Kezdő hegesztők számára hoztam létre ezt a topic-ot. Banális kérdések, gépvásárlás megtárgyalására. Egymásnak való segítségnyújtás, tippek, információk. Kérem mindenki tisztelje a kezdő kérdezőt.
Igen, nekem is gond nélkül kicserélte volna a Messer telep a más márkájú 20l-es corgont 13500 bruttóért, ha linde-s, vagy siad-os lenne, de ugye az enyém air liquide, az külön állatfaj :-) Mondtam neki hogy szelepfejbe épített nyomásmérő, gyorsnyitós kar, nagy kék ütésvédő..... azt valóban nem tudja becserélni.
Ma pont egy gázcseretelep előtt parkoltam, és kíváncsiságból megkérdeztem hogy mennyiért töltené vagy cserélné ki a 20kg-os linde palackomat. A telep Messeres palackokat forgalmaz de gond nélkül becseréli a palackomat és a nyomáspróbát sem nézi. A csere ár 13000ft, nem tudom hogy ez mennyire jó vagy rossz ár de nekem még arrébb van a palackcsere.
A Linde-nél, Messer-nél, és a Siad-nál jobb a SOL gáz töltet ára. A palack bérleti díja szintén nagyon korrekt az előbb említett 3 másikhoz képest. (van 5-ös argonuk is, arra direkt rákérdeztem!!! kb 30%-al drágább mint a 4,6-os)
Egyedül az Air Liquide árai alacsonyabbak, de az is csak nagy mennyiségnél, így ott megrendelőként szintén nem rúgok labdába, az áttételes beszerzés (ismerős cserélteti az én palackomat, vagy rajta keresztül mint nagyfogyasztótól bérlem ... az már nagyon macerás)
Szerintem nincs rá szükség. Ezek a kis fémipari darabolók nagyon alacsony fordulaton mennek a faipari szalagfűrészekhez viszonyítva. Erre a grafitos zsír nagyon megfelelő. Továbbá úgy alakítom ki a peremeket, hogy ne tolja ki. Egy csavarral, pillanatok alatt levehető a tárcsa nem gond időnként újra megkenni. Meg nálam nem megy ez sokat. Ezért nem is akarom túllihegni.
Nálunk árban messze a SOL a legjobb. A napokban nekem is cserélnem kell, mert már nagyon a végét járja.
Ma ismét kísérleteztem a gázmennyiséggel. Visszavettem az ajánlott 7 liter / percre, ellenben megemeltem a hegesztőáramot. Így sokkal gyorsabban haladtam, mert hamarabb kialakult az ömledék. Olyan szép fényes varratokat produkáltam, hogy csak pilláztam. Tegnap a kisebb árammal, de 12 literes gázzal is szürke volt.
Így maradok a mai beállításoknál, lévén az argon drágább, mit az áram :-)
Nem változtatok. Én is úgy gondolom, hogy ha ez működik, (márpedig működik Vati66 gépén is) akkor nem bolygatom. Sőt ma a golyóscsapágyról is lemondtam. Találtam 16-os tengelyre való csapágyat, de ez nagyon szabványon kívüli méret ezért csak gagyi kínai gyártmány volt mindenhol. Mivel elég tekintélyes radiális terhelésnek van kitéve, ezért inkább egy precíz bronzperselyt rakok a tárcsába. Szerintem stabilabb lesz egy 20 mm-en felfekvő persely, mint egy gagyi 800 Ft-os kínai csapággyal.
Ha nem válik be, akkor még mindig ott a lehetőség a csapágyasra történő átalakításra, de ahhoz új szánrendszert kell csinálni, mert a jelenlegibe hegesztve van a tengely
Van nekem egy faipari kézi szalagfűrészem, most direkt megnéztem rajta a kerék vezetést.
Amit a motor tengelyére tettek az fixen rögzített. Ami az ellenkező oldalon van, az a kerék "önbeálló" ezen is.
Ez egy eredeti német gép és csúcskategóriának számít a kategóriájában. Ha a németek így csinálták meg annak biztos nyomós oka volt. Szerintem ne válltoztass rajta. Egyébként a kerekek átmérője kb 20 cm.
Kértem árajánlatot SOL-éktól 20l-es argonra meg corgonra, kíváncsi leszek mit írnak vissza. Ugyan nekem innen Hatvanból kicsit arrébb van a Jászberényi telephely ahol fel tudom venni a palackot, de évente 3-4 alkalommal kivitelezhető
Ahaaa,tehát akkor az a nagyfrekis csati amivel inditjuk az ivet,na de akkor a gázáramot mi inditja?A nagyfrekis iv gyujtásakor a gépben lévő mágnes szelep?
Nem erősebb felépítés sokkal a Kemppi nagyobb gépe sem, csak hát nagyobb darab! A levehető előtolón ugyanúgy műanyag a váz kerete. Az áramforrás előlapja szintén. Masszív a 323-as, egyedül az huzaldobot takaró ajtó zsanérjára mondom azt hogy határeset, mert nyitott állapotban nem jó rátehénkedni (a többire sem, de ez kézre esik XD)
Furcsa ez a nagyobb géphez szokott szemnek (megtermettebb embernek derékig ér, a nagy vízhűtős fastmig meg vállig)
Igen, ilyen celra biztosan ez lenne a befuto. Nekem egy kontenerbol kell mobil szervizt csinalnom, amit visznek mindenhovan. Szoval kell az erosebb felepites.
A volt oktatómék mikor megvették a kempact 323r meg 323a gépeket, akkor "porszívónak" csúfolták :-) Hozzá voltak szokva a nagy dögökhöz. ez meg relatíve olcsó is volt, sok volt rajta a műanyag. Mondta is nekem, hát miért porszívó? Úgy néz ki mint valami magasnyomású mosó nem? :-) Még "szűz" volt mikor én kipróbáltam az A-sat. Nem az oktató... a gép :-) Az R-esen csináltam a PB sarokvarrat minősítésem. Nem volt gond a 10-es lemez gyöknél :-)
Eltelt 1-2 hét, a "porszívó" kifejezés az rajta ragadt a 2 gépen, de nagyon szerették, mert a Peugeot Partner csomagtartójában állítva simán elfért a 2 gép, szinte csak azokat vitték helyszíni szerelésekre.
Mondjuk a "nagy" Fastmighez képest tényleg olyan mint egy porszívó, de én nagyon szeretem :-)