A józan ész diadala! Én is úgy tervezem, hogy az idén a nagy verőfényben megerősödnek, aztán radikális kiárusítást rendezek. Úgy, hogy mindenből, ami fontos, maradjon egy, 50-60 leanderrel már lehet bírni..., persze ha megnőnek??? Végül is ez már nekem nem csak fizikai, hanem kemény lelki teher is, ahogy gondolom volt neked is. Az idén már nincs sok metszeni valóm, és bizony, ami akad, azt kegyetlenül ki kellene dobni! Csak hát ehhez nagy lelkierő kell.
Nem valószínű, hogy mostanában sor kerül rá, a mi környékünkön se Auchan, se egyéb ilyen "virágos" multi, meg egyébként is létszámstop van, nekem is inkább csökkenteni kellene, de eddig csak a régebben elképzelhetetlen összeültetésekig jutottam, így van most több mint 400 edény kb. 150 féle, ebből úgy 10-15 olyan amiből plusz példány van, általában nem azt küldtek, amit rendeltem, a többi meg jórészt még tavalyi-tavalyelőtti virágzásra váró magonc. (Persze azért van olyan, amire nem tudnék nemet mondani , itt a fórumon is meg Irénnél is láttam jó párat, de szerencsére nem volt neki eladó.)
Nálam több okból is selejtezés volt... nagyon sokat és sokfélét felhalmoztam és igen csak helyszűkében lettem.
A másik, hogy már évek óta vágytam egy kis veteményesre ahol retek,paradicsom, paprika, egy két tök elfér. Ezt csak úgy tudtam megoldani ha a leanderek elkerülnek a kert azon feléből. Mivel máshova nem tudtam tenni a leákat így hát megváltam tőlük.
Ez bizony csúnyán atkaszívogatásos levél, jelenleg lehet,hogy nem atkás de az volt.
Ezek a levelek már nem jönnek helyre, a legjobb ha visszavágod. A csonkot is fújd le atkaölővel, mert az ág parányi repedéseibe rakják le a petéket, és ha kedvezőek a feltételek a peték fejlődésnek indulnak majd kikelnek az atkák.
"Az Emile Sahut mellett talán a legfontosabb szabványos piros fajta, de nem annyira sötét. ...... Szimpla, ciklámen-pirosas-rózsaszín virágú, enyhén illatos, az egyik legjobb fagytűrő leander fajta........... Hajtásdugványról könnyen szaporítható."
Valószínűleg nem ismertek rá a leírásból - nekem nem sikerülne. Vagy mi tudjuk rosszul és ilyen a Rubis.
Az ültetőgödör aljára tegyél egy deszkadarabot, hogy kiásáskor körbevágva könnyebben kiszedhető a növény. Így oldalirányban terjeszkedhetnek a gyökerei.
Elég rég nem jártam erre lehet, hogy volt is már szó róla. Ki szeretném ültetni szabad földbe egy nagyobb leámat. Tavaly cserepestől raktam le egy másikat, de az nem vált be. Sehogy nem jutott elég vízhez akármennyit is locsoltuk. Idén cserép nélkül szeretném megpróbálni, de felmerült a kérdés, hogy hogyan fogom kivenni télre? Már gondoltam hogy a lyukat kibélelem geotextiliával. Nem tudom. Valakinek van ebben tapasztalata esetleg ötlete?
Elvesztette a kert a "kert" formáját csak a nagy leander dzsungel volt a szemünk előtt.
Arról nem is beszélve,hogy napi min. 4 órám a leanderekkel ment el, locsolás, átültetés, állandóan kint szöszmötöltem velük.
Mondjuk most is a nap nagy részét kint töltöm a kertben de jut másra is idő. Rendbe kell az idén hozzam az évelőket,fákat, bokrokat, füvet mert ezek eddig háttérbe szorultak.
Ma begurultam,vettem vödröket a pr...ben,és az összes magoncot összeültettem 4-5-ösével...persze volt,amiben kettő is volt,úgyhogy nem tudom egészen pontosan,egy vödörben hány fajta is van,nem számoltam... :)Ha mindegyiken másfajta virág lesz,jól fog kinézni... :)