Te meg mi a f@szról beszélsz itt, már ne is haragudj, mikor mondtam én, hogy az erdőbe cipelek bármit is? Max a halastóig 2 nagyméretű téglával társítva egy zsákban...
Most alaposan végigbújtam a hatályos jogszabályokat, a végeredmény pedíg egyértelműen az, hogy a saját tulajdonodban levő telken (birtokon), ha idegen macska kárt okoz, vagy korlátoz saját tulajdonod rendeltetésszerű használatában, akkor nemhogy a macskát likvidálhatod, hanem még a tulajdonosát is beperelheted. Az ilyen spillo féle állatorvos kutyatenyésztő valakikkel meg nem kell foglalkozni, mert ha ők felháborodhatnak azon, hogy a kóbor kutyák összeszerják a közterületet és homokozókat, akkor az a minimum, hogy a saját telkeden sem kell szarni hagyni más állatát. Ilyen egyszerű. Ma egyébként jött a diófámra egy szajkó. Gyönyörű madár, meg kell hagyni.
Nekem van egy kandúrmacskám és imádom, mert jó fej - de ha vki allergiás lenne a macskaszőrre és a kandúr nem jöhetne szóba a más macskája mocskának elkerüléséhez (kutyának kicsi a hely), nem sokat vacillálnék és lelkiznék a különböző fokozatok meglépésében, ha szükséges.
Nos, egy kis ízelítő azoknak akik azt gondolják, hogy a háziállat oda mehet ahová akar, azt csinál amit akar. Igaz nem magyarországi példa, de van rá esély, hogy előbb-utóbb nálunk is ez lesz: Egy svájci csóka kutyákat tartott a kertjében, amely kutyák nem átallottak ugatni. Sajnos a csóka szomszédjai szokva voltak a hétvégi nyugalomhoz - mivel arrafelé még füvet sem lehet nyírni hétvégén benzinmotoros fűnyíróval - és feljelentették a delikvenst. A helyi önkörmányzat kiküldött néhány embert és megállapították a birtokháborítás tényét, valamint azt is megállapították, hogy a kutyák nem az előírásoknak megfelelően vannak elhelyezve. A bírság még svájci szemmel nézve is fájdalmasam zsebbevágó volt. Így megy ez tőlünk nyugatabra. De lehetne példálózni azzal is, hogy miért engedik át Ausztriában olyan udvariasan a gyalogost a zebrán az autósok? Talán azért, mert ha elüti, akkor nem csak jókora bírságot kap, hanem a gyógyíttatás költségeit is könnyen behajthatják rajta. Azt gondolom, hogy ha nálunk is a más kertjét összeszaró macskák gazdái megkapnák a büntetést a birtokháborításért, plusz csatolnák mellé a bűnügy vizsgálat kölségét (DNS teszt, stb.), plusz az esettlegesen előforduló allergiás betegségek gyógyításának kölségeit, plusz az esettlegesen munkából való kiesés és egyéb károk költségeit - szóval miután kézhezkapnának mondjuk egy másfél gurigás csekket 15 napos fizetési határidővel - lenne néhány ember aki tíz perc múlva sajátkezűleg csapná agyon a macskáját.
Hogy szaporodóképes, az nem nézet, hanem tény. Hogy a vadmacskától (Felis silvestris), konkrétan az afrikai vadmacskától (Felis silvestris lybica) származnak az első házimacskák az is. Hogy a mai házimacskáink (Felis silvestris catus) milyen keverékek, az már megállapíthatatlan (genetikailag nyilván lehetséges, csak minek!).
"A vadmacska szaporodóképes a házimacskával. Az utóbbi, az előbbitől származik."
Ez egy újkeletű nézet, amivel sok biológus nem ért egyet. (Tudod, a másik teória szerint a házimacska őse a núbiai vagy kaffermacska.) Dr. Bíró Zsolt személyes jóbarátom, majd megkérdezem erről.
