Bocs, mostanában kevés időm van olvasgatni, de ha még áll a kameratesztes dolog, akkor egy A2-es méretű (420x594 mm) plottolt tesztábrával hozzá tudok járulni. Corelból van nyomtatva, DJ500-al, elvileg nagyon jó minőségű. Az A1-et nem tudom megígérni, de bármi lehet :-)
Én nem tudok elmenni, de ezzel tudok segíteni.
Többieknek, akit érint:
Persze, hogy haza beszélek, de a Canon 750i-t bátran tudom ajánlani. Beltérben lehetne jobb is, de egyébként nem hiszem, hogy sok panasz lenne rá home-video szinten. Nekem legalábbis nincs. Biztos nem várok túlzottan sokat tőle, azt viszont hozza.
Jól van no.
Konklúzió: nagy lencse nagy zoom lenne a kívánatos.
Viszont ez nekem megmagyarázza a nagyobb zoomot az olcsóbb kamerák egy részében. - Nagyobb méretű kamera, nagyobb hely, nagyobb zoom.
Én inkább ezért nem az árral, hanem a mérettel kapcsolnám össze a zoom tartomány csökkenését. Pl. Pana nv-gs15 és nv-gs33 nagyjából ugyanazt tudja, árban is, csak a 33-as újabb és kisebb. Le is csökkent a zoom 10x-re.
Ugyanez van a digi zsebfényképezőkkel, 3x optikai zoom körül vannak. Ha nagyobb a zoom, ott is nagyobb lencse kell.
Hát igen, én jelen pillanatban nem vágtam annira, mint te! :))) A ccd pixel/cm felbontása meg sajnos olyan, amilyen. De ha túl kicsi, akkor azért csak kevés fény jut rá, az meg nem jó. Mert az ember fia általában nem pár centiről filmez.... :)
Pontosabban a fókusz és az átmérő viszonya a lényeg, mert közelről a kisebb lencse is elegendő fényt gyűjthet, de jó fényerejű teléhez tényleg nagy relatív átmérő kell. A fókuszt viszont az érzékelő nagysága határozza meg a kívánt látószöggel, tehát ha valaki tudna hiperfinom érzékelőt készíteni. akkor az optika is lehetne pár mm-es. Vagy Te nem egyeznél ki olyan felbontással, mint az emberi szem? És telének mint egy sólyomé? :o))
Hja, a gagyi kameráknál, amiknek nagyon kicsi a ccd-jük, azokba ugye kisebb optika kell, amit adott méret mellett fel lehet tuningolni ilyen erős nagyításra. A komolyabb kamerákban meg egyrészt a nagyobb ccd, másrészt a több "ráhagyás" a lencsék átmérőjében eleve hosszabb optikát eredményez, + még a zoomolásnál elkerülhetetlen torzítás elkerülésére inkább nem is tesznek bele akkora zoomot. Én az XL2-t még nem láttam, csak XL1-et, hát nézzétek meg a belépő lencse átmérőjét és az optika hosszát! Aztán egy low end kamerát! A fele akkorra zoomos XL1 optika már eleve hosszabb, mint az egész olcsóbb kamera, a kutya pedig 1értelműen a belépőlencse átmérőjében van elásva! :)
Asszem az 1.000.000Ft fölötti árkategoria már sokunknak érdektelen. :(
De azon én sem csodálkozom, ha abba az árba belefér a minőségi 20x-os optika.
300$ körüli áron viszont vélhetően a 24x-30x zoom nem tud elég rossz lenni az amúgy is gyenge elektronikánál. 500-1000$ között viszont úgy tűnik, már van annyi önkritikájuk a gyártóknak, hogy csak 10-12x optikát használjanak. Nem hinném, hogy csak kicseszésből hagyják ki a 30x zoomot egy 2-3x drágább modellből, ha az tényleg annyira frankó lenne. :)
Szerintem meg lencsét kis méretben sokkal könnyebb pontosan gyártani. :o) (Más kérdés, hogy minél kisebb, annál pontosabb illesztések kellenek a mechanikához, de jó gyértóknál az sem gond.)
Nem a nagy zúmtartomány a baj, de jó is lenne az, hanem az, hogy ekkora(pici) méretben, ilyen kis CCD-re vetítő optikát _nem lehet_ elfogadható minőségben legyártani, hogy az 20-30x szoros zoom legyen. egyszerűen fizikailag nyet möglich. Ára van. Ez pedig az élesség elvesztése a tele állásban távoli tárgyaknál.
Régóta olvasgatom ezt a topicot,tapasztalatot gyűjtögettem és egy döntés előtt ál-lok.Gondolkozom digit.kam. vásárlásán,canon canon 750i a kiszemelt,de jön a 800-as
sorozat,érdemes lehet rá várni?!Mi a vélemény a canon kamcsikról?Service?
