)
nazareth Creative Commons License 2021.01.09 0 0 30545

Hehe, tényleg, voltak ilyen kicióccó megoldások régebben is, pl. amikor a DCC-t egy ellenállásosztóval a PC mikrofon-bemenetére kellett kötni... Talán ugyanennek a ShowDCC-nek lehetett az elődje, nem egy hangkártya elszomorodott tőle.

Előzmény: ELŐRE! (30543)
Törölt nick Creative Commons License 2021.01.09 0 0 30544

Köszönöm, ez nem is drága.

Előzmény: csíkos-háTTú (30534)
ELŐRE! Creative Commons License 2021.01.09 0 0 30543

https://www.digital-bahn.de/forum/viewtopic.php?t=719

Ez való erre: showdcc. Ingyen van, nekem nagyon bevált. Minden packettet jól mutat.

Előzmény: nazareth (30542)
nazareth Creative Commons License 2021.01.09 0 0 30542

Próbáltuk digit szkóppal.

Hát igen, a szkóp nem erre való. Kifejezetten ilyen feladatokra találták ki a logikai analizátorokat (az más kérdés, hogy a mindenféle, PC-re köthető szkópokhoz is van logikai analizátor funkció).

Egyébként a giten van jópár DCC-projekt, fullextrásak is. Azok között is bogarászhatsz. Arduinora biztosan van, és is azt faragtam át ESP-re, ír, olvas, főz, mos, vasal :) Csak az objektum-orientált C++-szal legyél jó barát :)

Előzmény: ep23 (30539)
nazareth Creative Commons License 2021.01.09 0 0 30541

Persze. Kerestem. Írtam is nekik. Elsőre nem értette, aztán azt tudta mondani, hogy ilyen nincs. Amit nem tudok elképzelni.

Mármint az NMRA?

Őszintén szólva én sem értem. Tedd ezt:

- google.com

- NMRA DCC

- katt a legelső találatra (nmra.org, DCC RPs & Standards)

- a második sorban ott a link.

Mindent megtalálsz, a komplett leírást, szőröstül-bőröstül.

Viszont amint Rézgaras is mondta, annyira nem egyszerű a dolog, hogy egy szimpla listában legyen leírva az összes, sínre kiküldhető csomag. Sokáig kell nyálazni a fejezeteket.

Előzmény: ep23 (30537)
nazareth Creative Commons License 2021.01.09 0 1 30540

ha változtatom a DC kitöltési tényezőt, akkor a dekóder követi?

Igazából a legtöbb dekódernek két üzemmódja van (bár az NMRA a nem-DCC-t csak "egyéb üzemmódoknak" nevezi, tehát lehetne 3. is):

1.) A DCC üzemmódban a dekóder a szabvány szerinti 58 és 100uS-os négyszögjeleket vadássza, kibogarássza a bevezetőbiteket, csomagokat, satöbbi.

2.) Az analóg üzemmód, amikor a fenti időzítéseket nem találja, és átlép analóg módba. Ekkor bekapcsolja a megadott funkciókat, 0-ról a megadott rámpával a megadott sebességre gyorsít, és megy... egészen addig, amíg el nem fogy a delej.

Nem tudom, hogy pontosan milyen követésre gondolsz. A PWM-nek pont az a lényege, hogy -- azonos áramot feltételezve -- már a táptól szabályozod a motor teljesítményét. Tehát a dekóder max. annyit tudna tenni, hogy ha PWM-et észlel, akkor nem csinál semmit, csak ráadja a motorra. Ehhez azonban specifikálni kellene az alkalmazható PWM minimum-maximum frekvenciáját, a minimális kitöltési tényezőt, satöbbi. Mert ha a dekóder a PWM minden egyes 0-jánál leáll, és az 1-nél feléledve kezdi elemezgetni, hogy ez most DCC-e, vagy sem, abból semmi jó nem sülne ki.

