Kezdő hegesztők számára hoztam létre ezt a topic-ot. Banális kérdések, gépvásárlás megtárgyalására. Egymásnak való segítségnyújtás, tippek, információk. Kérem mindenki tisztelje a kezdő kérdezőt.
Nálunk árban messze a SOL a legjobb. A napokban nekem is cserélnem kell, mert már nagyon a végét járja.
Ma ismét kísérleteztem a gázmennyiséggel. Visszavettem az ajánlott 7 liter / percre, ellenben megemeltem a hegesztőáramot. Így sokkal gyorsabban haladtam, mert hamarabb kialakult az ömledék. Olyan szép fényes varratokat produkáltam, hogy csak pilláztam. Tegnap a kisebb árammal, de 12 literes gázzal is szürke volt.
Így maradok a mai beállításoknál, lévén az argon drágább, mit az áram :-)
Nem változtatok. Én is úgy gondolom, hogy ha ez működik, (márpedig működik Vati66 gépén is) akkor nem bolygatom. Sőt ma a golyóscsapágyról is lemondtam. Találtam 16-os tengelyre való csapágyat, de ez nagyon szabványon kívüli méret ezért csak gagyi kínai gyártmány volt mindenhol. Mivel elég tekintélyes radiális terhelésnek van kitéve, ezért inkább egy precíz bronzperselyt rakok a tárcsába. Szerintem stabilabb lesz egy 20 mm-en felfekvő persely, mint egy gagyi 800 Ft-os kínai csapággyal.
Ha nem válik be, akkor még mindig ott a lehetőség a csapágyasra történő átalakításra, de ahhoz új szánrendszert kell csinálni, mert a jelenlegibe hegesztve van a tengely
Van nekem egy faipari kézi szalagfűrészem, most direkt megnéztem rajta a kerék vezetést.
Amit a motor tengelyére tettek az fixen rögzített. Ami az ellenkező oldalon van, az a kerék "önbeálló" ezen is.
Ez egy eredeti német gép és csúcskategóriának számít a kategóriájában. Ha a németek így csinálták meg annak biztos nyomós oka volt. Szerintem ne válltoztass rajta. Egyébként a kerekek átmérője kb 20 cm.
Kértem árajánlatot SOL-éktól 20l-es argonra meg corgonra, kíváncsi leszek mit írnak vissza. Ugyan nekem innen Hatvanból kicsit arrébb van a Jászberényi telephely ahol fel tudom venni a palackot, de évente 3-4 alkalommal kivitelezhető
Ahaaa,tehát akkor az a nagyfrekis csati amivel inditjuk az ivet,na de akkor a gázáramot mi inditja?A nagyfrekis iv gyujtásakor a gépben lévő mágnes szelep?
Nem erősebb felépítés sokkal a Kemppi nagyobb gépe sem, csak hát nagyobb darab! A levehető előtolón ugyanúgy műanyag a váz kerete. Az áramforrás előlapja szintén. Masszív a 323-as, egyedül az huzaldobot takaró ajtó zsanérjára mondom azt hogy határeset, mert nyitott állapotban nem jó rátehénkedni (a többire sem, de ez kézre esik XD)
Furcsa ez a nagyobb géphez szokott szemnek (megtermettebb embernek derékig ér, a nagy vízhűtős fastmig meg vállig)
Igen, ilyen celra biztosan ez lenne a befuto. Nekem egy kontenerbol kell mobil szervizt csinalnom, amit visznek mindenhovan. Szoval kell az erosebb felepites.
A volt oktatómék mikor megvették a kempact 323r meg 323a gépeket, akkor "porszívónak" csúfolták :-) Hozzá voltak szokva a nagy dögökhöz. ez meg relatíve olcsó is volt, sok volt rajta a műanyag. Mondta is nekem, hát miért porszívó? Úgy néz ki mint valami magasnyomású mosó nem? :-) Még "szűz" volt mikor én kipróbáltam az A-sat. Nem az oktató... a gép :-) Az R-esen csináltam a PB sarokvarrat minősítésem. Nem volt gond a 10-es lemez gyöknél :-)
Eltelt 1-2 hét, a "porszívó" kifejezés az rajta ragadt a 2 gépen, de nagyon szerették, mert a Peugeot Partner csomagtartójában állítva simán elfért a 2 gép, szinte csak azokat vitték helyszíni szerelésekre.
Mondjuk a "nagy" Fastmighez képest tényleg olyan mint egy porszívó, de én nagyon szeretem :-)
Gépészeti tanulmányaimból nekem is az maradt meg a siklócsapágyakkal kapcsolatban, hogy ott célszerű alkalmazni, ahol van akkora fordulatszám, hogy kialakuljon a tengely és a csapágy között egy olajfilm, így nincs fémes súrlódás.
Én is csapágyas irányba hajlok, találtam is 16-os tengelyre való csapágyat. De ez a mozgó tengelyszög, tényleg nem kopásból, vagy szerelési hanyagságból ered. Van három darab peremes, távtartós speciális alátét, ami lehetővé teszi ezt a kis mozgást. Vati66 fórumtárs szerint feszített állapotban nincs mozgás.
Itt mindenki hallgat udvariasan, de szerintem nem azért, mert nem érdekel minket, bár mások nevében nem nyilatkozhatok, de én személy szerint párás szemekkel nézegettem az általad felsorolt gépeket. Gyanítom nem vagyok ezzel egyedül. Itt jobbára a hobbisták plusz néhány félprofi fordul elő és néha benéz egy-egy hivatásos is, hogy segítsen rajtunk, ha elakadunk. Ezen a topikon a többség ilyen gépeket csak álmában lát, mi inkább az Iweld / BLM / Alfaweld szinten szocializálódtunk :-) vagyis ebben a kategóriában rendelkezünk több-kevesebb személyes tapasztalattal.
Én személy szerint szívesen lennék a helyedben, édes a teher - ahogy a költő mondá :-)
Egyik jobb lehet, mint a másik, rosszul nem nagyon választhatsz. A másik topikban egyszer goAus fórumtárs nyilatkozott, ő globális tapasztalatokkal rendelkezik, szóval ő mondott valami ilyesmit, hogy amikor már kidől a Lincoln, akkor a Miller még vígan muzsikál.
De ilyen gyönyörűség, mint a Kemppi szerintem nem termett még a földön. A jóisten biztosan elszívott egy remek jointot, amikor a Kemppi-t teremtette éppen, mert alapjáraton ilyen csodaszépet össze nem rakhatott :-)
Dizájner lelkem ujjong, és ha tehetném én őt vinném haza. Betolnám a nappaliba és ott gyönyörködnék benne. De ez részemről pusztán emocionális lelkesedés. Kéretik így is kezelni :-)
Lesz talán itt olyan fórumtárs is, aki komolyabb szakmai érvekkel is alá tudja támasztani az ajánlását.