Na hello emberek!Ej,de régen jártam már erre... ;) Gergő! Tudatlak,a Canon xl2-es kameráján is 20x-os zoom van,mégsen az olcsó kategória... Nem baj az,ha nagy a tartomány.Sok esetben nagyon jól jön.Persze,a statív tele állásban elkerülhetetlen.Ha egy témát például ki akarsz emelni a felvételeden,lehet játszani a mélységélességgel is ilyenkor,egész szépen.pl erre is jó a nagy zoomtartomány...
Szal nem primitiv akinek csak 100k van kamerara, amin mellesleg huszonakarhanyszoros zoom van, hanem csak egy kamera nem attol jobb, hogy nagyobb zoom van rajta.
Sajnos nem igenyesseg es hozzaertes kerdese, hogy ki milyen kamerat vesz, hanem leginkabb anyagi. Meg hogy mashol a GS120 499$, nalunk meg ...
Én semmiképpen nem vennék 30*-os optikai zoomos kamerát.
marketing bullshit az egész: állvány nélkül alig kézbentartható, valamint ordas fényerővesztesége van, viszont 20-25m-nél távolabbi tárgyakról nem lehet tele lállásban éles képet csinálni velük.
Szerintem 100 vagy 110 már olymindegy,a pana szolgáltatásban több,de optikában szerintem rosszabb.A 30*-os optikai zoom-ot meg vagy elhiszem vagy nem,akkora testbe nemtom hova rakják...aztán lehet,hogy észre sem veszed és már 15*-ös digitális zumban vagy:)
Én is ezen hezitáltam csak az nvgs 17 volt a vetélytárs,a sonyt választom majd...eddig...talán...szerintem...
Mindegyik 2005-ös modell,nem fogsz nagyot csalódni bármelyiket választod-gondolom én.
a kisebb méretű ccd-n kisebbek az elemi pixelek, és ezek sajna hajlamosabbak a zajra már eleve. ehez jön még az is, hogy a kis ccd-re kevesebb fény jut, valamint, a kis ccd-n életlenebb lesz a kép, mivel az optika szóródási köre rosszabbul aránylik a CCD-méretéhez. magyarul szar lesz a kép rajzolata. persze szoftveresen össze lehet hazudni a képet, csak ugye az már nem az ami ott volt...
Most írom chgergo számára a dvd-t sony hc19-és hc-85 felvételekkel. Ha lenne valami ftp oda fel is tölteném. De ha valaki tud rá szánni annyit amennyibe kerül mindenképp érdemes kipróbálni mert az én szemem szerint lényegesen szebb a képe mint a HC19-nek. Azt nem tudom, hogy a pana 3ccd-nél jobb-e de talán majd chgergo véleményezi. Én csak annyit tudok mondani, hogy ne hágyjátok ki a számításból amikor próbafelvételeket csináltok.
Valóban nekem is a legnagyobb gondom az volt a GS140-el, hogy lényegesen többet vártam tőle. A most kapható 100-150e -es kameráknál tényleg valamivel jobb, de a 2 éves 1/4-es 1CCD-s Panámnál már nem tetszett jobban a képminősége! Továbbá a GS120-nál sem találtam jobbnak, az meg 154e-ért volt akkor, mikor a GS140 197e-ért.
És tutita nem egyedi hibás darab volt, mert kicserélték egy másikra, ami dettó ugyanolyan képet adott. Legjobb esetben is hibás szériáról van szó, de látva, hogy a többi kamera is hasonló, inkább a miniatürizálás kényszerű velejárójának látom a dolgot. Meg, hogy 2-300-as sorfelbontás is elég a VHS-en felnőt vevők többségének
az elégedettséghez. Nekem sajnos ez elfogadhatatlan volt...
Gs-11: vásárláskor figyeld meg, hogy zoomolás közben nem mozog-e ide-oda a kép. Ez még a kihajtható lcd-n is észrevehető. A motorzajt úgy ellenőrizd, hogy kazetta is legyen a kamerában. (vigyél magaddal egy fejhallgatót)
Én két Gs-11-et vittem vissza, a harmadik lett jó. Ezzel most (leszámitva a remegésgátót) meg vagyok elégedve.
750i 22x optikai zoom,0 lux 730i 20x optikai zoom,1,6 lux Azt hiszem a többi funkció u.a. pana 24x optikai zoom ,2 lux canon optika valszinüleg jobb lehet mint a panáé,viszont drágább is ha jól emlék- szem. de a canon vásárlását csak kizárólagosan M.o. javasolják,mert a Canon Hungária az Ő általa forgalmazott termékeket akarja elfogadni?!