Vaaaaagy lekapcsolhatóvá tenni a DCC-üzemmódot! Piaci résnek tűnik, szerintem egy ilyen fícsörrel megáldott DCC-dekóderért tolongnának a vásárlók :)

Előzmény: ep23 (30538)
ep23 Creative Commons License 2021.01.09 0 0 30539

Kedves "rézgaras"

Te vagy az én emberem. Mi is egy vezérlővel játszadoznunk. Analógnak indult. 2 PWM, 15 váltó, egyéb digit ki és bemenetek. Először billentyüvel vezéreltük, de váltottunk pc-re.

Adott volt a lehetőség, hogy a végfokkal digit jelet küldjünk a sínre.

Pár utasítás valóban megtalálható. Az egyszerűbb funkciók működtek is. Elindul, gyorsít lassít, lámpa.

De a legtöbbről nem találtunk leírást, hogy hogy is nézzen ki az a jelsorozat, amit ki kell a sínre küldeni.

Aztán még jó pár apróság.

Próbáltuk digit szkóppal. Vadásztuk a általad említett "preamble"-t. De keserves volt. Meg nem is igazán akarta az igazságot.

Ez kb egy éve volt. Nyaggattam a szoftveres havert, hogy haladni kéne. Megcsinálta, most meg én nem néztem rá 1gy jó hónapja.

De itt ezt sose fogjuk megbeszélni.

Örülnék, ha írnál a mail címemre.

Üdv

Előzmény: rezgaras (30536)
ep23 Creative Commons License 2021.01.09 0 0 30538

Neked is köszönöm a választ.

A kérdés arra vonatkozott, ha változtatom a DC kitöltési tényezőt, akkor a dekóder követi? Vagy bambán csúcs egyenirányít aztán kiad vmi fix impulzusszélességet a max közelében.

Szóval van-e olyan dekóder, ami intelligensen kezeli ezt a problémát. (Mielőtt belemegyünk abba a vitába, hogy megoldható vagy sem, induljunk ki abból hogy megoldható. Én biztos vagyok benne,)

Előzmény: csíkos-háTTú (30533)
ep23 Creative Commons License 2021.01.09 0 0 30537

Valami ilyesmire számítottam. Ok.

De.

A motor belső feszültsége csak akkor jelenik meg a motor kapcsin, ha a híd árama megszűnik. Ha a PWM freki és/vagy a motor felé az induktivitás (beleértve a motor induktivitását is) elég nagy, akkor az áram nem szűnik meg és nem lehet mérni a belső feszt. Nem szabályoz.

Persze. Kerestem. Írtam is nekik. Elsőre nem értette, aztán azt tudta mondani, hogy ilyen nincs. Amit nem tudok elképzelni.

Előzmény: nazareth (30532)
rezgaras Creative Commons License 2021.01.09 0 3 30536

A DCC rendszerben az információt a sínre kimenő négyszög-feszültség hordozza. Ugyanez táplálja a motorokat is. A kódolás igen egyszerű: az 1-es egy olyan négyszög, ami 56us-ig plusz, majd ugyanennyi ideig fordított. A 0-ás pedig kétszer ennyi ideig tart, 112us-ig a plusz és a minusz.

A DCC jelek kis "csomagokban" mennek. Minden csomag elején egy ún. "preamble" található, ami legalább 15db. "1" jel. Utána jönnek az információs csomagok. Mindegyik 9 bitből áll, ahol a legelső, a startbit mindig egy "0". Utána jönnek nyolcasával (byte) a kódok. Az első mindig a cím.