Annyi különbség van talán, hogy a természetes élőhelyükön némiképp rejti őket a fű. Némiképp! Tehát a szépen gondozott kerti gyepen némi hátrányt élveznek, de még mindig ott vannak a legnagyobb előnyben!
Ez hülyeség, nyílt füves téren a madarak időben észreveszik a macskát, (hacsak nem nagyon nagy a fű) elrepülnek. A macska onnét támad, ahol a madarak nem látják és nyugodtan csipegetnek, fürdenek mit sem sejtve.
Hát bizony, a süni is ragadozó, de kiszedem a kutya szájából! Én úgy gondolom, ezek a dolgok itt a kertvárosban jól működnek, kiegészítik egymást, itt nincs nagy gond az ökológiai egyensúllyal, a rigókat, verebeket, cinkéket nem fenyegeti kihalás, nincsenek is túl sokan, pont jó így minden! Az erdőkkel kapcsolatos véleményemet elmondtam már, bár nem vagyok büszke rá, büszkébb lennék, ha kényelmemet felcserélve segítenék rajtuk!
És tény az, hogy azok, akik kutyákat, macskákat tartanak nagy általánosságban (vannal kivételek) sokkal többet tesznek a madarakért, mint azok, akik nem foglalkoznak állatokkal, mert mi, kertészkedők télen a madarak megsegítésén fáradozunk, tavasszal odukat szerelünk fel és ha úgy hozza a sors, egyáltalán nem vagyunk büszkék a vadászgató macskánkra, kutyánkra, tesszük ezt annak ellenére, hogy tudjuk, nem tehetnek róla, mert ösztönlények!
Tegnap nem forszíroztam, de én elolvastam az első 150 hozzászólást, ahol Ximot barátunk a betolakodó macskák összefogását és erdőbe cipelését tervezte, de úgy tűnik, erről letett, valószínűleg főleg Neked köszönhetően! Remélem, megtalálja a megoldást!
Én azt hiszem, kifogytam a mondanivalóimból (a patkányok szerintem továbbra sem őshonosak!), jobb "nekem a Vértes sűrűjében...", megyek kertészkedni, sziasztok!
Sziasztok, látom még mindig ott tartotok ahol tegnap abbahagytátok.
Egy kis ízelitő, ez a Pesten lévő lakásunk garázsában készült. Rozsdásék évek óta költenek nálunk. A "földszinten" meg beköltözött egy kóbor macska. Róla nem tudtam képet készíteni.
Szóba került még alább, hogy nyílt térségben nem olyan sikeres vadászok. Namost a természetes élőhelyük! Tehát az erdő és benne egy száz négyzetméter körüli tisztás. A nyílt téren vadásznak a legsikeresebben a macskafélék!
Tehát, ha valaki a kertben a füves rész közepére akasztja az etetőt, az nyílt kihívás a macskáknak mivel a ez dolguk nagymérvű megkönnyítését jelenti! :)))
A vadmacska különböző alfajairól van szó, a házimacska ezeknek egyfajta keveréke lehet, de semmiképp sem teljesen idegen hazánkban. Van benne egy jóadag európai vadmacska vérvonal is, ezt kár vitatni.
Wild Cat (Felis silvestris)
Subspecies
African Subspecies:
Felis silvestris lybica -- North Africa
Felis silvestris brockmani -- East Africa
Felis silvestris cafra -- Southern Africa
Felis silvestris foxi -- West Africa
Felis silvestris griselda -- Central Africa
Felis silvestris jordansi -- Majorcan wild cat
Felis silvestris ocreata -- East Central Africa
Felis silvestris pyrrhus -- West Central Africa
Felis silvestris sarda -- Sardinia and Sicily wild cats
European Subspecies:
Felis silvestris silvestris -- Europe
Felis silvestris caucasia -- Caucasian Mountains and Turkey
És földön vagy földközelben fészkelő énekesmadarat sem láttál még? Pl. csilpcsalpfüzike, sisegő füzike, vörösbegy, fülemüle stb. ... Itt Zuglószélen a kertvárosban kertekben is költenek.