A problémát az okozza, hogy a kódolás mondhatni "szervesen" fejlődött. Először nagyon egyszerű volt a szabvány, aztán az igényeknek megfelelően bővítették. De persze úgy, hogy a korábbi szabvánnyal kompatibilis maradjon. Ez elbonyolította. Így került bele először a hosszú cím (ott két byte a cím, de nem lehet kihasználni az összes, 216 kombinációt, mert azt is kell jelezni, hogy a cím hosszú). Aztán jött a "hosszú sebesség". Kezdetben csak 14 sebesség fokozat volt, majd egy bit hozzáadásával lehetett 28 is, mindez egy byte-ban. A mostani, 127 fokozatot már 2 byte-ban kell küldeni, ahol az első csak azt jelzi, hogy a második a hosszú sebesség kódja. A funkció (F0...) kódok egy következő csomagban mennek ki, amit hasonlóan egy "preamble" és cím után a funkció-kód ad meg.

Az igazán bonyolult része aztán az a csoport, amivel a dekódereket programozni lehet.

Valójában nem nagy ördöngősség, én készítettem vezérlőt, ami működik is. A programja is ott van, vissza lehet fejteni.

Előzmény: ep23 (30530)
rezgaras Creative Commons License 2021.01.09 0 3 30535

A dekóderek a motorokat PWM (Pulse Width Modulation) feszültséggel látják el. Azaz nem a motorra jutó áram feszültségét szabályozzák, hanem az áramot ki-bekapcsolgatják nagyon gyorsan. Általában manapság 20kHz fölött, hogy a hangját ne lehessen hallani. A szabályozott dekóderek (azt hiszem, manapság már az összes ilyen) ezt a PWM feszültséget rendszeres időközökben megszakítják pár ezred másodpercre. Ilyenkor a motor lendületből továbbforog és mint egy dinamó, áramot termel. Ennek a feszültsége arányos a motor fordulatszámával. Ezt a feszültséget ebben a szünetben a dekóder megméri, innen tudja, hogy a motor milyen gyorsan forog. A benne lévő program pedig megpróbálja a sebességet arra az értékre szabályozni, amit a DCC jel neki diktál (amire a vezérlőt beállították). A dekóderekben a program egy szokásos PID (arányos - integráló - differenciáló) szabályozást követ. A legtöbb dekóderben a 3 értéket egy-egy CV-ben állítani lehet. (a régebbi Lenz dekóderekben nem, azokban csak 6 különböző motor- és meghajtás fajtához van előre beprogramozott érték). Általában az, ha a motor alacsony sebességen rángat azt jelentheti, hogy a D (differenciáló) érték túl erős, kisebbre kell venni. De jelentheti azt is, hogy a P (arányos) érték túl nagy. Emellett az újabb (fiatalabb, mint 10 éves :-)) dekóderekben azt is lehet állítani, hogy a "mintavételezés", tehát amikor a dekóder megméri a motor sebességét milyen gyakran történjen és bizonyos határokon belül mennyi ideig tartson. Emellett az is állítható, hogy az egész szabályozás mennyire legyen aktív. Szóval tág tere van a CV-kel való játszadozásnak.

Előzmény: ep23 (30529)
csíkos-háTTú Creative Commons License 2021.01.09 0 2 30534
Előzmény: Törölt nick (30528)
csíkos-háTTú Creative Commons License 2021.01.09 -1 0 30533

Dekódere válogatja. Elviselik általában, de nem rajonganak érte.

nazareth Creative Commons License 2021.01.09 0 0 30532

Mármint a DCC-szabványra vagy kíváncsi? Nyílt szabvány, minden letölthető az NMRA oldaláról a jelszinteken, időzítéseken keresztül a csomagfelépítésekig. Picivel összetettebb, mint egy táblázat. :)

nazareth Creative Commons License 2021.01.09 0 0 30531

Sebességre szabályoz. Közvetetten méri a motor fordulatszámát a motor által indukált feszültségből, és egy PI, vagy PID-alapú (annál azért picit bonyolultabb) szabályzással változtatja a kimeneti teljesítményt.

Előzmény: ep23 (30529)
ep23 Creative Commons License 2021.01.09 0 0 30530

A dekóderek DC táplálásnál kezelik, ha az a DC egy PWM táp?

Tud valaki egy olyan táblázatról, amiben megvannak a vezérlések bináris formában? (Ami kimegy a sínre)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!