A vadmacska őshonos ragadozó. A vadmacska szaporodóképes a házimacskával. Az utóbbi, az előbbitől származik. Ahol a vadmacska őshonos, ott lényegében a házimacska is őshonos. A házimacska szelidített vadmacska. A háziasítás miatt szokásaik kis mértékben eltérnek. Az elvadult házimacskák a vadmacskák életmódját veszik fel.
A macskafélék mindig vadásznak. Ha degeszre ették magukat csak akkor hagynak fel a vadászattal, mivel akkor nem tudnak. A vadmacska lényeges dolgokban nem külöbözik házimacskáktól, a vadászat kapcsán apróbb eltérések lehetnek és vannak is. Például az európai vadmacska inkább nappal vadászik, míg a házimacska éjszaka (az afrikai vadmacska is éjszaka aktív!).
Ja igen. A házimacskák nem igazán fogyasztanak vadmadarat! A vadmacskák annál inkább szeretik az ilyen zsákmányt. Ez csak azért fontos, mert az eredetileg is itt élő vadmacskák sokkal nagyobb vérengzést vittek végbe a madarak közt, mint ma a házimacskák. A házimacskák élettere mostanra jelentősen visszaszorult.
A naívság asszonyi fogyatékosság! De én bízom abban, hogy a feleség és a gyermek egészsége és nyugalma ér ennyit! Én is tudom, milyen büdöset csinálnak a kandúrbandik, tettem is ellene azonnal, igaz, az enyémek voltak, de mást is megkíméltem tőlük!
Hát igen, arra én is gondoltam a sok ötlet kivitelezése helyett mennyivel egyszerűbb és hatékonyabb módszer is van!
A mi egyik macskánk is mérgezés áldozata lett, igaz, nagy vadász volt őkelme, még az egyik szomszéd csalihalait is kihalászta a vödörből. De nem haragudtak rá, mert nekik is volt macskájuk, ellenben valahol távolabb van valaki, aki nagyon elszánt "természetvédő", az egyik barátnőmnek, akinek hármasikrei vannak és imádták a cicusokat, amik az első adandó alkalommal ivartalanítva lettek és kifejezetten "otthonülők" és nagyon nyugisak voltak, egy hét alatt elpusztultak mindketten. Hát, ilyen is van, elég sűrűn!
"De azt azért megmagyarázhatnád, ha nem lennének macskák, akkor a természetes szelekciót (ha már használtad ezt a kifejezést) ki végezné el a kertes övezetben, ahol a madaraknak ideális az életkörülményük sok lakóhely kaja tobzódás víz stb.."
Már mondtam: szarka, szajkó, dolmányos varjú, karvaly, nyest, menyét, görény, siklók, sün (igen, a sün megeszi a madárfiókákat). Ezek mind bejárnak a kertekbe is.
Igazán kellemes hangulatú hozzászólás az anyázástengerben. A szódával az a baj, hogy a macska nem szűnik meg csatangolni, csupán máshová fog járni. A második javaslat azonban csúcs, tényleg, hatalmas poén. :-) Kár, hogy pénzbe kerül a kasztráltatás. De ettől eltekintve óriási.
Mióta mentség egy behurcolt ragadozó pusztítására, ha felsorolod az őshonos ragadozókat?
"A madarak a macskák jogos tulajdonát képezik, vagy a fennt említett ragadozókét, abban az esetben, ha azok elkapják azokat. Ugyanis ezen őshonos ragadozók zsákmányállatai azok a madarak."
Azám, csakhogy a macska nem őshonos ragadozó.
"Namost a házimacska és a vadmacska az mára egy kategória lett."
Ezt honnan veszed? A házimacskák nem vettek át semmit, vadmacska soha nem élt akkora tömegben, mint a házimacska, és sosem vadászott akkor is, amikor nem volt éhes.
Bár így lenne! Tipikus ellenpélda a fekete rigó. Ez a csodálatos madár fióka korában elhagyja a fészket. Nem azért, mert hülye, hanem mert a fészekben 5 fióka sokkal nagyobb veszélyben lenne a ragadozóktól, mint ha elugrálnak. A szülők a földön etetik őket addig, amíg röpképtelenek. A természet felkészítette őket a fentről jövő veszélyre, de a házi macskákra vajon miért nem? Ja, hogy nem is természetes ellensége, csak valami ember által ideimportált valami? Ez nem természetes szelekció...
Ahogy te tévedsz! A vadmacska őshonos egész európában. Mint ahogy féltucat más olyan ragadozóféle, ami különösebb fennakadás nélkül vadászik azokra a rigókra.
A következők mindenképp:
menyét (Mustela nivalis),
hermelin (M. erminea),
közönséges görény (M. putorius),
mezei görény (M. eversmanni),
nyuszt (Martes martes),
nyest (M. foina),
vadmacska (Felis silvestris),
mind a 3 macskája az én madaraimon gyakorolja a vadsászösztöneit.
Ahogy te tévedsz. Azok a madarak nem a tieidek. A madarak a macskák jogos tulajdonát képezik, vagy a fennt említett ragadozókét, abban az esetben, ha azok elkapják azokat. Ugyanis ezen őshonos ragadozók zsákmányállatai azok a madarak. És ezen ragadozók szelektálják e madárpopulációkat, szintentartva ezzel azok állományát. Namost a házimacska és a vadmacska az mára egy kategória lett. És ez nagy szerencse, mivel a többi ragadozó élettere az ember terjeszkedése miatt már megcsappant. Fontos feladatukat a madarak vadászatában a házimacskák vették át. Tiszta vérű vadmacska talán már nincs is. Ezért jobb lenne, ha nem bactatnád a macskákat és a macskák madarait!
Az alábbi üzenetet Ximotnak és kedves feleségének küldöm, akik talán már nem akarják ezzel a végtelen történettel rabolni az idejüket. Sok sikert nekik a békés családi, kerti élet megteremtéséhez!
Na mi történt, elmentetek ebédelni (macskát vagy rigót?)
Félre a tréfával, a lányomnak eszébe jutott, mitőlfél a legjobban a macska!
A szódától!!! Szerezz be néhány üveg szódát, várj lesben, néhány alkalom és már az üveg látványától a teraszon is menekülni fognak!
Ha esetleg mégsem jön be, kisebb a veszteség, mint egy villanypásztorral. A mi szegény cicusunk nem sokat kapott, esténként szeretne benn maradni, de nem lehet neki, próbál észrevétlen lenni, de ma már elég kinyitni a pinceajtót és a kezembe venni a szódásüveget, már iszkol is lefelé. Jelzem a kutyák is nagyon félnek tőle.
Azért a legbiztosabb módszer a kutyán kívül még mindig az ivartalanítás, a bűzös fröcskölést mindenképpen befejezi, mert ez élettanilag megszűnik. A hancúr, a csetepaté is elmúlik. Ha a szomszéd nem hajlandó, vagy Te nem akarsz vele beszélni, ad abszurdum, szerintem nélküle is megoldható a dolog. A lassan működőképessé váló csapdát végre használhatod, reggelelviszedazorvoshoz, estig úgyis alszik, másnap reggel elengeded, senki nem veszi észre csak legfeljebb azt, hogy egy nap nem ebédelt, de ez kandúrmacskáknál egyáltalán nem ritka esemény, sőt! Csak később fognak nagyon csodálkozni, hogy miért lett olyan otthonülős a cicus! Csak persze félő, hogy átveszi a helyét egy másik hím és akkor...marad a szóda!